13 Şubat 2009
Sayı: SİKB 2009/06

  Kızıl Bayrak'tan
  Sınıf hareketinin yönü ve iradi müdahale
  Kapitalist krize karşı onbinler Kadıköy’de buluşuyor!
NATO: Emperyalist saldırganlığın
vurucu gücü!
İzmir’de kapitalist krize karşı sempozyum...
Kurtiş’te direniş kazandı!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Grev ve direnişlerle sınıf dayanışmasını yükseltelim!
  BDSP yaklaşan yerel seçimlere ilişkin programını açıkladı…
  Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu seçim bildirgesi...
  Krize karşı faaliyet ve eylemlerden…
  Revolverli sakar olamayan gençlik
Yüksel Akkaya..
  Gün geçtikçe inandırıcılığını yitiren yalanlar!
  Türkiye Kyoto’yu imzaladı…
  Kadın işçilerin sendikalarda örgütlenmesinin önemi
  Emperyalistler arası ilişkilerde yeni dönem
  Gerici güç odaklarının Filistin sorununa “ilgisi”…
  Bir kez daha yerel seçimler üzerine; ya da ilkeli duruş mu, günübirlik şaşkınlık mı? M. Can Yüce
  Yeni döneme başlarken… - Ekim Gençliği
  Bültenlerden...
  Ocak ayı rakamları
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kapitalist krize karşı onbinler Kadıköy’de buluşuyor!

“Krize karşı 15 Şubat’ta Kadıköy’e!”

Krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmek isteyen kapitalistlere karşı onbinlerce işçi ve emekçi 15 Şubat 2009 Pazar günü Kadıköy’de buluşacak.

29 Kasım 2008 Ankara mitingiyle zamlara, pahalılığa ve işten atılmalara karşı alanlara çıkan onbinler bu kez de İstanbul’da toplanacak.

TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK’in çağrısıyla düzenlenen “İşsizliğe ve yoksulluğa karşı birleşik mücadele için emek ve demokrasi mitingi”ne İstanbul’da SSGSS karşı mücadele sürecinde oluşturulan Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu da etkin bir biçimde katılacak.

Mitinge sayılı günler kala sendikalar, kitle örgütleri, siyasi partiler ve devrimci kurumlar hazırlıklarını sürdürüyorlar.

Üç konfederasyonun imzasının bulunduğu pankartlar çeşitli bölgelere asılırken, mitinge çağrı yapan bildiriler de İstanbul’un çeşitli ilçelerinde ortak dağıtımlarla işçi ve emekçilere ulaştırılıyor.

10 Şubat günü Taksim Tramvay Durağı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasıyla mitinge katılım çağrısı yinelenirken, üç konfederasyona bağlı sendikalar 11 Şubat günü Kadıköy İskelesi’nde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ve bildiri dağıtımıyla da mitinge katılım çağrısı yaptılar.

Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların birçoğunda işyeri toplantılarıyla mitinge katılım çağrısı yapılıyor.

15 Şubat mitinginin programı da netleşti. Saat 10.00’da Haydarpaşa Hastaneler ve Tepe Nautulius kolu olmak üzere iki koldan gerçekleştirilecek yürüyüş 11.00’de başlayacak.

Miting programının başlama saati ise 13.00 olarak belirlendi.

Saygı duruşuyla başlayacak miting programında TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK Başkanları söz alacaklar.

Alana girişlerin iki koldan gerçekleşeceği mitingte sıralamalar da şöyle belirlendi:

Deniz Otel / Nautulius Kolu:

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Devrimci 1 Mayıs Platformu, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Devrimci İşçi Partisi Girişimi (DİP-G), Halkevleri, Gençlik Koordinasyonu, İşçilerin Mücadele Birliği, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), İlerici Gençlik Derneği (İGD), Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK), UMUT, Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER), Sosyalist Emek Hareketi (SEH), Devrimci Hareket, Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP), RED.

Haydarpaşa Hastaneler Kolu:

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, İstanbul Mali Müşavirler Odası (İSMMO), İstanbul Barosu, TÜKODER, İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, USTKP, EMEP, DTP, ESP, SDP, DSİP, İKP, Ürün, Tüm İGD, Mayısta Yaşam ve Köz.


 

15 Şubat mitingine çağrı ve eylemlerden…

HSGGP: Krizin bedelini ödememek için Kadıköy’e!

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, 7 Şubat günü Kadıköy İskele Meydanı ve Taksim Tramvay Durağı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamalarıyla 15 Şubat mitingine çağrı yaptı. Taksim’de ve Kadıköy’de saat 13.30’da gerçekleşen eylemlerde, “Krizin bedelini ödememek için birleşik mücadeleye! 15 Şubat’ta Kadıköy’e / HSGGP” pankartı açıldı.

Her iki yakada yapılan basın açıklamalarında, patronların işçi çıkararak, ücretleri düşürerek kriz dönemlerinden büyüyerek çıktıkları ifade edildi. İşçi ve emekçilerin bir kez daha kapitalistlerin krizine kurban edildiğini söylenen açıklama şu sözlerle sona erdi: “Bu düzenin efendileri karlarındaki düşüşleri ve kapitalizmin kumarhanelerinde kaybettikleri paraları, işçi ve emekçiyi soyarak telafi etmeye çalışıyorlar. Karından olmak yerine milyonların hayatıyla oynuyorlar. İnsan emeğiyle çarklarını çeviren düzen, yavaşlayan bu çarklarını milyonlarca insanın canına kıyarak çevirmenin hesabını yapıyor. İnsanlığı yıkıma ve büyük bir sosyal felakete sürüklüyor.” 

Açıklamaların sonunda 15 Şubat Pazar günü Kadıköy’de gerçekleştirilecek mitinge çağrı bildirilerinin dağıtımı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Avcılar’da krize karşı eylem ve çağrı

“Krize karşı emek ve demokrasi mitingi” öncesinde Avcılar’da 8 Şubat günü basın açıklaması gerçekleştirildi.

Eğitim-Sen, BDSP, DHF, HKM, TKP, ÖDP ve EMEP’in katıldığı eylemde, Avcılar Marmara Caddesi boyunca bir yürüyüş gerçekleşti. Yapılan açıklamada, gün geçtikçe derinleşen ekonomik krizin işçi ve emekçilere çok ağır bir yıkım getirdiğine ve bu olumsuz tabloya karşı işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesinin önemine vurgu yapıldı. 15 Şubat’ta Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılacak mitingin çağrısıyla eylem sona erdi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “İşçi-memur el ele genel greve!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt


Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan çağrı

KESK, DİSK ve Türk-İş’in 15 Şubat’ta Kadıköy’de gerçekleştireceği “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” mitingine birçok kesimden katılım çağrısı gelirken, devrimci 1 Mayıslar’ı örgütleme hedefiyle çalışmalarını sürdüren Devrimci 1 Mayıs Platformu da mitinge katılım çağrısı yaptı. Açıklamada şunlar söylendi:

“15 Şubat 2009 tarihinde Kadıköy meydanında TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK tarafından düzenlenen ‘Krizin bedelini ödemeyeceğiz; işsizliğe ve yoksulluğa karşi birleşik mücadele! Emek ve demokrasi mitingi’ne tüm halkımızı davet ediyoruz.

Devrimci 1 Mayıs Platformu olarak, krizin sorumlularından hesap sormanın, bizleri açlığa, yoksulluğa, işsizliğe mahkum edenlere karşı mücadeleyi yükseltmenin yolunun örgütlü ve birleşik mücadeleden geçtiğine inanıyoruz. Bizler açlığa, yoksulluğa, işsizliğe, sömürüye karşı birleşirsek egemenler her istediklerini kolayca hayata geçiremeyeceklerdir.

Devrimci 1 Mayıs Platformu 15 Şubat’ta yapılacak mitinge: ‘Açlığa, yoksulluğa, işsizliğe, sömürüye karşı devrim mücadelesini yükseltelim!’ pankartıyla katılacaktır. Tüm halkımızı Devrimci 1 Mayıs Platformu pankartı arkasında mitinge katılmaya çağırıyoruz.”


Kadıköy’de miting çağrısı

Türk-İş, DİSK, KESK 11 Şubat günü Kadıköy’de Beşiktaş İskele Meydanı’nda miting çağrısı yaptı. “İşten çıkarmalar yasaklansın! 15 Şubat’ta Kadıköy’deyiz / Türk-İş, DİSK, KESK” pankartının açıldığı eylemde ilk olarak Sami Evren bir açıklama gerçekleştirdi. Kamuoyuyla mitingi buluşturmak ve taleplerini dile getirmek için burada olduklarını söyledi. 15 Şubat’ta yine bu meydandan taleplerini haykıracaklarını ve bu mücadelenin Kadıköy Meydanı’ndan tüm alanlara yayılacak olan demokrasi rüzgarını oluşturacağını belirtti.

Ali Rıza Küçükosmanoğlu da krizin sadece sendikaların sorunu olmadığını belirterek, tüm emekçileri mitinge çağırdı. Basın açıklamasının ardından pankart ve sloganlarla Kadıköy İskele önüne yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş esnasında mitinge çağrı yapan taleplerin yer aldığı bildirilerin dağıtımı yapıldı.


Taksim’de 15 Şubat çağrısı..

10 Şubat günü Taksim Tramvay Durağı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak üç konfederasyonu temsilen katılırken, DİSK ve KESK’e bağlı sendikalardan da az sayıda yönetici açıklamada yer aldı.

Basın açıklamasının ardından İstiklal Caddesi boyunca 15 Şubat Kadıköy mitingine çağrı yapan bildirilerin dağıtımı gerçekleştirildi.

“İşten çıkarmalar yasaklansın 15 Şubat’ta Kadıköy’e! / DİSK-KESK-TÜRK-İŞ” pankartının açıldığı basın açıklamasında Sami Evren ve Süleyman Çelebi konuştu.

“İşten atmalar yasaklansın!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarının atıldığı açıklamanın ardından konfederasyon yöneticileri ve bağlı sendikaların yöneticileri Galatasaray Lisesi’ne kadar mitinge çağrı yapan bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul