01 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/01

 Kızıl Bayrak'tan
2010 düzenin çok yönlü sorunlarla boğuşacağı bir yıl olacak
2009’da işçi sınıfı hareketi
2009’da kamu emekçileri hareketi,
25 Kasım’la birlikte kıpırdanmaya başladı
Direnişteki TEKEL işçileri ile konuştuk
TEKEL direnişinden
Devrimci sınıf faaliyetlerinden
TÜRK-İŞ araştırması
açlığın arttığını gösterdi
İtfaiye işçisi
hakları için nöbette
Sosyalist Kamu Emekçileri’nden
açık çağrı
2009’da düzenin tablosundan yansıyanlar
Son çeyrek asrın
en kritik yılı: 2010
Polis terörüne çözümsüz çözüm önerisi: “Bağımsız” kolluk şikayet mekanizması
“Karadağ cinayeti ve
tüm siyasi cinayetler aydınlatılsın!”
İzmir’de kampanya faaliyetleri
Genç-Sen 3. Genel Kurulu’nun ardından
Gençliğin polis terörü ve cinayetlerine karşı eylemlerinden
Adana Ekim Gençliği ve Devrimci Liseliler Birliği’nden
mücadele çağrısı
YTÜ’de soruşturma ve
ceza karşıtı mücadele
İsrail’in vahşi Gazze saldırısı birinci yılında
BDSP’li tutsaklardan
Devrimci tutsaklardan
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

YTÜ’de soruşturma ve ceza karşıtı mücadele

Baskılar bizi yıldıramaz!

YTÜ’de eğitim hakları gasp edilen öğrencilerin üniversite giriş kapısındaki faaliyetleri 24 Aralık günü yapılan eylemle sürdü.

Eylemde üniversite yönetiminin baskıcı uygulamalarına ve üniversitelere biçilen role değinilen bir konuşma yapıldı. Ardından basın metninin okunmasına geçildi. Ekim Gençliği adına yapılan açıklamada YTÜ Rektörlüğü’nün baskıcı ve antidemokratik uygulamaları teşhir edildi.

YTÜ öğrencilerine yönelik baskıların toplum geneline yayılan baskı ve zordan bağımsız olmadığının vurgulandığı açıklamada, Alaattin Karadağ’ın polisler tarafından infazı ve yakın dönemde gerçekleşen polis cinayetlerine de değinildi.

Basın metninin okunmasının ardından, Avukat Şerife Ceren Uysal öğrencileri hedef alan saldırılara değinen ve üniversitelerde yaratılan ablukaya dikkat çeken bir konuşma yaptı. Sloganlar ile sona eren basın açıklamasına yaklaşık 40 kişi katıldı.

Soruşturmalar cezaya dönüştü

YTÜ’de 13 Aralık gününden itibaren 3 öğrencinin okula girişini engelleyen idari karar, öğrencilerden birinin açtığı davadan yürütmeyi durdurma kararı çıkması ile bu hafta başında iptal edildi. Ancak YTÜ idaresi saldırılarını bir adım daha ileri taşıyarak bir Ekim Gençliği okuruna 1 ay, diğerine ise 1 yarıyıl uzaklaştırma cezası verdi. Bunun yanısıra YTÜ yönetimi üniversiteye girebilen bir diğer Ekim Gençliği okuruna da bu dönem içinde vermiş olduğu 1 yarıyıl uzaklaştırma cezasına ek olarak bir yarıyıl uzaklaştırma cezası daha verdi. Böylece hakkında henüz sonuçlanmamış soruşturmalar bulunan Ekim Gençliği okurunun, sonuçlanan iki soruşturması ile eğitim hakkı bir yıl gaspedilmiş oldu.

YTÜ’de soruşturma ve ceza saldırılarına karşı ise “YTÜ Öğrencileri” imzası ile örgütlenen çalışmalar devam ediyor. “Arkadaşlarımızı geri istiyoruz!”, “YÖK kalkacak polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Bu afiş izinsizdir!” şiarlı afişler ile süren faaliyette, düşündüğünü ifade eden bireylerin soruşturmalar ile sindirilmek istendiğinin altı çiziliyor.

YTÜ Ekim Gençliği


 

Devrimci Liseliler Birliği faaliyetleri...

İstanbul’da DLB faaliyetleri

İstanbul’da Kartal ve Sefaköy’de DLB’lilerin faaliyetleri sürüyor.

Kartal’da, 27 Aralık Pazar günü “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim için mücadeleye!” şiarlı afişler Kartal bölgesindeki liselere, Kartal merkeze ve Uğur Mumcu’ya yapıldı.

28 Aralık Pazartesi günü de “Tek seçenek” adlı yerel bültenin dağıtımı gerçekleştirildi.

Kartal Lisesi’ne yapılan bülten dağıtımı okul güvenliği tarafından engellenmeye çalışıldı. DLB’lileri önce kovmaya çalışan okul güvenliği bu çabasında başarılı olamayınca okul önünde bekleyen öğrencileri dağıtmaya çalıştı. Güvenliğin engelleme girişimi, tehdit ve fiziki saldırıya dönüştü. Lise öğrencileri güvenliğe tepki gösterip, fiziki müdahaleye karşılık verdiler. Güvenlik saldırısı ajitasyon konuşmalarıyla püskürtülürken DLB’liler bülten dağıtımının ardından lise önünden ayrıldılar. 

29 Aralık Salı günü de Hatice Bayraktar Lisesi’nde bülten dağıtımı yapıldı. 150 bültenin tüketildiği dağıtımı liseliler ilgiyle karşıladı.

Devrimci Liseliler Birliği’nin çıkarmış olduğu “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim için mücadeleye!” şiarlı afişler Küçükçekmece’de bulunan birçok okulun etrafına ve Sefaköy merkezine yapıldı. Ayrıca pullamalar ve yazılamalar da yoğunluklu olarak hedef liselerde kullanıldı..


Ankara DLB kuruldu

Ankara’da Devrimci Liseliler Birliği kuruluş toplantısı yapıldı.

DLB’nin kuruluş deklarasyonunun okunması ile başlayan toplantı, bunun üzerinden yapılan tartışmalarla sürdü. Çeşitli lise ve dershanelerden gelen öğrencilerin okullarındaki ve eğitim sistemindeki sorunlarla ilgili düşüncelerini paylaştığı toplantıda bu sistemin liselilere geleceksizlikten başka bir şey vaad etmediği, okullarda gençliğe burjuva ideolojisinin dayatıldığı tartışıldı. Canlı tartışmaların yürütüldüğü toplantıda söz alan liseliler ortak mücadelenin yürütülmesi konusunda görüş ve önerilerini paylaştılar.

Etkinliğin sonunda DLB’liler, BDSP’nin TEKEL işçilerine gerçekleştirdiği dayanışma ziyaretine katıldılar.


“Liselilerin Sesi” İstiklal Caddesi’nde yükseldi 

İstanbul Devrimci Liseliler Birliği, 26 Aralık günü İstiklal Caddesi’nde Liselilerin Sesi dergisinin satışını gerçekleştirdi.

Bir saat süren militan satış boyunca liselileri mücadeleye çağıran ajitasyon konuşmaları gerçekleştirildi.

DLB’liler, yaklaşık 20 derginin kullanıldığı faaliyet çerçevesinde birçok liseliyle tanışma fırsatı buldu.

Devrimci Liseliler Birliği / İstanbul – Adana


 

Ekim Gençliği faaliyetlerinden...

İstanbul Ekim Gençliği, İstanbul genelinde ve üniversitelerde polis terörünü teşhir eden çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul Üniversitesi’nde, Mimar Sinan GSÜ’nde, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ve İstanbul’un merkezi noktalarında “Katleden devlettir! / Ekim Gençliği” şiarlı pullar ve “Polis terörüne son! / BDSP” bildirileri yaygın bir biçimde kullanıldı.

26 Aralık Cumartesi günü İstiklal Caddesi’nde “Polis terörüne son! / BDSP” bildirilerinin dağıtımı yapıldı. Oldukça ilgi gören dağıtımda birçok insan polis teröründen ve polisin keyfi uygulamalarından rahatsız olduğunu dile getirdi. Otel inşaatında çalışan işçilerle gerçekleştirilen sohbette, işçiler polis terörüne ve kötü çalışma koşullarına yönelik şikayetlerini dile getirdiler ve neler yapabileceklerini sordular.

Bildiri dağıtımının ardından İstiklal Caddesi’nde, duraklarda, belediye otobüslerinin arkalarında ve içlerinde de Ekim Gençliği pulları kullanıldı.

İstanbul Ekim Gençliği