03 Ocak 2014
Sayi: KB 2014/01

Çürümüş düzende sağlam çark olmaz
AKP-cemaat çatışması ve “kuvvetler ayrılığı”
İktidar dalaşı ve düzen medyası
Riyakarlıkta sınırları yok!
Her dönemin has uşağı: CHP
Yolsuzluk, yağma ve sömürü düzeninden hesap sormaya...
Sınıf devrimcilerinden yolsuzluk eylemleri
Yolsuzluklar protesto edildi
Oyak Renault’ta patron-Türk Metal işbirliğiyle işçi kıyımı...
Türk-İş asgari ücrete ‘muhalif’ kaldığını açıkladı!
Esenyurt’ta işçiler foruma hazırlanıyor
Hacettepe işçisinden zafer kutlaması!
2013: İşçi sınıfı kin ve öfke biriktirdi!
“Bürokratik-icazetçi sendikal çizgiyi aşmak için taban inisiyatiflerini yaratalım!”
Dünya basınında yolsuzluk ve rüşvet operasyonu
2013: Kriz, çatışma, savaş, direniş…
Seçim dönemi ve reformizmle mücadele
Eğitim piyasalaşırken...
İÜ’de mücadele etkinliklerle sürüyor
Roboski için yaygın eylemler
“Yargılanan değil, yargılayan olduk!”
Özgürlük ve eşitlik yürüyüşümüz sürüyor
EKK’dan yeni yıl mesajı...
Kartal Emekçi Kadın Komisyonu kuruldu
Devrimci tutsaklardan yeni yıl mesajları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Esenyurt’ta işçiler foruma hazırlanıyor

 

Esenyurt’ta 29 Aralık Pazar günü gerçekleştirilen toplantıya metal, gıda, petro-kimya, tekstil, deri, lojistik ve inşaat gibi sektörlerin yanısıra Ambarlı Limanı’nda sendikal örgütlenme mücadelelerini sürdüren liman işçileri de katılım sağladı.

Oldukça canlı geçen toplantıda, bölgedeki fabrikalardaki somut gelişmeler ve örgütlenme sorunu üzerine tartışmalar yürüten işçiler, Amerikan tekeli Greif’ta örgütlenme açısından sağlanan başarının farklı fabrikalara taşınması gerektiğini ifade ettiler. Toplantının açılış konuşmasını yapan bir tekstil işçisi, Greif fabrikasındaki mücadeleyi örnek göstererek zor olanın da başarılabileceğini ifade etti.

İşçiler örgütlenmeyi tartıştı

Farklı sektörlerde çalışan işçiler toplantıda söz alarak bölgedeki fabrikalardaki örgütlülük durumu ve atılabilecek somut adımlar üzerine görüş ve önerilerini dile getirdiler. Toplantıda konuşan işçiler kendi örgütlenme deneyimlerini aktarırken işçi sınıfındaki güven probleminin aşılması gerektiğini ifade ettiler.

Fabrikalarda işçiler arasında yaşanan yapay ayrımlara da dikkat çekilen konuşmalarda ırk, mezhep, din farklılıklarının örgütlenme süreçlerinde önemli bir engel olduğu ve bu engelin ortadan kaldırılması için yoğun bir çaba ortaya konması gerektiği dile getirildi. Gerçek ayrımın zengin ve yoksul, patron işçi, ezen ezilen temelde de emek ve sermaye ayrımı olduğu tüm diğer farklılıkların ötesinde sınıf kimliğinde birleşilmesi gerektiği ifade edildi.

Toplantıda biraraya gelen öncü işçiler, bölgedeki işçilerin katılımıyla, başta kıdem tazminatı olmak üzere, sermaye iktidarının hedeflediği hak gasplarına karşı örgütlenme sorununun tartışılacağı işçi forumu düzenlemeyi hedefliyor. 26 Ocak’ta düzenlenecek işçi forumunun hazırlıkları da toplantıda kolektif bir emekle planlandı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

Binlerce maden ve enerji işçisi
direniş için buluştu!

 

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmesi için yasal sürecin ilerlemesi üzerine alınan eylem kararları uygulanmaya devam ediliyor. 29 Aralık’ta Milas’ta Maden-İş ve Tes-İş sendikaları tarafından Özelleştirmeye Karşı Emek ve Bağımsızlık Mitingi düzenlendi.

Milas Şehir Stadyumu’nda toplanan işçiler kortejler oluşturarak Atapark’a yürüdü. İşçiler daha önce bölgede özelleştirilen Yatağan Süt Fabrikası, TEKEL gibi kurumları simgeleyen tabutlar taşıdı. Binlerce maden işçisi baretleriyle yürüyüş kolunda yerini aldı.

Miting için bölge illerinden de enerji ve maden işçileri geldi. Binlerce işçi coşkulu ve kararlı sloganlarla özelleştirmeye karşı mücadele edeceklerini haykırdı. İşçiler yürüyüş boyunca “Hükümet istifa!”, “Hırsız var!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganlarını atarak yürüdüler. Yolsuzluklar ve rüşvetler de eylemde protesto edildi. İşçiler ellerinde taşıdıkları ayakkabı kutuları ile para saklayanlara gönderme yaptılar.

Maden- İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin şunları söyledi: “Halkın desteği ile haklı, meşru ve demokratik direnişimizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Emeğimiz, yarınlarımız ve ülkemiz için Özelleştirmeye Karşı Emek ve Bağımsızlık Mitingi’ne destek veren tüm emekçilerimize teşekkür ediyoruz.”

İşçiler, mitingin ardından dönüşümlü devam ettikleri açlık grevini de sonlandırdılar. Enerji ve maden işçileri özelleştirmeye karşı eylemliliklerini Ocak ayında Ankara’ya yürüyüşle devam ettirecekler.

 

 

 

 

Buca’da devrimci faaliyet

 

28 Aralık Cumartesi günü Şirinyer Tansaş önünde imza standı açıldı. Standda Gezi şarkıları ve devrimci marşların yayını yapılırken bir yandan da ajitasyon konuşmalarıyla Gezi tutsakları için imza istendi, hazırlanan bildiri dağıtıldı. Gezi tutsaklarının resimlerinin ve karanfillerin kullanıldığı imza standı Şirinyer Tansaş önünde yoğun ilgiye konu olurken standda işçi ve emekçilerle sohbetler gerçekleştirildi.

30 Aralık Pazartesi akşamı ise birkez daha sınıf devrimcileri Mehtap Mahallesi’nde idi. Bir önceki hafta imza föyleri bırakılan evlere ziyaret gerçekleştirilip föyler toplandı. Ayrıca kapılar çalınarak gezi tutsakları için imza istendi. Mahallede bulunan kahvelerde ajitasyon konuşmaları yapıldı.

1 Ocak Çarşamba günü de Şirinyer Tansaş önüne yağmurdan kaynaklı olarak bir saat gecikmeli de olsa imza standı açıldı. Müzik yayını ve sesli ajitasyonların yapıldığı imza standında bir saat içinde 200’e yakın imza toplandı.

Buca’da her Cumartesi ve Çarşamba günleri saat 14.00-16.00 arasında Şirinyer Tansaş önünde imza standı açılmaya devam edilecek.

Kızıl Bayrak / Buca

 

 

 

İzmir’de Metal İşçileri Bülteni dağıtımı

 

Metal İşçileri Bülteni’nin asgari ücret gündemine yer verdiği yeni sayısı, çürümüş düzene karşı işçi ve emekçileri mücadeleye çağıran bildirilerle birlikte dağıtıldı.

Bu kapsamda, İDÇ, Habaş, Kocaer, Kardemir, Sider, Özkanlar, Akdemir işçilerinin servis noktası olan Asarlık’ta, Metal İşçileri Bülteni, sesli ajitasyonlar eşliğinde dağıtıldı ve işçiler mücadeleye davet edildi.

Özel olarak asgari ücret tartışmalarının yoğun olduğu bugünlerde, milyon dolarlarla oynayan sermayedarlar teşhir edilerek, hesap sormaya çağrıldı.

Metal İşçileri Bülteni, Çiğli Organize’de bulunan ve Birleşik Metal-İş’te örgütlü bulunan ZF Lenförder işçilerine de ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 
§