21 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/32

  Kızıl Bayrak'tan
  “Kürt Açılımı”nda son gelişmeler ve devrimci tutum üzerine
  Ümit Pamir’in referandum önerisi üzerin
  TKP-SİP, İP’leşmeye doğru..
Hacıbektaş Şenlikleri ve müdahalemiz
Birleşik Metal ve
bürokratik yozlaşma
“Dünya markası” ETİ Gıda’da 2 bin işçi grevde!
  İşçi ve emekçi hareketinden .
  KESK’in içinde bulunduğu durum ve
sosyalist kamu emekçilerinin
görevleri
  Direniş 100. gününde!
  Direnişlerle dayanışmayı yükseltelim!
  Seyhan Belediyesi’nde yaşanan işten atmaların gösterdikleri
  Gençlik eylemlerinden..
  Hasta tutsaklara özgürlük!
  Britanya emperyalizmi Afganistan bataklığında çırpınıyor!
  Latin Amerika’dan...
  ABD emperyalizmi Güney Amerika’yı
kana bulamaya çalışıyor!
  Gazze’de Hamas-Cünd-ü Ensarullah çatışması
  Sacco ve Vanzetti
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Uluslararası Af Örgütü’nde TİS töreni

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ile DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası arasında şubenin 9 çalışanını kapsayan bir TİS imzalandı. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin Taksim Talimhane’deki ofisinde gerçekleştirilen imza törenine DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cancı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkan Yardımcısı Recep Kavuş ve Af Örgütü çalışanları katıldı. İmza töreninin ardından Çelebi ve Cancı da UAÖ üyesi oldular.

Toplantıda Recep Kavuş, Ali Cancı ve Süleyman Çelebi söz alarak imzalanan sözleşmenin anlamından bahsetti.

Yapılan konuşmaların ardından TİS imzalandı. TÜFE yerine refah payı 7,6 olan İTO geçim endeksinin ücretlere yansıması, kıdemliliğe bağlı refah payı, evlilik, doğum, eğitim yardımları, iş güvencesi, esnek çalışma koşulları ve sağlık sigortası imzalanan TİS’in kazanımları oldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Doğalgaz işçileri eylemde!

İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi’nde (İGDAŞ) Beypınarlılar adlı taşeron firmada çalışırken ücret, tam sigorta hakları ve asgari geçim indirimleri gaspedilen doğalgaz sayaç okuma işçileri hakları için başlattıkları mücadelenin 12. gününde Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önüne yürüdüler.

“Haklarımızı almak için 12 gündür direnişteyiz / Doğalgaz sayaç okuma işçileri” pankartının açıldığı eyleme Yapı Yol Sen İstanbul Şube, BDSP, Tüm İGD, Birlik ve Dayanışma Hareketi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Metalurji Mühendisleri Odası, Dev Sağlık-İş ve Sosyal-İş destek verdi.

İBB önünde işçiler adına açıklama yapan Tarık Yüce, her türlü olumsuz çalışma koşullarına karşı onurlu bir yaşam mücadelesi verdiklerini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

ATV-Sabah’ta G-R-E-V S-Ü-R-Ü-Y-O-R!

Mahkeme kararıyla yasaklanmasına rağmen canlılığını koruyan ve devam eden diğer direniş ve grevlerden de destek gören ATV-Sabah grevcileri, her Cumartesi günü olduğu gibi 15 Ağustos akşamı bir kez daha Taksim’deydi.

Grevlerinin 184. gününü geride bırakan ATV-Sabah grevcilerinin yürüyüşüne Selüloz-İş üyesi Halkalı Kağıt işçileri, DESA direnişçisi Emine Arslan, Entes direnişçisi Gülistan Kobatan, Genç-Sen üyesi öğrenciler de destek verdi.

Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan kitle harflerden oluşan “G-R-E-V  S-Ü-R-Ü-Y-O-R” dövizleri ile Galatasaray Lisesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Galatasaray Lisesi önünde ATV-Sabah grevcileri adına basın açıklamasını okuyan Nuh Köklü, bugün yanlarında meslektaşları değil işten atılanlar, okullardan uzaklaştırılanlar ve haksızlığa uğradığı için direnenlerin olduğunu ifade etti. Köklü, bu durumun da ne kadar haklı bir yolda yürüdüklerinin ispatı olduğunu belirtti.

Basın açıklaması, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganı ile karşılandı. Halkalı Kağıt işçileri adına söz alan Selüloz-İş İstanbul Şube Başkanı Aydın Parlakkılıç, TİS görüşmelerinde işverenin “0” zam dayatmasına karşı köleliğe hayır dediklerini ve 31 gündür grevde olduklarını belirtti ve insanlık onuru için eylemde olduklarını söyledi. Konuşmanın ardından, direnişinin 94. gününe ulaşan Gülistan Kobatan söz aldı. Kobatan, direnişinin 100. gününde gerçekleştirilecek etkinliğe çağrı yaptı.

Kobatan’ın konuşması, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganı ile karşılandı. Eylem, “Vardık, varız, var olacağız!” sloganı ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Halkalı Kağıt grevi sona erdi

 17 Temmuz 2009 sabahı İstanbul Halkalı’da greve çıkan Selüloz-İş Sendikası üyesi Halkalı Kağıt işçileri grevlerinin birinci ayında Halkalı Kağıt patronuyla yapılan TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılmasının ardından grevi sonlandırdılar.

Halkalı Kağıt patronunun, 18 Ağustos Salı günü, müdürleri aracılığıyla Selüloz-İş Sendikası’na yaptığı görüşme çağrısıyla masaya oturuldu. Sendika yöneticileri ve işyeri temsilcilerinin de bulunduğu TİS görüşmesi, patronun bir önceki teklifini sendikaya tekrar sunması ile başladı. 2009 yılı için %0, 2010 yılı için ise 80 TL’lik zam “teklifinde” direten patronun ısrarı üzerine tıkanan görüşmelere sendikanın ilk yıl için 90 TL, ikinci yıl için 90 TL teklifi ile devam edilmiş oldu.

Görüşmeyle beraber varılan anlaşma sonucunda 2009 yılı için 20 TL, 2010 yılı için ise, 90 TL’lik net ücret zammı belirlenmiş oldu. Görüşmelerin akşama doğru 18.00 sularında bitmesi üzerine grev yerine gelen sendika yöneticileri ve işyeri temsilcileri varılan anlaşmanın sonucunu işçilere aktardılar. İçeride stokların dolup taşıyor olmasının yanısıra, sipariş alamama noktasına gelen bir fabrikada sendikanın daha iyi şartları dayatarak masadan kalkması gerektiğini söyleyen işçiler, bunun bir kazanım olmadığı yönünde hemfikirdiler.

Buruk bir sevincin hakim olduğu grev yerinde işçiler, 33 günlük grev boyunca birlik, mücadele ve dayanışma bilincini geliştirdiklerini, birlikte iş yapma ve örgütlü faaliyetin gücünü gördüklerini belirttiler.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece

 

BERİCAP işçileri direnişte!

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde kurulu bulunan BERICAP Kapak Sanayi Limited Sirketi’nde çalışan işçiler bir süre önce Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası’nda örgütlendiler. BERİCAP patronunun kriz bahanesiyle giriştiği işten atma saldırısına yanıt veren 6 işçi ise fabrika önünde direnişe başladı.

Gebze Çayırova’da 200’e yakın işçinin çalıştığı fabrikada 128 işçinin sendikaya üyelikleri tamamlanarak işyerinde çoğunluk sağlandı.

İspanya, Fransa, İtalya, Macaristan gibi pek çok ülkede kurulu bulunan fabrikalarla uluslararası alanda faaliyet gösteren BERİCAP’ın Gebze’deki fabrikasında Coca Cola şişelerinin kapakları üretiliyor.

Ağır çalışma koşullarının yanısıra düşük ücret uygulamasıyla karşılaşan BERİCAP işçileri hafta tatilinin gaspı gibi pek çok saldırıya maruz kalıyorlar. Bir süre önce Gebze’deki fabrikası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ödüle “layık” görülen ve dünya genelinde ilk 500’e giren BERİCAP’ta geçtiğimiz günlerde işçi kıyımı yaşandı.

İşçileri kölelik koşullarına mahkum etmek isteyen BERİCAP krizi bahane ederek sendikal örgütlenme girişimine saldırdı. Patron tarafından işten atılan 6 işçi Çayırova’daki fabrika önünde direnişe geçti. BERİCAP işçileri, sendika hakkı ve işe geri dönme talebiyle başlattıkları direnişlerini sürdüreceklerini ifade ediyorlar.

Kızıl Bayrak / Gebze