21 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/32

  Kızıl Bayrak'tan
  “Kürt Açılımı”nda son gelişmeler ve devrimci tutum üzerine
  Ümit Pamir’in referandum önerisi üzerin
  TKP-SİP, İP’leşmeye doğru..
Hacıbektaş Şenlikleri ve müdahalemiz
Birleşik Metal ve
bürokratik yozlaşma
“Dünya markası” ETİ Gıda’da 2 bin işçi grevde!
  İşçi ve emekçi hareketinden .
  KESK’in içinde bulunduğu durum ve
sosyalist kamu emekçilerinin
görevleri
  Direniş 100. gününde!
  Direnişlerle dayanışmayı yükseltelim!
  Seyhan Belediyesi’nde yaşanan işten atmaların gösterdikleri
  Gençlik eylemlerinden..
  Hasta tutsaklara özgürlük!
  Britanya emperyalizmi Afganistan bataklığında çırpınıyor!
  Latin Amerika’dan...
  ABD emperyalizmi Güney Amerika’yı
kana bulamaya çalışıyor!
  Gazze’de Hamas-Cünd-ü Ensarullah çatışması
  Sacco ve Vanzetti
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mücadele Postası

“Biz şimdi “dışarıda” daha fazla tutsağız!”

Bu köhnemiş düzenin yöneticileri halkın, devrimin, sosyalizmin “çocuklarından” hep korktular. Ücretli kölelik düzeninin, yöneticilerinin korkuları haksız değil. Onlara bu korkuyu yaşatan BDSP’nin bu yiğit, militan, halkına, sınıfına sorumlu davranıp yaşayan kardeşlerim, yoldaşlarım, arkadaşlarım bir onur bayrağı olarak yüreğimde, aklımda dalgalanıyor.

Biliyorum ki dün olduğu gibi bugün ve yarın da bu büyük kavgada yerlerini alacaklar. “Tutuklanan”, “özgürlükten” yoksun bırakılanlar BDSP’nin bu güzel üç militanı değil, buna köklü ve güçlü karşı koyamayan, onların üzerinden tehdit edilen herkestir.

Onlar şimdi “içeride” çok özgür, biz şimdi “dışarıda” daha fazla tutsağız. Tutsaklığımız, onların özgürlüğü ile mümkün.

Yüksel Akkaya

 


Stuttgart’ta miting ve eylem 

Her Pazartesi MLPD tarafından düzenlenen ve Monaksdemostranten - Pazartesi eylemleri- olarak isimlendirilen “Harz IV Muss Veg” mitinglerinden bir yenisi 17 Ağustos günü Almanya’nın Stuttgart şehrinde gerçekleştirildi.

Mitingte kurulan serbest kürsüde, ekonomik kriz, işsizlik ve savaşa değinilerek 27 Eylül’de yapılacak seçimlere dikkat çekildi.

Bizle de İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) olarak bu mitinge katıldık. Elimizdeki Almanca kriz ile ilgili bildirimizi dağıttık. Miting sonrası Neo Nazilerin, Hitlerin sağ kolu olan Rudolf Hess’in ölüm yıldönümü olması vesilesiyle miting yapacağı alana hareket ettik.

Alan, yerli yabancı ilerici, devrimci güçler tarafından tam bir abluka altına alınmıştı. Alanda bulunan bazı Neo-Naziler polisler tarafından arabalara konularak kaçırıldılar. Alanda saatlerce bekleyen ilerici ve devrimciler “Nazi Ravus” sloganı eşliğinde dağıldılar.

BİR-KAR / Stuttgart


 

Mücadeleyi seçen bir kadın işçinin kaleminden....

Ben bir metal fabrikasında çalışıyorum. Çalışma yaşamına girmeden önce çalışan kadınların kötü yolda olduğu, en azından buna meyilli olduğu gerekçesiyle ailem çalışmamı istemedi. Ama ısrarım ve yaşam koşullarının zorluğu nedeniyle çalışmaya başladım. Çünkü evin o boğucu atmosferi ve kadın olduğumdan kaynaklı yapılan baskıların son bulacağını düşünerek daha özgür bir hayat olabileceği düşüncesiyle çalışmak istedim. Ama işe girdiğimde gördüm ki evdekinin daha da ağırını yaşıyoruz. Bu sefer emeğim de sömürülüyor, üstelik maaşlarımızı bile binbir zorlamayla alıyoruz.

Buna karşılık ilk önce iş değiştirmenin sorunu çözeceğini düşündüm. Bir çok iş değiştirdikten sonra gördüm ki, ayrı işler bile olsa sömürü koşuları aynı. Son girdiğim fabrikada mücadeleyi seçtim.

Bulunduğumuz her yerde mücadele etmemiz gerekiyor. Bugün krizi gerekçe göstererek bizleri daha da çok açlığa ve yoksulluğa sürüklüyorlar. Benim olmasa bile bir çok fabrikada işçilerin maaşları ödenmiyor. O da yetmiyor işten atıyorlar. İşlerine devam edenler bile “ya sigortasız çalış ya da çık” diyorlar. Yani her hakkımızı gaspediyorlar. Binbir zorlukla yaptığımız evlerimiz bile kentsel dönüşüm projesiyle yıkılmak isteniyor. Bizler buraya geldiğimizde burası dağdı. Bütün mahalelinin ortak çabasıyla inşa ettik buraları. Şimdi burası zenginleri cezbediyor. Emeğimizi sömürenler şimdi de evimizi istiyorlar. Belediye başkanı her bir fidanın parasını ödeyeceğiz diyor. Benim onlara verecek tek bir ağacım bile yok. İnsan anılarını, beklentilerini, çocuklarının geleceğini nasıl satar ki? Şimdi bizler direniyoruz. Tek başıma kalsam da haksızlıklara karşı direneceğim ve haksızlıklara uğrayan herkesi mücadele etmeye çağıracağım

Gebze’den bir kadın işçi

 


EKK’dan Entes’e 100. gün mesajı...

Azgın sömürü koşullarının ve insanca yaşama düşman olan kapitalizmin ortasında direnen, fabrikalarda, atölyelerde tekstil ve metal tozlarının gözleri kapatmaya, beyinleri bulandırmaya çalıştığı sırada yaşamı yeniden ve yeniden üreten, devrimci-işçi kadınlar şahsında, Gülistan Kobatan’a...

Direnişinle sadece Entes’te değil tüm dünyada emeği gaspedilen milyonlarca kadını temsil ediyorsun. Bugün sindirilen, şiddet ve tacize uğrayan, alınteri sömürülen, aşağılanan ve baskılara mağruz bırakılan işçi kadınlara öncülük ediyorsun.

Ve 100. gününde, güneşe doğu ilerleyen bu yolculukta yalnız değilsin. Bir tarih yazıyor sindirilen, ezilen kadınlar yüzyıllardır. Mirabel kardeşler, Claralar, Zilanlar, Emineler, Haticeler, Gülerler...ve fabrika yangınlarında yitirdiğimiz Ayşeler.. ve adını sayamadığımız milyonlarca ama milyonlarca kadın.

Bu tarihe eklenen her direniş her mevzi büyütüyor mücadeleyi. Bir çocuk büyütür gibi, besler gibi büyütüyor emekçi kadınlar umudu ve geleceği. Ve bu geleceği sömürüsüz bir dünyanın mayalanmasında görenler, özgürleşiyor ve çelikleşiyor. Bizler de bugün seninle birlikte işçi kadınları boyun eğmeye değil, başkaldırmaya çağırıyoruz.

Emekçi Kadın Komisyonları olarak direnişini ve mücadeleni selamlıyor, patronlara korku salan yüreğinin ve bilincinin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz.

Emekçi Kadın Komisyonları


 

Hamburg’ta MLPD seçim kampanyasını başlattı!

Almanya’da 27 Eylül’de yapılacak parlamento seçimleri için MLPD, ATİK Derneği’nde bir toplantı düzenleyerek seçim çalışmasını başlattığını açıkladı.

17 Ağustos günü gerçekleştirilen toplantıda, MLPD adına yapılan açılış konuşmasında, MLPD’nin, devrimci bir seçim faaliyeti ile kitlelere ulaşmaya çalışacağı, seçime giren diğer partilerden farklı olarak partinin temel programına da uygun bir biçimde devrim ve sosyalizm propagandası yapacağı belirtildi.

İşçi ve emekçilerin temel ekonomik ve siyasi taleplerini birleştirerek MLPD’nin kendini net bir biçimde anlatacak araçlar kullanacağının ifade edildiği konuşmada, göçmenlerin taleplerinin de çalışmanın bir parçası olacağı vurgulandı.

Aday tanıtımının ardından görüşlerini belirten katılımcılar, kampanyanın devrim ve sosyalizme hizmet etmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıyı göçmen kurumlarından BİR-KAR, ATİK ve AGİF temsilci düzeyinde katıldı. BİR-KAR’ın, seçimlerde parlamentoyu adres olarak göstermeyen, sorunların esas çözümünün devrim ve sosyalizmde olduğuna işaret eden ve bunu açıkça parti programlarında da ifade eden MLPD’nin seçim faaliyetine katılacağı ifade edildi.

BIR-KAR / Hamburg