26 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/50
(EG ÖS 229)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008: Dünyada ve Türkiye’de bir dönem kapanırken...
  2008 yılı rejimin Kürt sorunundaki çözümsüzlüğünü bir kez daha ortaya koydu…
DİSK’in krize karşı “Emek cephesinin sesi”ni büyütme, mücadeleyi yükseltme çağrısı üzerine…
TİB-DER’den iş cinayetleri protestosu…

Yemekhane işçileriyle dayanışma gecesi…

Kot işçileriyle
dayanışma büyüyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kriz ve devrimci mücadelenin sorunları
  Kriz ve sınıf hareketi...
  Gençlik hareketinden…
  Gençliğin faaliyetlerinden…
  Kriz üzerine Emekçi Kadın Komisyonları sözcüsü ile konuştuk...
  19 Aralık katliamı ülke genelinde lanetlendi!
  Fransa’da gençlik “reform paketi”ni protesto etti
  “Özür diliyorum” kampanyası üzerine...
M. Can Yüce
  Eral Eren anmalarından…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

19 Aralık katliamı ülke genelinde lanetlendi!

“Unutmadık, unutturmayacağız!”

19 Aralık katliamını lanetlemek ve faşist teröre karşı yükseltilen devrimci direnişi selamlamak için bu yıl da ülke genelinde pek çok eylem gerçekleştirildi.


İstanbul’da 19 Aralık eylemleri

İstanbul’da 19 Aralık günü İHD İstanbul Şubesi Bayrampaşa Cezaevi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaklaşık 30 kişinin katıldığı eylemin ardından sloganlarla cezaevi önüne gelen TAYAD’lı Aileler “Diri diri yakan kimyasal bomba açıklansın”, “19-22 Aralık katilleri hala cezalandırılmadı” pankartları açtılar. Yapılan açıklamada 19 Aralık katliamını kimlerin yaptığının açıklanması istendi. 300 kişinin katıldığı eylem müzik dinletisinin ardından sona erdi.


TUYAB: “Unutmadık, unutmayacağız!”

Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Birliği tarafından 21 Aralık günü Kadıköy ve Ümraniye’de gerçekleşen anma programlarında katliamcı devlet geleneği lanetlenirken devrimci direniş geleneği selamlandı.

“Yaşasın 19 Aralık direnişimiz! Katliamı unutmadık, unutturmayacağız!” pankartının yer aldığı eylemde dövizler ve şehit düşen 28 devrimcinin fotoğrafları taşındı.

Açılış konuşmasının ardından program saygı duruşu, şiir dinletisi, müzik dinletisi ile devam etti. TUYAB adına okunan açıklamada, devletin devrimci tutsaklara dönük sindirme ve baskı politikalarına karşı yürütülen mücadelenin önemi vurgulandı.

Açıklamanın ardından Ümraniye Cezaevi’ne hareket edildi. Ümraniye Cezaevi önünde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan tutsak anası Güzel Şahin, hapishanelerde direnen tutsakları savunacaklarını belirtti. Hep bir ağızdan söylenen “Hücrem” türküsünün ardından cezaevi önüne bırakılan karanfillerle anma programı son buldu.

Kadıköy’deki eyleme 250 kişi, Ümraniye’deki anmaya 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Adana’da 19 Aralık eylemleri

19 Aralık katliamı Adana’da Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHP, DİP-G, ESP, İHD, Sosyalist Parti ve Türkiye Gerçeği’nin örgütlediği bir dizi eylemle lanetlendi.

Protestolar kapsamında ilk olarak 19 Aralık günü Karataş Cezaevi önünde bir eylem gerçekleştirildi. Burada yapılan açıklamada 19 Aralık operasyonuyla hayata geçirilen tecritin artarak sürdüğü ifade edildi.

Akşam saat 17.00’de katliamı protesto etmek için 5 Ocak Meydanı’ndan İnönü Parkı’na meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. Çakmak Caddesi’nin trafiğe kapatıldığı yürüyüş boyunca coşkulu sloganlar atıldı. İnönü Parkı’na gelindiğinde kurumlar adına hazırlanan basın metni okundu. Açıklamaya 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Ankara: “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”

Ankara Sincan F Tipi Cezaevi önünde ilk eylemi İHD Ankara Şubesi gerçekleştirdi. İHD üyeleri devrimci tutsaklardan gelen mektupları ve fotoğrafları da cezaevi önüne taşıyarak basına sergilediler.

İHD’nin açıklamasının ardından Alınteri, BDSP, DHF, ESP ve Partizan tarafından örgütlenen eylem gerçekleştirildi. 19 Aralık sürecinde katledilen devrimcilerin fotoğraflarının taşındığı eylemde yapılan açıklamada zindanlarda direniş geleneğinin teslim alınamayacağı vurgulandı. Halk Cephesi de Yüksel Caddesi’nde yaptığı eylemle 19 Aralık katliamını lanetledi.

Devrimci kurumlar 20 Aralık akşam saatlerinde Yüksel Caddesi’nde bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Saat 18.00’de Sakarya Caddesi’nde buluşan bileşenler, buradan Ziya Gökalp Caddesi’ni kapatarak Yüksel Caddesi’ne meşalelerle yürüdüler. Eylemde “Devrimci irade teslim alınamaz / Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!” şiarlı ortak pankart taşındı. 300 kişinin katıldığı eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara


 İzmir: “19 Aralık katliamını unutturmayacağız!”

İzmir’de devrimci kurumlar yaptıkları bir eylemle 19 Aralık katliamını lanetlediler. BDSP, Alınteri, DHP, ESP, Kaldıraç, Köz, Mücadele Birliği Platformu ve Partizan’ın ortak örgütlediği yürüyüşte “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” pankartı açıldı.

Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başlayan eylem basın açıklamasıyla devam etti. Eylem, okunan şiirlerle devam ederken Ölüm Orucu Gazisi Muharrem Kurşun 19 Aralık saldırısını ve direnişini anlatan kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Kısa bir müzik dinletisinin ardından eylem sona erdi. Eyleme 110 kişi katıldı.

İHD İzmir Şubesi de 19 Aralık günü saat 16.00’da Konak Sümerbank önünde yaptığı eylemle 19 Aralık katliamını protesto etti. Eylem tutsaklara kart gönderilmesi ile son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir


Eskişehir: “19 Aralık şehitleri ölümsüzdür!

19 Aralık günü, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampusü’nde yemekhane önünde 19 Aralık katliamı ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirildi. “19 Aralık şehitleri ölümsüzdür! Katliamı unutmadık, hesabını soracağız! / Üniversite Öğrencileri” şiarlı pankartın açıldığı eyleme 40 kişi katıldı.

Eskişehir’de 21 Aralık günü gerçekleştirilen eylemle de 19-22 Aralık katliamı lanetlendi. Saat 13.30’da Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen kurumlar Adalar Migros önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. Basın açıklaması,“Bu topraklarda, yaşanan tecrit politikalarının ve katliamların önüne geçilecei, insanca bir düzen kurana kadar mücadelemiz sürecek.” sözleriyle sona erdi. BDSP, DHF, DPG, ESP, ÖDP, EHP, ÖGD, SDP ve İHD’nin örgütlediği eyleme Mücadele Birliği ve ODAK destek verdi. Eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Bursa’da 19 Aralık eylemi

19 Aralık katliamı Bursa’da iki eylemle lanetlendi. İlk olarak saat 14.00’te Bursa E Tipi Cezaevi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi ve katliamda ölümsüzleşen direnişçiler anısına cezaevi kapısına kızıl karanfiller bırakıldı. Açıklama BDSP, ESP, Partizan, DHF ve SDP tarafından gerçekleştirildi.

Ardından saat 18.00’de Osmangazi Metro İstasyonu önünden Kent Meydanı’na kadar yaklaşık 50 kişinin katıldığı meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe BDSP, ESP, Partizan, DHF, Sosyalist Parti, SODAP ve Tunceliler Derneği katıldı. Kurumlar adına yapılan açıklamada sermaye devletinin katliamcı yüzü teşhir edildi ve devrimci tutsakların direnişlerine vurgu yapıldı. 

Kızıl Bayrak / Bursa


Gazi Mahallesi’nde 19 Aralık eylemi

19 Aralık günü saat 20.00’de Eski Karakol durağında toplanan kitle kortej halinde yürüyüşe geçti. “19 Aralık katliamını unutmadık Hesabını soracağız” yazılı pankartın açıldığı eylemde direnişte şehit düşen devrimcilerin fotoğrafları, flamalar ve meşaleler taşındı.

BDSP, DHF, Partizan, Alınteri, DTP, ESP ve Mücadele Birliği’nin örgütlediği eylem Trafo durağında okunan basın açıklaması ile sona erdi.

Eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / GOP


Esenyurt’ta 19 Aralık yürüyüşü!

19 Aralık’ta şehit düşen devrimcileri anmak için Esenyurt’ta 21 Aralık günü BDSP ve Partizan tarafından meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Depo Kapalı Cadde başında başlayan yürüyüş caddenin ortasına gelindiğinde jandarma tarafından kesildi. Yürüyüş jandarmanın çabalarına rağmen engellenemedi. Caddenin sonuna gelindiğinde hazırlanan basın metni okundu.

Yürüyüş sırasında jandarmanın kitleye yönelik tacizine ve kitleyi ablukaya almasına rağmen caddedeki insanlardan ve balkonlardan alkışla destek verildi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt


 

Yurtdışında 19 Aralık eylem ve etkinlikleri…

“19 Aralık’ı unutturmayacağız!”

19 Aralık katliamının 8. yıldönümünde İDHF, İGİF, Alınteri ve Bir-Kar’ın oluşturduğu DEKÖP-İsviçre 21 Aralık günü Basel kentinde “19 Aralık Katliam ve Direnişini Unutmadık-Unutturmayacağız” şiarıyla bir gece düzenledi.

19 Aralık’ta şehit düşenler için yapılan saygı duruşunun ardından DEKÖP-İ temsilcisi kitleye seslendi. Cezaevlerini anlatan dia gösteriminin ardından program etkinlik Grup Su’nun coşkulu ezgileriyle devam etti. Devrimci İnşa Örgütü temsilcisinin yaptığı konuşmanın ardından 19 Aralık sürecini anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Katliamı yaşayanlar yaptıkları konuşmalarda örgütlü mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptılar. 400 kişinin katıldığı etkinlik, şiir dinletisi ve marşlarla son buldu.

BİR-KAR / Basel


Köln’de 19 Aralık eylemi

DEKÖP/Köln 20 Aralık günü Dom Kilisesi’nin önünde yaptığı eylemle kanlı katliamı lanetledi, cezaevlerinde şehit düşen devrimcileri andı. Eylemde “Olay: Katliam... Yer: Türkiye cezaevleri...  Tarih: 19 Aralık 2000... Unutmadık ve unutturmayacağız!”, “Politik tutsaklara özgürlük!” şiarlarını taşıyan iki Almanca pankart taşındı. Devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan eylemde önce ortak Almanca metin okundu. Ardından katliamı yaşamış bir devrimci kısa bir konuşma yaptı. Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

Bir-Kar / Köln

Berlin’de 19 Aralık anması!

19 Aralık katliamı Berlin’de Kızıl Bayrak, Devrimci Demokrasi, Proleter Devrimci Duruş ve Atılım gazeteleri okurları tarafından yapılan ortak bir etkinlikle lanetlendi ve devrimci tutsakların direnişi selamlandı. Saygı duruşunun ardından 19-22 Aralık katliam ve direnişinin tarihsel önemini anlatan bir konuşma yapıldı. Şiir dinletisinin ardından Çanakkale cezaevinde açlık grevi direnişçisi bir arkadaş katliam ve direniş sürecinde yaşadıklarını anlattı. Genç bir arkadaşın söylediği türkülerle anma sona erdi.

Berlin’den Kızıl Bayrak okurları


19 Aralık Stuttgart’ta lanetlendi

19 Aralık zindan katliamı ve direnişi DEKÖP tarafından Stuttgart’ta 21 Aralık günü gerçekleştirilen etkinlikle selamlandı. Saygı duruşunu cezaevlerine yönelik saldırıları ve direnişi anlatan konuşma izledi. Ölüm Orucu ve 19 Aralık katliamını anlatan iki film gösterimi gerçekleşti. Kısa bir aranın ardından zindan katliamını yaşayan 4 arkadaş yaşadıklarını anlattılar, devrimci iradenin kırılmazlığını ve ölümüne nasıl direnildiğini vurguladılar. Etkinliğe 90 kişi katıldı.

BİR-KAR / Stuttgart


Hamburg’da 19 Aralık anması

DEKÖP-Hamburg bileşenleri 19 Aralık katliamında şehit düşen devrimci tutsakları anmak amacıyla bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Saygı duruşunun ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Hamburg BİR-KAR adına 19 Aralık katliamını anlatan bir bildiri metni okundu. ATİK, ADHK ve AGİF adına konuşmalar yapıldı. Soru-cevap bölümünün ardından anma etkinliği sona erdi. Etkinliğe yaklaşık 50 kişi katıldı.

BİR-KAR / Hamburg


19 Aralık katliamının hesabı sorulacak!

Bielefeld Bir-Kar olarak 19 Aralık direnişini 8. yıldönümünde yoldaşlarımız ve dostlarımızla andık. 19 Aralık üzerine yapılan bir değerlendirmenin okunmasının ardından tüm devrimci tutsaklar şahsında yapılan saygı duruşuyla programa devam ettik. Daha sonra bir yoldaşımız günün anlam ve önemini ele alan bir konuşma yaptı. Aralarda şiirlerin okunduğu etkinliğimizi “Bir Su Damlasına Sığdırılan Yaşam” adlı belgesel filmle bitirdik. 

BİR-KAR / Bielefeld


 

19 Aralık anma etkinliklerinden...

Eskişehir’de 19 Aralık etkinliği

22 Aralık günü KESK toplantı salonunda 19 Aralık katliamı ile ilgili bir etkinlik gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. İHD temsilcisi Ahmet Uluçelebi’nin konuşmasının ardından19 Aralık’a tanıklık eden Ölüm Orucu gazisi Muharrem Kurşun sözü aldı. Devletin katliamcı zihniyetinden ve katliamların amacından bahsetti.

Etkinliğin ikinci bölümünde şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. BDSP, DHF, DPG, ESP, ÖDP, SDP, ÖGD ve İHD’nin örgütlediği, ODAK ve Mücadele Birliği’nin destek verdiği etkinliğe yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Kayseri’de 19 Aralık ve Maraş anması

Kayseri’de 21 Aralık günü BDSP ve DHF’nin düzenlediği ve Atılım okurlarının desteklediği 19 Aralık ve Maraş katliamlarını protesto etkinliği gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından 19 Aralık katliam ve direnişi ile ilgili bir sinevizyon gösterimi yapıldı. BDSP ve DHF’nin metinlerinin okunmasının ardından 19 Aralık katliam ve direnişinde yer alan Atlen Yıldırım bir konuşma yaptı. Etkinliğe katılan emekçilerin de söz alıp konuştular. Devrimci türkü ve marşların söylendiği, yaklaşık 40 kişinin katıldığı etkinlik coşkulu bir havada sona erdi. 

Kızıl Bayrak / Kayseri


Trabzon’da 19 Aralık açıklaması

20 Aralık günü Trabzon İnsan Hakları Derneği’nde Ekim Gençliği, SGD ve YDG, 19 Aralık katliamı gündemli bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada katliamın planlı bir şekilde gerçekleştirilmesinin yanısıra devrimci iradenin teslim alınamayacağının bir kez daha tarihe yazıldığı vurgulandı. Ardından Trabzon İHD tarafından yapılan kısa bir açıklama ile de katliam lanetlendi.

Trabzon Ekim Gençliği


ÇHD İstanbul Şubesi’nden panel

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi 20 Aralık günü “19 Aralık Operasyonu, insanlığa karşı işlenen bir suçtur. 19 Aralık Hayata Dönüş Operasyonu’na zamanaşımı işlemez” başlıklı bir panel gerçekleştirdi. Panele Bayrampaşa Cezaevi eski savcısı Necati Özdemir, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Av. Süleyman Gökten, Gazeteci-Yazar Alper Turgut, 19 Aralık tanıkları Eyüp Han Başar ve Aysun Baykan konuşmacı olarak katıldılar. Yaklaşık 80 kişinin katıldığı panel,“19 Aralık 2000’den 19 Aralık 2008’e...” adlı sinevizyon gösterimiyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Tokat’ta 19 Aralık etkinliği!

Tokat Eğitim-Sen Eğitim Komisyonu tarafından 19 Aralık’ta sendika binasında, “19 Aralık 2000 Cezaevi Katliamı” ve “1978 Maraş Katliamı” gündemli anma gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından 19 Aralık sürecini anlatan kısa bir metin okudu. Etkinlik Maraş ve 19 Aralık katliamlarını anlatan sinevizyon gösterimleri ile sürdü. Ardından serbest kürsü bölümüne geçildi. Bu bölümde söz alanlar Maraş ve 19 Aralık katliamına ilişkin düşüncelerini ortaya koydular.

Kızıl Bayrak / Tokat


KESK’ten 19 Aralık açıklaması

KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, yaptığı yazılı açıklamayla, 19 Aralık katliamını lanetledi ve cezaevlerinde sürmekte olan tecritin kaldırılmasını istedi. Meclise, hükümete ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e seslenen açıklamada,“şimdiye kadar susarak, görmezden gelerek bu sorunu çözümsüz bırakmanın kimseye yararı olmadığını artık görün ve bütün cezaevlerindeki tecrit uygulamasına derhal son verin!” denildi.