7 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/30

  Kızıl Bayrak'tan
  Irkçı-gerici rejim Kürt halkının emekçi kesimlerinin beklentilerini karşılayamaz...
  Kamu İhale Kurumu bir gece yarısı operasyonu ile Maliye Bakanlığı’na bağlandı…
  Kontrgerilla şefi
Kemal Yamak’ı sahiplenenlerin
Ergenekon karşıtlığı sahtedir!
HSYK tartışmaları ve
Yeni Şafak’ın iki yüzlülüğü!
Grev silahının dünü ve bugünü üzerine
Entes direnişi sürüyor...
  Kent A.Ş. direnişine polis saldırısı .
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Emine Arslan ile DESA direnişi, mücadele ve örgütlenme sorunları üzerine konuştuk...
  “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!”.
  Devrimci sınıf çalışmalarından...
  İzmir’de direnişçi işçilerle
dayanışma kampanyaları!
  Har(a)ç saldırısı karşıtı mücadele ve Genç-Sen...
  Gençlik eylemlerinden...
  “Gizli Milyonerler Klübü” çizgi filmi ile Buffet’lar kapitalist sömürüyü kutsama çabasında...
  Obama yönetiminin üst düzey görevlileri Ortadoğu’da…
  Honduras’ta faşist darbeye
karşı halk direnişi yayılıyor!
  Dünyada işçi-emekçi eylemlerinden...
  TKP’nin en yaşlı üyesi
yazar Sarkis Çerkezyan yaşamını yitirdi
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

Bornova Belediyesi’nde TİS imzalandı! 

İzmir Bornova Belediyesi’nde KESK’e bağlı Tüm Bel Sen ve Bornova Belediyesi yönetimi arasında 30 Temmuz günü TİS imzalandı.

KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü Ali Kılıç da TİS’i selamlayan bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara konuştu. KESK’in mücadeleci bir sendika olduğundan söz etti. Sözleşmeye eklenen maddelerin önemine değindi. Son olarak Bornova belediye başkanı Kamil Okyay Sındır konuştu. Sındır, emeğin kutsallığından söz etti.

131 memuru kapsayacak olan ve 14.08.2009 – 13.08.2010 tarihleri arasında uygulanacak TİS’in içeriği özetle şöyle:

- Belediye memurlarının örgütlenmesi ve sosyo-ekonomik haklarının düzeltilmesi amacıyla imzalanan TİS’le memurların maaşlarına iyileştirme zammı yapıldı.

- TİS’le ayrıca 1 Eylül Dünya Barış Günü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 1 Ocak Yılbaşı, 1 Mayıs İşçi Bayramı ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde olmak üzere 5 adet ikramiye verilecek

- Toplusözleşme ile birlikte belediye memurlarının maaşlarına aylık 400 TL zam yapılırken, 5 adet de 400 TL’lik ikramiye alacaklar. Öte yandan engelli çocukları olanlara ayda 100 TL ek ödeme yapılacak.”

Kızıl Bayrak / İzmir


Eskişehir Emekli-Sen: Bıçak kemikte!

Eskişehir Emekli-Sen 30 Temmuz günü, emeklilere yapılan sefalet zammına ilişkin basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirdi.

Kızılay İş Merkezi’nin önünden başlayan yürüyüş Hamam Yolu Yediler Parkı’nda son buldu. Açıklamada özellikle SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin tamamına yakınının açlık sınırında olduğu, eğitimin özelleştirilerek üniversite kapılarının emekçi çocuklarına kapatıldığı, sağlığın piyasaya devredilerek sağlık hakkının yok edilmeye çalışıldığı belirtildi. SSK emeklisine günlük 37 kuruş, BAĞ-KUR emeklisine yapılan günlük 20 kuruşluk zamların kabul edilemeyeceği vurgulanarak emeklilerin talepleri sıralandı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eyleme BDSP, DİSK / Birleşik Metal-İş, KESK, TKP, EHP, Halkevleri, SDP, ESP, DHF, DPG, ÖDP, Genç-Sen ve İKP destek verdi.


Belediye-İş’te “çoğunluk” kazanımı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU’da örgütlü Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’nın aylardır sürdürdüğü yetki mücadelesi sonuç verdi.

AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eliyle Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’na geçirilen işçilerin çoğunluğu Belediye-İş Sendikası’na geri döndü. Belediye-İş yaptığı açıklama ile 2 bin 376 üye ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde yetkili sendika olduğunu duyurdu.

Yetki sürecinin dolmasına bir hafta kala yetkili sendika olmaya hak kazanan Belediye-İş adına konuşan Belediye-İş Sendikası Eğitim ve Basın Yayın Genel Sekreteri Bayram Özkan, 112 gün süren mücadelenin kazanımla sonuçlandığını söyledi. Türk-İş’e de eleştiri yönelten Özkan, Türk-İş’in içinde bulunan bazı yöneticilerin bu süreçte Belediye-İş’i yalnız bırakarak, Türk-İş’e ihanet ettiklerini söyledi.

Açıklamada Kocaeli Büşükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun da suç işlediğine vurgu yapıldı.


Direniş Platformu’ndan E-Kart ziyareti 

Direniş Platformu 31 Temmuz Cuma günü Gebze’de 1 yılı aşkın süredir grevde olan Basın-İş Sendikası üyesi işçileri ziyaret etti.

Entes direnişçisi Gülistan Kobatan, YTÜ öğrencisi ve Topkapı İşçi Derneği’nin yer aldığı ziyarette E-Kart işçilerinin hem kendi süreçleri üzerine hem de Direniş Platformu üzerine sohbet gerçekleştirildi.

E-Kart işçileri, sendikalı olmayı tercih ettikleri için işten atıldıklarını ve 1 yılı aşkın süredir devam eden grevlerini kararlılıkla sürdürdüklerini anlattılar.

Direniş Platformu adına yapılan konuşmalarda platform hakkında sınırlı bir bilgiye sahip olan işçilere platformun kuruluş amacı, bileşenleri, yaptıkları eylemlilikler ve hedefleri üzerine bilgi verildi. Yapılan tüm tartışmalarda işçi sınıfının birlikte mücadele etmesinin önemi üzerinde duruldu.

Kızıl Bayrak / Gebze


ATV-Sabah’ta 5 haftanın ardından...

Mahkeme kararıyla grevleri durdurulan Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi ATV-Sabah emekçileri grevlerinin 169. gününde Taksim’de gerçekleştirdikleri Cumartesi yürüyüşündeydiler.

Saat 19.00’da Taksim tramvay durağında bir araya gelen ATV-Sabah grevcileri ve eyleme destek veren Entes direnişçisi Gülistan Kobatan ile demokratik kitle örgütleri “Sabah-ATV grevi sürüyor, dayanışma büyüyor / TGS” pankartı ile “ATV-Sabah grev” dövizlerini açtılar.

TGS İstanbul Şube Başkanı Rüya Özkalkan’ın müdahalesiyle açtıkları pankartı kapatan emekçiler 6 haftadır önlerine kurulan polis barikatı nedeniyle yapamadıkları yürüyüşlerini bu kez gerçekleştirdiler.

İstiklal Caddesi üzerindeki yürüyüş atılan sloganlarla çevrede bulunan insanların ilgisini çekerken alkışlarla desteklendi. “Harç zamları geri alınsın!” sloganı ile de öğrenci gençliğin parasız eğitim talebi dile getirildi.

Galatasaray Lisesi’ne gelindiğinde basın açıklamasını ATV-Sabah grevcileri adına Uğur Güç gerçekleştirdi.

Güç yaptığı açıklamada grev süreci hakkında bilgi verdi. Basın açıklaması, “169 gün önce bir parantez açtık ve o parantezi biz kapatacağız!” denilerek sona erdi.

Açıklamanın ardından bundan sonra Cumartesi eylemlerinin bir forum biçiminde örgütleneceği söylendi ve ilk konuşmayı grevden sonra işten atılan ilk işçi olan Cengiz Erdinç yaptı. Erdinç’in ardından sendikalaşma mücadelesi veren ev eksenli çalışanlar adına bir emekçi de söz aldı.

Son olarak ise Genç-Sen adına bir konuşma yapılarak harç zamlarına geçit verilmeyeceği söylendi. 6 Ağustos günü 19.00’da Taksim Tünel’den Taksim Tramvay Durağı’na yapılacak olan yürüyüşe çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Çelebi A.Ş’de eylem

Bursa’da Çelebi İplik A.Ş. işçileri 4 aydır alamadıkları maaşları için 30 Temmuz günü iş bıraktılar.

Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası’yla (BATİS) birlikte mücadele yürüten Çelebi İplik A.Ş. işçileri, alt işveren konumunda olan Simsan İplik Ltd. Şti.’den çıkarılan işçilerin kıdem, ihbar tazminatları ile maaşlarını ödemiyor.

Alt işveren işçisi olarak çalışan işçiler de, asıl işveren Çelebi İplik A.Ş.’ye karşı verilmeyen hakları için Bursa iş mahkemelerinde dava açımış bulunuyorlar.

Çelebi İplik A.Ş. işvereni ile vekili, yasadan doğan haklarını “verilmeyen aylık ücretlerinin verilmesi için” kullanan işçileri işten atacağını söyleyerek tehdide başvurmayı ihmal etmiyor.

Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) ise iç dayanışmayı güçlendirme çağrısı yaparak işçilerin haklarını alacağını duyuruyor.


Adana’da iş cinayeti

Adana’da kanalizasyon şebekesini açmak için rögar kuyusuna inen ASKİ işçisi 35 yaşındaki Muammer Ergül (35), iş güvenliği önlemleri alınmadığı için iş cinayetine kurban gitti.

1 Ağustos günü Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ekipleri, kanalizasyonda tıkanma ve taşmalar olduğunun bildirilmesi üzerine Adana Huzurevleri Mahallesi Esentepe mevkiinde, sabah saatlerinde bölgede çalışma başlattı. Tıkanıklığın Adana Metro Kurttepe İstasyonu önündeki rögar kuyusundan çözümlenebileceğini belirleyen ekipler, kuyuya inmeye karar verdi. ASKİ’de 2 yıldır taşeron işçi olarak çalışan Muammer Ergül, hiçbir güvenlik tedbiri olmadan yaklaşık 12 metre derinliğindeki kuyuya indi.

Tıkanan beton tıpadaki sorunu gideren Ergül, rögar kuyusunu su basınca boğuldu. cankurtaran ve itfaiyenin de gelmesiyle ulaşılan Ergül’ün cesedi, güçlükle çıkarıldı.


Sincan’da Emekli-Sen eylemi

Ankara’da Sincan Emekli-Sen üyeleri emekli aylıklarına yapılan sefalet zammını gerçekleştirdikleri 2 Ağustos’ta gerçekleştirdikleri eylemle protesto ettiler.

Açıklamada dört kişilik bir ailenin açlık sınırı hatırlatılarak Emekli-Sen’in, sadaka kültürünün gelişmesine karşı mücadele edeceği duyuruldu. Hükümete toplu sözleşme çağrısı yapıldı.

Basın açıklaması, Emekli-Sen’in 11 Ağustos’ta YKM önünde gerçekleştireceği eyleme çağrı ile son buldu.

Basın açıklamasına 100’e yakın emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Sinter’de “işe iade” davası

Ümraniye Dudullu’da 22 Aralık 2008 tarihinde başlattıkları direnişlerini Sinter Metal önünde devam ettiren DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin Üsküdar Çiçekçi’deki 3. İş Mahkemesi’nde görülen “işe iade” davaları 4 Ağustos Salı günü devam etti.

Sinter Metal işçileri, geçmiş duruşmalarda olduğu gibi bu duruşmanın sonucunu da adliye önünde bekleyerek takip ederken DİSK Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesinde Sinter Metal işçilerinin duruşmasına katılma kararı alan DİSK ve Avrupa Metal İşçileri Federasyonu’nu (EMF) temsilen Tony Murphy (EMF Politika Danışmanı) Sinter Metal işçileri ile dayanışma amacıyla mahkeme önündeydi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası ve BMİS yöneticilerinin de yer aldığı basın açıklamasında “İşimizi  istiyoruz / Sinter Metal İşçileri” pankartı açıldı.

Duruşmanın ardından DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, BMİS Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, EMF Politika Danışmanı Tony Murphy ve BMİS Genel Örgütlenme Sekreteri Özkar Atar birer konuşma yaptı.

Sinter Metal işçileri duruşmanın ardın fabrika önüne gelerek mahkeme kararına sloganlarıyla ve halaylarıyla tepki gösterdiler. Burada BMİS Genel Sekreteri Selçuk Göktaş davanın ertelenmesine ilişkin bir konuşma yaptı. Tony Murphy ise, EMF’yi temsilen yaptığı konuşmasında Türkiye’de insan haklarının, toplusözleşme, grev, vb. gibi hakların ihlal edildiğini söyleyerek Sinter Metal işçilerine mücadelelerine sonuna kadar devam etmeleri çağrısını yaptı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Sinter işçileri Taksim’de yürüdü!

Sinter Metal işçileri 5 Ağustos günü Taksim tramvay durağından Galatasaray Lisesi önüne coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Saat 12.00’de “İşimizi istiyoruz / Sinter Metal işçileri” pankartını açarak destek veren kurumlarla birlikte yürüyüşe geçen Sinter işçileri “Örgütlü işçi yenilmez / DİSK” dövizlerini taşıdılar.

DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, Birleşik Metal-İş yöneticileri, Genç-Sen, OSİM-DER, BDSP, Yurtsever Cephe, Marksist Bakış, Sosyalist Parti, Mücadele Birliği, ATV-Sabah grevcileri, Entes direnişçisi Gülistan Kobatan, Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, ÖDP, Genel-İş, Nakliyat-İş ve Emekli-Sen’in katıldığı yürüyüş boyunca İstiklal Caddesi üzerindeki insanlara mücadele çağrısı yapıldı. Eylem boyunca devrimci tutsak Güler Zere de unutulmadı. “Güler Zere yalnız değildir!” sloganı atıldı.

Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde söz alan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Sinter Metal işçilerinin 8 aydır sürdürdükleri direnişlerinde kararlı olduklarını vurguladı. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise örgütlenmenin önüne konulan 12 Eylül yasalarına vurgu yaparken siyasi iktidarın emekçilere yönelik saldırılarına dikkat çekti. Konuşmada ayrıca Güney Koreli metal işçilerinin SİYONG fabrikasında işten çıkartmalara karşı ortaya koydukları direniş selamlandı.

Tony Murphy de Sinter Metal işçileriyle dayanışmayı büyütmek için yurtdışında da çaba sarfettiklerini ifade etti. Uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

 

Seyhan Belediyesi işçileri
kıyıma karşı eylemde...

29 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyelerdeki işten çıkartmaların bir yenisi Adana’nın Seyhan Belediyesi’nde gerçekleşti. İşten çıkartmalara neden olarak Seyhan Belediyesi’nin 29 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyenin yetki ve görev alanının daralması gerekçe gösterilmişti.

Seyhan Belediyesi’nin temizlik işlerini üslenmiş olan Miray temizlik şirketinde yaklaşık 1050 işçi çalışmaktaydı. Çıkışlar yaşanacağının açıklanmasına rağmen listelerin açıklanmamış olması işçilerde bir beklenti havası yaratmış ve belli işçilere işten atılmama sözünün verilmiş olması işçileri bir bekleme sürecine sokmuştu.


31 Temmuz: İşçi kıyımına karşı ilk tepki...

31 Temmuz günü toplu olarak işten çıkartılacakları açıklanan Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı işçiler 31 Temmuz Cuma sabahı Park ve Bahçeler Şantiyesi’nde yaptıkları eylemle işten atmaları protesto etti.

Açıklama öncesi BDSP imzalı “Seyhan belediyesi işçilerine... / İşine, ekmeğine, onuruna sahip çık” şiarlı bildiriler dağıtıldı. Elden ele dolaşan BDSP bildirileri işçiler tarafından oldukça ilgi gördü. Birçok işçi dağıtılan bildirilerden fazlaca alarak diğer işçilere ulaştırdı.


1 Ağustos: İşten atmalara tepkiler büyüyor...

31 Temmuz akşamı açıklanan listeler sonucunda Miray Temizlik bünyesinde bulunan işçilerden yaklaşık 750’sinin işten atıldığı kesinleşti. Gece saatlerinden itibaren şantiye alanında toplanan işçiler burada sabah saatlerine kadar bekleyişlerini sürdürdüler. Bu sırada da belediyeye ait kamyonlarla şantiye giriş çıkışlarını kapattılar. Sabah saatlerinde görevlilerin polisi çağırmasıyla birlikte çok sayıda polis ve çevik kuvvet şantiyede toplandı. Bazı işçilerin çıkışlarına ve itirazlarına rağmen bir süre sonra kamyonlardan oluşturulan barikat açıldı ve işçiler şantiyeyi boşalttılar.


3 Ağustos: Seyhan Belediyesi önünde eylem

Park ve Bahçeler müdürlüğü işçileri temizlik işçilerine yaptıkları çağrının ardından 3 Ağustos günü Seyhan Belediyesi başkanlık binası önünde saat 11.00’de basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın açıklamasından bir saat önce gelen yaklaşık 100 işçi, polis ve belediye zabıta ekiplerinin müdahalesiyle başkanlık binası önünde yapacakları eylemin binanın arka tarafında yapılması için ikna edilmek istendiler.

Belediye işçileri, bina önünden ayrılmayacaklarını söyleyerek teklifi reddettiler. Ardından yapılan duyuru ile basın açıklaması oturma eylemine dönüştü. İşçiler adına yapılan kısa açıklamanın ardından basın metni okundu. Basın metninde krizin yükünün işçi ve emekçilerin sırtına yüklenmek istendiği belirtilerek Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk protesto edildi.

Basın açıklamasının sonunda şu ifadelere yer verildi: “İş imkânları yaratmak için ekonomik krizin yükünü bizim sırtımızdan geçiştirmek için planlar yapanlar bilsin ki bu faturayı biz ödemeyeceğiz. Zorla elimizden aldığınız işimizi, ekmeğimizi yeniden kazanmak için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Biliyoruz ki haklarımızı ancak omuz omuza verip mücadele ederek kazanabiliriz”

Basın açıklamasının ardından belediye işçileri megafonla tek tek söz alarak yaşadıkları sürece dair düşüncelerini dile getirdiler. Bu sırada kimi işçiler yaşadıkları sürecin de etkisi ile fenalaştı. Birçok işçi açıklamanın ardından gerek işten atılmalara gerek Adana’daki yetkili kurumların duyarsızlığına dair tepkilerini ortaya koydular.

Basın açıklamasına çoğunluğu Park ve Bahçeler müdürlüğü işçileri olmak üzere yaklaşık 150 işçi katıldı.


4 Ağustos: Seyhan Belediyesi’ne yürüyüş

Seyhan Belediyesi işçileri 4 Ağustos günü işe geri alınma talebiyle İnönü Parkı’ndan Seyhan Belediyesi önüne yürüyüşle gelerek burada bir eylem gerçekleştirdiler.

İnönü Parkı’nda toplanan işçiler, burada bekledikleri süre boyunca haksız bir biçimde işten atıldıklarını ve işe geri alınmayı talep ettiklerini belirten açıklamalar yaptılar. Bazı işçiler aileleriyle birlikte eyleme katılırken burada bekleyen çok sayıda polis işçilerle konuşarak onları eylemli bir süreçten uzak durmaları için ikna etmeye çalıştı. Ancak polislerin konuşmalarına rağmen işçiler geri adım atmadı.

İşçilerin doğrudan Seyhan Belediyesi Başkanlığı’na yürüme kararı almasına rağmen yaşanan dağınıklık sebebiyle uzun süren bir bekleyiş yaşandı. Bu bekleme sırasında bir basın açıklaması gerçekleştirildi. “Atılan işçiler geri alınsın” pankartını açan işçiler açıklamada, Azim Öztürk’ün verdiği sözleri çiğneyerek bunca işçiyi kapının önüne koyduğunu söylediler ve işe dönene kadar mücadelenin süreceğini vurguladılar. İşçiler işlerini aksatmadıklarını, onurlu bir şekilde çalışmak ve yaşamak istediklerini ifade ettiler.

Yapılan açıklamanın ardından işçi temsilcilerinden iki kişi AKP’li Belediye Başkanı Azim Öztürk ile görüşmeye gitti. Ancak başta görüşmeyi kabul eden Öztürk işçilerin karşısına çıkmadı. Karşılarında muhatap bulamayan belediye işçileri bu kez toplu halde belediye binasına yürüdü.

Sloganlar eşliğinde belediye önüne gelen işçiler sırayla söz alarak durumlarını anlattılar. İşçiler işten atılmalarının haksızlığına vurgu yaparak başkanla görüşmek istediklerini söylediler. Burada uzun süre sloganlarla bekleyen ancak herhangi bir muhatap bulamayan işçiler bir süre daha bekleyişlerini sürdürdükten sonra dağıldılar.

İşçiler mücadelelerini daha geniş kesimlere duyurabilmek için yarından itibaren bir imza kampanyası başlatacaklar.

Kızıl Bayrak /Adana