01 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/01

 Kızıl Bayrak'tan
2010 düzenin çok yönlü sorunlarla boğuşacağı bir yıl olacak
2009’da işçi sınıfı hareketi
2009’da kamu emekçileri hareketi,
25 Kasım’la birlikte kıpırdanmaya başladı
Direnişteki TEKEL işçileri ile konuştuk
TEKEL direnişinden
Devrimci sınıf faaliyetlerinden
TÜRK-İŞ araştırması
açlığın arttığını gösterdi
İtfaiye işçisi
hakları için nöbette
Sosyalist Kamu Emekçileri’nden
açık çağrı
2009’da düzenin tablosundan yansıyanlar
Son çeyrek asrın
en kritik yılı: 2010
Polis terörüne çözümsüz çözüm önerisi: “Bağımsız” kolluk şikayet mekanizması
“Karadağ cinayeti ve
tüm siyasi cinayetler aydınlatılsın!”
İzmir’de kampanya faaliyetleri
Genç-Sen 3. Genel Kurulu’nun ardından
Gençliğin polis terörü ve cinayetlerine karşı eylemlerinden
Adana Ekim Gençliği ve Devrimci Liseliler Birliği’nden
mücadele çağrısı
YTÜ’de soruşturma ve
ceza karşıtı mücadele
İsrail’in vahşi Gazze saldırısı birinci yılında
BDSP’li tutsaklardan
Devrimci tutsaklardan
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Gençliğin polis terörü ve
cinayetlerine karşı eylemlerinden...

 

Taksim’de eylem

İlerici ve devrimci öğrenciler, 25 Aralık Cuma gerçekleştirdikleri eylemle artan polis terörünü ve devlet katliamlarını protesto etti.

Öğrenciler, baskı ve katliamların sınıflı toplumlar boyunca var olduğunu ifade ederek Tuzla tersanelerinde her geçen gün yeni ölümlerin yaşandığını, Kürt halkına dönük imha ve inkar saldırılarının “açılım” yalanları eşliğinde devam ettiğini, insanca bir yaşam isteyen TEKEL işçilerinin, itfaiye işçilerinin, demiryolu işçilerinin mücadelesine ve direnişine devletin azgınca saldırdığını söylediler.

Üniversitelerde ve liselerde de baskıların ve yasakların sürdüğü ifade edildiği eylemde komünist işçi Alaattin Karadağ ve Aydın Erdem şahsında devletin gerçekleştirdiği infazlar lanetlendi, katliamların hesabının sorulacağı sözü verildi.

Galatasaray Meydanı’nda toplanan ilerici ve devrimci öğrenciler, “Katleden devlettir! Unutturmayacağız, hesap soracağız” pankartı arkasında Taksim Tramvay Durağı’na yürüdü.

Coşkulu yürüyüşün ardından Taksim Tramvay Durağı’na gelindiğinde basın açıklaması okundu. Açıklamada “Polis cinayetleri, faşist saldırılar, linç girişimleri ile mücadelenin önü kesilmeye çalışılırken soruşturma ve cezalarla da bu saldırı politikalarının üniversiteler ayağı örülüyor” denildi.

Açıklamada, Alaattin Karadağ ve Aydın Erdem infazlarıyla birlikte bu coğrafyada yaşanan birçok örneğin devletin katliamcı kimliğinin boyutlarını ortaya koyduğu da ifade edildi.

EHP Gençliği, Ekim Gençliği, Kaldıraç, TÜM-İGD’nin örgütleyicisi olduğu eyleme DPG, Genç Sol ve ÖGD de destek verdi


İÜ: “Polis terörüne hayır!”

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, 25 Aralık günü gerçekleştirdikleri eylemle “Anti-demokratik uygulamalara ve polis terörüne hayır!” dedi.

İlerici- devrimci öğrenciler, önce Fen Fakültesi önünden Beyazıt Karakolu’na bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüşün ardından basın açıklaması okundu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ Geçen ay içerisinde Alaattin Karadağ’ın sokakta infaz edilmesi, üniversite öğrencisi Aydın Erdem’in katıldığı bir yürüyüşte hedef alınarak öldürülmesi, Firüzköy’de gözaltına alınan Osman Aslı adlı kişinin karakolda ölü bulunması polis şiddetinin son aylarda toplum hafızasında yer etmiş cinayetlerdir.”

Eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı.

İtfaiye işçilerine destek

Açıklamanın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde çadır kuran itfaiye işçilerine destek ziyaretinde bulunuldu.

“Zafer direnen emekçinin olacak / Üniversite Öğrencileri” şiarlı pankart ile sloganlar eşliğinde çadırın kurulduğu yere giden öğrenciler işçilerle birlikte halaylar çektiler.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği


Eskişehir: “Karadağ cinayeti aydınlatılsın”

İlerici ve devrimci öğrenciler, Alaattin Karadağ cinayetinin aydınlatılması talebiyle 30 Aralık günü Eskişehir’de eylemdeydiler. Karadağ cinayeti aydınlatılıncaya, polis cinayetlerine ve terörüne son verilinceye kadar mücadele edeceklerini söyleyen öğrenciler, PVSK ve TMY’nin iptal edilmesini istediler.

DGH, EHP Gençliği, Ekim Gençliği, ÖGD, SGD, SDP tarafından örgütlenen eylemde kitlenin öfkesi, disiplini ve coşkusu son dönemde yapılan eylemlere göre oldukça iyi ve dikkat çekiciydi. Bu sebeple çevredekilerin eyleme daha ilgili oldukları gözlendi.

Alaattin Karadağ, Aydın Erdem, Ceylan Önkol, Orhan Yılmazkaya gibi devlet tarafından katledilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, geniş yetkilerle donatılarak önü açılan polisin Haziran 2007’den bugüne kadar 70’e yakın insanı katlettiği ifade edildi.

Açıklamada, Karadağ cinayetinin münferit bir olay olmadığı söylendi.

Ulusal özgürlük mücadelesi bastırılmaya çalışılan Kürt halkının kitlesel eylemlerinin polis terörüyle ezilmeye çalışıldığı belirtilerek Aydın Erdem’in polis tarafından açıkça katledildiği hatırlatıldı.

Eyleme Eskişehir Gençlik Derneği, Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti ve BDP destek verdi.

Eskişehir Ekim Gençliği


Ali Serkan Eroğlu anmalarından

 

Ege: “Ali Serkan Eroğlu yaşıyor!”

24 Aralık 1997’de polis tarafından katledilen devrimci öğrenci Ali Serkan Eroğlu, katledilişinin 12. yılında İzmir Ege Üniversitesi’nde anıldı.

Serkan Eroğlu’nun yanısıra Alaattin Karadağ, Ceylan Önkol ve Aydın Erdem’in isimleri de pankarta yazılarak polis cinayetlerine ve infazlara dikkat çekildi. Baskıların, gözaltıların, soruşturmaların ve infazların devam ettiği söylendi.

Açıklamada devrimcilere ve Kürt halkına yönelik artan baskılardan bahsedilerek polis katliamları lanetlendi.

Açıklamanın ardından Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’nun şiir dramatizesi izlendi.

Ekim Gençliği, DGH, YDG, YDGM, Dev-Genç, ÖGD, ÖEP, EHP Gençliği, Ekmek ve Özgürlük, SGD, Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti’nin örgütlediği eyleme Emek Gençliği de destek verdi.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


YTÜ: “İnsan olmanın çığlığı; Ali Serkan Eroğlu!”

Ekim Gençliği ve Özgür Eğitim Platformu tarafından 29 Aralık Salı günü YTÜ’de gerçekleştirilen eylemle, başta Ali Serkan Eroğlu olmak üzere tüm devrim şehitleri anıldı.

Anma yemekhanede yapılan teşhir konuşmaları ile başladı. “Katleden devlettir! Seyretme yanıt ver! İnsan olmanın çığlığı Ali Serkan Eroğlu” pankartının açıldığı eylemdesloganlarla Tonoz Kafe önüne yüründü.

Burada yapılan konuşmalarla Ali Serkan Eroğlu’un mücadeleye olan bağlılığı, polis karşısındaki tutumu anlatılarak öğrenciler basın açıklamasına çağrıldı.

Açıklamada Ali Serkan Eroğlu’nun polisler tarafından dayatılan ajanlık teklifini kabul etmediği, gördüğü tüm baskı ve işkencelere rağmen devrim ve sosyalizm davasına olan bağlılığını kaybetmediği ifade edildi.

Açıklamada Ali Serkan Eroğlu ile birlikte polis tarafından katledilen diğer üniversite öğrencisi devrimciler de anıldı. Ayrıca son dönemlerde artan polis terörüne değinilerek bugün polis terörüne devrimci, demokrat ve yurtseverlerin olduğu kadar tüm toplumun da hedef olduğu açıklandı. Aydın Erdem, Alaattin Karadağ, Ceylan Önkol ve Uğur Kaymaz da eylemde selamlandı.

Ekim Gençliği / YTÜ