26 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/50
(EG ÖS 229)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008: Dünyada ve Türkiye’de bir dönem kapanırken...
  2008 yılı rejimin Kürt sorunundaki çözümsüzlüğünü bir kez daha ortaya koydu…
DİSK’in krize karşı “Emek cephesinin sesi”ni büyütme, mücadeleyi yükseltme çağrısı üzerine…
TİB-DER’den iş cinayetleri protestosu…

Yemekhane işçileriyle dayanışma gecesi…

Kot işçileriyle
dayanışma büyüyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kriz ve devrimci mücadelenin sorunları
  Kriz ve sınıf hareketi...
  Gençlik hareketinden…
  Gençliğin faaliyetlerinden…
  Kriz üzerine Emekçi Kadın Komisyonları sözcüsü ile konuştuk...
  19 Aralık katliamı ülke genelinde lanetlendi!
  Fransa’da gençlik “reform paketi”ni protesto etti
  “Özür diliyorum” kampanyası üzerine...
M. Can Yüce
  Eral Eren anmalarından…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Eral Eren anmalarından…

Kavga bayrağı ellerimizde!

Kartal Liseli Gençlik’ten mücadele çağrısı!

Kartal’dan İLGP’liler olarak, hem Erdal Eren’i anmak hem de liseli gençlik olarak krizin, yozluğun ve geleceksizliğin ortasında nasıl mücadele edeceğimizi tartışmak amacıyla 20 Aralık günü bir etkinlik düzenledik.

Etkinliğin öncesindeki hafta boyunca toplantılar yaptık, el ilanları hazırlayarak Kartal Lisesi ve Hatice Bayraktar Lisesi içerisinde arkadaşlarımıza ulaştık, çağrıda bulunduk.

20 Aralık günü Eğitim-Sen Kartal Şubesi’nde gerçekleşen etkinliğimizde ilk olarak, ‘68 gençlik hareketi, Denizler’in idamı ve 1980 askeri darbesiyle beraber Sinan Suner ve Erdal Eren’in katledilişlerini anlatan bir sinevizyon gösterimi yaptık.

Ardından tüm devrim şehitleri adına saygı duruşunda bulunduk. Bir arkadaşımız yaptığı konuşmada, Erdal Eren’i anmanın önemini dile getirdi, krizle beraber kapitalizmin gerçek yüzünün açığa çıktığını, sosyalizmin güncel bir ihtiyaç haline geldiğini vurguladı. Yunanistan’daki isyan hareketine de değinen konuşma, Erdal Eren’in kavga bayrağını bugün liseli gençliğin mücadelesiyle taşıma çağrısı yapılarak sonlandırıldı.

Program, Hatice Bayraktar’dan arkadaşlarımızın yoğun bir emekle ve çabayla hazırladıkları şiir, konuşma ve müzik dinletisiyle devam etti.

Hasan Hüseyin’in “Tanıklıklar” adlı şiiri, Erdal Eren’in kısa sürede katledilişini anlatan bir metin Erdal’ın idamından bir gün önce anne ve babasına yazmış olduğu mektup okundu. “Büyü de baban sana büyü de büyü” adlı şarkı hep bir ağızdan söylendi. Erdal Eren için yazılmış olan “Güneşin çocuklarına” adlı şiir okunarak etkinliğin ilk bölümü tamamlandı.

İkinci bölümde, liseli gençliğin bugün karşı karşıya kaldığı sorunlar ve bunlar karşısında neler yapılması gerektiği üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi. Söz alan arkadaşlarımız, paralı eğitimin yansımalarını, keyfi disiplin soruşturmalarını, eğitim sistemindeki çarpıklığı ve uygulanan baskıları anlattılar. Etkinliğe katılan değişik liselerdeki bileşenleri bir araya getirme çağrısı yapıldı. Mücadele araçları tartışıldı ve ilk olarak Kartal’daki liseli gençliğin sesi olabilecek bir yerel bülten çıkarma ve her hafta toplanma kararı alındı.

Etkinlik hep bir ağızdan coşkuyla söylenen devrimci marşlarla sona erdi.

Kartal’dan İLGP’liler


İzmir’de Erdal Eren anması

İzmir Liseli Gençlik Platformu olarak, 20 Aralık günü Çiğli İşçi KültürSanat Evi’nde Erdal Eren’in katledilişinin 28. yılı vesilesiyle anma etkinliği gerçekleştirdik.

Etkinliğimizin duyurusunu, hazırladığımız afiş ve ozalitleri okul güzergahlarına ve merkezi yerlere asarak yaptık. Farklı liselerden arkadaşlarla toplantılar gerçekleştirerek etkinlik programını oluşturduk ve işbölümü yaptık. Etkinlik günü için ozalit ve pankartlar hazırladık.

Etkinliğimize Erdal Eren’in 12 Eylül askeri faşist rejimi tarafından katledilmesi üzerinde duran ve 12 Eylül askeri darbesinin işçi ve emekçi hareketinde yarattığı tahribatı anlatan bir sunumla başlandı. Saygı duruşunun ardından BDSP adına bir konuşma yapıldı. Erdal Eren’in yaşamına ve devletin katliamcı kimliğine değinildi. Devrim ve sosyalizm mücadelesine çağrı ile konuşma sona erdi.

Daha sonra liseli genç arkadaşların Erdal’ın savunmasını konu alan şiir dramatize edilerek gösterildi. Etkinlik programı, İzmir Liseli Gençlik Platformu adına yapılan konuşmayla devam etti. Erdal Eren’in yaşamından kesitler aktarıldı ve bugün liseli gençliğe düşenin Erdal Eren’den devralınan mirasla mücadeleyi yükseltmek olduğu belirtildi.

Ardından ‘68’lerden bugüne gençlik mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Türkü ve marşlarla devam eden etkinlikte Grup Kavel sahne aldı.

Coşkulu geçen etkinliğe 35 liseli genç katıldı.

İzmir Liseli Gençlik Platformu


Samsun’da Erdal Eren anması

Samsun Liselilerin Sesi okurları yiğit devrimci Erdal Eren’in katledilişinin 28. yıldönümünde 20 Aralık günü gerçekleştirdikleri bir etkinlikle andılar.

Saygı duruşundan sonra Denizler’le ilgili bir belgesel gösterimi yapıldı. Ardından Erdal Eren’in mahkeme savunması ve şiirler okundu.

Yapılan konuşmada, işkencede boyun eğmeyen, idam sehpasına başı dik çıkan Erdal Eren’in katledilişinin ne ilk ne de son olduğu belirtildi. Çorum’da, Maraş’ta, 1 Mayıs 77’de, Ulucanlar’da, 19 Aralık 2000’de cezaevlerinde faşist sermaye devletinin katliamcı yüzünü tekrar tekrar gösterdiği vurgulandı. Ardından 19 Aralık cezaevi katliamlarına dair kısa bir konuşma yapıldı.

Etkinlikte Erdal Eren’in mücadele azmi ve devrimci kimliği ile Liselilerin Sesi’ne dair sohbetler edildi. Zulme ve sömürüye karşı tek seçeneğin örgütlenmek ve mücadele etmek olduğu vurgulandı.

Ekim Gençliği / Samsun