03 Ocak 2014
Sayi: KB 2014/01

Çürümüş düzende sağlam çark olmaz
AKP-cemaat çatışması ve “kuvvetler ayrılığı”
İktidar dalaşı ve düzen medyası
Riyakarlıkta sınırları yok!
Her dönemin has uşağı: CHP
Yolsuzluk, yağma ve sömürü düzeninden hesap sormaya...
Sınıf devrimcilerinden yolsuzluk eylemleri
Yolsuzluklar protesto edildi
Oyak Renault’ta patron-Türk Metal işbirliğiyle işçi kıyımı...
Türk-İş asgari ücrete ‘muhalif’ kaldığını açıkladı!
Esenyurt’ta işçiler foruma hazırlanıyor
Hacettepe işçisinden zafer kutlaması!
2013: İşçi sınıfı kin ve öfke biriktirdi!
“Bürokratik-icazetçi sendikal çizgiyi aşmak için taban inisiyatiflerini yaratalım!”
Dünya basınında yolsuzluk ve rüşvet operasyonu
2013: Kriz, çatışma, savaş, direniş…
Seçim dönemi ve reformizmle mücadele
Eğitim piyasalaşırken...
İÜ’de mücadele etkinliklerle sürüyor
Roboski için yaygın eylemler
“Yargılanan değil, yargılayan olduk!”
Özgürlük ve eşitlik yürüyüşümüz sürüyor
EKK’dan yeni yıl mesajı...
Kartal Emekçi Kadın Komisyonu kuruldu
Devrimci tutsaklardan yeni yıl mesajları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kartal Emekçi Kadın Komisyonu kuruldu

 

Kartal Emekçi Kadın Komisyonu, 29 Aralık Pazar günü Kartal Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nde yaptığı etkinlikle kuruluşunu ilan etti.

Emekçi kadınlar toplantıda Kadın İstihdam Paketi’nden Haziran Direnişi’ne kadar bir dizi sorun hakkında tartışarak bunlara dair mücadele planı ortaya koydu.

Emekçi kadınların sesi olmak için toplandık”

Etkinlik “Anlatılan senin hikâyendir!” şiarlı ozalitin olduğu sahnede, etkinlik kapsamında dünyada ve Türkiye’de ezilen, sömürülen, tacize, tecavüze, şiddete uğrayan kadınların yaşamlarından örnekler verilerek kim olup-olunmadığı ve niçin toplanıldığına dair bir anlatımla başladı.

Açılışın ardından, kadın emeği üzerindeki sömürüyü anlamanın insanlık tarihini anlamakla eşdeğer olduğu söylenerek bu tarihi anlatmak üzere emekçi bir kadın sahneye çağrıldı. Söz alan emekçi kadın ilkel komünal dönemden köleci topluma, feodal sistemden günümüz kapitalizmine kadar insanlık tarihini ve kadının rolünü kısa ve özlü bir biçimde sundu. Bu çerçevede günümüzde kadına biçilen misyonun kader olmadığını ifade ederek mücadele çağrısı yaptı.

Konuşma sonrasında Emekçi Kadın Komisyonu’nun hazırlamış olduğu “Gezi Direnişi ve Kadınlar” isimli sinevizyon gösterimine geçildi. Sinevizyon ilgi ile izlenerek sonlandırıldı.

Roboski’li ailelerden Miram Encü’nün katliamın yıldönümünde vefat etmesi ve Mehmet Ayvalıtaş’ın annesinin ölümünde sorumlunun sermaye devleti olduğu hatırlatıldı. Emekçi Kadın Komisyonu adına, UİS ve Kadın İstihdam Paketi’nin amaçlarına ve neler getireceğine dair bir sunum gerçekleştirilerek Emekçi Kadın Komisyonları’nda örgütlenme çağrısı yapıldı.

Çözüm mücadelede!

Bu bölümde söz alan Avukat Zeycan Balcı Şimşek, her yerde kadınların %50 olmasına rağmen temsiliyetin genelde erkeklerde olduğunu söyledi. Kadın İstihdam Paketi ile kadınların yasal haklarını anlatan Şimşek, kırıntı düzeyinde olan yasal hakların dahi bugün uygulanmadığından hatta kadının yedek işgücü olarak kullanıldığından ve eve kapatılmaya çalışıldığından söz etti. Kadın İstihdam Paketi üzerine sunumdan sonra yasal olarak emekçi kadınların haklarına değinen Şimşek, çözüm yolu olarak mücadeleyi gösterdi.

Kadın-erkek elele mücadeleye!”

Verilen aranın ardından serbest kürsü bölümü ile etkinlik devam etti. Serbest kürsü ve soru-cevap bölümüyle katılımcıların soruları yanıtlandı ve Kartal’da neler yapılacağı üzerine konuşuldu.

Üç Fidan Gençlik Kültür Evi adına da bir konuşma gerçekleştirildi. Kadın sorununun kapsamına dair kısaca değinilen konuşma toplumsal olan bir sorunun toplumsal çözümle yani devrimle ve sosyalizmle mümkün olduğu söylendi. Kadın-erkek mücadelesinin ortaklığına dikkat çekildi.

Kadının kurtuluş mücadelesinin işçilerin kurtuluş mücadelesinden bağımsız olmadığı ve sosyalizm mücadelesi ile birleştirilemediği sürece kadının kurtuluşunun mümkün olamayacağı belirtildi.

Birçok işçi, emekçi, kadın, erkek ve gencin söz aldığı bu bölüm de yapılan planlamalarla ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

Yolsuzluğa ve yoksulluğa karşı
mücadele çağrısı

 

Gebze’de Emekçi Kadın Komisyonu (EKK) ve Gebze İşçilerin Birliği Derneği İşçi Kadın Komisyonu kadınların yaşadıkları sorunlara dair çalışmalarını sürdürüyor.

Kadın İstihdam Paketi ile ilgili bilgilendirme, paketin getireceği hak gasplarına ve güvencesiz çalışmaya karşı mücadele çağrısı işçi ve emekçi kadınlarla yapılan birebir görüşmelerle başlatıldı. Kadınlara, Gebze İşçilerin Birliği Derneği İşçi Kadın Komisyonu’nun hazırladığı “Kadın İstihdamı Yasa Tasarısı çifte sömürüyü boyutlandırıyor! Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye!” şiarlı broşürler ulaştırıldı.

29 Aralık günü açılan standda EKK olarak işçi ve emekçilere seslenildi. EKK imzalı “Kutulardan paralar saçılıyor, yolsuzluk artık saklanamıyor! Bizleri yoksullaştırıp saltanat sürenlerden hesap soracağız!” başlıklı bildirinin dağıtımı yapıldı. Standda sohbet edilenlere Kadın İstihdam Paketi ile ilgili hazırlanan broşür ve Emekçi Kadın Bülteni verildi. Ayrıca standda Kızıl Bayrak gazetesinin dağıtımı da gerçekleştirildi.

Bildiri dağıtımı boyunca ajitasyon konuşmaları yapıldı. Kutularından milyon dolarlar çıkanların artık pisliklerini, yolsuzluklarını saklayamadığının belirtildiği konuşmalarda, haramilerin saltanat sürerken işçi ve emekçilere açlık ve yoksulluğun reva görüldüğü, fabrikalarda sömürünün her gün daha da arttırıldığı belirtildi. Sömürü ve yolsuzluğa karşı artık hesap sorma zamanının geldiği, örgütlü mücadelenin büyütülmesinin yakıcılığına vurgu yapıldı. Dağıtım sırasında birçok işçi ile sohbet edildi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§