7 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/30

  Kızıl Bayrak'tan
  Irkçı-gerici rejim Kürt halkının emekçi kesimlerinin beklentilerini karşılayamaz...
  Kamu İhale Kurumu bir gece yarısı operasyonu ile Maliye Bakanlığı’na bağlandı…
  Kontrgerilla şefi
Kemal Yamak’ı sahiplenenlerin
Ergenekon karşıtlığı sahtedir!
HSYK tartışmaları ve
Yeni Şafak’ın iki yüzlülüğü!
Grev silahının dünü ve bugünü üzerine
Entes direnişi sürüyor...
  Kent A.Ş. direnişine polis saldırısı .
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Emine Arslan ile DESA direnişi, mücadele ve örgütlenme sorunları üzerine konuştuk...
  “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!”.
  Devrimci sınıf çalışmalarından...
  İzmir’de direnişçi işçilerle
dayanışma kampanyaları!
  Har(a)ç saldırısı karşıtı mücadele ve Genç-Sen...
  Gençlik eylemlerinden...
  “Gizli Milyonerler Klübü” çizgi filmi ile Buffet’lar kapitalist sömürüyü kutsama çabasında...
  Obama yönetiminin üst düzey görevlileri Ortadoğu’da…
  Honduras’ta faşist darbeye
karşı halk direnişi yayılıyor!
  Dünyada işçi-emekçi eylemlerinden...
  TKP’nin en yaşlı üyesi
yazar Sarkis Çerkezyan yaşamını yitirdi
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada işçi-emekçi eylemlerinden...

Ssangyong işçilerinden fabrika işgali

Güney Kore devleti Pazartesi günü, Pyeongtaek’te bulunan otomobil fabrikası Ssangyong’a yığdığı polis sayısını artırdı. Pazar günü işgalin sona erdirilmesi üzerine yapılan görüşmelerden sonuç çıkmayınca, fabrika çevresindeki polis sayısı 4000’e çıkarıldı. Güney Kore televizyonu, kask ve kalkanlarını kuşanarak işgal altındaki fabrikaya yaklaşan polislerin görüntülerini yayınladı. Ayrıca polis Pazartesi günü, işçilere tekrar helikopterlerden gaz atarak saldırdı.

Helikopterle gelen polis komandoları fabrikanın bir bölümünün çatı kesimini havaya uçurdu.

Kask giymiş işçiler ellerine gelen içeriye girmelerini önlemek istedikleri polislere fırlatırken, polis de helikopter tarafından çatı kısmına bırakılan su konteynırından tazyikli su, helikopterden de göz yaşartıcı gaz fışkırttı.

Helikopterle gelen polisler çatıya indirme harekatı gerçekleştirirken, işçiler de fabrikanın bir bölümünde yer alan boya fabrikasındaki malzemelerle yaptıkları molotof kokteyli gibi silahlarla karşı koymaya çalıştı.

2600 işçinin işten çıkarılması sebebi ile başkent Seoul’ün güneyinde Pyeontaek şehrinde bulunan Ssangyong fabrikası işçileri Mayıs ayı sonundan bu yana fabrika işgalini sürdürüyorlar.


Hindistan’da banka çalışanları greve doğru

Hindistan’da 900 bin banka çalışanı ücretlerinin ve emekli maaşlarının arttırılması talebiyle greve çıkma kararı aldılar.

Greve devlet bankalarında çalışanların yanısıra, özel ve yabancı banka çalışanları da katılacak.

Verilen bilgilere göre sendika üyeleri banka yönetimlerini temsil eden Hindistan Bankalar Birliği ile bir görüşme yapacak. Görüşmede sendikanın talepleri konuşulacak.

Daha önce 12 Haziran’da banka çalışanları yine grev çağrısı yapmış, fakat son saatte bankaların taleplerin karşılanacağını söylemesi üzerine grev kararı geri çekilmişti.


Malezya’da protesto eylemlerinde 600 kişi gözaltına alındı

Malezya’da hükümetin planladığı “güvenlik yasasına” karşı, Cumartesi günü yapılan protesto eyleminde, 600 eylemci gözaltına alındı. Medyanın bildirdiğine göre protesto eylemine 20 binden fazla kişi katıldı.

Görgü tanıklarının bildirdiğine göre polis eylemcilere; gaz, tazyikli su ve coplarla saldırdı. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğu Pazar akşamı serbest bırakıldı. 39 kişi ise hala gözaltında.

Kuzey şehirlerinden Borno, Yobe, Kano ve Bauchi’de 26 Temmuz’dan bu yana Abuja hükümetine karşı ayaklanmalar yaşanıyor. İslami bir örgütlenme olan “Boko Haram” militanları kendilerini “Nijerya’nın Taliban’ı” olarak adlandırıyorlar ve özellikle Maiduguri şehrinde güçlüler. Bu bölgede yaşanan ayaklanmalar, polis ve asker tarafından şiddetle bastırılıyor. Albay Ben Ahanotu, Cumartesi günü haber ajansı AP’ye yaptığı açıklamada ölü sayısının 700’ü aştığını ve cesetler için toplu mezarlar açıldığını söyledi.

Ahanotu’nun verdiği rakamlar ise sadece Maiduguri şehrinde yaşanan çatışmaların sonucu. Ülkenin kuzeyinde diğer kentlerde de çatışmalar sürüyor. Çatışmaların yaşandığı dört şehirde binlerce kişi de göç etmek zorunda kaldı. Boko-Haram lideri Mohammed Yusuf ise Perşembe günü gözaltında öldürüldü. İnsan hakları örgütleri Yusuf’un öldürülmesi ile ilgili soruşturma talep ettiler.


 

Almanya’da devrimci seçim
faaliyeti başladı

Almanya’da federal parlamento seçimlerine “açık liste” oluşturarak “sosyalizm propagandası”nı temel alarak 16 eyalette katılacak olan Marksist-Leninist Parti-Almanya (MLPD), Stuttgart’ta 27 Eylül’de yapılacak seçimler öncesinde göçmen örgütlerine toplantı çağrısı yapmıştı. Bu toplantı 1 Ağustos günü gerçekleştirildi.

Toplantıya, Türkiyeli ilerici-devrimci örgütlerden BİR-KAR, ATIF, AGIF ve IBS’liler katıldı. İran’lı devrimciler aynı gün, Molla rejimini protesto mitingi olduğu için toplantıya katılım sağlayamadılar. Toplantı yoldaşça bir atmosferde gerçekleşti.

BİR-KAR, ATIF, AGIF ve IBS’liler 27 Eylül seçimlerinde MLPD’yi desteklemekten öte, MLPD ile birlikte alanlarda olacaklarını açıkladılar.

Ortak hareket etme kararı, salondaki işçiler tarafından coşkuyla ve “Yaşasın proleterya enternasyonalizmi!” sloganıyla selamlandı.

Stuttgart özelinde oluşturulan “seçim yönetimine” BİR-KAR’dan da bir temsilci katıldı. ATIF, AGIF ve IBS’liler de bu yönetime katılacaklarını açıkladı.

Stuttgart’ta iki aylık seçim sürecinde yapılacak çalışmalar tartışılarak somut kararlar alındı. Stuttgart’ta 60 bin “seçim gazetesi” çıkartılması ve sosyalizm vurgusu yapan afişlerin kullanılması kararlaştırıldı.

Göçmen devrimcilerin içinde bulunacakları çalışma gruplarıyla ev ziyaretleri yapılmasına, sokaklarda bilgilendirme masalarının açılmasına ağırlık verilmesi gerektiği ifade edildi. Miting, şehir turu, kültürel toplantılar ve çeşitlendirilebilecek diğer araçlarla yaygın bir sosyalizm propagandası yaparak seçimler vesilesiyle Stuttgart’ta devrimci bir atmosfer yaratılması hedef olarak belirlendi.

İki haftada bir toplanacak olan “seçim yönetimi”nin yanısıra yine iki haftada bir açık kitle toplantıları alınması ve bu toplantılardan çıkacak kararlarla seçim çalışmasının zenginleştirilmesi gerektiği tartışıldı.


 

Avrupa’da işsiz sayısı artıyor!

Kriz ile birlikte Avrupa’da işsizler ordusu büyümeye devam ediyor. Ekonomik krizin istihdamdaki etkileri hız kesmeden devam ederken, Hollanda’nın ardından en düşük işsizlik oranına sahip ülke olan Avusturya’da, İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre, işsiz sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 arttı. Avrupa’nın doğu kapısı Avusturya’da işsiz sayısı yüzde 4,4 ile 232 bin kişi olarak gerçekleşti.

Almanya’da da işsiz sayısı giderek artıyor. Federal Çalışma Ajansı tarafından geçenlerde yapılan açıklamaya göre, ülke genelindeki işsiz sayısı bir önceki aya oranla 52 bin artarak 3,5 milyona ulaştı. Kısa çalışmaya gönderilen yüzbinlerce işçi ise işsiz olarak gösterilmedi. Alman Sendikalar Birliği (DGB) ise, ülkede gerçekte 5 milyondan fazla kişinin işsiz olduğunu ifade etti. Çalışma Ajansı tarafından açıklanan rakamlara göre, ülkedeki işsizlerin sayısı geçen yılın aynı ayına göre 252 bin arttı. Ülke genelindeki işsizlik oranı böylece bir önceki aya göre yüzde 0.1 artış ile yüzde 8.2’ye çıktı.

Çalışma Ajansı Başkanı Frank Jürgen Weise, Alman ekonomisinde baş gösteren durgunluğun kendisini açık bir şekilde Temmuz ayında da hissettirmeye devam ettiğini ifade ederek, firmaların yeni işçi almaktan kaçındığını belirtti. Weise, işsizlik rakamlarının çok fazla yükselmemesini firmaların işten atma yerine kısa çalışmaya gitmesine bağlandı. Bilindiği gibi bütün büyük firmalar yüzbinlerce işçiyi kısa çalışmaya göndermişti.

Çalışma Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde Haziran ayında toplam 204 bin işçi ekonomik kriz nedeniyle kısa çalışmaya gönderilmişti. Bu ay içinde ise tahminen 170-180 bin işçinin kısa çalışmada olduğu ifade edildi. Ancak bu konuyla ilgili kesin rakamların ancak iki ay içinde açıklanabileceği belirtildi.

Çalışma Ajansı tarafından duyurulan rakamlarda işsizlik oranı 3.5 milyon olarak açıklanırken, gerçekte ise işsizliğin açıklanan rakamların çok üzerinde olduğu dile getirildi. Alman Sendikalar Birliği (DGB) İşpiyasası Uzmanı Johannes Jakob, gerçekte işsizlerin sayısının 5 milyon olduğunu belirterek, tam 1.4 milyon insanın ülkede kısa çalışmaya gittiğini ifade etti.

Burjuvazi açısından basit birer istatistiksel veri olan işsizlere dair rakamlar, işçi sınıfı açısından yitip giden yaşamlar, paçavra gibi bir tarafa atılmanın getirdiği hiçleşme, açlık ve sefalet anlamına gelir.

Kapitalist sistemin işsizlik sorununu çözmek için bulduğu uzun vadeli bir çözüm yoktur ve olamaz. Tüm diğer toplumsal sorunlar gibi işsizlik sorununun da çözümü, kapitalist sistemin ortadan kaldırılmasından geçer.

Kapitalist sistemi yıkma hedefine doğru ilerleyebilmemiz için bugünden yapmamız gereken çok şey var. Tüm diğer sorunlar gibi, bu soruna karşı da işçi sınıfı ancak örgütlü gücüyle ve “sınıfa karşı sınıf” perspektifiyle sonuç alıcı bir mücadele yürütebilir.