21 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/46

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek için...
  Düzen krizin faturasını sınıfa keserken…
Yeni kölelik anlaşmalarına geçit yok!
Sosyalist Kamu Emekçileri’nin deklarasyon çalışmasının gösterdikleri...

Gerçek bir bağımsızlık için de, insanca bir yaşam için de sosyalizm!

Metal işçileri faturayı ödememek için yürüyor!
  29 Kasım’a çağrı eylemlerinden…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Partinin gelişme sorunları...
Devrimci ideoloji, devrimci örgüt, devrimci sınıf!..
  Sınıfın partisi selamlandı…
  Sınıf çalışmalarından...
  Düşünce özgürlüğü yasa koyucuların
iktidarını devirmekten geçiyor!
  Kapitalist düzende kadın, şiddeti tüm boyutlarıyla yaşıyor!
  Gençlik hareketinden...
  Dünyadan…
  Almanya’da İG Metal’in ihanetine tepkiler büyüyor!
  Bir kez daha Ergenekon
operasyonu üzerine
M. Can Yüce
  Bültenlerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileri faturayı ödememek için yürüyor!

Metal işçileri dört haftadır gerçekleştirdikleri Cuma eylemleriyle “MESS dayatmalarına hayır!” derken, sermayenin krizi kapatmalarla, işten çıkartmalarla devam ediyor.

Gebze’de, Kartal’da, Ümraniye’de ve Bursa’da fabrika yürüyüşleri gerçekleştiren Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri eylemlerinin 5. haftası olan 14 Kasım günü coşkularını korudular.


Philips işçilerinden coşkulu yürüyüş

Gebze Organize Sanayi Bölgesi girişinde “Kriz bahane edilerek PHILIPS kapatılamaz! / PHILIPS işçileri”, “Babalar işsiz, çocuklar aç kalmasın!” pankartını açarak yürüyüş gerçekleştiren 150’ye yakın Philips işçisi, “kriz gerekçesiyle” kapatma kararı alınan fabrikalarını terketmeyeceklerini ve “krizin faturasını ödemeyeceklerini” haykırdılar.

Yürüyüşe Türk Philips Genel Merkezi’nin bulunduğu Hollanda’dan Uluslararası Bilgi Ağı Enstitüsü Koordinatörleri Hanka Heumakers ve Franny Paren de destek verdi. Gebze OSB’nin güvenlik görevlileri yürüyüş sırasında kamera çekimi yaparak tacizde bulununca, işçilerle güvenlikler arasında tartışma yaşandı.

“Hamdolsun direniyoruz!”, “Philips kapatılamaz!”, “Direne, direne kazanacağız!”, “Yılgınlık yok, direniş var!” sloganları atan işçiler Explore Philips / Philips will close the company!”, “Philips’i keşfedin, 150 Philips işçisi işinden olacak!”, “Demek ki aynı gemide değilmişiz!” dövizlerini taşıdılar.

Eylemde konuşan BMİS Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, metal işkolundaki büyümeye rağmen kriz bahanesiyle fabrika kapatılmasına karşı çıktı.


Gebze’de yürüyüşler 5. haftasında

Gebze Fen-İş Köprüsü civarında sabah erken saatlerde gerçekleştirilen eylemlerde Sarkuysan, Çayırova Boru, Kroman Çelik, Akkardan, Makina Takım işçileri yürüdüler.

Saat 07.00’de Fen-İş Köprüsü’nde “Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz!” pankartı ve sendika flamalarıyla kortej oluşturan Sarkuysan ve Çayırova Boru işçilerinin yürüyüşüne Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) üyesi tersane işçileri de dövizlerle destek verdiler. 

Saat 08.00’de yine Fen-İş Köprüsü’nde toplanan Kroman Çelik işçileri, aynı pankart ve flamalarla işyerlerine doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca coşkulu sloganlar attılar.

Aynı saatlerde bir başka eylem de Makina Takım ve Akkardan işçileri tarafından gerçekleştirildi. Akkardan işçileri Yeni Mahalle Köprüsü yönünden, Makina Takım işçileri de Fen-İş Köprüsü’nden Akkardan’a kadar coşkulu bir şekilde yürüdüler. Burada birleşen kitle adına yapılan konuşmanın ardından işçiler işbaşı yaptı. 

TİB-DER üyesi tersane işçileri Gebze metal işçilerinin eylemine “Tersane işçilerinden metal işçilerine… Mücadelenizde yalnız değilsiniz!” başlıklı bildiriler dağıtarak seslendiler.

Kartal’da belediye işçilerinden anlamlı dayanışma!

Kartal’da ise ABB işçilerinin yürüyüşüne Genel-İş Sendikası üyesi Kartal Belediye işçileri destek verdiler.

Saat 07.45’te Kartal Köprüsü yakınındaki BP’de toplanan ABB işçileri ve belediye işçileri pankartlar açarak yürüyüş gerçekleştirdiler.

“Kazanıncaya kadar mücadeleye devam!” pankartını açan Genel-İş üyeleri, yaklaşık 70 kişilik katılımlarıyla eyleme anlamlı bir destek verdiler. MESS dayatmalarına karşı ortak sloganlar atan belediye ve metal işçileri “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Genel grev genel direniş!” sloganlarıyla dayanışmalarını gösterdiler.

Fabrika önünde kitleye seslenen ABB işyeri temsilcisi, Genel-İş üyelerinin yanı sıra eyleme destek veren BDSP, UİD-DER ile EMEP yöneticilerine teşekkür etti.

Genel-İş Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir de sınıf dayanışmasına vurgu yaparak direnen metal işçilerinin her zaman yanında olacaklarını dile getirdi. BDSP’liler eyleme dövizlerle katıldılar.

Tepeören’de Isuzu, Kartal’da ise Anadolu Motor işçileri eylem yaptılar.


Dudullu’da ABB işçileri yürüdü!

Dudullu ABB işçileri sabah yürüyüşlerinin 5. haftasında yine OSB dörtyolda toplandılar. Fabrika pankartını açarak yürüyüşe geçen 60 kadar işçi yol boyunca, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “MESS MESS şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “ABB işçisi, direnişin simgesi!” sloganlarını attılar. Yürüyüş boyunca çevre fabrikalardan ve yoldan geçen arabalardan destek alan ABB işçileri, MESS dayatmalarına “Geliyor, geliyor, genel grev geliyor!” sloganları ile cevap verdiler.

Eyleme BDSP’li Metal İşçileri, OSİM-DER, EMEP ve UİD-DER destek verdi. OSİM-DER’li işçiler eylem öncesinde, OSB-İMES İşçi Bülteni ile ABB işçilerine yönelik hazırlanmış “Ortak mücadeleyi büyütelim!” başlıklı bildirinin dağıtımını gerçekleştirdiler.


Bursa’da Prysmian işçileri yürüdü!

Prysmian işçileri MESS dayatmalarına karşı yaptıkları Cuma eylemlerine bu hafta da devam ettiler. Sabah saatlerinde Bursa’dan gelen işçiler Burgaz Sapağı’nda, Mudanya’dan gelen işçiler ise İskele Meydanı’nda toplanarak fabrika önüne kadar yürüdüler. Yürüyüş boyunca  “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!” sloganlarını attılar.

Fabrika önünde işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, metal görüşmelerinde arabulucu döneminin başladığını belirterek, MESS ve Türk Metal çetesinin kriz bahanesiyle faturayı metal işçilerine kesmelerine izin vermeyeceklerini ifade etti. Mustafa Özbek’in yaptığı açıklamalara da değinen Ekinci, BMİS’in Türk Metal çetesinin bu saldırgan tavrına karşı gereken tutumu göstereceğini söyledi.


Eskişehir’de coşkulu yürüyüş

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde de Birleşik Metal-İş üyesi işçiler eylemdeydiler.

Saat 18.00’de beyaz eşya üretimi yapan Süsler Doruk Fabrikası önünden başlayan yürüyüş coşkulu bir havada gerçekleştirildi. Süsler Doruk Fabrikası’nın bulunduğu 8. Cadde’de destek veren kurumların ve sendika yöneticilerinin de gelmesiyle başlayan yürüyüş jandarma barikatıyla kesildi.

Jandarma barikatı önünde metal işçilerine seslenen Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, 5. haftasına giren sabah eylemlerinin kararlılıkla sürdürüldüğünü söyledi. Patronların işten atma ve ücret ödememe tutumlarıyla krizin faturasını işçilere yüklemek istediklerini belirten Göktaş, MESS’in dayatmalarını geri çekmemesi durumunda greve gideceklerini sözlerine ekledi. İşçilerin önüne barikat kuranların “kimlerin hizmetinde olduklarını bildiklerini” vurguladı.

Eylem boyunca coşkulu sloganlar atıldı. BDSP, SDP, Halkevleri, EMEP, TKP, TÖP, EHP, Eğitim-Sen, SES, BTS, Emekli-Sen ve Genç-Sen’in destek verdiği eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı. Yürüyüşte Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar da yer aldı.