13 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/10

  Kızıl Bayrak'tan
  2009 Newrozu’na giderken...
  İMF-TÜSİAD yıkım programlarına karşı mücadeleyi yükseltelim!
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Ankara ziyareti…
BDSP’nin seçim çalışmalarından…
BDSP bürolarının açılışlarından…
  Direnişlerden...
  Hüseyin Temiz yoldaşı kaybettik...
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü alanlarda kutlandı...
  8 Mart etkinliklerinden…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Yurtdışında 8 Mart kutlamalarından....
  Gençlik hareketinden…
  Kapitalizm ve su sorunu
  Dünyadan
  Neler oluyor? -
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

8 Mart etkinliklerinden…

Buca’da 8 Mart etkinliği

İzmir Buca’daki seçim bürosunda yürüttüğümüz devrimci seçim çalışmaları 7 Mart akşamı gerçekleştirdiğimiz 8 Mart etkinliği ile devam etti.

Etkinlik öncesi mahallede kapı kapı dolaşarak 7 Mart’ta gerçekleştirilen etkinliğe ve 8 Mart’ta alanlara çağrı yapan bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdik. Aynı bildirilerle bölgedeki tekstil fabrikalarına da dağıtımlar gerçekleştirdik.

Etkinliğimizi devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler şahsında bir dakikalık saygı duruşu ile başlattık. BDSP’nin hazırladığı “Bu bahar önce kadınlar yürüyecek” isimli sinevizyonun gösterimi ile etkinlik programını sürdürdük.

Sinevizyonun ardından İzmir Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı N. Şafak Özdoğan söz alarak, emekçi kadının toplumsal yaşam ve çalışma alanlarındaki çifte sömürüsü ve ezilmişliğinden bahsetti ve yaşananların kader olmadığını vurguladı.

Kadınların toplumsal yaşamın tüm alanlarında söz sahibi olabileceğini belirten Özdoğan, bunun gerçekleşmesinin tek yolunun mücadele etmek olduğunu hatırlattı. Direnişlerdeki işçi ve emekçi kadınları örnek gösterdi.

Devamında ise krizle birlikte kadınların sömürüsünün ve çifte ezilmişliğinin bir kat daha arttığına, tüm bu sorunları yaratan sermaye sınıfına ve onların kuklaları olan düzen partilerine oy vermemeye çağrı yaptı. Konuşmasının sonunda kadının asıl kurtuluşunun erkek sınıf kardeşleriyle birlikte mücadeleden geçtiğine işaret etti. Etkinlikten sonra seçim bürosunda emekçi kadınlarla sohbetler gerçekleştirildi.

Buca BDSP


Çiğli’de 8 Mart’a çağrı

BDSP’nin Çiğli seçim bürosunda 6 Mart’ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik öncesinde çağrı ilanları kapı kapı dolaşılarak dağıtıldı. Pazar yerinde kullanılan el ilanlarıyla emekçiler etkinliğe çağrıldı.

Etkinlik saat 19.30’da devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından kadının sömürüsünü ve 8 Mart’ın doğuşunu anlatan, BDSP’nin hazırlamış olduğu “Bu bahar önce kadınlar yürüyecek!” isimli sinevizyon gösterimi yapıldı. BDSP adına yapılan konuşmada, işçi ve emekçiler bir kez daha düzen partilerinden hesap sormaya, sınıfın bağımsız sosyalist adaylarını desteklemeye çağrıldı.

Şelpe tekniği ile sunulan bağlama dinletisini BDSP’nin İzmir Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı N. Şafak Özdoğan’ın kısa konuşması izledi. Güncel yaşamdan örneklerle kadının toplumsal yaşamın ve üretimin dışına itilmesinin yarattığı sonuçlara değinen Özdoğan , kadınların devrimci enerjisinin karşısında hiçbir gücün duramayacağını DESA, Novamed, Aymasan’daki işçi kadınların pratikleriyle anlattı. Seçim sürecine denk gelen 8 Mart’ın esas gündeminin kriz olduğunu ifade etti. Seçimlerde ise kadınların çifte ezilmesinin ve sömürülmesinin uygulayıcısı olan, tüm işçi ve emekçilere kölelik koşulları dayatan düzen partilerinden hesap sormaya çağırdı. Kadınlara devrim mücadelesinin saflarında yer alma, fabrikasında, semtinde, okulunda örgütlenme çağrısı yaptı.

Etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir


Kayseri’de 8 Mart etkinliği

Devrimci bahar çalışmamız 7 Mart günü Kayseri Battalgazi seçim bürosunda gerçekleştirdiğimiz 8 Mart etkinliği ile devam etti.

Devrim ve sosyalizm şehitleri şahsında yapılan saygı duruşu ile başlayan etkinliğimiz, bir ev kadınının etkinliğe dair sunumu ile devam etti. Sunumda, kadının ezilmişliğinin sadece kapitalizme özgü olmadığı, sınıflı toplumun ortaya çıkmasıyla başladığı belirtildi. Gelinen süreçte kadın sorununun kendi başına ele alınmaması gerektiği, çünkü işçi kadın ile patron kadının çıkarlarının aynı olmadığı vurgulandı. Kadın sorununun erkekle “eşit” haklara sahip olmakla sınırlandırılamayacağına, bu sorunu çözmede burjuva yasalarının yetmeyeceğine değinildi.Kadın sorununun işçi-emekçi kadın sorunu olduğu ve gerçek çözümünün sosyalizmde gerçekleşeceği vurgulandı.

Başka bir ev emekçisi ise Kayseri BDSP’nin hazırladığı bildirinin sunumunu yaptı. Düzen partilerinin kadını seçim oyununa alet ettiği, “kadın günleri” vb. günler düzenleyerek 8 Mart’ı seçim malzemesi yapmaya çalıştığı vurgulandı. Bunun bir aldatmaca olduğu, tüm düzen partilerinin İMF’ci sermaye uşağı olduğu belirtildi. Düzen partilerinin bu ikiyüzlülüğü karşısında işçi sınıfının tek alternatifi olduğu ve işçi sınıfının bağımsız sosyalist adaylarının desteklenmesi gerektiği belirtildi.

Sunumların ardından İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu müzik dinletisi gerçekleştirdi. Dinletiyi “Kadınlarımızın yüzleri” isimli belgesel gösterimi izledi. Etkinliğimiz canlı tartışmalarla son buldu.

Kayseri BDSP 


Aydos’ta emekçi kadın toplantısı

6 Mart Cuma günü Aydos seçim bürosunda Sülüntepe Mahallesi’nden emekçi kadınlarla bir toplantı gerçekleştirildi.

İlk olarak emekçi kadınların sorunları üzerine çeşitli tartışmalar yapıldı. Ardından “Ekmek ve gül” adlı belgesel gösterildi. Yıllardır ev içerisine mahkûm bırakılan ve her türlü baskıyı, eşitsizliği yaşayan emekçi kadınlar, belgeseli bir yandan örnekler vererek, bir yandan da tepkiler göstererek izledi.

Belgeselin ardından 8 Mart’ın tarihçesi ve işçi kadınların mücadelesine değinilerek, kapitalizmin 8 Martlar’ın içini boşaltma çabası teşhir edildi. 8 Mart’ın asıl sahiplerinin emekçi kadınlar olduğu vurgulanarak, Kadıköy’de gerçekleştirilecek olan mitinge çağrı yapıldı.

Pendik BDSP


Mamak’ta 8 Mart faaliyetlerinden

Mamak BDSP olarak “Krizin faturasını ödemeye niyetimiz, düzen partilerine verilecek oyumuz yok!” şiarıyla emekçi kadınları Devrimci 8 Mart Platformu’nun örgütlediği eyleme çağıran bir çalışma örgütledik. Seçim ve kriz gündemlerini birarada işlediğimiz çalışmada yaklaşık bin kadar evin kapısını çalarak emekçi kadınları mücadeleye çağırdık.

Ev ziyaretleri ve emekçi kadınları yanyana getirdiğimiz söyleşilerle birlikte yürüttüğümüz çalışmamızda 8 Mart gündemli BDSP bildirilerimizi, eyleme çağıran el ilanlarımızı, Mamak İşçi Kültür Evi Bülteni olan Mamak Türküsü’nü bir arada kullandık.

“Yaşasın 8 Mart! Emekçi kadınlar sömürüye ve eşitsizliğe karşı mücadeleye! /BDSP” şiarlı afişlerimizi ve Devrimci 8 Mart Platformu’nun ortak afişlerini yaygın bir şekilde kullandık.

Mamak BDSP


Samsun’da 8 Mart etkinliği

7 Mart günü Samsun Öğretmen Evi’nde SES Samsun Şubesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği yapıldı.

Saat 13.00’te başlayan etkinlikte “Krizin Kadınlar Üzerindeki Etkisi” ve “Çalışma Yaşamı ve Kadınlar” konularıyla ilgili konuşmalar yapıldı. 4-B statüsünde ve 657 devlet memuru statüsünde çalışan hemşire ve hekimler ile taşerona bağlı hizmetli olarak çalışan bir sağlık emekçisi etkinlikte söz alarak, kadın olmalarından kaynaklanan eşitsiz uygulamalardan bahsetti.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / Samsun