13 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/10

  Kızıl Bayrak'tan
  2009 Newrozu’na giderken...
  İMF-TÜSİAD yıkım programlarına karşı mücadeleyi yükseltelim!
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Ankara ziyareti…
BDSP’nin seçim çalışmalarından…
BDSP bürolarının açılışlarından…
  Direnişlerden...
  Hüseyin Temiz yoldaşı kaybettik...
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü alanlarda kutlandı...
  8 Mart etkinliklerinden…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Yurtdışında 8 Mart kutlamalarından....
  Gençlik hareketinden…
  Kapitalizm ve su sorunu
  Dünyadan
  Neler oluyor? -
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yurtdışında 8 Mart kutlamalarından...

Eindhoven’da 8 Mart

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Hollanda’nın birçok şehrinde çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlandı. BİR-KAR Emekçi Kadın Komisyonu olarak Eindhoven’da kutlamalarda yeraldık.

8 Mart Günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü enternasyonal bir şekilde kutlandı. Yaklaşık 400 kişilik etkinlik, 17 farklı kadın örgütü tarafından organize edildi.

Etkinlik saat 13.30’da açılış konuşmasıyla başladı. 11 ulustan kadınların kendi yazıp oynadıkları tiyatronun ardından workshoplar gerçekleştirildi.

Tartışma programı kapsamında; “kadınlar gününü kutlamak ne derece gerekli”, “temizlik sektöründe çalışan kadınların konumu”, “kadının mücadeledeki yeri”, “yabancı kadınların entegrasyon sorunları”, “başörtüsü sorunu”, “Tuzla tersanelerinde hayatını yitiren işçilerin yakınları”vb. tartışıldı.

BİR-KAR Emekçi Kadın Komisyonu olarak, yaklaşık 60 kişinin katıldığı programımıza, 8 Mart’ın anlamı ve tarihçesini anlatarak başladık. Ardından tersaneler cehennemindeki çalışma koşullarına ve yaşanan iş cinayetlerine dikkat çektik. TİB-DER’li arkadaşların hazırladığı İngilizce alt yazılı 20 dakikalık film gösterimi gerçekleştirdik. Filmde oğlunu tersane cehenneminde kaybetmiş iki anne ile yapılan röportaj ilgiyle izlendi.

Ardından hayatını bu zor koşullarda sürdüren kadınların durumunu tartıştık, onlara destek çağrısı yaptık. Dayanışma amacıyla BİR-KAR stantından gül ve elişlerinden almaları çağrısında bulunduk.

TİB-DER ile dayanışma amaçlı hazırladığımız yemek standı büyük ilgi gördü.

8 Mart kutlamaları 20.30’da enternasyonal müzikler eşliğinde dans edilerek bitirildi.

BİR-KAR Emekçi Kadın Komisyonu / Hollanda


Wuppertal’de 8 Mart

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Almanya’nın Wuppertal kentinde, günün anlamına yaraşır bir şekilde kutlandı.

Wuppertal’de Enternasyonal İşçiler Birliği ve Gençlik Merkezi ile Demokratik Veliler Birliği’nin düzenlediği ortak 8 Mart etkinliğinin hazırlıklarına yaklaşık bir ay önceden başlandı. Çalışmayı ağırlıklı olarak kadınlar yürüttüler.

Etkinliğimiz devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. 8 Mart’ın önemi ve dünya emekçi kadın mücadelesinin tarihsel akışı üzerinde duran bir konuşmayla devam etti.

“Biz hayatın yarısıyız” adlı sinevizyon gösteriminin ardından emekçi kadın korosu sahnedeki yerini aldı. Yıllardır etkinliklerimize katılan dostumuz İsmet Tezcan ve Grup Kirvem emekçi kadın korosuna sazlarıyla eşlik ettiler.

12 Mart askeri faşist darbesi, 16 Mart katliamı ve 30 Mart Kızıldere katliamının lanetlendiği konuşma ve 28 Mart’ta gerçekleştirilecek Kızıldere anmasına çağrı yapıldıktan sonra ara verildi.

Aranın ardından, Köln İşçi Gençlik Kültür Evi aile içinde kadın sorunun etkili biçimde işleyen bir skeç sundu.

Son olarak İsmet Tezcan ve Grup Kirvem sahneye çıktılar. Devrimci türkü ve marşların söylendiği gece halaylarla son buldu. Etkinliğe 200’ü aşkın kişi katıldı.

BİR-KAR / Wuppertal


Basel’de 8 Mart

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, Gökkuşağı Derneği olarak 8 Mart’ta yaptığımız bir etkinlikle kutladık. Ön hazırlık çalışmalarını çeşitli kurumlara, Türkiyeli işyerlerine ve merkezi noktalara hazırladığımız afişleri asmak, posta kutularına el ilanlarımızı dağıtmak ve ev ziyaretleri yapmak biçiminde sürdürdük.

Etkinliğimizi, başta New York’lu kadın işçiler olmak üzere eşitlik ve özgürlük bayrağını dalgalandırırken şehit düşenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlattık. Bunu, genç bir kadın arkadaşımızın 8 Mart’ın tarihsel, güncel ve toplumsal anlamına ilişkin yaptığı konuşma izledi. Arkadaş konuşmasını, “Kadının kurtuluşu insanlığın kurtuluşu olan proletaryanın kurtuluşuyla içiçedir. Dolayısıyla kadın ve erkek emekçiler el ele, omuz omuza mücadele yolunu tutmalıdır“ çağrısıyla sonlandırdı.

Konuşmanın ardından BDSP’nin hazırladığı sinevizyon gösterildi. İçerik ve görsellik bakımından güçlü olan sinevizyon dikkatle izlendi. Ardından bir arkadaşımızın Tanya adlı şiiri coşkuyla okuması heyecanla karşılandı. Programımız, üç genç kadın arkadaşımızın ayrı ayrı sunduğu müzik dinletisiyle devam etti. Etkinliğimizi çekilen halaylarla sonlandırdık.

Katılımcıların etkinliğimize ilişkin dile getirdikleri duygu ve düşüncelerden de hareketle başarılı bir 8 Mart kutlaması yaptığımıza inanıyoruz. Etkinliğimize 70 kişi katıldı.

Basel Gökkuşağı Derneği çalısanları


Berlin’de 8 Mart

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü Berlin’de düzenlenen ortak bir etkinlikle kutlandı.

Bir-Kar, ADHK, PDD olarak düzenlediğimiz etkinliğimize yaklaşık 40 kişi katıldı. Etkinliğimiz 8 Mart’ın anlam ve önemini, tarihsel arka planıyla anlatan sinevizyon gösterimiyle başladı. Ardından arkadaşlarımız çeşitli şairlerin (Nazım Hikmet, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin, Bertol Brecht ve Ümit Altıntaş) şiirlerinden oluşan bir dinleti sundular. Beğeniyle izlenen dinletinin ardından günün anlam ve önemine dönük bir konuşma yapıldı.

Etkinliğimiz ortak söylenen türkü ve marşlarla son buldu.

BİR-KAR / Berlin


Bielefeld’de 8 Mart

8 Mart öncesinde kentimizdeki uluslararası bir kurumda, emekçi kadınları tarihten bugüne çeşitli cephelerden anlatan karelerden oluşan bir resim sergisi hazırladık. Hatırı sayılır bir kitlenin 4 Mart’tan itibaren ilgiyle izlediği sergimiz 13 Mart’a dek devam edecek.

Bu arada 8 Mart günü gerçekleştirilmek üzere bir basın açıklaması planladık. Ancak, Alman devletinin polis devleti uygulamaları sonucu engellendi.

9 Mart akşamı ise, “Kapitalizmin krizi ve kadın” başlıklı bir seminer gerçekleştirdik. Ön çalışmanın yetersizliği ve işgünü olması nedeniyle istediğimiz katılım sağlanamadı. Etkinliğe, kadın sorununu ve 8 Mart’ı tarihsel bir seyir içinde anlatan bir sinevizyon gösterimiyle başladık. Ardından, kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesini, kapitalizmin günümüzdeki krizini ve bunun emekçi kadınlara faturasını ele alan bir sunum yapıldı. Sunumun ardından kimi katılımcılar düşüncelerini dile getirdiler ve sorular sordular.

BİR-KAR / Bielefeld


Paris’te 8 Mart yürüyüşü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Fransa’da Paris’te sol partilerin, sendikaların ve demokratik kitle kadın hareketlerinin yanısıra Türkiyeli devrimci grupların yer aldığı bir yürüyüşle kutlandı.

7 Mart günü Place de la bource’den başlayıp Saint-Augustin’de sona eren yürüyüş boyunca taşınan döviz, pankart ve atılan sloganlarda kriz, baskı, sömürü, eşitsizlik ve enternasyonal dayanışma işlendi.

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı coşkulu yürüyüş, yapılan konuşmalarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Paris


Frankfurt’ta 8 Mart eylemi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Frankfurt’un en işlek caddesi olan Zeil’de önce miting, ardından da 150 kişinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Mitingi düzenleyenler arasında MLPD, Die Linke, Demokratik Kadın Hareketi, Yeni Kadın/ATİK vardı. Saat 11.00’de başlayan miting saat 13.00’te sona erdi. Kapitalist krizin en çok kadınları vurduğuna işaret edilen konuşmaların yapıldığı eylem halaylarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Frankfurt