17 Ocak 2014
Sayi: KB 2014/03

Gericilerin iktidar dalaşı kızışıyor…
Düşmanlarımızın davası için değil kendi davamız için dövüşeceğiz!
Sınıfın devrimci baharına yürüyoruz!
Beyzbol sopası AKP şeflerini hizaya getirdi
Eğitimde 10 yılın sahte bilançosu!
11 Ocak mitingi üzerine...
Emekçiler yolsuzluk düzenine karşı yürüdü
Daha fazla Ontex, Greif, Feniş... - D.Umut
Aloğlu’nun yalanları Feniş gerçeklerinin üzerini örtemeyecek!
Feniş işçileri Hak-İş’i çözüme zorluyor!
Taşeronluk köleliğine son vermek için mücadeleye!
Karayolları işçileri kadro için eylemde!
Punto işçilerinden coşkulu yürüyüş!
Bosch’ta Türk Metal düzenbazlığı...
“Tüm insanları şifreleme silahlarını kuşanmaya davet ediyoruz!”
“Beyrut Kasabı” hesap vermeden öldü!
Lavrov-Kerry-Brahimi görüşmesi…
Mısır’da anayasa referandumu…
Hamburg’da kavga yeni başlıyor!
Berlin’de on binler Karl ve Rosa’nın mezarı başındaydı…
Yeşil / Sosyal demokrat hükümetin saldırıları boşa çıkartılacak!
Bu daha başlangıç...
Mücadele tarihimizden bir sayfa: Tariş Direnişi
“Birlikte üretmek ve paylaşmak için...”
Devlet çocuk evlerinde taciz ve fuhuş!
Roboski’de ailelere saldırı!
Devrimci tutsaklardan mesajlar...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Birlikte üretmek ve paylaşmak için...”

 

Aralık ayı sonunda Kartal’da açılan Üç Fidan Gençlik Kültür Evi çalışanları ile düzenin gençliğe yönelik saldırıları ve kültür evinin çalışmaları üzerine konuştuk.

- Bugün gençliğin yaşadığı sorunlardan söz eder misiniz?

- ‘Günümüz dünyasında ve Türkiye’de gençliğin yaşadığı sorunlar nelerdir’ diye sorduğumuzda onlarca farklı cevapla karşılaşabiliriz. Tüm işçi ve emekçilerin yaşadığı sıkıntılardan bağımsız bir sorunlar bütünü değil elbette. Gençlik olarak daha özelleşen sorunlarla karşılaşıyoruz. Hatta gençlik kendi içinde de temelde aynı ama özelde farklılaşan sorunlarla karşı karşıya.

Liseli gençliğin, üniversiteli gençliğin, işçi ve işsiz gençliğin ortak ve en temel sorunu aslında geleceksizlik. Bu çürümüş sistem hiçbirimize bir gelecek sunmuyor. Eğitim sisteminin bu çürümüş düzenin bir yansıması olduğu gerçeği dershane ve özel eğitim kurumları üzerinden yürütülen tartışmalarda tekrar tekrar açığa çıktı. İşçi ve emekçi çocuklarına kapatılan üniversite kapıları, staj sömürüsü, diplomalı işsizlik… Bu sorunlar saymakla bitmeyecek denli fazla. Baskısının şeklini değiştirse de uygulamada özünde bir değişiklik olmuyor. Lisede disiplin suçu işlemek diyor, üniversitede soruşturma terörleri. Sokakta ülkücü çeteleri, kolluk güçleri, evde aile baskısıyla topyekûn saldırıyor.

İster fabrikada ister okulda olsun, sistem gençliğe ayrı bir önem veriyor. “Ağaç yaş iken eğilir” mantığı temelde burada da işliyor. Bunların yanı sıra çürümüşlüğünün üstünü örtmek için alabildiğine yozlaştırıyor her kolundan. Uyuşturucu kullanımının en yaygın olduğu kesimin gençliğin ve daha önemli olanın işçi ve emekçi gençliğin olması bir tesadüf değil. Sırf kendi sorunları ile ilgilenmesinler, kendi gelecekleri ile ilgili karar vermesinler, uyanmasınlar diye tüketim çılgınlıklarının yanı sıra uyuşturucuyu yaygınlaştırıyor. 

Ne kadar çok tüketirsen o kadar önemlisin” algısını dayatan, yaygınlaştıran sistem bireysel çöküş yolları sunuyor gençliğe “bireysel kurtuluş” adıyla.

- Kartal’da bir gençlik kültür evi açmak hangi ihtiyacın ürünü oldu?

- Gençliğin karşı karşıya kaldığı sorunlardan bahsettik. Sistem bunca yüklenmeyi boşuna yapmıyor. Burada buna karşı koyabilecek bir dinamik olduğunu çok net biliyor. Bunu Haziran Direnişi’nde tekrar görmek ve dosta düşmana göstermiş olmak önemliydi.

O süreçte ölümsüzlüğe uğurladığımız arkadaşlarımız, bu topraklarda devrim mücadelesinde ölümsüzlüğe uğurladıklarımız birer fidandılar. Tohumunu ve toprağını işçi sınıfına dayandıranlar onca fidanını göğe yıldız olarak asanlar elbette koskocaman bir altüst oluşu bekleyeceklerdir. Bu topraklarda fidanları yaşatabilmenin devrim mücadelesini büyütmekten geçtiğini biliyoruz. Üç Fidan Gençlik Kültür Evi olarak Kartal’da bunun gençliğe yönelik mütevazi bir adımını atmış olduk.

Kartal bölge olarak fazlasıyla genç dinamik ve potansiyel barındırıyor. Ancak, kültürel-sosyal anlamda çok şey yapılıyor gözükse de nitelikli bir üretimin olmadığı bir yer.

Yarin yanağından gayrı paylaşmak için her şeyi” dediğimiz bir yolda birlikte üretmenin ve paylaşmanın hakim olduğu bir Gençlik Kültür Evi’ne ihtiyaç fazlası ile vardı. Bu ihtiyaca bir cevap ürettik.

- Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nin hedefleri nelerdir? Önüne nasıl bir faaliyet programı koymakta?

- İlk olarak açılışımızı toplantı şeklinde gerçekleştirdiğimiz için yapılan etkinliklerle birlikte Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’ni duyurmayı yaygınlaştıracağız. Programlarımızın, kurslarımızın olduğu broşür ve takvim çıkartıyoruz.

Planlanmış kurs programlarımız var. Bunları yeniliyoruz. Bağlama, gitar, matematik kurslarının yanı sıra Üç Fidan Tiyatro Topluluğu’nun ilk çalışmasını başlattık.

Devrimci Liseliler Birliği’nin oluşturduğu Üç Fidan Şiir Topluluğu ile şiir atölyesini geliştireceğiz. Halk oyunları ekibi oluşturma planlarımız var.

Ve en temelde ise gençliğin geçmiş devrimci geleneğini günümüzde yaşatma amacı ve çabasını güdeceğiz. Onların, yani Denizler’in, Mahirler’in, İbrahim ve daha nice devrimcinin bize, gençliğe bırakmış olduğu muazzam bir devrimci miras var. Bugün yaşadığımız sorunların çözüm yeri onların uğruna canlarını verdiği devrim mücadelesidir. Bu açıdan devrimci miras ve güncel gelişmeler bunun yakıcılığını gösteriyor.

Derdimiz bu mirası, onlara yakışır şekilde yaşatmak ve ileri taşımaktır. Bugün geçmişin devrimci mirasını sahiplendiğini iddia eden ve düzenin icazet sınırlarında dahi davranmayanlar gibi değil, düzenin ufkunu ve yaratılan gerici, yoz, baskıcı, kültürü fidanlarımızın gösterdiği yoldan ilerleyerek aşmak.

Bu açıdan daha önümüze koyduğumuz hedefler var. Bir kısmında mesafeler aldık. Ve destekçilerimiz sayesinde de birçoğuna ulaşacağımızı düşünüyoruz.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

EÜ’de devrimci faaliyet

 

Genç komünistler 9 Ocak günü Öğrenci Çarşısı’nda stand açarak Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak satışı yaptılar.

Yolsuzluklara ve Gezi tutsaklarına dikkat çeken pankartlar hazırlanarak kullanıldı. Gezi tutsakları için hazırlanan imza föyü masada yerini aldı. Tutsaklar için onlarca imza toplandı. Standa gelen öğrencilerle din, sermaye ve kültür üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

15 Ocak’ta da Edebiyat Fakültesi önünde stand açılarak Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak satışı gerçekleştirildi. Ayrıca öğrencilerden Gezi tutsakları için başlatılan imza kampanyasına destek olmaları istendi.

Renkli kartonlara Gezi tutsakları, yolsuzluklar ve “Diren, örgütlen!” kampanyası ile ilgili şiarlar yazıldı. Oldukça ilgi çeken standa öğrenci gençliğin yanısıra üniversitedeki emekçiler de geldi. Faaliyet sırasında onlarca imza toplandı.

Ekim Gençliği / Ege Üniversitesi

 

 

 

 

 

Devrimci faaliyetlerden...

 

Sınıf devrimcileri, dört bir tarafta mücadeleyi büyütme çağrısını yükseltiyor.

İzmir’de sınıf devrimcileri Çiğli merkez ve Güzeltepe ile Aliağa bölgesine “Bu pisliği devrim devrimler!” şiarlı BDSP afişlerini yaptılar.

Gebze’de ise Liselilerin Sesi dergisinin son sayısı Gebze Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi öğrencilerine ulaştırıldı. Dağıtım esnasında liseliler mücadeleye çağırıldı. Ayrıca liselilerin geçiş noktalarına DLB stickerları yapıştırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir-Gebze

 
§