14 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/31

  Kızıl Bayrak'tan
  Amerikancı çözüm planı çözümsüzlük ve daha ağır sorunlar demektir
  Düzenin gerici güçleri “Kürt açılımı” üzerinden kapışıyor
  3. Ergenekon iddianamesinde olanlar, olmayanlar
Mamak 6. Kültür ve Sanat Festivali başarıyla gerçekleştirildi.
Güler Zere’ye özgürlük
eylemlerinden.
Eğitimin ticarileştirilmesi
öğretmenleri vuruyor!.
  Toplu görüşme süreci ve devrimci sorumluluklar
  İşçi ve emekçi hareketinden
  10 yıl sonra 17 Ağustos depremi
  Har(a)ç protestolarında
  Parasız eğitim için mücadeleye.
  Devrimci sınıf çalışmalarımızdan.
  Grevdeki Halkalı Kağıt fabrikası işçileriyle konuştuk.
  TMMOB’un gerçekleştireceği kurultay üzerine Ahmet Öncü ile konuştuk
  Sağlıkta yeni hak gaspları gündemde!
  Dünyadan
  El Fetih, 20 yıl sonra 6. kongresini gerçekleştirdi..
  Patron/devlet zorbalığına karşı 77 günlük militan direniş..
  Devlet terörüne boyun eğmeyelim!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan...

2 kentteki yerel seçimlerde birini Tamiller aldı

Tamil halkı ve gerillasına karşı büyük bir savaşın yürütüldüğü Sri Lanka’da 9 Ağustos’ta yapılan yerel seçimlerde, 25 yıl savaşa sahne olan kuzeyde gerillaya destek geldi. Güneyde ise koalisyon hükümeti yine güçlü çıktı.

Seçimler için kuzeyde olağanüstü önlemler alınırken, gazeteciler de bölgeye sokulmadı. Muhalefet partileri, seçim bölgelerine sokulmadıklarını, seçim çalışması yürütemediklerini belirtti. Cafna’da seçmenlerin yüzde 77’si sandık başına gitmezken, Vavuniya’daysa seçimi Tamillere destek veren parti kazandı.


ABD’de hapishanede isyan

ABD’nin Los Angeles kenti yakınlarındaki bir hapishanede çıkan isyanda 255 mahkumun yaralandığı bildirildi. California Cezaevleri Dairesi’nin açıklamasında, yaralanan mahkumlardan 55’inin hastaneye nakledildiği, olay yerinde yangın çıktığı, yetkililerin dün durumu kontrol altına aldığı kaydedildi.

İsyanın nedeni ve hastaneye kaldırılan 55 yaralının durumu konusunda açıklama yapılmadı.


Honduras’ta meteorologlar grevde

Honduras’ta darbeciler hiç beklemedikleri bir sorunla karşılaştılar. Ülkede meteorologlar, 28 Haziran’da yapılan darbeyi protesto etmek için grev yapmaya karar verdiler. Sendika sözcüleri, grevin, devlet başkanı Manuel Zelaya görevine dönünceye kadar devam edeceğini açıkladılar. Bu grev, havaalanlarında uçuş trafiğini felç edecek. Çünkü, bir Birleşmiş Milletler kuruluşu olan ve havaalanlarında uluslararası standartların uygulanmasını sağlayan ICAO (Uluslararası Sivil Uçuş Organizasyonu), günlük hava raporları olmadığında uçakların havaalanına iniş ve kalkışını yasaklıyor. El Salvador hava yolu şirketi TACA şimdiden Honduras’a tüm uçuşları iptal etti.

Havaalanı dışında da Honduras’ta darbecilere karşı protesto eylemleri sürüyor. Beş haftadan daha uzun süredir sağlık ve bakım personeli grevde olan 28 devlet hastanesi askerler tarafından işgal edildi. Tegucigalpa’da protestocuların, darbecilere destek olmakla suçladıkları Kardinal Oscar Rodríguez’in konutuna ulaşmalarını ise, evin çevresinde kurulan güçlü polis barikatı engelliyor. ABD konsolosluğu önünde toplanan 5 bin protestocu ise, Washington’a, daha güçlü bir şekilde darbecilerin karşısında tutum alma çağrısı yaptı.


Rusya’da binlerce işçi sokaklardaydı

Rusya’nın en büyük otomobil üreticisi Avtovaz’da çalışan binlerce işçi fabrikaların kapatılmasına ve ücretlerinin düşürülmesine karşı 6 Ağustos Perşembe günü sokaklara çıktı.

Şirket, satışların düştüğü gerekçesiyle Togliatti’teki en büyük fabrikasını geçtiğimiz yıl birkaç kez kapatmıştı.

Bu sene ise, Ağustos ayında fabrikada araba üretimi yapılmadı. Eylül’den Şubat’a kadar ayda sadece 2 hafta çalışılması kararı aldı.

Bu karardan etkilenecek 100 bin işçiye ise 6 ay boyunca yarım maaş ödenecek.

Rusya’da da otomotiv sektöründe satışların bir yıl içerisinde %40 düşmesine yol açan krizin faturasını ödemeye zorlanan binlerce işçi ise alınan bu karara karşı sokaklara çıkarak kitlesel bir eylem gerçekleştirdi. Togliatti’de toplanan işçiler fabrikanın devletleştirilmesini talep etti.

Bağımsız sendika Unity’nin başkanı Peter Zolotaryev ise, ülkede toplumsal huzursuzluğun yüksek olduğunu ve eğer işçilerin sesine kimse kulak vermezse genel grevin yapılabileceğini söylüyor.


Malezya’da “güvenlik yasaları” protestosu

Malezya polisinin Kuala Lumpur’da sergilediği şiddetle ilgili eleştiriler giderek artıyor. Malezya’da, Kuala Lumpur’da yapılan kitlesel protesto eyleminde polis, eylemcilere azgınca saldırmış ve 600 kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlardan 29 kişi hakkında üç yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Malezya’da insan hakları organizasyonları yaptıkları açıklamada, tutuklananların derhal serbest bırakılmasını talep ettiler.

Kuala Lumpur şehir merkezinde yapılan eylem, pek çok örgüt, parti ve grubun ortak çağrısı ile gerçekleşmişti ve talebi, anti demokratik “güvenlik yasalarının” uygulamadan kaldırılmasıydı. Şehir merkezinde, anti demokratik güvenlik yasalarını protesto etmek isteyen 10 bin kişi ve tam anlamıyla eylemci avı yapan 5 bin polis vardı.

Malezya’da protesto edilen “güvenlik yasaları” temellerini İngiliz sömürgecilik yıllarında uygulanan yasalardan alıyor ve pek çok anti demokratik uygulamanın yanı sıra, mahkemeye başvuru yapılmadan süresiz gözaltı uygulamasını da içeriyor.


Haiti’de ücret artışı için eylemler

Amerika’nın en yoksul ülkesi olan Haiti’de resmi günlük asgari ücret 2 dolar. Nüfusun büyük çoğunluğu ise günde 1 dolardan az kazanıyor.

Haiti’de binlerce kişi, günlük ücretin beş dolara çıkarılması talebiyle eylem yaptı. Devletin cevabı ise, eyleme şiddetle karşılık vermek oldu. Görgü tanıklarının bildirdiğine göre, polis eylemcilere parlamento binası önünde gaz ile saldırdı. Eylemciler gazlı saldırıya taşlarla karşılık verdiler.

Parlamento önünde çatışmaların sürdüğü sırada, parlamento içinde de ücret artışı ile ilgili görüşmeler yapıldı. Görüşmelerden ise şimdiye kadar bir sonuç çıkmadı.


 

Honduras için acil çağrı

Honduras’da darbecilere karşı direniş hareketi dünya işçi ve emekçilerine çağrı yaptı: “Honduras’taki faşist yönetimi yenebilecek olan sadece tüm dünyada işçi sınıfının birliğidir.” şiarı ile başlayan çağrıda, tüm dünyada emekçi örgütlerinin Honduras halkı ve emekçileri ile aktif dayanışmayı örgütlemesi gerektiği söylendi. Uluslararası dayanışma için, Honduras limanlarından çıkan ya da Honduras limanlarına ulaşan bütün malların boykot edilmesi, ayrıca tüm ülkelerde Honduras ve ABD konsoloslukları önünde eylemler yapılması talep edildi.

Uluslararası Transport İşçileri Federasyonu (ITF) da 17 Temmuz’da Honduras gemilerine karşı eylemler yapılması için çağrı yapmıştı. Yapılan çağrıda; “Bu çağrı, Honduras bayrağı taşıyarak yükleme ve boşaltma yapan 650 gemiyi hedef almaktadır.” denilmişti. Federasyon ayrıca, pek çok armatörün gemilerini, Avrupa standartları şartlarını yerine getirmekten ve ödenmesi gereken ücretlerden kurtulmak için Honduras’ta kayıt altına alıp, gemilere Honduras bayrağı çektiklerine de dikkat çekmişti.

ITF genel sekreteri David Cockroft şunları söyledi: “Bizler, Honduras’ta demokrasinin geri gelmesi için, darbecilere etkili şekilde baskı yapmak zorundayız. Bu sebeple bütün üyelerimizi, Honduras yurttaşlarının haklarını savunmak için yasal çerçeve içinde yapılabilecek olan her türlü eylemi gerçekleştirmeye çağırıyoruz. Bu eylemler elbette şiddet kullanılmadan yapılacak ve bu gemilerde çalışan işçilerin haklarına saygı gösterilecektir” Dünya genelinde ITF’ye bağlı 656 organizasyon bulunuyor. Bunlardan biri de Almanya’daki ver.di sendikası.

Bunun yanında, OAS (Amerika Devletleri Birliği) Genel Sekreteri Miguel Insulza ve Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias da yaptıkları ortak açıklamada, bir delegasyonla birlikte Honduras’a giderek, darbecileri Arias önerilerini kabul etmeye çağırmak istediklerini bildirdiler. Arias’ın uzlaşma için San José’de yaptığı öneriler, darbecilere karşı pek çok ödünü içermesine rağmen Zelaya tarafından kabul edilmişti. Darbeciler ise, Zelaya’nın devlet başkanlığı görevine geri dönmesini içeren önerileri reddetmişlerdi. Insulza, Arias ve İspanya başkan yardımcısı María Teresa Fernández de la Vega pazartesi günü bir araya gelerek yaptıkları açıklamada, söz konusu delegasyonun Latin Amerika ve Karayib devletlerinin dışişleri bakanlarının katılımıyla oluşturulacağını ve Çarşamba günü OAS kurul toplantısında görüşüleceğini söylediler.

Fakat, Honduras direniş hareketinin Arias ve İnsulza’nın girişimlerinden bir umudu yok. Darbeye Karşı Ulusal Direniş Cephesi bu konuda şu açıklamayı yaptı: “Arias’ın arabuluculuğu, dikatatör Micheletti’ye uluslararası tanınma sağlamak amacı güden bir ABD stratejisinden başka bir şey değildir. Krizden çıkış tartışmaları uzatılarak direniş hareketinin güçten düşmesi amaçlanmaktadır.” Honduras direniş hareketi ayrıca, Başkan Zelaya’nın görevine olası dönüşü için kabul edilemez şartlara boyun eğmek zorunda bırakıldığını bildiriyor ve Zelaya’nın derhal ve hiçbir şarta bağlı olmadan görevine dönmesini talep ediyor.

Kaynak: Die Junge Welt