13 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/10

  Kızıl Bayrak'tan
  2009 Newrozu’na giderken...
  İMF-TÜSİAD yıkım programlarına karşı mücadeleyi yükseltelim!
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Ankara ziyareti…
BDSP’nin seçim çalışmalarından…
BDSP bürolarının açılışlarından…
  Direnişlerden...
  Hüseyin Temiz yoldaşı kaybettik...
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü alanlarda kutlandı...
  8 Mart etkinliklerinden…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Yurtdışında 8 Mart kutlamalarından....
  Gençlik hareketinden…
  Kapitalizm ve su sorunu
  Dünyadan
  Neler oluyor? -
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’nin seçim çalışmalarından…

“Yaşanabilir bir kent, insanca bir yaşam
sosyalizmde!”

Kurfalı’da seçim faaliyet

İstanbul’da Kartal Kurfalı Mahallesi’nde gerçekleştirdiğimiz seçim bürosunun açılış etkinliğinin ardından seçim çalışmalarımız hız kazandı.

Yerel güçlerin desteği ve seçim faaliyetimizin etkisiyle çalışmamıza katılan yeni güçlerimizle birlikte kolektif ve çok yönlü bir faaliyet örgütlemek için harekete geçmiş durumdayız. Tüm işçi ilişkilerimiz ve güçlerimizle birlikte planladığımız toplantılar, planlamalar ve önümüze koyduğumuz takvimsel etkinlikleri gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

Kısa bir zaman dilimi içerisinde yürüttüğümüz faaliyet ile birlikte çevremizde belli bir ilgi yaratmayı başardık. İşçi ve emekçilerin şimdilik belli sınırlarda da olsa seçim büromuza uğramaları bunu gösteriyor. Yanısıra seçim büromuza yakın olan diğer seçim bürolarının temsilci ve ilişkileriyle seçimler ve güncel gelişmelere ilişkin tartışmalar yürüttük.

Genel siyasal süreçler ve yerelin özgünlükleri üzerinden çeşitli gündemleri işliyoruz. Yıkımlar, kriz, krizin işçi ve emekçiler üzerindeki yıkıcı etkileri... Bu saldırılar karşısında izlenmesi gereken yegâne yolun mücadele olduğunu anlatıyoruz.

Öte yandan hedefli ve planlı faaliyetimiz yoğun ve etkin bir pratik çalışma olarak devam ediyor. Hedefli alanlara yönelik gerçekleştirdiğimiz her dağıtımı kapı kapı dolaşarak gerçekleştiriyoruz.

8 Mart etkinliğini ve hafta hafta planladığımız diğer çalışma gündemlerini başarıyla geride bıraktık. Planlama çerçevesinde 7 Mart günü bazı teknik eksikliklere rağmen başarılı bir etkinlik gerçekleştirdik. Programın bütün evrelerinde çalışmamıza yeni katılmış güçler görev aldı. Müzik ve sunumu yerel güçler üzerinden planladık ve başarıyla gerçekleştirdik.

Şimdi önümüzde, büromuzun krize karşı etkili bir çalışma merkezine dönüştürülmesi hedefi var. Bu kapsamda 15 Mart’ta ‘Krizin sonuçları ve işçilerin seçimi’ başlıklı bir etkinlik gerçekleştirmeyi planladık. Etkinlikte krizin sonuçlarına ve yaşanan yıkıma karşı bir mücadele hattını işçi ve emekçilere birlikte tartışacağız.

Kurfalı BDSP


Pendik’te çok yönlü seçim faaliyeti

Aydos seçim bürosunun açılmasının ardından, bölgedeki seçim çalışmalarımız hızlanarak devam ediyor. “Yaşanabilir bir kent, insanca bir yaşam sosyalizmde!/BDSP” şiarlı afişlerle donatılan Sülüntepe ve Şahintepe mahallelerinde, bir yandan BDSP’nin seçim bildirgeleri kapı kapı emekçilere ulaştırılırken, öte yandan da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi hazırlık çalışmaları yürütüldü.

Sülüntepe ve Şahintepe’de bildirgelerimizin yaygın dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Bildirgelerimizi ilgiyle karşılayan işçi ve emekçilerin düzenin adaylarından beklentileri kalmadığı, işsizlik ve krizin en çok emekçileri vurduğu dağıtımlar sırasında açıkça görülüyor.

Dağıtımlar sırasında emekçilerin evlerini yıkmak için karşılarına çıkan hainlerin bugün oy avcılığı için nasıl kapıları çaldığını, boş ve sahte vaatlerle işçi ve emekçileri kandırmaya çalıştığını anlatarak, düzen partilerinin etkin teşhirini yapıyoruz.

Bir yandan işsizliğin ve krizin, diğer yandan çocuk bakımı ve ev işlerinin sarmaladığı emekçi kadınlara 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü anlatarak, Aydos seçim bürosunda gerçekleştirilen emekçi kadın etkinliğine davet ettik. BDSP imzalı, emekçi kadınların sorunlarını anlatan ve onları örgütlenmeye çağıran bildirileri Sülüntepe Mahallesi’nde kapı kapı dolaşarak emekçi kadınlara ulaştırdık. Bir yandan da 8 Mart mitinginin çağrı afişlerini asarak mitingin duyurusunu yaptık, emekçi kadınlarla ev sohbetleri gerçekleştirdik.

Kurtköy sanayi havzasında ve Aydos’ta işçilerin servis noktalarında işçi ve emekçilerin sesi olan bültenlerimiz dağıtılmaya devam ediyor. Nova’dan Siteco’ya, Zafer Kablo’dan Aktifmetal’e ve birçok fabrikaya ulaştırılan bültenimiz, önümüzdeki günlerde de Mart sayısıyla işçi ve emekçilere ulaşacak.

***

11 Ekim günü Pendik Spor Tesisleri duvarına “Seçim aldatmacası değil devrimci sınıf mücadelesi! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!/ BDSP” ve “Yaşanabilir bir kent ve insanca bir yaşam için sosyalizm!/ BDSP” şiarlı afişlerimizi yaparken, devletin sivil güçleri tarafından gözaltına alındık.

Önce Pendik Asayiş Büro Amirliği’ne götürüldük. İki saat boyunca küfür, tehdit ve hakaretlere maruz kaldık. İnce arama dayatmalarına izin vermedik. Ardından Pendik Çamçeşme Karakolu’na götürüldük. Para cezası kesilmesinin ardından serbest bırakıldık.

Pendik BDSP


İkitelli’de seçim faaliyetleri

İkitelli BDSP seçim bürosu faaliyetleri bütün hızıyla devam ediyor. Büro açılışımızın ardından faaliyetimizi yaygın bir materyal desteği ile yoğunlaştırdık.

“Seçim aldatmacası değil, devrimci sınıf mücadelesi! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” ve “Yaşanabilir bir kent için sosyalizm!” şiarlı afişlerimizi ilk olarak işçi ve emekçilerin sıklıkla kullandığı güzergahlarda kullandık. Atatürk Caddesi’nin yanısıra Şahintepe’de de yaygın kullandığımız bu afişler kitlelerin ilgisiyle karşılanıyor.

Özellikle emekçilerin yoğun kullandıkları güzergahlarda gerçekleştirdiğimiz bildirge dağıtımları ile çevre sakinlerinin ilgisini çektik. Pazar yerlerinde yaptığımız ajitasyon konuşmalarıyla düzen partilerinin gerçek yüzlerini ortaya serdik.

Seçim bildirgeleri ve afişlemelerin yanısıra işçi ve emekçilerin oturduğu sokaklarda gazete satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Yaklaşan seçimler üzerinden düzenin teşhiri ile devrim ve sosyalizm propagandasını birlikte sürdürüyoruz.

Son olarak Söğütlüçeşme semtinde gerçekleştirdiğimiz BDSP seçim bildirgesi dağıtımı ile dağıtım ağımızı genişletmiş olduk.

Küçükçekmece BDSP


Sefaköy’de seçim çalışmaları

Küçükçekmece’de yürüttüğümüz seçim çalışması bir dizi gündemle içiçe geçirilerek devam ediyor. Planlı bir çalışma sürdürmek amacıyla bir seçim komitesi oluşturduk.

BDSP’nin 8 Mart vesilesi ile çıkardığı özel sayıyı İnönü Mahallesi’nde dağıttık. Dağıtım sırasında yapılan ajitasyon konuşmalarıyla emekçi kadınlara düzen partilerine oy vermeme ve hesap sorma çağrısı yaptık.

BDSP’nin seçim bildirgesinin dağıtımını da ajitasyon konuşmaları eşliğinde yaygın olarak yapıyoruz. Emekçiler alkışlarla ve sözlü desteklerle çalışmamıza olan ilgilerini ortaya koyuyorlar. Bildirge dağıtımlarımız devam ediyor. Yanısıra, BDSP imzalı iki çeşit afişi de semtin içinde ve Sefaköy merkezde kullanmaya başladık. Bu faaliyetlere özellikle çevre çeper ilişkilerimizi katarak deneyim kazandırıyoruz.

Seçim çalışmamızın en önemli ayaklarından biri olan ev toplantılarını düzenlemeye başladık. Toplantılarda BDSP ve onun bağımsız adaylarının seçim platformunu tanıtıyor ve tartışıyoruz. Oldukça canlı ve verimli geçen tartışmaların yapıldığı toplantılarda, çözümün başkalarının değil bizim elimizde olduğunu belirterek bağımsız sosyalist adaylara verilecek her oyun soyalizme ve mücadeleye verilecek oylar olduğu vurguluyoruz. Yine Sefaköy bölgesinde birçok ev toplantısı yapmayı planlıyoruz.

Bölgemizde Kızıl Bayrak gazetesinin satışlarını iki katına çıkarmış bulunuyoruz. Merkezi noktalarda yapılan gazete satışlarında belli bir sistematiğe kavuştuk. Önümüzdeki süreçte ulaştığımız sayıyı ikiye katlama hedefimiz var.

Her Cuma yaptığımız film gösterimleri de devam ediyor.

Küçükçekmece BDSP


Sultanbeyli seçim bürosuna yeniden saldırı…

BDSP İstanbul Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkanı adayı Melek Altıntaş’ın 7 Mart günü Sultanbeyli’de açılan seçim irtibat bürosunun camları aynı gecesi gerçekleştirilen saldırı sonucu kırılmıştı. Bu saldırının ardından 9 Mart gecesi yeni bir saldırı daha yaşandı. Kırık halde olan seçim bürosunun camları 9 Mart gecesi yeniden taşlandı.

BDSP, Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı Melek Altıntaş’ın da katıldığı ve seçim irtibat bürosunun önünde gerçekleştirilen bir basın açıklaması ile saldırıyı protesto etmişti. BDSP, yeni saldırının ardından yaptığı açıklamayla, bu saldırıların devrimci faaliyete yönelik olduğunu belirterek, hiçbir baskı ve faşist terörün devrimci siyasal faaliyeti engelleyemeyeceğini vurguladı.

Açıklamada, büronun bulunduğu alanın bir işçi ve emekçi mahallesi olduğuna işaret edilerek, saldırıyı gerçekleştirenlerin kendi sınıfına ihanet ederek sermaye sınıfına hizmet ettikleri dile getirildi. Açıklamada, tüm baskı ve engellemelere karşı işçi sınıfını kendi ideolojisi ile buluşturma çabasının kesintisiz olarak devam edeceği vurgulandı.


Bursa’da seçim faaliyeti

Bursa’da devrimci seçim faaliyetini Bursa Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı Özkan Ünal etrafında ören BDSP’liler yerel seçim gündeminin hızlanmasıyla birlikte faaliyetlerine hız veriyorlar.

Bursalı işçi ve emekçilere taşınan devrimci seçim faaliyeti, BDSP’nin seçim bildirgesinin seçim irtibat bürolarının bulunduğu Başaran ve Teleferik mahallelerinin yanısıra Hürriyet, Esenevler, Panayır ve Kestel’de işçi ve emekçilere ulaştırılmasıyla sürüyor.

Devrimci seçim çalışmasıyla birlikte ele alınan 8 Mart gündemli faaliyet çerçevesinde bildiri dağıtıldı ve afişlerle çağrı yapıldı.

“Yaşanabilir bir kent ve insanca bir yaşam için sosyalizm / BDSP” ve “Seçim aldatmacası değil devrimci sınıf mücadelesi! Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde / BDSP” afişleri de merkezi güzergahlara yapılıyor.

Düzenin kolluk güçlerinin devrimci faaliyete dönük tahammülsüzlüğü kendini gösteriyor. Afişlerimiz polis ve zabıta eliyle çok kısa sürede tek tek sökülüyor. Ayrıca afiş yapan bir arkadaşımız da gözaltına alınarak para cezasına çarptırıldı.

Devrimci seçim çalışmamızı, devrim ve sosyalizmin bayrağını Bursa’daki işçi ve emekçilere taşımaya devam edeceğiz.

Bursa BDSP


Manisa’da seçim faaliyetleri

Manisa BDSP olarak başlattığımız seçim çalışmalarımız, 1 Mart günü seçim büromuzun açılışıyla birlikte, yükselen bir tempoyla devam ediyor. Çalışma alanlarımızdaki işçi ve emekçilere, seçimlere ilişkin bakışımızı anlatarak, düzen partilerinin teşhirini yaparak, işçi ve emekçilerin seçimlerde alması gereken tutumu anlatmaya çalışıyoruz.

Günlük pratik faaliyetimize işçilerin servislere bindikleri duraklarda sabah ve öğleden sonra bildirgelerimizi ulaştırarak başlıyoruz. Ardından hedeflediğimiz emekçi semtlerine yöneliyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 4500 adet seçim bildirgesi dağıttık. “Yaşanabilir bir kent ve insanca bir yaşam için sosyalizm” şiarlı BDSP imzalı afişlerimizi Manisa Tren İstasyonu, Otoban köprüsü, Öğretmen Evi Lisesi, Kültür Sitesi ve seçim büromuzun çevresine yaygın bir şekilde yaptık.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle gerçekleştireceğimiz etkinlik çağrısını da bildirge dağıtımlarıyla birlikte gerçekleştirdik. Ayrıca 14 Mart’ta KESK Manisa Şubeler Platformu’nun düzenleyeceği “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” mitingi ve 15 Mart günü gerçekleştireceğimiz aday tanıtım toplantısı çağrısını da bildirgelerimizle birlikte işçi ve emekçilere ulaştırdık.

8 Mart günü seçim büromuzda gerçekleştirdiğimiz etkinlik öncesi, dağıttığımız el ilanları dışında çevre ve çeper ilişkilerimize giderek 8 Mart için çağrıda bulunduk.

Etkinlik günü seçim büromuzu, “Emekçi Kadınlar! Eşitlik ve özgürlük için bir adım öne çık!” ozalit pankartı ve ‘Emekçi Kadın Köşesi’ panosuyla düzenledik. Etkinliğimiz saygı duruşuyla başladı. Ardından 8 Mart’tın tarihçesi, kapitalizmde emekçi kadınların maruz kaldığı cinsel, ulusal, sınıfsal, saldırılara değinilen bir konuşma gerçekleştirildi. Manisa İşçi Birliği Derneği üyesi işçilerin sundukları şiir dinletisiyle etkinlik sürdürüldü. Ardından “Ekmek ve Gül” belgeseli izlendi.

Etkinlikte Manisa Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Ahmet Subaşı da bir konuşma gerçekleştirdi. BDSP’nin seçimlere ilişkin bakışını anlattı.

Manisa BDSP


Buca seçim bürosuna saldırı 

İzmir Buca’da seçim çalışmamız hızlanarak devam ediyor. Bir taraftan bölgede yaygın bir şekilde afiş ve bildirilerimizi kullanırken, diğer taraftan ev ve kahve toplantıları için çalışmalar yürütüyoruz. Hafta sonu Buca seçim bürosunda Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Şafak Özdoğan’ın da katılacağı panelin çalışmaları da fabrika dağıtımları ve işçi toplantıları ile devam ediyor. Çamlıkule Mahallesi’nde gerçekleşecek olan kahve toplantısının çalışmaları da yoğun bir şekilde sürüyor.

Buca’da yoğunlaşan seçim çalışması ile birlikte faaliyete tahammül edemeyen güçler de kendini gösterdi. 10 Mart akşamı büronun ön tarafında bulunan “Bozuk düzende sağlam çark olmaz!/  BDSP” imzalı pankart faşistler tarafından parçalanarak yerinden kopartıldı.

Saldırının ardından pankartı onararak aynı yere astık. Buna benzer saldırıları daha önce de defalarca yaşadık. Bu saldırılar hiçbir zaman devrimci çalışmamızı engelleyemedi, engelleyemeyecek. Buca’da devrimci seçim çalışmamızı yükseltmeye, devrim ve sosyalizm çağrısını işçi ve emekçilere taşımaya devam edeceğiz.

Buca BDSP

Ankara’da mücadele çağrısı

29 Mart yerel seçimleri yaklaşırken Ankara’da sınıf devrimcileri olarak düzenin seçim oyununu bozma iddiasıyla faaliyetimizi sürdürüyoruz. Ankara adayımızın seçim toplantılarını kitle çalışmasına konu ediyor, seçim bildirgelerimizi yaygın dağıtıyoruz. Dağıtımlarımız sırasında emekçilerle kriz ve seçim gündemli sohbetler gerçekleştirmenin olanaklarını yaratıyoruz. Bu hafta içinde Sincan’da sabah servislerine bildirgelerimizi Kızılay’da ise toplantılarımızın çağrısının olduğu el ilanlarımızı dağıttık.

OSTİM’de işçilere “İşçiden İşçiye Bülteni” ile birlikte seçim toplantılarımızın çağrılarını ulaştırdık. Sermaye partilerinin seçim propagandalarıyla sersemletilmiş işçi ve emekçilere ulaştırdığımız her bildiri, her el ilanını daha işlevli kullanma çabası içerisindeyiz.

Seçim süreci boyunca BDSP’nin işçi sınıfının devrimci programını işçi ve emekçilerle tartışacağı mevziimizin açılışını 10 Mart günü gerçekleştirdik. Önce BDSP adayı Evrim Erdoğdu BDSP’nin seçim faaliyetine bakışını anlatan bir konuşma yaptı. Tartışmaların ardından açılış toplantısı sona erdi.

Ankara BDSP


Adana’da seçim çalışmalarından

Adana’da seçim büromuzun açılışının ardından bölgedeki faaliyetimizi de güçlendirmiş olduk. Başta büromuzun bulunduğu Meydan Mahallesi olmak üzere işçi ve emekçilerin yoğun olarak bulunduğu alanlardaki çalışmalarımızı, gerek materyallerimizin kullanılması gerekse de politik kitle faaliyetimiz bakımından güçlendirdik.

Haftalık olarak gerçekleştirdiğimiz toplantılarımızda alanın özgünlüğü üzerinden yapabileceklerimizi ve seçim dönemi boyunca yürüteceğimiz politik faaliyeti planlıyoruz.

Bu planlama doğrultusunda seçim bildirgelerimizi şimdiden tüketmiş olduk. Meydan, Dumlupınar, Emek, Mirzaçelebi, Gülpınar, Gülbahçesi, Yurt ve Yeşilyurt mahallelerinde 10 bine yakın bildirge kullandık.

Yaşanabilir bir kent ve insanca bir yaşam sosyalizmde  /BDSP” şiarlı afişlerimizi de yapmaya başladık. Yeni gelen afişlerimizle birlikte çalışma alanlarımızın tamamında seçim çalışmamızın şiarlarını işçi ve emekçi kitlelere taşımış olacağız.

Bu materyallerin kullanımının yanında düzenli olarak gazete satışı yapıyor, kitle ilişkilerimizle bağımızı politikleştirmeye, çalışmamızın yerel ayaklarını oturtmaya çalışıyoruz.

Önümüzdeki günlerde Mart ayı katliamlarının işleneceği politik bir etkinlik gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Meydan Mahallesi Seçim Komisyonu / Adana