13 Şubat 2009
Sayı: SİKB 2009/06

  Kızıl Bayrak'tan
  Sınıf hareketinin yönü ve iradi müdahale
  Kapitalist krize karşı onbinler Kadıköy’de buluşuyor!
NATO: Emperyalist saldırganlığın
vurucu gücü!
İzmir’de kapitalist krize karşı sempozyum...
Kurtiş’te direniş kazandı!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Grev ve direnişlerle sınıf dayanışmasını yükseltelim!
  BDSP yaklaşan yerel seçimlere ilişkin programını açıkladı…
  Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu seçim bildirgesi...
  Krize karşı faaliyet ve eylemlerden…
  Revolverli sakar olamayan gençlik
Yüksel Akkaya..
  Gün geçtikçe inandırıcılığını yitiren yalanlar!
  Türkiye Kyoto’yu imzaladı…
  Kadın işçilerin sendikalarda örgütlenmesinin önemi
  Emperyalistler arası ilişkilerde yeni dönem
  Gerici güç odaklarının Filistin sorununa “ilgisi”…
  Bir kez daha yerel seçimler üzerine; ya da ilkeli duruş mu, günübirlik şaşkınlık mı? M. Can Yüce
  Yeni döneme başlarken… - Ekim Gençliği
  Bültenlerden...
  Ocak ayı rakamları
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşgal, grev, direniş…

Grev ve direnişlerle sınıf dayanışmasını yükseltelim!

Kapitalizmin krizi patlak vermeden önce artan sendikal örgütlenme eğilimine karşı kapitalist patronlar “kriz fırsatçılığı” yaparak kitlesel işten atmalara başvuruyorlar.

Ücretsiz izinler, sosyal hakların gaspı, sendikal örgütlenmeye dönük baskılar, 2008 yılının Ekim ayından itibaren farklı illerde, başta metal sektörü olmak üzere yaygınlaştı.

Uzun süreden beri devam eden direnişlere kapitalist krizle beraber yeni direnişler, fabrika işgalleri ve grevler eklendi.

DESA’da direniş sürüyor

Deri-İş Sendikası’da örgütlü DESA Deri’nin İstanbul Sefaköy ve Düzce Organize Sanayi Bölgesi’ndeki direnişleri kararlılıkla sürüyor. Düzce’deki direniş 2008 yılının Haziran ayından bu yana sürerken, Sefaköy’deki direnişi tek başına sırtlayan Emine Arslan 220’li günleri aşmış bulunuyor.

TEGA grevinde 1. yıl

DİSK’e Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü TEGA işçilerinin Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde başlattığı grev 7 Şubat 2009 tarihinde 1. yılını doldurdu.

Sinter ve Gürsaş’ta direniş sürüyor!

2008 yılının Aralık ayından itibaren Ümraniye Dudullu’da devam eden Sinter Metal ve Gürsaş direnişleri canlılıklarını koruyarak 7. haftalarını geride bırakmış bulunuyorlar. Sinter ve Gürsaş patronlarının baskıları ise sürüyor.

Tezcan Galvaniz’de direniş sürüyor!

Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şubesi’nin örgütlenme çalışması yürüttüğü Tezcan Galvaniz fabrikasında işçiler kriz bahanesiyle işten atmalara karşı direnişlerini sürdürüyorlar.

Bursa’da Asemat ve Asil Çelik grevleri

Asemat’ta örgütlü Birleşik Metal-İş Sendikası, 30 Ocak 2009 tarihinde, toplusözleşme görüşmelerinde sıfır zam dayatan Asil Çelik patronuna “grev” yanıtını verdi.

Burulaş ve Mersin Limanı’nda direnişler…

Bursa’da 2008 yılının Mayıs ayından itibaren direnişlerini sürdüren TÜMTİS üyesi Burulaş işçileri sendikal hak ve özgürlükleri için direniyorlar.

Mersin Limanı’nda bir ayı aşkın zamandır direnen TÜMTİS üyesi Akan-Sel işçileri de coşkuları ve sınıf dayanışmasıyla dikkatleri çekiyorlar.

E-Kart grevi sürüyor…

2008 yılının 16 Haziran’ında Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde greve çıkan Basın-İş Sendikası üyesi E-Kart işçileri de grev bekleyişlerinin 236. gününe girmiş bulunuyorlar.

Kriz süreciyle birlikte patronların saldırıları hız kazanırken, grev ve direnişlerle eylemli dayanışma ayrı bir önem kazanıyor. Özellikle aynı bölgede süren grev ve direnişlerin ortaklaştırılması ise, “krizin faturasını ödememek” için en etkili mücadele araçlarından biri olarak önem taşıyor..


TİB-DER’den iş cinayetlerine tepki...

“Ölümler durdurulsun!”

Tuzla tersanelerinde son yaşanan ölümle birlikte iş cinayetlerine kurban giden işçilerin sayısı 119 oldu. DENTAŞ Tersanesi’nde çalışan Selim Sevgili 8 Şubat Pazar günü feci bir şekilde yaşamını yitirdi.

Konuyla ilgili olarak 10 Şubat sabahı Aydıntepe İstasyonu’nda bildiri dağıtımı gerçekleştirdik. “119. ölüm Selim Sevgili… Artık yeter! İşçi sağlığı ve işçi güvenliğine kaynak aktarılsın, ölümler durdurulsun!” başlıklı bildirilerden 600 adedini Aydıntepe istasyonuna dağıttık.

Dağıttığımız bildirilerle tersane işçilerini iş cinayetlerine karşı dernek çatısı altında örgütlenmeye çağırıyoruz. Bildiri dağıtımlarımız sonraki günlerde değişik noktalarda devam edecek.

Bildiri dağıtımının ardından aynı iş cinayetiyle ilgili çıkardığımız ozalitleri İçmeler ve Aydıntepe istasyonuna astık. “119. Ölüm Selim Sevgili / Patronlar sarayda, işçiler mezarda! Sessiz kalma, Derneği’nde örgütlen / TİB - DER” yazılı ozalitlerimizle iş cinayetlerine karşı örgütlü mücadele vurgusu yaptık.

15 Şubat mitingine çağrı ile pratik faaliyetlerimiz devam edecek.

Tersane İşçileri Birliği Derneği

 

Tersane patronları katliamlarını sürdürüyor!

Krizi fırsata çeviren tersane patronlarının uygulamaları nedeniyle her geçen gün yeni hak gaspları, kazalar ve iş cinayetleri yaşanıyor. Krizi bahane ederek işçi sağlığı ve iş güvenliğine kaynak aktarmayan tersane patronları işçilerin canlarını öğütmeye devam ediyor. Daha iki hafta önce aynı nedenle Sedef Tersanesi’nde Hikmet Kaya isimli bir işçi arkadaşımız hayatını kaybetmişti.

Son olarak 8 Şubat sabahı Dentaş Tersanesi’nde Teknol Denizcilik adlı taşeron firmada taşlama bölümünde çalışan Selim Sevgili isimli işçi arkadaşımız, geminin ambar kapaklarının kayması sonucu kapakların arasında sıkıştı. Hastaneye kaldırılan işçi yolda hayatını kaybetti.

Dentaş Tersanesi daha önce, “Çalışanlarının hayatı için ciddi ve önlenemez tehlikelere yol açacak olan, başta parlama ve patlama tehlikesi olmak üzere malzeme düşmesi, yüksekten düşme ve elektrik akımına maruz kalmaya yönelik tehlikeler” olduğu gerekçesiyle bir süreliğine kapatılmıştı. 

Hatırlanacağı üzere Çalışma Bakanlığı tersaneler konusunda bir takım yeni uygulamalar başlattığını belirtmişti. Bu sözde uygulamalardan bir tanesi de hafta sonu tatilleriydi. Pazar günleri çalışmanın yasak olmasına rağmen, hemen hemen tüm tersaneler Pazar günleri normal iş günleri gibi faaliyet yürütüyorlar.

Bir takım demagojik söylemlerin, tersaneler cehenneminde yaşanan hak gaspları ve iş cinayetlerine karşı yaratılan kamuoyunu yumuşatmak olduğu artık herkes tarafından biliniyor.

Bir kez daha yineliyoruz: Bu katliamların sorumlusu başta tersane patronları örgütü GİSBİR olmak üzere, uygulanan bu ortaçağ köleliği koşullarına zemin hazırlayan ve göz yuman başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere devletin diğer tüm kurumlarıdır.

Tersane İşçileri Birliği Derneği