14 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/31

  Kızıl Bayrak'tan
  Amerikancı çözüm planı çözümsüzlük ve daha ağır sorunlar demektir
  Düzenin gerici güçleri “Kürt açılımı” üzerinden kapışıyor
  3. Ergenekon iddianamesinde olanlar, olmayanlar
Mamak 6. Kültür ve Sanat Festivali başarıyla gerçekleştirildi.
Güler Zere’ye özgürlük
eylemlerinden.
Eğitimin ticarileştirilmesi
öğretmenleri vuruyor!.
  Toplu görüşme süreci ve devrimci sorumluluklar
  İşçi ve emekçi hareketinden
  10 yıl sonra 17 Ağustos depremi
  Har(a)ç protestolarında
  Parasız eğitim için mücadeleye.
  Devrimci sınıf çalışmalarımızdan.
  Grevdeki Halkalı Kağıt fabrikası işçileriyle konuştuk.
  TMMOB’un gerçekleştireceği kurultay üzerine Ahmet Öncü ile konuştuk
  Sağlıkta yeni hak gaspları gündemde!
  Dünyadan
  El Fetih, 20 yıl sonra 6. kongresini gerçekleştirdi..
  Patron/devlet zorbalığına karşı 77 günlük militan direniş..
  Devlet terörüne boyun eğmeyelim!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Har(a)ç protestolarından...

Uludağ’da har(a)ç protestosu

Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin harç zamlarına karşı yaptığı eylemlerden biri de 5 Ağustos günü gerçekleştirildi. Eylem Mediko-Sosyal önünde yapıldı. “Harçlara yapılan zamlar geri çekilsin / Uludağ Üniversitesi Öğrencileri” pankartının arkasında toplanan yaklaşık 60 kişi YÖK’ün yaptığı zam oranlarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Eylemi Ekim Gençliği, DGH, SGD, Dev-Genç, Emek Gençliği, Genç Dayanışma ve DSİP örgütledi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Genç-Sen harç zammına karşı Taksim’deydi

Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen), 6 Ağustos Perşembe akşamı Taksim Tünel’den meydana yürüdü. Öğrencilerin eylemine öğrenci velileri, Direniş Platformu bileşenlerinden ATV-Sabah grevcileri, Entes direnişçisi Gülistan Kobatan, Şair Ruhan Mavruk, Hava-İş, Tek Gıda-İş, Emekli-Sen, Eğitim-Sen, BDSP, ESP, EHP’nin de aralarında bulunduğu birçok kurum destek verdi.

Kitle, Galatasaray Meydanı’nda ve Bekar Sokak’ın girişinde oturma eylemleri gerçekleştirerek Taksim Tramvay Durağı’na geldi. Genç-Sen’liler yürüyüş boyunca ajitasyon konuşmalarıyla YÖK tarafından yapılması planlanan harç zammına karşı eylemde olduklarını ifade ederek herkesi mücadeleye çağırdı.

Taksim Tramvay Durağı’na gelindiğinde söz alan Şair Ruhan Mavruk yaptığı konuşmada, emek ihlallerine, F tiplerine, zamlara, paralı eğitime karşı mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmasının ardından okuduğu şiirle eyleme destek verdi.

Hava-İş Sendikası adına konuşan Eylem Ateş, bilimsel, parasız, anadilde eğitim isteyen Genç-Sen’lilerin yanında olacaklarını belirtti.

Eylemde Direniş Platformu adına konuşan Entes direnişçisi Gülistan Kobatan da, “Biz işçiler fabrikalarda nasıl sömürülüyorsak, öğrenciler de üniversitelerde sömürüye maruz kalıyorlar. Bizler sınıf bilinçli işçiler olarak Genç-Senliler’in haklı mücadelelerinde her zaman yanlarında olacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Genç-Sen adına basın açıklaması gerçekleştirildi. Hilmi Kaan tarafından yapılan basın açıklamasında, Öğrenci Gençlik Sendikası’nın haftalardır harç zamlarına karşı her yerde direniş örgütlediğini, Genç-Sen’in harçlara zam yaptırmama kararlılığıyla pes ettirene kadar pes etmeyeceği belirtildi.

Bandista müzik grubunun da ezgileriyle destek verdiği eylem Avusturya İşçi Marşı’nın hep birlikte söylenmesinin ardından sloganlarla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Eskişehir’de harç protestosu!

7 Ağustos Cuma günü Eskişehir’de harç zamlarına karşı yürüyüş gerçekleştirildi. Kızılay İş Merkezi önünde toplanan Genç-Sen üyeleri buradan ajitasyon konuşmaları eşliğinde Hamam Yolu’na doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca çevreden alkışlarla eyleme destek verenlerin ve yürüyüşe katılanların olduğu gözlendi. Alkış ve sloganlarla Hamam Yolu Yediler Parkı önüne gelindiğinde burada basın açıklaması gerçekleştirildi.

Okunan basın metninde şunlar söylendi: “Bizler bugün size buradan bir mesaj gönderiyoruz. Harçlarımıza zam yaptıracağınız o bakanlar kurulu toplantısını yaptırmayacağız. Genç-Sen sizin kapalı kapılar arkasında hakkımızda “nihai kararlar” vermenize izin vermeyecek. Paralı eğitim ve zam hayalleri kuran sizlerin bu hayallerini bozana kadar karşınızda dimdik durmaya devam edeceğiz!” denildi. Yürüyüşe yaklaşık 200 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


İzmir Genç-Sen’den harç protestosu

Genç-Sen İzmir’de harçlara yapılacak zamlara karşı bir dizi eylem gerçekleştirdi.

7 Ağustos Cuma günü Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde iki Genç-Sen üyesi kendini zincirlerken eş zamanlı olarak diğer bir grup Genç-Sen üyesi öğrenci de Karşıyaka vapurunda “Harç zamları geri çekilsin!” yazılı pankart açtı.

8 Ağustos Cumartesi günü Kıbrıs Şehitleri Caddesi Tansaş önünde toplanan Genç-Sen’liler Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne yürüyüş gerçekleştirdi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin girişine gelindiğinde ise Yeni Kapı Tiyatrosu “Palto” isimli oyunuyla eyleme destek verdi. İlgiyle izlenen tiyatro gösteriminin ardından yürüyüş Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne doğru devam etti.

Polislerin “Yolu kapatamazsınız, tek şerit kapatın” dayatmasına karşı yol trafiğe kapatıldı. Kitlenin kararlılığı karşısında polisler çeşitli gerekçeler öne sürerek yolu açtırma çabası içerisine girdiler, öğrencilere tehditler savurdular. Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından sloganlarla yürüyüşe devam eden Genç-Senliler’e trafikte bekleyen arabalardan destek geldi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin önüne gelindiğinde basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde kaldırımda tek sıra oturularak beş dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Ekim Gençliği / İzmir


Genç-Sen harç zammına karşı sokaklarda

10 Ağustos günü saat 11.00’de Bakanlar Kurulu toplantısının gerçekleşeceğine dair alınan haberin ardından Genç-Senliler Ankara’da bir araya geldi. Bakanlar Kurulu’na zamları yaptırmama kararı üzerinden sabah 10.15’te Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda buluşan öğrenciler başbakanlığa doğru eylemlerini başlattılar. Öğrenciler başbakanlık önüne geldiklerinde polis çemberine alındılar. Bakanlık önünde oturma eylemi başlatıldı. Bakanlar Kurulu’na üç kişilik heyet gönderildi. Görüşme talebinin sonucunda bir randevu verildi.

Eylem Güven Park’a doğru yürüyüşle devam etti. Polisin tüm engellemelerine rağmen yürüyüş gerçekleşti. Güvenpark’a gelen öğrenciler serbest kürsü oluşturarak konuşmalar yaptılar. Genç-Sen heyeti bir kez daha görüşmeye gitti.

Yapılan açıklamaya göre harçların tamamına %8 zam yapılacağı söylendi.

Polisin saldırması üzerine çatışmaya dönüşen eylemde pek çok öğrenci gözaltına alındı.


Genç-Sen’den gözaltı protestosu...

Genç Sen 10 Ağustos günü Ankara’da toplanan Bakanlar Kurulu’na harçlara zam yapılmaması talebini iletmek isterken karşılaştığı polis saldırısını İstanbul’da Taksim Tramvay Durağı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla protesto etti.

Polis saldırısı sonucunda 14 Genç-Sen’linin gözaltına alındığının belirtildiği açıklama şu sözlerle devam etti:

“Genç-Sen’i gözaltılarla, coplarla, gaz bombalarıyla korkutamazlar ve yıldıramazlar. O yasa kararı bozulacaktır. Biz harç zamları geri çekilene kadar Genç-Senliler olarak sokakları da, üniversitelerimizi de terk etmeyeceğiz. Biz kendi geleceğimizi kendimiz yaratacağız. Biz ve bizim gibi olanların yaşayabileceği üniversiteler var olana kadar, haklı mücadelemizi sonuna dek sürdüreceğiz”

Basın açıklamasının ardından, açıklamanın yapıldığı saatlerde Başbakan Erdoğan’ın da televizyonda bir açıklama yaptığı belirtilerek, Erdoğan’ın yüzde 500 zammı yalanladığı ve bunu ifade edenleri “marjinal gruplar” olarak nitelendirdiği ifade edilerek şunlar söylendi: “Biz marjinal gruplar değiliz, harçlarını ödeyemeyen öğrencileriz. Biz mücadele vermeseydik, siz yüzde 500 de yapacaktınız, yüzde 8’e bizim mücadelemiz ile düşürdünüz. Bizim mücadelemiz devam edecek ve siz yüzde 8’i de geri çekeceksiniz ve harçlara zam yaptırmayacağız”

Eyleme destek veren Şair Ruhan Mavruk da yaptığı konuşmada saldırıları kınadı. Mavruk konuşmasının ardından, “Kalmaya dair” şiirini paylaştı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Eskişehir Genç-Sen’den gözaltı protestosu

Ankara’da Genç-Senliler’e yönelik saldırının ardından gözaltına alınan 14 Genç-Senli’nin serbest bırakılması ve yapılan saldırının teşhir edilmesi için 11 Ağustos’ta Adalar Migros önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada kriz nedeniyle emekliye %1, işçiye %3 zam yapılırken, harçlara yapılan zamlarla bunun fazlasıyla geri alındığı, buna karşı mücadele eden öğrencilerin coplandığı ve gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltıların derhal serbest bırakılması istendi. Tüm baskılara rağmen mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

Açıklamaya yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


İzmir Genç-Sen’den basın açıklaması

Genç-Sen’lilere yönelik polis saldırısı 11 Ağustos günü İzmir’de protesto edildi. Karşıyaka PTT önünde toplanarak çarşıya kadar yürüyüş gerçekleştiren Genç-Sen’liler çevredeki emekçiler tarafından da desteklendi.

Açıklamada şunlar söylendi: “Biz kendi geleceğimizi kendimiz yaratmak istiyoruz. Çünkü yok edilmek istenen gelecek bizim geleceğimiz, bizim çocuklarımızın geleceğidir. Genç-Sen’i gözaltılarla, coplarla, gaz bombalarıyla korkutamazlar ve yıldıramazlar. O yasa kararı bozulacaktır. Biz harç zamları geri çekilene kadar Genç-Sen’liler olarak sokakları da, üniversitelerimizi de terk etmeyeceğiz. Biz kendi geleceğimizi kendimiz yaratacağız. Biz ve bizim gibi olanların yaşayabileceği üniversiteler var olana kadar haklı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Sık sık ajitasyon konuşmalarının yapıldığı eylemde işçi ve emekçiler de çocuklarıyla birlikte mücadeleye çağrıldı.

İzmir Ekim Gençliği


 

 

Ekim Gençliği faaliyetlerinden...

İstanbul Ekim Gençliği faaliyetlerinden

İstanbul Ekim Gençliği olarak 11 Ağustos Salı günü Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde, 12 Ağustos Çarşamba günü ise Bakırköy’de harç zamlarına karşı faaliyetimizi gerçekleştirdik.

“Ticari eğitime karşı mücadeleye!”, “Parasız ve nitelikli eğitim istiyoruz!” şiarlı Ekim Gençliği bildirilerimizi ajitasyon konuşmaları eşliğinde dağıttık. Yaptığımız konuşmalarda % 500’e varan harç zammı önerisinin öğrencilerin kararlı mücadelesi ile % 8’e çekildiğini vurguladık. Ancak bunun da yeterli olmadığını mücadelemizin parasız ve nitelikli eğitim elde edene kadar süreceğini anlattık ve herkesi bu mücadeleye ortak olmaya çağırdık. Ayrıca lise ve üniversite öğrencileri ile harçlarla ilgili hazırladığımız anketi yaptık.

Bildiri dağıtımı ve anket sırasında Ekim Gençliği’nin yaz sayısını da gençlere ulaştırmış olduk.

Ayrıca, “Har(a)ç zamları geri çekilsin! Krizin faturası kapitalistlere!”, “Ticari eğitime karşı mücadeleyi yükseltmeye!”, “Parasız ve nitelikli eğitim istiyoruz!” şiarlı pullarımızı Kadıköy, Taksim, Beyazıt, Beşiktaş ve YTÜ’de yaptık.

İstanbul Ekim Gençliği

 

İzmir Ekim Gençliği faaliyetlerinden

8 Ağustos Cumartesi günü harç zamlarını protesto etmek ve gençliği mücadeleye çağırmak için gençliğin yoğun olarak bulunduğu alanlardaydık. “Ticari eğitime karşı mücadeleye!”, “Parasız ve nitelikli eğitim istiyoruz!” şiarlı Ekim Gençliği bildirilerimizi Karşıyaka’da ve Kemeraltı’nda kitlelere ulaştırdık.

Faaliyetimiz esnasında kolluk güçlerinin taciz ve tehditlerine maruz kaldık. Polisin “Valilikten izin almadığımız” gerekçesiyle bizi gözaltına alacaklarını söylemeleri üzerine faaliyetimize devam edeceğimizi söyledik. Hemen ardından bildirilerimizi yoğun bir ajitasyon eşliğinde dağıtmaya devam ettik. Faaliyetimiz ve tutumumuz çevreden de büyük destek gördü. Karşıyaka halkının desteği üzerine kolluk güçleri alanı terk ettiler.

Faaliyetimiz sırasında yaklaşık 700 adet bildiri dağıtıldı.

10 Ağustos Pazartesi günü Dokuz Eylül Üniversitesi’nde merkezi bildirilerimizi yaygın bir şekilde kullanarak öğrenci arkadaşlarımıza bu zamların ve harçların kendisinin ticari eğitimin gerçekliği olduğunu anlattık. Bununla birlikte öğrencileri harç zamlarına karşı yaptığımız eylemlere dahil etmeye çalıştık.

Dokuzçeşmeler Kampüsü’nden çıktıktan ve biraz uzaklaştıktan sonra sivil polis çevirip kimlik sorgusu yaptı. Biz, polisin takip edip gündüz vakti kimlik sorgusu yapmasını, okullarımızda rahatça yürüyemediğimizi ancak onların cirit attığını söyleyerek ajitasyon konuşmalarıyla uzun süre teşhir ettik. Polisin tek görevinin vatandaşa kendilerinin olduğu gibi katil muamelesi yaparak taciz etmek olduğunu söyledik. Çevrede bulunan insanların da toplanması üzerine polis oradan ayrıldı.

Ege Üniversitesi’nde ise 11 Ağustos Salı günü e-cafe önünde Ekim Gençliği masamızı açarak bildirilerimizi öğrencilere ulaştırdık. Arkadaşlarımıza bu süreci anlatarak zamları protesto etmemiz gerektiğini, eğitimde ticarileştirmeyi ancak eylemlerle boykotlarla durdurabileceğimizi ifade ettik. Ayrıca masamızda Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği satışı da gerçekleştirdik.

İzmir Ekim Gençliği

 

 


Kartal İLGP çalışmaları sürüyor...

Kartal İLGP, yaz döneminde çalışmalarına devam ediyor ve yürütülen faaliyetler çerçevesinde “Devrim Okulu” hazırlarını sürdürüyor.

Bileşenlerini Kartal’daki dört liseden öğrencilerin oluşturduğu Devrim Okulu Koordinasyon Ekibi, toplantılar alarak çalışmaları planlıyor. Buna göre Ağustos’un sonunda gerçekleşmesi planlanan Devrim Okulu, üç konu başlığı üzerinden yürütülecek:

Devrimci gençlik hareketi,

Devrimci kimlik, devrimci miras,

Liseli gençlik hareketinin sorunları ve yeni dönem liseli gençlik çalışması.

İLGP aynı zamanda Metal İşçileri Kurultayı hazırlıkları çerçevesinde yürütülen çalışmalara bildiri, gazete ve bülten dağıtımlarına katılarak katkı sunuyor.

Kartal İLGP