03 Ocak 2014
Sayi: KB 2014/01

Çürümüş düzende sağlam çark olmaz
AKP-cemaat çatışması ve “kuvvetler ayrılığı”
İktidar dalaşı ve düzen medyası
Riyakarlıkta sınırları yok!
Her dönemin has uşağı: CHP
Yolsuzluk, yağma ve sömürü düzeninden hesap sormaya...
Sınıf devrimcilerinden yolsuzluk eylemleri
Yolsuzluklar protesto edildi
Oyak Renault’ta patron-Türk Metal işbirliğiyle işçi kıyımı...
Türk-İş asgari ücrete ‘muhalif’ kaldığını açıkladı!
Esenyurt’ta işçiler foruma hazırlanıyor
Hacettepe işçisinden zafer kutlaması!
2013: İşçi sınıfı kin ve öfke biriktirdi!
“Bürokratik-icazetçi sendikal çizgiyi aşmak için taban inisiyatiflerini yaratalım!”
Dünya basınında yolsuzluk ve rüşvet operasyonu
2013: Kriz, çatışma, savaş, direniş…
Seçim dönemi ve reformizmle mücadele
Eğitim piyasalaşırken...
İÜ’de mücadele etkinliklerle sürüyor
Roboski için yaygın eylemler
“Yargılanan değil, yargılayan olduk!”
Özgürlük ve eşitlik yürüyüşümüz sürüyor
EKK’dan yeni yıl mesajı...
Kartal Emekçi Kadın Komisyonu kuruldu
Devrimci tutsaklardan yeni yıl mesajları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Roboski için yaygın eylemler

 

Katliamın ikinci yıldönümünde Roboski’de anma düzenlendi. Kürdistan’dan anma için gelen binler, katillerin korunmasını protesto etti.

Mezarlıktaki anmanın ardından binler, Roboskili ailelerle birlikte anmanın yapılacağı alana yürüdü. Anma töreninde konuşan Selahattin Demirtaş; “Roboski Katliamı’nın emrini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi” diyerek sorumluluğun AKP hükümetinde olduğunu ifade etti. Demirtaş, Erdoğan’ın telefonla bilgilendirildiğini, “Riskli bir operasyondur” denildiğini ve Erdoğan’ın “Vurun” emrini verdiğini aktardı.

Ankara’da Roboski Katliamı birçok eylem yapılarak lanetlendi. BDP Kadın İl Meclisi’nin çağrısıyla yapılan Güvenpark’ta eylem yapıldı. Yine aynı yerde KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin çağrıcılığını yaptığı bir eylem gerçekleştirildi. HDK Ankara İl Meclisi de akşam saatlerinde parkın içinde bir eylem yaptı. Eylemde Roboski’de katledilenler için dilek fenerleri uçuruldu ve Gezi Direnişi şehitlerinden Ethem Sarısülük’ün polis tarafından vurulduğu noktaya karanfil bırakıldı.

Gebze’de Moda Giyim önünde bir araya gelen kitle yürüyüşe başladı. Roboski Katliamı’nın resminin olduğu pankartların açıldığı eylemde sloganlarla Kent Meydanı’na doğru yüründü. Öcalan ve KCK bayraklarının açılması sonucunda eylemde gerilimler yaşanmaya başladı. Basın açıklamasının okunduğu sırada bir grup ülkücü eyleme doğru yöneldi. Ancak polis ülkücü gruba engel oldu. Basın açıklamasında, Maraş’tan Roboski’ye devletin katliamcı geleneğinin sürdüğü vurgulandı.

BDP İstanbul İl Örgütü Saraçhane’den Aksaray’a gerçekleştirdiği yürüyüşle Roboski’de katledilenleri andı. Saraçhane Parkı’nda buluşan yüzlerce kişi Aksaray Metro İstasyonu önüne yapılan yürüyüşün ardından Roboski için saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşunun ardından BDP İstanbul İl Eş Başkanı Emrullah Bingül “çözüm sürecinin nitelikli bir müzakereye evrilmemesi sebebiyle” katliamların devam ettiğini söyledi.

Galatasaray Lisesi önünde DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin çağrısıyla biraraya gelen kitle, Roboski’de katledilen 34 kişiyi temsilen 34 dakikalık oturma eylemi yaptı. Roboski’de katledilenlerin fotoğraflarını taşıyan kitle yere karanfil ve mumlar koydu. Oturma eylemi sırasında, Roboski Katliamı’nı ve katledilenleri konu alan, şiirsel bir sunum gerçekleştirildi. Kürtçe yakılan ağıtla eylem sürdürüldü.

İHD İstanbul Şubesi de Galatasaray Lisesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla Roboski’de katledilenleri andı.

Bursa’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, katliamın ikinci yılında, katliamı gerçekleştirenlerden hesap sormak için yürüyüş yaptı. Kent Meydanı’nda toplanan kitle buradan Fomara Meydanı’na yürüdü. Eyleme BDSP ve birçok devrimci ve ilerici kurum destek verdi.

Adana’da katliamın yıl dönümünde iki eylem yapıldı. İlk olarak, Beşocak Meydanı’nda biraraya gelen BDP üyeleri İnönü Parkı’na yürümek istedi. Yolun trafiğe kapatılmasını gerekçe gösteren polis, ilk önce yürüyüşün yapılmasına izin vermeyeceğini söyledi. Polis ile yapılan görüşmelerin ardından İnönü Parkı’na yüründü.

Diğer bir eylem ise İnönü Parkı’nda KESK, DİSK, TMMOB ve Adana Tabip Odası tarafından yapıldı.

İzmir’de Roboski Katliamı’nı lanetlemek için BDP’nin çağrısıyla 28 Aralık günü Basmane Fuar Kapısı’nda toplanan kitle slogan ve ajitasyonlarla yapılan yürüyüşün ardından Sümerbank önüne geldi. Burada Türkçe ve Kürtçe olarak basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylem bittikten sonra ESP Saat Kulesi önünde Roboski Katliamı ile ilgili basın açıklaması yapmak istedi. Polis ESP’lilere saldırdı ve birçok kişiyi gözaltına aldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Gebze-Adana-İzmir-Bursa-Ankara

 

 

 

 

Gezi Tutsak Aileleri
Roboski’yi unutmadı!

 

İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde buluşan Gezi Tutsak Aileleri bu haftaki eylemlerinde Roboski’de katledilenleri andı.

Eylemde ilk olarak Gezi tutsağı Diren Saygılı’nın Babası Kamber Saygılı konuştu. Saygılı, Maraş, Çorum, Sivas ve Roboski katliamlarını hatırlatarak “katil devlet olunca bulunmuyor” dedi. Gezi tutsakları için yargıdan birşey beklemediklerini ifade ederek yolsuzlukları teşhir etti ve yolsuzluğa karşı yapılan eylemlere saldıran polisi kınadı.

Berfu Canbey ise “Gezi tutsaklarının daha iddianameleri bile hazırlanmamışken, neyle yargılandıkları bile bilinmiyorken, bize hukuktan adaletten bahsetmesinler” diyerek adaletten bahsedilebilmesi için bütün siyasi tutsakların serbest bırakılmaları gerektiğini ifade etti.

İzmir’de Gezi Tutsak Aileleri evlatlarına sahip çıkarak, mücadelelerini haykırmaya devam ediyor.

Aileler adına okunan basın açıklamasında şunlar ifade edildi: “Sizlere soruyoruz bugüne kadar devletin aynı kurumları, farklı farklı hükümetleri işçi ve emekçileri açlığa ve yoksulluğa, geleceksizliğe iterken işbirliği yapmadılar mı? Dersim’de, Gazi’de, Sivas’ta, 19 Aralık Katliamı’nda, Roboski’de ve Gezi’de aynı düzen güçleri işbirliği halinde insanların üzerine gaz bombaları, panzerlerle saldırmadılar mı?”

Kızıl Bayrak / İstanbul-İzmir

 
§