24 Ocak 2014
Sayi: KB 2014/04

Çürümüş düzenle uzlaşmaya hayır!
Ekonomideki kırılganlık ve sermayenin büyüyen korkusu
Dinci-gericilerin dalaşması ve Kürt hareketinin tutumu
Pisliği devrim temizleyecek, devrime hazırlanalım!
Bozuk düzenin çarklarını döndürenler
Roboski adın yine kaçak... - T. Kor
Herkes için parasız, nitelikli sağlık hakkı için mücadeleye!
Özelleştirme saldırısına karşı mücadeleye!
3. havalimanı için “acele kamulaştırma”lar başlayacak!
İki işçi eylemi ve gösterdikleri...
ENA Tekstil’de direniş!
“Sonuna kadar devam edeceğiz!”
Bakanlıktan işçilere: “1.5 yıl daha ölmeyin!”
“Çocuk cezaevleri derhal kapatılmalı!”
ABD mali krizi perdelemeye çalışıyor
Cenevre-2 Konferansı’nda uzlaşma arayışı
Suriye’de propaganda savaşı
Yeni anayasaya karşı farklı tutumlar
Direniş kazandı!
Bielefeld’de Haziran Direnişi paneli
Zoru zor bozar!
İzmir’de DLB’lilere polis saldırısı!
Gebze’de Rosa anması
Çürüyen düzen emekçilere umut olamaz!
İstanbul’da Hrant Dink’i on binler andı
Gezi Şehit ve Gazileri Platformu kuruldu
İHD’den hak ihlalleri raporu
Mustafa Suphi ve 15’ler…
Mustafa Suphi’nin 3. Enternasyonal’deki konuşması:
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direniş kazandı!

 

Anti-faşist otonom gruplar tarafından işgal edilip, yaklaşık 20 yıl alternatif bir kültür merkezi olarak kullanılan Rota Flora’ya dönük yıkım saldırısına karşı, Hamburg’da 21 Aralık’ta başlayan direniş sonuç verdi.

Sosyal-demokrat eyalet hükümeti sözcülerinin devrimci ve ilericilere, özellikle de otonom gruplara ve göçmenlere dönük tehdit ve şantajlar, saldırıların devam edeceğine ilişkin kararlılık gösterileri ve nihayet Hamburg polisinin yüzlerce insanın yaralanmasıyla sonuçlanan vahşi saldırıları, günlük olarak uygulanan gözaltı terörü sökmedi.

Devrimci ve ilerici güçleri yalıtma amacıyla devreye sokulan karalama kampanyası da işe yaramadı. Son olarak, Rota Flora Kültür Merkezi’nin bulunduğu semtin de içinde olduğu ilçeler “tehlikeli bölge” olarak ilan edildi, Olağanüstü Hal uygulamalarına başvuruldu. Fakat nafile!

Direniş her geçen gün daha da büyüdü, yayıldı ve safları daha bir sıklaştırdı. Bunun dolaysız sonucu olarak, Rota Flora’yı tümüyle ticari amaçlarla, her türlü düşkünlüğe sahne olacak biçimde kullanacak olan Klausmartin Kretschmer adlı vurguncuya satan Altona Belediyesi üzerinde büyük bir baskı oluştu. Bununla da kalmadı, Rota Flora hem işbaşındaki hükümetin ve hem de Almanya genelinde toplumun gündemi haline geldi. Yerel hükümeti ve Altona Belediyesi’ni en çok da bu durum rahatsız etti. Çareyi geri çekilmekte buldular.

Altona, Sant Pauli ve Sternchze ilçeleri “tehlikeli bölge” ilan edilmişti, ilk elden bu uygulama yumuşatıldı, uygulama alanı daraltıldı. Ardından tümüyle kaldırıldı. Atılması gereken esas adımı ise Altona Belediyesi attı.

Alım-satım, yıkım ve dönüşüm, kısacası Rota Flora konusunda her türlü tasaruf hakkı Altona Belediyesi’ne aitti. Rota Flora’nın yıllarca otonom gruplarca alternatif bir kültür merkezi olarak kullanılmasına izin veren kağıt üzerinde bu belediye idi. Burayı Klausmartin Kretschmer’e satıp, uzun süren bir mahkeme sürecinin ardından yıkılmasına zemin hazırlayan da Altona Belediyesi’ydi. Her şey bu belediyenin imar planında yapacağı bir yeni düzenlemeye kalmıştı. O da bunu yaptı. İmar planında bir değişikliğe başvurup, Rota Flora’nın Rota Flora olarak kalmasını sağlayacak düzenlemeyi imzaladı.

Bu düzenlemeyle mülk sahipleri artık Rota Flora üzerinde herhangi bir hak iddiasında bulunamayacaklar. Yani, Rota Flora’nın yıkımı ve dönüşümü tümüyle Altona Belediyesi’nin iznine bağlanmış bulunuyor.

Söz konusu imar planı resmi gazetede yayınlanmış ve yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Son sözü direnenler söyledi!

Eyalet hükümeti bu yenilgiyi sineye çekecek midir? Altona Belediyesi Rota Flora üzerindeki yetkisini daha ne kadar süre için, devrimci ve ilerici güçler lehine kullanacaktır? Başta inşaat tekelleri olmak üzere, yağma ve rant peşinde koşan aç gözlü Alman tekelleri yeniden ne zaman saldırıya geçeceklerdir? Bu soruların cevabını tam ve kesin olarak bilemeyiz. Ve zaten önemli olan olası bir saldırıya her zaman için hazırlıklı olmak ve buna gerekli karşılığı vermektir.

Sonuç olarak, her zaman olduğu gibi bu kez de son sözü direnenler söylemiştir. Hamburg’da günlerdir polisle kıran kırana çatışmalar halinde süren direnişin bir kez daha kanıtladığı gerçek budur.

Kızıl Bayrak / Hamburg

 

 

 

 

Almanya’da faşistlere geçit yok

 

Almanya’nın doğusundaki Magdeburg şehrinde binlerce kişi faşistlerin gösterisini engellemek için sokağa çıktı. Faşist gruplar Magdeburg’un II. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nda bombalandığı günü bahane ederek her yıl gösteri yapmak istiyorlar. Şehrin bombalanmasını kendi faşist propagandaları için kılıf olarak kullanma çabaları, gerçekleştirilen karşı eylemlerle boşa düşürülüyor. Faşistlerin asıl amacının ırkçı propaganda olduğu teşhir edilerek gerçek yüzleri gösteriliyor.

Faşistlerin bu yıl yapmak istedikleri gösteriye karşı da anti-faşist güçler tarafından eylem yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş ile faşistlere geçit verilmeyeceği haykırıldı. Eylem sırasında bazı anti-faşist ve sol grupların faşistlerin yürüyüşünü fiilen engellemek istediği aktarıldı.

Polis, yürüyüş sırasında faşistleri korumak için Almanya’nın on eyaletinden yaklaşık 2 bin 500 kişilik takviye aldı. Polisin koruma çabasına karşın binler demiryolu hatlarını işgal ederek, yer yer yürüyüşü engellemek için polisle çatışarak faşistlere karşı kararlılıklarını gösterdiler.

Polisle yaşanan çatışmalar sırasında gözaltına alınanlar olduğu ifade ediliyor.

 

 

 

 

İspanya’da direniş geri adım attırdı!

 

İspanya’nın Burgos kentinde başlayan yol protestosu diğer kentlere de yayılarak sonuç getirdi. Burgos Belediye Başkanı, yol projesinin durdurulduğunu açıkladı.

Eylemlerin devam etmesi üzerine Belediye Başkanı Lacalle, projenin tamamen durdurulduğunu açıkladı. Lacalle, “Projeyi durdurup, birlikte yaşam ve sosyal barışa odaklanmaya karar verdik” diyerek kitlelerin tepkilerini yumuşatmaya çalıştı.

Kararın ardından kitleler yine eylemler gerçekleştirerek geri adım atılmasını kutladılar. Ayrıca iptal edilen yol projesinin olduğu Gamonal Mahallesi’nde emekçilerin balkon ve pencerelere çıkarak kararı kutladıkları görüldü.

Eylemler, Gamonal Mahallesi’ndeki ‘Vitoria” adlı caddenin bulvar haline getirilmek istenmesi üzerine başlamıştı.

Belediyenin 8 milyon avroluk bulvar projesine karşı çıkan kitleler, ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde kaynakların boşa harcanması, Burgos Belediyesi’nin 135 milyon avro borcunun bulunması, böyle yüksek maliyetli bir projeye gerek duyulmaması nedeniyle eyleme çıkmışlardı.

 
§