26 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/50
(EG ÖS 229)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008: Dünyada ve Türkiye’de bir dönem kapanırken...
  2008 yılı rejimin Kürt sorunundaki çözümsüzlüğünü bir kez daha ortaya koydu…
DİSK’in krize karşı “Emek cephesinin sesi”ni büyütme, mücadeleyi yükseltme çağrısı üzerine…
TİB-DER’den iş cinayetleri protestosu…

Yemekhane işçileriyle dayanışma gecesi…

Kot işçileriyle
dayanışma büyüyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kriz ve devrimci mücadelenin sorunları
  Kriz ve sınıf hareketi...
  Gençlik hareketinden…
  Gençliğin faaliyetlerinden…
  Kriz üzerine Emekçi Kadın Komisyonları sözcüsü ile konuştuk...
  19 Aralık katliamı ülke genelinde lanetlendi!
  Fransa’da gençlik “reform paketi”ni protesto etti
  “Özür diliyorum” kampanyası üzerine...
M. Can Yüce
  Eral Eren anmalarından…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Fransa’da gençlik “reform paketi”ni protesto etti

Fransa Eğitim Bakanı’nın 19 Aralık’ta “eğitim reformu”nun ikinci paketini bir yıl ertelediğini açıklaması da Fransız öğrenci gençliğini durduramadı ve 170 bin lise ve üniversite öğrencisi reform paketini protesto etti. 

Fransa’da son yıllarda hükümet neo-liberal politikalarını sürdürmek için planladığı reform paketlerinin yanında, eğitim alanında da reform paketi hazırlamıştı. “Eğitim reformu”yla 13 bin 500 iş biriminin ortadan kaldırılmasını planlayan hükümet ardından liselerle ilgili ikinci paketi uygulamaya koymaya çalışmıştı. Bu saldırıya karşı liseli geçlik günlerdir yürüyüşler yaparak ve okullarını işgal ederek direniyordu.

Yunanistan’da gençliğin isyan ateşinin Fransa’ya da sıçrayacağı ve zaten militan-direnişçi mücadele geleneğine sahip Fransa gençliğinin öfkesini körükleyeceği endişesi ile Fransa Eğitim Bakanı eğitim reformunun liseler ile ilgili paketini bir sene ertelediklerini açıkladı ama paketi geri almadı.

“Lise reformuna dur!” sloganı ile başta Paris gibi büyük kentler olmak üzere ülkenin tümünde binlerce liseli talepleri kabul edilene ve reform tümden geri çekilene değin eylem çağrısı yaparak sokaklara çıktı. 200’ün üzerinde lise işgal edilerek ders yapılamazken, binlerce kişinin katıldığı yürüyüşler gerçekleşti.

Ülke genelinde 170 bin kişi eylemleriyle hükümetten reformlarını geri çekmesini istedi. Eylemlere öğrenci sendikalarının yanı sıra öğretmen sendikaları SNUipp, FSU, Unsa, CGT ve Sud ile Öğrenci Aileler Federasyonu (FCPE) destek verdi.

Paris’te 13 bin kişi alanlara çıktı, 40’tan fazla lise işgal edildi. Paris merkezinde barikat kuran öğrencilere saldıran polis ile öğrenciler arasında militan çatışmalar yaşandı.

Rennes merkezinde 5 bin lise öğrencisi yürüdü. Birçok lise işgal edilme riski nedeniyle hafta sonuna değin tatil edildi.

Lyon’da da 10 bin kadar liseli genç yürüyüş yaptı. Polisin yürüyüşü engellemek istemesi üzerine başlayan çatışma saatlerce sürdü, 50 kadar liseli gözaltına alındı.

Nancy’de binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte polis ile çatışmalar yaşandı, 51 lise işgal edildi.

Bordeaux’da 7 bin, Monpelier’de 2.500, Nantes ve Brest’te 2 binden fazla liselinin katıldığı ve yer yer polis ile çatışmaların yaşandığı yürüyüşler düzenlendi. Brest’teki gösteriler ve çatışmalar günlerdir sürüyor.

Nantes kentinde yaklaşık bin öğrenci sokakta gösterilerini sürdürürken, reformları protesto etmek için 15 lise işgal edildi.

Rennes kent merkezinde yaklaşık 2 bin öğrenci bir araya geldi. Kentte en az 8 lisede eğitim durdu.

Ayrıca Saint-Nazaire, Redon, Falaise, Domfront, Lille, Amiens, Beauvais, Dole ve Morteau gibi diğer birçok kentte de binlerce öğrenci eylemlere katıldı ve liselerde eğitim durdu.

 

Avrupa burjuvazisi geri adım attı

Haziran 2008’de Avrupa İşverenler Sendikası tarafından haftalık çalışma saatlerinin yükseltilmesi konusunda verilen öneriye birçok Avrupa ülkesinde sendikalar ve çeşitli kurumlar tepki göstermişti. Avrupa Sendikalar Birliği, önerinin reddedilmesi için yasanın görüşüleceği 17 Aralık’tan bir gün önce protesto gösterisi kararı aldı.

Hollanda Sendikalar Federasyonu uzun çalışma saatlerine karşı sert tepki göstererek konuyu gündemleştirdi. Avrupa parlementosundan birçok milletvekili ile görüşerek red oyu vermelerini istedi. Bu yasanın ortaçağ yasaları ile aynı olduğunu ve asla kabul etmeyeceklerini duyurdu.

16 Aralık günü 15 bin işçi Strasbourg sokaklarında yasayı protesto ederek tepkisini dile getirdi. Avrupa kapitalistlerinin fazla çalışma saati istemine karşı işçiler “25 saatlik çalışma haftası” talebini yükselttiler.

17 Aralık 2008’de Avrupa Parlementosu’nda görüşülen yasa reddedildi.

Son süreç bir kez daha gösterdi ki, mücadele etmeden ve kararlı bir duruş sergilemeden burjuvaziye geri adım attırmak olanaklı değildir. Dünyanın yaşlı kıtası Avrupa krizi derinden sarsılarak yaşıyor. Her geçen gün gerici yasalarla bir takım önlemler almaya çalışıyor. Avrupa işçi sınıfı da sıcak günleri karşılamaya hazırlanıyor.

 Kızıl Bayrak / Hollanda


Atina’da Politeknik’in boşaltılması tehditine cevap: “NO PASARAN!”

Atina’da öğrencilerin işgalinin sürdüğü Politeknik Üniversitesi’nin boşaltılması için İçişleri Bakanlığı ve polis öğrencileri tehdit etmeye devam ediyor. 23 Aralık 2008 tarihinde gerçekleştirilen genel toplantıda yapılan açıklamayı yayınlıyoruz...

Politeknik Üniversitesi’nde yapılan genel toplantıya bazı politikacılar ve üniversite görevlileri İçişleri Bakanı ve polisin taleplerini sundular. Buna göre öğrenciler ya gönüllü olarak üniversiteyi boşaltacaklar, bunun olmaması durumunda işgale polis müdahalesi ile son verilecekti.

Buna Politeknik Üniversitesi’ni işgal eden öğrencilerin cevabı, üniversitelerini ne İçişleri Bakanlığına ne de Aléxandros Grigorópoulos’un katili olan polise veya bir başkasına terketmeyecekleri oldu.

Politeknik direnişçilerindir ve üniversitemizi kime bırakacağımıza da ancak biz karar veririz. Tehditler ve ültimatomlarla değil, yalnızca hareketin kriterlerine göre, toplumsal mücadelenin gereklerine uygun olarak...

NO PASARAN!

22 Aralık tarihinde de Politeknik’in boşaltılacağı yönlü haberler geldi. Üniversite yönetimi ve rektörü üniversitenin boşaltılması için onay vermedi.

Yunanistan Genel Sendikalar Birliği GSEE’yi işgal altında tutan işçiler, burada yaptıkları genel toplantıda sendika merkezinin işgaline son verme kararı aldılar ve 500 kişi ile destek sunmak için Politeknik Üniversitesi işgalcilerine katıldılar.

23 Aralık tarihinde de polis, Politeknik işgacilerine destek için yüzlerce kişinin daha üniversiteye gelmesi üzerine, saatler sonra geri çekilmek zorunda kaldı. Polis işgale son vermek için önümüzdeki günlerde de bu gibi denemeler yapacaktır.

23 Aralık tarihinde Atina merkezinde 5 bin kişinin katıldığı büyük bir gösteri düzenlendi. Aynı gün Atina’nın diğer semtlerinde ve ülkenin birçok kentinde protesto gösterileri gerçekleşti.

24 Aralık günü Volos Radyo istasyonu ve Vollos’ta günlük Thessalía gazetesi binası işgal edilirken Volos’ta yürüyüş yapıldı.

24 Aralık tarihinde Monastiráki alanında tutsaklarla dayanışma eylemi gerçekleşecek. Bunun ardından da Politeknik’te bir genel toplantı yapılacak.