26 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/50
(EG ÖS 229)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008: Dünyada ve Türkiye’de bir dönem kapanırken...
  2008 yılı rejimin Kürt sorunundaki çözümsüzlüğünü bir kez daha ortaya koydu…
DİSK’in krize karşı “Emek cephesinin sesi”ni büyütme, mücadeleyi yükseltme çağrısı üzerine…
TİB-DER’den iş cinayetleri protestosu…

Yemekhane işçileriyle dayanışma gecesi…

Kot işçileriyle
dayanışma büyüyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kriz ve devrimci mücadelenin sorunları
  Kriz ve sınıf hareketi...
  Gençlik hareketinden…
  Gençliğin faaliyetlerinden…
  Kriz üzerine Emekçi Kadın Komisyonları sözcüsü ile konuştuk...
  19 Aralık katliamı ülke genelinde lanetlendi!
  Fransa’da gençlik “reform paketi”ni protesto etti
  “Özür diliyorum” kampanyası üzerine...
M. Can Yüce
  Eral Eren anmalarından…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kot işçileriyle dayanışma büyüyor!

Merdiven altı atölyelerde büyük kot tekellerinin kar hırsını canlarıyla ödeyen kot taşlama işçileri, onur ve yaşam hakkı mücadelelerini büyütüyorlar.

Çeşitli sendikalar, demokratik kitle örgütleri, sağlık-meslek odaları, devrimci kurumlar, siyasi partiler, aydın ve sanatçılardan destek alan kot taşlama işçileri, Kot İşçileri Birliği çatısı altında yürüttükleri mücadelelerini 20 Aralık günü İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla duyurdular.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Algan, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Temsilcisi Ümit Efe, Kot İşçileriyle Dayanışma Platformu Sözcüsü Levent Atasert, Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) Başkanı Zeynel Nihadioğlu, sanatçı Nurettin Güleç ve Hasan Sağlam ile silikozis hastası kot işçilerinin yer aldığı basın toplantısı Kot İşçileri Birliği adına okunan açıklamasıyla başladı.

Kot işçisi Gazi Polat’ın okuduğu açıklamada kot taşlama işçilerinin içinde bulunduğu durum özetlendi. “Fazla zamanımız olmadığının da farkındayız. Ve bu kısacık zamana birçok şeyi sığdırmamız gerektiğini biliyoruz. Daha fazla kar etmek için söndürdükleri hayatlarımızın hesabını sormakta kararlıyız.” diyen Polat, yürüttükleri mücadelelerinde Kot İşçileri Birliği’ni kurduklarını söyledi ve 26 Aralık akşamı düzenleyecekleri dayanışma gecesinin duyurusunu yaptı. Kot İşçileri Birliği’nin açıklaması, Birlik’in bir yardım kuruluşu olmadığı, patronlara karşı mücadele için kurulduğunun hatırlatılması ile sona erdi.

Açıklamanın ardından söz alan İTO, İHD, TİB-DER, Kot İşçileriyle Dayanışma Platformu Temsilcileri düşüncelerini ve dayanışma duygularını ifade ederken sanatçılar da geceyle dayanışma içinde olduklarını belirttiler.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Algan silikozis hastalığının tıbbi boyutuna ilişkin bilgilendirmede bulundu. Net bir tedavisi olmadığını belirttiği silikozisle mücadelenin çok yönlü olması gerektiğine işaret etti. Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve işverenlerin silikozis hastalığına karşı verilecek mücadelede hedef tahtasına oturtulması gerektiğine vurgu yaptı. İTO olarak kot işçileriyle dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini duyurdu.

Kot İşçileriyle Dayanışma Platformu Sözcüsü Levent Atasert ise yaşanan “dramın” arka planının “sınıfsal” olduğunun altını çizerek kot işçilerinin içinde bulunduğu durumu “barbarlık” olarak tanımladı. Konuşması dayanışma ve ortak mücadele çağrısıyla sonlandırdı.

TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu ise tersanelerde yaşanan iş cinayetlerinin kot işçilerinin durumundan bağımsız düşünülemeyeceğini, tersanelerdeki “işçi sağlığı ve güvenliği” talebini sadece tersane işçileri için istemediklerini belirtti. Kot işçileriyle dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini duyurdu. Sorunun asıl kaynağının sermayenin aşırı kar hırsı olduğunu vurguladı.

İHD Temsilcisi Ümit Efe, İHD olarak kot işçilerinin mücadelesini desteklediklerini, düzenlenecek geceye de katkı sunacaklarını belirtti.

Kendisi de silikozis hastası ve olan ve iki kardeşini yakın zamanlarda silikozis hastalığı nedeniyle yitiren Lokman İncirli de söz alarak mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından basının soruları yanıtlandı. Bu bölümde kot işçilerinin yaşadığı sorunlar ve dayanışma gecesinin hazırlıklarına dair bilgiler alındı.

Basın açıklamasına çeşitli kurum ve kişiler de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Gaziosmanpaşa Emek Platformu:

“Kot işçisi yalnız değildir!”

Gaziosmanpaşa Emek Platformu, silikozis hastası kot işçileri ile dayanışma kararı almış ve Kot İşçileri Birliği’nin düzenleyeceği geceyi desteklemek için bir dizi planlama yapmıştı.

BDSP, GOP İşçi Platformu, Eğitim-Sen, Halkevleri, DTP, Demokratik Haklar Federasyonu, Sosyalist Parti, ESP, ÖDP, Gazi Tuncelililer Derneği bileşenleri ile kurulan GOP Emek Platformu dayanışma amacıyla 23 Aralık günü hasta işçileri ziyaret etti ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Platform bileşenleri silikozis hastası Murat Aydın’ı ziyaret etmek için saat 13.30’da Eğitim-Sen 4 No’lu Şube’de bir araya geldiler. Kuruma gelen kolluk güçleri Aydın’ın evine kadar platform bileşenlerini izledi.

Murat Aydın’ın evine gelindiğinde, platform adına kısa bir konuşma gerçekleştirildi. GOP Emek Platformu’nun oluşumundan sözedildi ve kot işçileriyle dayanışmanın güçlendirileceği söylendi.

Murat Aydın yaptığı konuşmada, hastalığı iki senedir çektiğini ve devletten bugüne kadar hiçbir yardım alamadığını belirtti. İzmir’de bulunan ve silikosiz hastası olan samimi bir arkadaşıyla 10 gün önce telefonda görüştüğünü ifade ederek, telefonda kendisine sağlığının çok iyi olduğunu söylediğini bugün ise yoğun bakımda olduğunu belirtti. Dayanışmalarından dolayı bileşenlere teşekkür etti.

DTP GOP İlçe Başkanı da yaptığı konuşmada, GOP Emek Platformu’nda kendilerinin de yer aldığını belirterek DTP’nin bu konuda duyarsız olduğu gibi bir izlenim yaratılmaya çalışıldığını, bunun doğru olmadığını söyledi.

 

Kot işçileriyle dayanışma eylemi

GOP Emek Platformu gündüz gerçekleştirilen ziyaretin ardından akşam üzeri Kot İşçileri Birliği’nin mücadelesini destekleyen bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“İş cinayetleri durdurulsun, sorumlular yargılansın! / GOP Emek Platformu” pankartının açıldığı basın açıklaması saat 18.30’da Gaziosmanpaşa Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında, sermayenin kar hırsı uğruna pek çok işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Özellikle GOP çevresinde bulunan derme-çatma atölyelerde çalışan pek çok kot işçisinin başta silikozis olmak üzere çeşitli ölümcül hastalıklara yakalandığı belirtilerek basitçe alınacak önlemlerin bile alınmadığını vurgulandı. Çalışma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın buralara çalışma izni vererek cinayete ortak olduğu ifade edildi.

Mavi Jeans, Colin’s, Adil Işık, Leke, Collezzion, Dolce &Gabbana gibi firmaların, bu firmaların taşeronluğunu yapan Mert Teks gibi fabrikaların ve patronların hizmetindeki Sağlık Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığının hasta işçilere hiçbir şekilde sahip çıkmadığının vurgulandığı açıklamada şunlar söylendi:

“Silikozis hastalığına yakalanan binlerce işçi hiçbir sağlık güvencesi olmadığı için tedavi olamıyor. Kesin tedavisi olmayan bu hastalığa yakalanan işçilerin büyük bir kısmı yataktan kalkamazken hastalığı biraz daha az olanlar ise yürümekte bile zorlanıyorlar. Silikozis hastası işçilerin düzenli olarak oksijen tüpüne bağlanmaları gerekiyor. Binlercesi çalışamaz durumda olan silikozis hastası işçiler 250 YTL’lik oksijen tüpünü almak bir yana evlerine ekmek alacak parayı dahi bulamıyorlar...”

Kot İşçileri Birliği’nin verdiği mücadeleye ve gerçekleştirilecek olan geceye destek çağrısı ile basın açıklaması sona erdi.

Eylem boyunca “Sağlık haktır satılamaz!”, “Kot işçisi yalnız değildir!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasının ardından kot işçilerinin mücadelesiyle desteğe çağıran ikibin adet bildiri GOP Meydanı’nda ve Bağlarbaşı Caddesi’nde dağıtıldı. Ajitasyon konuşmaları eşliğinde gerçekleştirilen dağıtıma emekçiler yoğun ilgi gösterdi.

Kızıl Bayrak / Gaziosmanpaşa