21 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/46

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek için...
  Düzen krizin faturasını sınıfa keserken…
Yeni kölelik anlaşmalarına geçit yok!
Sosyalist Kamu Emekçileri’nin deklarasyon çalışmasının gösterdikleri...

Gerçek bir bağımsızlık için de, insanca bir yaşam için de sosyalizm!

Metal işçileri faturayı ödememek için yürüyor!
  29 Kasım’a çağrı eylemlerinden…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Partinin gelişme sorunları...
Devrimci ideoloji, devrimci örgüt, devrimci sınıf!..
  Sınıfın partisi selamlandı…
  Sınıf çalışmalarından...
  Düşünce özgürlüğü yasa koyucuların
iktidarını devirmekten geçiyor!
  Kapitalist düzende kadın, şiddeti tüm boyutlarıyla yaşıyor!
  Gençlik hareketinden...
  Dünyadan…
  Almanya’da İG Metal’in ihanetine tepkiler büyüyor!
  Bir kez daha Ergenekon
operasyonu üzerine
M. Can Yüce
  Bültenlerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bültenlerden...

Başta İstanbul olmak üzere pek çok sanayi havzasında faaliyet yürüten sınıf devrimcileri çıkardıkları yerel bültenlerle işçi ve emekçilere seslenmeyi sürdürüyorlar.

Bültenlerde ülke ve dünya gündeminden yerellerde yaşanan sorunlara kadar pek çok konu işleniyor, farklı sektör ve işyerlerinden işçiler bültenler aracılığı ile tecrübelerini paylaşıyor.

Anadolu Yakası İşçi Bülteni, Tersane İşçisinin Sesi ROTA, Gurbetçi İşçi Bülteni, OSB-İMES İşçi Bülteni, Esenyurt İşçi Bülteni, GOP İşçi Bülteni, Topkapı İşçi Bülteni ve Adana Sanayi İşçileri BülteniKasım ayı içerisinde yeni sayılarını çıkararak işçi ve emekçilere ulaştırdılar.

Bültenlerin Kasım sayılarında öne çıkan gündem ekonomik kriz oldu. Tüm bültenler “Krizin faturası kapitalistlere!” şiarına sarılarak işçi ve emekçileri faturayı ödetme için mücadeleye çağırdılar.

Bültenlerin bir diğer temel gündemini ise sürmekte olan metal TİS’leri oluşturdu. SSGSS uygulamaları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ve yerel sorunların yanı sıra Büyük Ekim Devrimi’nin yıldönümü de bülten sayfalarında yer aldı.

 

Anadolu Yakası İşçi Bülteni: “Faturasını biz ödemeyelim!”

Kapağında “Dünyada kriz patladı! İşçiye kriz hep vardı… Faturasını biz ödemeyelim! Krizin faturası kapitalistlere…” şiarının yer aldığı bültende kriz gündemli pek çok yazı ve işçi mektubu yer alıyor.

Bültenin geniş kısmını ise metal TİS’leri kaplıyor. Bültende süreci değerlendiren ve gerçekleştirilen eylemleri yansıtan yazıların yanısıra metal işçilerinin kaleminden sürece dair yazılar da yer alıyor. TİS sürecine dair yazılanların temelini ise MESS dayatmalarına karşı grev kararlılığı oluşturuyor.

Bültende bölgesel asgari ücrete, yürürlüğe giren SSGSS’ye ve 25 Kasım’a dair de yazılar bulunuyor.

 

ROTA: “Krizin bedelini krizi yaratanlar ödemelidir!”

Tersane İşçilerinin Sesi ROTA’nın Kasım sayısında öne çıkan gündem kriz ve krizin tersaneler havzasındaki yansımaları.

Bültende “ölüm yasası” olarak adlandırılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’na da yer ayrılmış. Yasaya dair yazılarda yasanın kapsamı ve işçi sınıfının omuzlarına bindireceği yük kapsamlı olarak ele alınıyor. Tuzla’da yaşanan iş cinayetlerinin takipsizlikle sonuçlanması da bültenin gündemleri arasında...

ROTA’nın bu sayısında önemli bir yer ise sınıf dayanışmasına ayrılmış. Bir başka cehennem yaşayan kot işçilerinin “Sözün bittiği yerdeyiz!” başlıklı açıklamasına tam sayfa yer ayrılırken sınıf hareketine dair pek çok haber de bülten sayfalarında yer alıyor. Bültenin arka kapağında ise metal işçilerinin mücadelelerini selamlayan “Mücadelenizde yalnız değilsiniz!” başlıklı TİB-DER açıklamasına yer veriliyor.

 

Gurbetçi İşçi Bülteni: “İnsanca bir yaşam için…”

9 Aralık 2007 tarihinde Pendik’te gerçekleştirdiği 2. Tersane İşçileri Kurultayı’nda “Gurbetçi işçilere sağlıklı barınma hakkının sağlanması için etkin mücadele” kararı doğrultusunda harekete geçen TİB-DER, çıkardığı “Gurbetçi İşçi Bülteni”yle bekar evlerinde sağlıksız barınma koşulları içinde yaşayan tersane işçilerinin rotasını çizmeyi hedefliyor.

Bültenin kapak sayfası “İnsanca bir yaşam, insanca çalışma koşulları ve insanca barınmak için Tersane İşçileri Birliği Derneği’nde örgütlenelim!” çağrısıyla “merhaba” diyor.

Bültende sağlıklı ve nitelikli barınma hakkı için Tersane İşçileri Birliği Bekar Evleri Komitesi Temsilciler Kurulu’nda birleşme ve mücadele çağrısı yükseltiliyor.

 

OSB-İMES İşçi Bülteni: “Krizin faturasını patronlar ödesin!”

OSB-İMES İşçi Bülteni’nin iki temel gündemi kriz ve metal TİS’leri. “Krizin faturasını patronlar ödesin!” şiarı ile işçi ve emekçileri mücadeleye çağıran bülten, metal TİS’lerinde yaşanan gelişmeleri de genişçe yansıtıyor.

Tüm dünyanın gündeminde olan krizi kapaktan işleyen bültende, krizin sebebinin bizzat kapitalizm olduğu vurgulanarak “Doymak bilmez kâr hırslarıyla krizleri yaratanların zararlarına ortak olmayalım. Krizin faturasını bizlere kesmelerine izin vermeyelim” deniliyor. Krizi bahane ederek işçi çıkaran fabrikalardan gelen yazılar da krize dair yazılanları tamamlıyor.

Bülten’de, hazırlıkları süren 2. Ümraniye İşçi Kurultayı çalışmalarına dair bilgi verilirken 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü de arka kapaktan işleniyor.

 

Esenyurt İşçi Bülteni: “Örgütlenelim, krizin faturasını patronlara ödetelim!”

Kasım ayından itibaren tabloid olarak çıkmaya başlayan Esenyurt İşçi Bülteni de kriz gündemini genişçe ele alıyor. “Ücretsiz izinler, işten çıkarmalar, hak gaspları ve sıfır zam dayatmaları gündemde... Örgütlenelim, krizin faturasını patronlara ödetelim!” kapağıyla çıkan bültende krizlerin gerçek mağdurlarının emekçiler olduğu geçmiş kriz örnekleriyle birlikte işleniyor.

Bültende farklı fabrikalardan gelen işçi mektupları ve mücadele çağrıları da geniş yer tutuyor. Esenyurt İşçi Platformu Girişimi Tekstil Komisyonu imzalı çağrıda Esenyurt’ta bulunan tekstil işçilerinin sorunları sıralanarak biraraya gelmenin önemi belirtiliyor. Arka kapakta ise bölgedeki ileri işçilerin örgütlenmesi ele alınıyor ve bölgesel işçi platformu oluşturma hedefi ortaya konuluyor.

Esenyurt İşçi Bülteni ihanetçi Türk Metal çetesini teşhir eden bir yazı ile yürürlüğe giren SSGSS uygulamalarına da yer veriyor.

 

GOP İşçi Bülteni: “Krizi onlar yarattı...”

6. sayısı ile işçi ve emekçilere ulaşan GOP İşçi Bülteni, kriz gündemi ile kot taşlama işçilerinin mücadelelerini ağırlıklı olarak işliyor. “Krizi onlar yarattı... Faturasını da onlara ödetelim!” şiarı ile çıkan bülten krizin sermayeye ait olduğunu vurgulayarak işçi ve emekçileri faturayı ödetmek için mücadeleye çağırıyor.

Kot taşlama işçilerinin mücadelesi de bültende genişçe yer tutuyor. “Kot taşlama mı, işçi mezarlığı mı?” başlıklı yazının orta sayfasında yer aldığı bültende konuya dair pek çok yazı ve röportaj yer alıyor.

Metal TİS’leri de bültenin ele aldığı bir diğer gündem olarak karşımıza çıkıyor. “GOP İşçi Platformu’ndan Metal İşçileri” imzalı yazıda yaşanan süreç özetlenerek metal işçilerinin temel mücadele talepleri aktarılıyor.

Bültenin hukuk köşesinde ise “ücreti zamanında ödenmeyen işçinin üretmeme hakkı” ele alınıyor. Kitap tanıtımı bölümünde de  “Moskova 1937 Dostlarım için Bir Gezi Raporu” adlı kitabın tanıtımı yapılıyor.

 

Topkapı İşçi Bülteni: “Haydi genel kurula!”

Topkapı İşçi Bülteni diğer bültenlerin aksine genel olarak Topkapı İşçi Derneği’nin faaliyetlerine ve gerçekleştirilecek olan genel kuruluna ayrılmış. Bülten ön kapağından “Topkapı İşçi Derneği’nin 1. Genel Kurulu toplanıyor! İnsanca çalışmak ve yaşamak için haydi Genel Kurul’a!” çağrısına yer veriyor. Bültende yer alan işçi mektuplarında da genel olarak derneğe sahip çıkma çağrıları yer alıyor.

Bültende kriz ve asgari ücrete dair birer yazı ile çeşitli işçi eylemlerinin haberleri de bulunuyor.

 

Adana Sanayi İşçileri Bülteni: “Krize karşı örgütlü mücadele!”

Adana Sanayi İşçileri Bülteni’nin 16. sayısı da ağırlıklı olarak krize ve krizin faturasını kapitalistlere ödetmek için yükseltmek gereken mücadeleye yer veriyor. Bültenin kapağında “Sermayenin krizine karşı insanca bir yaşam ve onurlu bir gelecek için örgütlü mücadeleye” şiarı yer alıyor. Bültende krizin köken ve sebeplerinin yanı sıra krize karşı tutulması gereken yola dair pek çok yazı bulunuyor.

Bülten’de SSGSS ve metal TİS’lerine dair de çeşitli yazılar bulunuyor. Adana’da kurulu bulunan Özbucak’ta çalışan işçilere Adana Sanayi İşçileri Derneği (Sİ-DER) tarafından yapılan çağrıyı da bültende bulmak mümkün.

Bültenin bir sayfası da 91. yıldönümünü kutladığımız Büyük Ekim Devrimi’ne ayrılmış. “Ekim Devrimi 91.yılında işçi sınıfına ve emekçi halklara yol gösteriyor!” başlıklı yazıyla Ekim Devrimi’nin ve sosyalizmin güncelliği bir kez daha vurgulanıyor.