17 Ocak 2014
Sayi: KB 2014/03

Gericilerin iktidar dalaşı kızışıyor…
Düşmanlarımızın davası için değil kendi davamız için dövüşeceğiz!
Sınıfın devrimci baharına yürüyoruz!
Beyzbol sopası AKP şeflerini hizaya getirdi
Eğitimde 10 yılın sahte bilançosu!
11 Ocak mitingi üzerine...
Emekçiler yolsuzluk düzenine karşı yürüdü
Daha fazla Ontex, Greif, Feniş... - D.Umut
Aloğlu’nun yalanları Feniş gerçeklerinin üzerini örtemeyecek!
Feniş işçileri Hak-İş’i çözüme zorluyor!
Taşeronluk köleliğine son vermek için mücadeleye!
Karayolları işçileri kadro için eylemde!
Punto işçilerinden coşkulu yürüyüş!
Bosch’ta Türk Metal düzenbazlığı...
“Tüm insanları şifreleme silahlarını kuşanmaya davet ediyoruz!”
“Beyrut Kasabı” hesap vermeden öldü!
Lavrov-Kerry-Brahimi görüşmesi…
Mısır’da anayasa referandumu…
Hamburg’da kavga yeni başlıyor!
Berlin’de on binler Karl ve Rosa’nın mezarı başındaydı…
Yeşil / Sosyal demokrat hükümetin saldırıları boşa çıkartılacak!
Bu daha başlangıç...
Mücadele tarihimizden bir sayfa: Tariş Direnişi
“Birlikte üretmek ve paylaşmak için...”
Devlet çocuk evlerinde taciz ve fuhuş!
Roboski’de ailelere saldırı!
Devrimci tutsaklardan mesajlar...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Roboski’de ailelere saldırı!

 

Roboski’de köylüler ve katliamda yakınlarını kaybeden aileler, sınırda denetime gelen valiyi ve bölgede yapımına devam edilen “Güvenlik Yolu”nu 15 Ocak’ta protesto etti.

Şırnak Valisi Hasan İpek’in Roboski bölgesinde “Güvenlik Yolu”nu denetlemeye gelmesi üzerine katliamda yakınlarını kaybeden aileler eylem için buluştu. Aileler “Güvenlik Yolu” yapımını protesto etmek için 34 kişinin katledildiği 15 No’lu sınır taşına doğru yürüyüşe geçti.

Ailelerin eylemine asker azgınca saldırdı. Saldırı sırasında kitlenin üzerine ateş açıldığı belirtildi. Ayrıca hedef alınarak atılan gaz bombalarından biri Serhat Encü’nün ağır yaralanmasına neden oldu. Serhat Encü hemen Uludere Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Katliamda asker-MİT işbirliği

Roboski Katliamı’nın üzerinden iki yıl geçti. Katliamın sorumluluğuna dair süren çarpıtma girişimleri askeri savcılığın Genelkurmay Başkanı’nı tek sorumlu ilan eden kararıyla sürmüştü. Askeri savcılığın hazırladığı takipsizlik kararında köylülerin PKK’li “zannedilmesi”, “Fehman Hüseyin’in grubun içinde olduğunun söylenmesi” aktarılarak “yanıldıkları” ve “sorumlu kimsenin olmadığı” ifade ediliyordu. Savcılık kararında MİT’e ilişkin herhangi bir suçlama yer almadı.

Taraf gazetesinden Mehmet Baransu ise Milli İstihbarat Teşkilatı’nın istihbarat raporlarında, bombalama emrine gerekçe sayılan “Fehman Hüseyin’in geçişine dair kesin bilginin” verildiğini açıkladı. Baransu tarafından yayınlanan belgelerde, istihbarat raporlarının komutanlığa ulaşmasından sonra TSK’yı telefonla arayan MİT yöneticisinin, Fehman Hüseyin’in hudut hattını geçtiğini söylediği belirtiliyor.

 

 

 

 

Ferhat Encü’ye yeni dava!

 

Roboski Katliamı için askeri savcı takipsizlik kararını açıklarken köylülere yönelik baskılar yeni soruşturmalarla devam ediyor.

Roboskili Ailelere yönelik baskının bir parçası olan dava Encü’nün “jandarmaya hakaret ettiği” gerekçesiyle açıldı. Savcı Hasan Serdar Çelikbilek’in iddianamesinde, Encü’nün kendisini yolda durduran jandarmalara “sana ne”, “sizden nefret ediyoruz” şeklinde hakaret ettiği ileri sürülüyor.

Encü, “Adliyeye gitmeyeceğim, duruşmalara katılmayacağım. Hak, hukuk gözetmeyen yargıyı da biz tanımıyoruz. Katliamı değil bizi soruşturuyorlar” diyerek açılan davaya tepki gösterdi.

Encü, “Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit” ve “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçlamalarıyla dört yıla varan hapis istemiyle yargılanacak.

Sehven” gözaltılar, açılan davalar...

Encü, Roboski Katliamı’ndan 16 Ağustos 2012’ye dek aynı iddiayla altı kez gözaltına alınıp bırakıldı. “Yanlışlıkla oldu” denilerek açıklanan gözaltılar için suç duyurusunda bulanan Encü’ye Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi, “hakkında soruşturma olduğu” yanıtını vermişti.

Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı Osman Aslan’ın tehditlerini kaydettiği için de geçtiğimiz yıl Ferhat Encü’ye soruşturma açılmıştı. Şırnak İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, 10 Ağustos 2012 tarihinde Gülyazı Beldesi’nde Encü’ye, “Ferhat ben seni biliyorum. Sen başkalarının güdümüyle hareket ediyorsun. Senin de zamanın gelecek” diyerek tehdit ettiği kayıtlara dava açılmamıştı. Fakat aynı kayıtlardan Encü soruşturmada ifade verdi. “Gizli kayıt almaktan” açılan soruşturma kısa süre sonra kovuşturmaya yer olmadan kapatılmıştı.

Encü “34 kişinin failini ortaya çıkartamayanların beni baskı altına almaya çalışması düşündürücüdür” demişti. Aradan geçen zamana rağmen değişen birşey yok. Katliam aklanırken aileler gözaltılarla, asker baskısıyla, açılan davalarla korkutulmaya ve yıldırılmaya çalışılıyor.

 

 

 

 

Cumartesi Anneleri 459. kez buluştu

 

Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, faili devlet olan Güçlükonak Katliamı’nın sorumlularının yargılanmasını istedi.

Güçlükonak’ta katledilen Ahmet Kaya’nın kızı Emine Erbek Kaya ise, babasını katledenlerin yargılanması için 18 yıldır mücadele ettiklerini belirterek “Biz katillerin yargılanmasını istiyoruz. Kanımızın son damlasına kadar bunun için mücadele edeceğiz” dedi.

Bu haftanın basın metnini okuyan Hacer Elçin, Güçlükonak Katliamı’nın failinin devlet olduğunu belirterek şunları söyledi: “Güçlükonak’tan Roboskî’ye devleti yöneten akıl değişmedi. Evlatlarımızı devlet gücüyle katledenlerin cezasız kalmaya devam etmesi bunun göstergesidir. Bizler hakikati dile getirmeye devam edeceğiz. Yalnız kaybedilen, katledilen evlatlarımızın değil, kaybedenlerin, katledenlerin de unutulmaması için hakikate sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

 
§