19 Temmuz 2013
Sayı: KB 2013/29

 Kızıl Bayrak'tan
Haziran direnişinde yeni safha
Zorbalara karşı isyan haktır!
AKP iktidarının
“hayat suyu”
yabancı sermaye
çekilmeye başladı
Sermaye devleti
tam bir cinayet şebekesidir!
İzmir’den baskınlara yanıt...
Devlet yine
katilleri koruyor!
Onbinler Ali için sokaklara indi!
Binler TMMOB yasasına karşı sokağa çıktı
14. Evvel Temmuz Festivali tamamlandı
Kamu TİS’leri görüşme süreci devam ediyor…
“Sendika hakkımız engellenemez!”
“Sonuna kadar mücadele!”
Para basanlar hakları için grevde!
“Bu grev onur grevidir!”
Mısır’da halk hareketi ve yeni gelişmeler
Gezi Parkı Direnişi’nden ayaklanmaya... - 2 V. Yaraşır
Gençlik yol ayrımında… K. Ali

Dünyada işçi ve emekçi eylemleri sürüyor!

Toplumcu Eksen’den...
Ekim Gençliği temsilcisi ile Yaz Kampı üzerine konuştuk...
Forumlar taleplerin kürsüsü oluyor
ABD’de Trayvon Martin davası... T. Kor
Gezi tutsağından mektup…
Kavga bitmedi direnişe devam!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


Binler TMMOB yasasına karşı
sokağa çıktı

 

AKP’nin TMMOB’ye yönelik yetki kısıtlaması protestolarla karşılandı. 13 Temmuz günü Ankara’da ve İstanbul’da yapılan eylemlerle TMMOB’nin ‘torbaya sığmayacağı’ saldırılar karşısında yalnız olmadığı ifade edildi.

Talepler uğruna mücadelede ısrar

İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen mühendis, mimar ve şehir plancılarını Taksim Dayanışması da yalnız bırakmadı. Yapılan çağrılarla binlerce insanın biraraya geldiği eylem oldukça coşkuluydu.

Toplanmaya başlayan TMMOB üyeleri ve destekçiler, karşılarında polis barikatını buldu. 2 TOMA ve çevik kuvvet polisleri ile kurulan barikat, yapılan görüşmelerin ardından 20 metre geriye çekildi. Eyleme forumlardan direnişçiler yürüyüşlerle katıldı. Özellikle Kadıköy forumundan gelen kitle oldukça canlıydı. Gezi Direnişi’nde yaşamını yitirenleri sloganlarla anarak gelen kitle coşku ve öfkesini eyleme yansıttı.

Eylemde TMMOB flamaları ve odaya yönelik saldırıları konu edinen dövizler taşındı.

Alanda önce Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu konuştu. Ardından da Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan bir konuşma yaptı. Konuşmalarda, TMMOB’nin talana ve ranta karşı doğanın, mesleğin ve demokrasinin savunucusu olmaya devam edeceği vurgulandı.

Sloganların ardından Taksim Dayanışması bileşenlerinden söz alanlar konuşma yaptı. Şiddet ve baskının devam ettiği, fakat buna karşı taleplerin sahiplenilmesine de devam edileceği söylendi.

Coşkulu slogan ve alkışlarla süren eylem, TMMOB adına yapılan basın açıklamasının ardından sonlandırıldı.

Basın açıklamasının ardından polis barikatı kaldırmadı. Yanlardan geçiş için yer açtı. Kitle buradan geçerek İstiklal Caddesi’nde tekrar birleşti ve Taksim Meydanı’na doğru yürüdü. İstiklal Caddesi üzerinde yürüyen kitle, Mis Sokak girişine kadar ilerledi. Polis İstiklal Caddesi’nden meydana çıkışı engellemek için Zambak Sokak girişinde çift taraflı barikat kurdu.

Polis uyarıyı yaparken aynı anda da kitlenin üzerinde doğru ilerledi. Kitleye yaklaştıktan bir müddet sonra hızlanan çevik kuvvet polisleri, gaz bombası ve plastik mermi ile saldırıya başladı. TOMA da tazyikli suyla saldırdı.

Polisin saldırısı 03.00 sularına kadar sürdü. Polis ara sokaklara girerek, kitleyi önden ve arkadan sıkıştırarak saldırdı. Yoğun plastik mermiyle saldıran polis, gözaltılar da yaptı.

Polis caddede biriken herkese saldırdı. Demirören AVM ve Starbucks’a da tazyikli su sıktı. Mc Donalds’ın kenarında oturan kadınlara küfür edip hakaret etti. Polis etraftakiler tarafından yuhlandı, alkışlarla protesto edildi.

Polis, gözaltılar sırasında eylemcilerden bilgi alan bir avukata saldırdı. Hedefli olarak gözaltılar yapan polis, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Osman Erden’e yoğun plastik mermi sıkmasının ardından gözaltına aldı. Gözaltı sırasında Erden’in ağzından kan geldi. Gözaltılar gece boyunca sürdü. Polis ayrıca Taksim İlkyardım Hastanesi’nin önüne pusu kurarak hastaneye gelecek yaralıları bekledi.

Eli sopalılar yine saldırdı

Ayhan Işık Sokağı’nda esnaf eylemcilere saldırdı. Önce yere düşen bir eylemciye saldıran güruh, ardından görüntü almaya çalışan gazetecilere de saldırdı. Sokağa gelen polislerin gitmesini isteyen esnaf, “Biz sokağı temizleriz, sizin kalmanıza gerek yok” diyerek ne kadar hazırlıklı ve istekli olduklarını da gösterdi. Sokaktaki saldırının caddedeki direnişçiler tarafından duyulması üzerine eylemciler topluca sokağa girerek, esnafı geri püskürttüler.

Basın da hedefte

Cadde üzerinde gördüğü herkese azgınca saldıran polis yine basın emekçilerini de hedef aldı. Eylem öncesinde polis “Müdahale alanı içerisinde kalmayın. Güvenli, zarar görmeyeceğiniz bir yere geçin” diyerek basın emekçilerinin “güvenliğini” sağlarken saldırısında basını da hedef aldı. Caddede durup fotoğraf çekenlere dahi müdahale eden polis, gazeteci Ahmet Şık’ın çekimine müdahale edip, kenara iteledi. Polis saldırıları sırasında görüntü alan iki Kızıl Bayrak muhabiri ise polisin hedef gözeterek sıktığı plastik mermi ile vuruldu. Hayat TV muhabirinin de “basın” yazılı kaskı polis copuyla kırıldı. Mücadele Birliği mühabiri de plastik mermilerin hedefi oldu.

“Örgüt arama, TMMOB burada!”

Ankara’da Selanik Caddesi üzerinde toplanmaya başlayan TMMOB üyeleri, burada AKP’den hesap soracaklarını ve mücadeleyi büyüterek sürdüreceklerini vurgulayan bir konuşma yaptıktan sonra kitlesel bir katılımla Meşrutiyet Caddesi üzerinden Güvenpark’a yürümek üzere hareket etti.

Ancak Meşrutiyet Caddesi’nin sonunda 2 TOMA ve çevik kuvvet barikatıyla karşılaşan TMMOB üyeleri sloganlarla bir süre barikatlar önünde tepkisini gösterdi. Daha sonra Konur Sokak’a dönüş yaparak yürüyüşünü devam ettiren kitle, Güvenpark’a geçmek üzere Yüksel Caddesi’nin Atatürk Bulvarı çıkışına yöneldi. Burada da çevik kuvvet barikatı ile karşılaşan kitle yine sloganlar eşliğinde polise tepkisini göstererek metro alt geçidinden Güvenpark’a yürüyüşünü sürdürdü.

Güvenpark’a ulaşan binler burada sloganları ve alkışları ile eylemlerini sürdürdü. TMMOB yoğun şekilde “AKP diktatörlüğüne karşı omuz omuza örgütlü mücadele” çağrısını yükseltti. “Örgüt Arama, TMMOB burada!” ve “Diren Ankara, TMMOB burada!” sloganları da Güvenpark’ta coşkulu kitle tarafından sık sık atldı.

Mücadeleyi büyütme çağrısının yinelenmesiyle birlikte eylem sona erdi.

Bursa’da TMMOB forumu

Teoman Öztürk’ün ölümünün 19 yılına denk gelen forumda kısa bir açılış konuşması gerçekleştirildi. Ardından İKK Sekreteri Fikri Düşünceli tarafından bir konuşma yapıldı. Başköy Köylüleleri de foruma katılarak verdikleri su hakkı mücadelesinde kendilerini yalnız bırakmayan TMMOB’nin her zaman yanında olacaklarını belirttiler. Bunun ardından makine ve elektrik mühendisleri ile mimarlar kürsüden düşüncülerini dile getirdiler.

Artık hiçbir şeyin 31 Mayıs’tan önceki gibi olmayacağı, direnişin ön saflarında yer alan TMMOB’nin sesini kısmak için bu saldırının gerçekleştirildiği konuşulanlar arasındaydı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-Bursa