13 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/10

  Kızıl Bayrak'tan
  2009 Newrozu’na giderken...
  İMF-TÜSİAD yıkım programlarına karşı mücadeleyi yükseltelim!
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Ankara ziyareti…
BDSP’nin seçim çalışmalarından…
BDSP bürolarının açılışlarından…
  Direnişlerden...
  Hüseyin Temiz yoldaşı kaybettik...
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü alanlarda kutlandı...
  8 Mart etkinliklerinden…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Yurtdışında 8 Mart kutlamalarından....
  Gençlik hareketinden…
  Kapitalizm ve su sorunu
  Dünyadan
  Neler oluyor? -
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik hareketinden…

Ege’de antifaşist yürüyüş

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 6 Mart günü, hafta içinde 2 nolu yemekhaneye asılan afişlerin faşistler tarafından yırtılması sebebiyle, “Ege Tıp Öğrencileri” imzasıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi. Açıklamada şunlar söylendi: “Yaklaşık elli kişilik bir grubun gerici- faşizan sloganlarla kampüsümüze girmeleri, yemekhanedeki afişleri indirmeye çalışmaları, amfilerin önünde öğrenci arkadaşlarımıza saldırmaları, etraftaki insanları tehdit etmeleri şüphesiz Ege Üniversitesi öğrencileri tarafından tepkisiz seyredilemez.”

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


MSGSÜ faaliyetlerinden...

MSGSÜ MFK Sosyal Çalışmalar Grubu, MSGSÜ Fen Edebiyat kampüsünde 7 Mart günü “Dünden bugüne su sorunu ve değişen politikalar” başlıklı bir panel gerçekleştirdi. Panelde en temel hakkımız olan suyun ticarileşmesinin yoksul halkı vuracağı vurgulandı ve 15 Mart günü Kadıköy’de suyun ticarileştirilmesine karşı yapılacak mitinge çağrı yapıldı.

MSGSÜ’de dönem başında karşımıza çıkan otomasyon ve kontenjan yetersizliği sorununa ilişkin “ses çıkarma” eylemlilikleri ve dilekçe toplayarak sürdürdüğümüz faaliyeti sonlandırdık. 23 Mart günü dilekçelerle beraber rektörlüğe gidip bu sorunları rektörle konuşma talebimizi dile getirdik, fakat rektörün seyahatte olduğu yanıtını aldık. Kantinde açık bir toplantı düzenleyerek, bundan sonra okulda bu soruna ve yaşadığımız diğer birçok soruna ilişkin neler yapabileceğimizi konuştuk.

MSGSÜ Ekim Gençliği


MSGSÜ’de faşizme geçit yok!

6 Mart’ta MSGSÜ öğrencisi bir arkadaşımız okulun dışında faşistlerin saldırısına uğramıştı. Aynı faşist grup 10 Mart günü tarih kulübü etkinliği olarak “Osmanlı’nın bilinmeyenleri” adı altında bir panel düzenlemek istemişti. Fakat okulda yapılmak istenen faşist propagandaya karşı oluşan muhalefet üzerine panel iptal edildi.

Gerçekleşen saldırıları ve faşist provokasyonları lanetlemek için 10 Mart günü MSGSÜ Fındıklı Kampüsü ana giriş kapısı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Öncesinde okulda yaygın olarak “Faşizme dur de!” şiarlı bildirilerimizi ve “Dikkat okulda faşist var! Irkçılığa ve faşizme geçit verme! Unutma ki susmak onaylamaktır!” şiarlı ozalitlerimizi kullandık.

Basın açıklaması okul içinde olayın teşhirinin yapıldığı ajitasyon konuşmalarıyla başladı. Ardından sloganlarla ana giriş kapısı önüne yüründü. “MSGSÜ’de faşizme geçit yok!” pankartının açıldığı eylemde kapitalizmin içinde bulunduğu durum özetlendi ve sistemin faşizme her zamankinden çok ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Eylemde “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Soruşturmalar, gözaltılar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Türk, Kürt, Ermeni, yaşasın halkların kardeşliği!”, “Mimar Sinan faşizme mezar olacak!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganları atıldı.

MSGSÜ Ekim Gençliği


Genç-Sen faturayı reddetmelidir!

MSGSÜ’de hafta boyunca “Devrimci Genç-Senliler” imzasıyla “Krizin faturasını ödemeyeceğiz / Krizin faturası kapitalistlere!” şiarlı faaliyet yürüttük.

Üniversitede talepleri içeren ozalitleri yaygın biçimde kulandık. Genç-Sen’in merkezi düzeyde başlattığı kampanyayı da ele alarak kampanyanın eksiklik ve zaaflarına vurgu yaptık. “Genç-Sen krizin faturasını ödemeyi reddetmelidir!” başlıklı ozaliti kullandık.


Genç-Sen’den basın açıklaması

Genç-Sen, 4 Mart günü MSGSÜ ana kampüs kapısı önünde “Krizdeyiz yarısını öderiz!” şiarıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 20 kişinin katıldığı eylem, ön tarafında 34 GNC %50, yanlarında ise “Krizdeyiz yarısını öderiz / Ulaşımda yüzde 50 indirim istiyoruz” yazan sembolik bir otobüsle müzik eşliğinde MSGSÜ ana kapısı önüne gelinmesiyle başladı. Açıklama müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

MSGSÜ Ekim Gençliği


İzmir’de Genç-Sen çalışmalarından…

İzmir’de Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Genç-Sen şubelerinin çalışmaları sürüyor.

4 Mart günü Ege Üniversitesi’nde hazırlık birimi gazetelerden kesilmiş haberlerle kriz gündemli bir duvar gazetesi hazırladı. Mühendislik birimi ise hafta başından itibaren, kriz ve diplomalı işsizlik başlıklı bildirileriyle çalışmalarını başlatacak.

Her iki üniversitede de merkezi bir kampanya yürütmek için meclis toplantıları yapılmaya devam ediliyor. Her iki üniversitenin meclis toplantılarının ardından 15 Mart’ta İzmir Meclis’i toplanarak kampanyaya son biçimini verecek.

Dönem planlamasında Ege Üniversitesi’nde hazırlık biriminin “hazırlıkta kalma kaldırılsın” faaliyeti kapsamında referandum ve imza kampanyası örgütlemesi konusunda fikir birliğine varıldı. Hazırlık biriminin topladığı imzaları rektörlüğe vermek için rektörlüğe yürüyüş gerçekleşecek.

 İzmir Ekim Gençliği


KTÜ’de Genç-Sen çalışması

Trabzon Genç-Sen olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gündemli bir anket çalışması yaptık. Üniversiteli kadınlarla yaptığımız anket çalışmasında, ailesi ile birlikte yaşayan arkadaşlarımızın kadın olmaktan kaynaklanan sorunları, kız yurtlarındaki parmak izi uygulamaları, yurda giriş-çıkış saatleri vb. üzerine tartıştık.

Yurtta kalan öğrenciler, kız yurtlarındaki yoğun “güvenlik” önlemlerinden rahatsız. Elinde silahla rahatça dolaşılabilen bir üniversitede yurda parmak iziyle giriş-çıkış yapmanın bir güvenlik önlemi değil. Bu düzenin kadına nasıl bir rol biçtiğinin göstergesidir. Anket çalışmasının yanı sıra bildirilerle de üniversiteli kadınları 8 Mart’ta alanlara çağırdık.

 Trabzon Ekim Gençliği


Ege’de 8 Mart çalışması

Ege Üniversitesi’nde çeşitli örgütler tarafından “Ege Üniversiteli Kadınlar” imzasıyla bir eylem gerçekleştirildi ve “kadınlar gününe” çağrı yapan bir çalışma yürütüldü.

Genç komünistler olarak 8 Mart’ın tarihini anlatan ve devrimci güçlerin örgütlediği eyleme çağrı yapan ozalitlerimizle gençliğin karşısına çıktık. Yanı sıra, DGH ve YDG ile beraber, devrimci güçlerin ortak bildirisinin dağıtımını gerçekleştirdik.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


Mülkiye Mülkiyeli’den hesap soracak!

 Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusü’nde 6 Mart günü “Mülkiye Mülkiyeli’ye Soruyor” başlığı altında Murat Karayalçın’ın konuk olduğu bir söyleşi düzenlendi.

Ekim Gençliği olarak Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde bu sermaye uşağının gerçek kimliğini teşhir eden bir çalışma yaptık. Ayrıca “Mülkiye Mülkiyeli’den hesap soruyor!” başlıklı, düzen partilerini ve özelinde Murat Karayalçın’ı teşhir eden bildirilerimizi yaygın bir şekilde dağıttık.

Etkinlik Murat Karayalçın’ın seçim propagandasından ibaret kaldı. Söz alabilen az sayıda arkadaşımız Karayalçın’ın emekçi düşmanı yüzünü teşhir etti, Kürt sorununa karşı takındığı sahtekârca tutumuna değindi. Konuşma güçlü bir şekilde alkışlandı. Etkinliğin bitiminde, AKP ile CHP’nin aynı düzene hizmet ettiği vurgulanarak düzen partilerine oy vermeme çağrısı yapılan ortak bildiriler dağıtıldı.

Cebeci Ekim Gençliği


DEV-LİS’ten basın açıklaması

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da DEV-LİS üyelerine dönük polis terörü 6 Mart günü Adana İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen bir eylemle protesto edildi.

Yapılan açıklamada, 5 Mart günü İstanbul’da bir DEV-LİS üyesinin faşistler tarafından tehdit edilmesiyle başlayan süreç ve Antalya’da bildiri dağıtımı yapan DEV-LİS’lilere saldırılması ele alındı. Bu saldırıların mücadeleyi durduramayacağı belirtildi.