21 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/46

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek için...
  Düzen krizin faturasını sınıfa keserken…
Yeni kölelik anlaşmalarına geçit yok!
Sosyalist Kamu Emekçileri’nin deklarasyon çalışmasının gösterdikleri...

Gerçek bir bağımsızlık için de, insanca bir yaşam için de sosyalizm!

Metal işçileri faturayı ödememek için yürüyor!
  29 Kasım’a çağrı eylemlerinden…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Partinin gelişme sorunları...
Devrimci ideoloji, devrimci örgüt, devrimci sınıf!..
  Sınıfın partisi selamlandı…
  Sınıf çalışmalarından...
  Düşünce özgürlüğü yasa koyucuların
iktidarını devirmekten geçiyor!
  Kapitalist düzende kadın, şiddeti tüm boyutlarıyla yaşıyor!
  Gençlik hareketinden...
  Dünyadan…
  Almanya’da İG Metal’in ihanetine tepkiler büyüyor!
  Bir kez daha Ergenekon
operasyonu üzerine
M. Can Yüce
  Bültenlerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik hareketinden...

Genç-Sen’de 3. duruşma!

Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen) hakkında açılan kapatma davasının 3. duruşması 18 Kasım günü İstanbul’da Sirkeci 6. İş Mahkemesi’nde görüldü. Kapatma davası pek çok yerde eylemlerle protesto edildi.


İstanbul: “Sendika hakkımız engellenemez!”

İstanbul’da Sirkeci İş Mahkemesi önünde açıklama yapan Genç-Sen’liler “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi madde 23, fıkra 4: Herkesin sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı vardır! /Genç-Sen” pankartı ve “Herkese ücretsiz ulaşım için yürüyoruz!” dövizlerini açtılar. Genç-Sen adına bir açıklama gerçekleştirildi.

Dava, mahkeme tarafından verilen “Görevsizlik kararı”yla Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderildi. Eylemde, “Asla yalnız yürümeyeceksin!” sloganı atıldı.

Ekim Gençliği / İstanbul


Adana’da Genç-Sen eylemi

İnönü Parkı’nda “İnsan hakları evrensel beyannamesi madde 23, fıkra 4 herkesin sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı vardır! Sendika hakkımız engellenemez! Genç-Sen kapatılamaz” pankartının açıldığı eylemde “Yaşasın sendikal mücadelemiz!”, “Söz, eylem, sendika hakkımız engellenemez!” sloganları atıldı.

Açıklamada şunlar söylendi: “Nedeni biz olmadığımız halde bize kesilmeye çalışılan krizin faturasını ödememek; ulaşım, yemekhane, barınma hizmetlerinden yararlanabilmek; okurken bir yandan da çalışmak zorunda kalmamak için sendikamızı istiyoruz...”

Ekim Gençliği / Adana


Kocaeli’de protesto

Genç-Sen’e açılan kapatma davasına karşı Kocaeli Merkez Kampüs önünde bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına 30 kadar Genç-Sen’li katıldı. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 23. maddesi olan “Herkesin sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı vardır” ve “sendika hakkımız engellenemez” yazılı ozalitlerin taşındığı açıklamada “Asla yalnız yürümeyeceksin!”, “Genç-Sen haykır sendikana sahip çık!”, “Sendika hakkımız engellenemez!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği / Kocaeli


MSGSÜ’de artan şovenist histeri

17 Kasım günü Fındıklı merkez şubede YDG’li arkadaşların anadilde eğitim ve halkların kardeşliğine dair Kürtçe şiarların yazılı pullarının okuldaki bir grup tarafından yırtılmasına müdahale edilmesiyle gerginlik yaşandı.

Pulları yırtan grubun bir müddet sonra da Ekim Gençliği afişinin Kürtçe “Biji bıratıya gelan” yazılı kısmını yırtıp Türkçe “Yaşasın halkların kardeşliği” yazan kısmını bırakması saldırganların açıkça Kürt düşmanlığı yaptığının kanıtıydı.

Yaşanan olay üzerine MSGSÜ öğrencileri olarak hafta boyunca bu saldırıyı teşhir eden çalışmalar yürüteceğiz.

MSGSÜ Ekim Gençliği


İÜ öğrencilerinden protesto...

İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğrencileri, 18 Kasım günü yaptıkları eylemle, Hüseyin Üzmez’e verilen rapora itiraz eden üç Adli Tıp personeline Adli Tıp Kurumu tarafından soruşturma açılmasını protesto ettiler.

Edebiyat Fakülesi önünde, “Üzmez’e tahliye, bilime tasfiye!” pankartı ve “Üzmez’in tahliyesi ne adli, ne tıbbi!”, “Üniversiteli arkadaş bilime sahip çık!”, “Üzmez’e tahliye, bilime tasfiye!” dövizlerini açan İÜ Psikoloji Bölümü Öğrencileri burada konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptılar.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylemde, “Üzmez’e tahliye, bilime tasfiye!”, “Üzmez’in tahliyesi ne adli ne tıbbi!”, “Üniversiteli arkadaş bilime sahip çık!” sloganları atıldı.

Eylem sonunda yapılan açıklamada, hocaların eyleme katılamadığını, fakat kendilerini desteklediklerini ifade ettiler.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği


İÜ’de İslamcılar saldırdı!

13 Kasım günü İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde “Hüseyin Üzmez’le ilgili karar geri alınsın!” başlıklı imza kampanyası yürüten Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği’nden öğrencilere, kendilerine “Müslüman Gençlik” diyen üç kişi çivili sopalarla saldırdı.

İktisat Fakültesi kantininde gerçekleşen olayda gericiler önce Hüseyin Üzmez’le ilgili asılan afişi indirmek istediler. Buna karşı çıkan Yurtsever Cephe’li iki kişi bir süre sonra kantinin banklarından sökülen sopalarla ve yumruklarla saldırıya uğradı. Saldırıya müdahale eden Ekim Gençliği okuru iki arkadaşımız da gericiler tarafından darp edildi ve dört arkadaşımız yaralandı. Tekbir getirerek ve “Dinimize hakaret edemezsiniz” diyerek saldırıyı başlatan gericiler daha sonra kaçarak fakülteyi terk ettiler.

Gerici güruh bir süre sonra tekrar fakülte önüne geldi. Öğrenciler sloganlar atarak gericilerin üzerine yürüdü. Olayla ilgili suç duyurusunda bulunmak üzere fakülteye gelen avukat, polis ekibine saldırıyı gerçekleştirenleri gösterdi ve bunun üzerine üç kişi gözaltına alındı. Bu sırada saldırıya uğrayan arkadaşlarımız Beyazıt Karakolu’na giderek suç duyurusunda bulundular.

Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği İktisat Fakültesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaklaşık 70 kişinin katıldığı basın açıklamasında, Hüseyin Üzmez cezaevine konulana kadar mücadelenin süreceği söylendi.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği

 

Mamak’ta emekçi kadınları mücadeleye çağırıyoruz!

Mamak İşçi Kültür Evi “Kelebekler”in çağrısını Mamak’ta emekçi kadınlara ulaştırıyor. Bu çerçevede bir ayı aşkın bir süredir emekçi kadınlarla şiddet, kriz ve yoksulluk üzerine düzenli söyleşiler düzenliyor, okunan roman ve öyküler birlikte tartışılıyor. Emekçi kadınlar, haftalık olarak gerçekleşen toplantılara katılarak halkoyunu, el sanatları atölyesi ve kültürel-sosyal etkinliklerde yer alıyorlar. Bu çalışmalarla emekçi kadınların bir arada üretebileceği zeminler yaratmaya çalışılıyor. Bu atölye çalışmaları aynı zamanda emekçi kadınların sorunları üzerinden yan yana geldiği ortamlara dönüşüyor.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün yaklaşmasıyla birlikte bu gündemi işleyen bir çalışma başlattık. Kapitalizmin krizinin faturasını işçi ve emekçilere çok ağır bir şekilde ödetmek için kollarını sıvadığı bugünlerde, bu gündemi de içine alan bir çalışma planladık. Bölgemizde ev ziyaretleri düzenliyor, krizi ve yerel seçim gündemlerini işçi ve emekçilerle tartışarak ortak bir tutum belirlemeye çalışıyoruz.

“Kapitalizm: Kriz, açlık, savaş, yoksulluk, şiddettir!/Emekçi kadınlar mücadeleye!” şiarıyla bir emekçi kadın etkinliği örgütlüyoruz. 22 Kasım günü yapacağımız etkinlik öncesi ev sohbetleri ve söyleşilerle bu gündemi işliyoruz, pek çok olanağı bu çerçevede değerlendirmeye çalışıyoruz.

16 Kasım günü Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları olarak bölgemizde bulunan bir köy derneğinde “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ile ilgili bir etkinlik düzenledik. Ayda bir araya gelen köy derneği üyesi emekçilerin bu ayki toplantısında bizim katılımızla emekçi kadınların sorunları tartışıldı. Etkinliğe çoğunluğu kadınlardan oluşan 30 emekçi katıldı. Öncelikli olarak kurum çalışmalarımızı anlattık ve “Kelebekler”in mücadelesini ele alan bir konuşma yaptık. Ardından “Bu bahar önce emekçi kadınlar yürüyecek” isimli belgeseli sunduk.

Ardından kapitalist toplumda kadının durumunu ele alan bir konuşma gerçekleştirildi. Kapitalist toplumda ikinci cins olarak ezilen, baskı altında tutulan ve aşağılanan kadının gerçek kurtuluşunun devrim ve sosyalizmde olduğu vurgulandı.

Son olarak 22 Kasım günü yapılacak olan etkinliğimize çağrı yaptık. Yapılan sohbetlerle etkinlik sona erdi.

Emekçi Kadın Komisyonları imzalı 25 Kasım gündemli bildirileri etkinlik çağrıları ile birlikte kullanıyor, emekçi kadınları kapitalizmin krizine karşı 29 Kasım’da yapılacak eyleme çağırıyoruz.

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları


Gençliğin faaliyetlerinden…

YTÜ’de gençliğin yanıtı: “Geçit yok!”

YTÜ’de “Geçit yok!” başlıklı çalışmamız devam ediyor. Bu kapsamda etkin bir propaganda faaliyeti yürütüyoruz. Merkezi afişlerin yanısıra çeşitli gündemler üzerinden çıkardığımız afiş ve duvar gazetelerini yaygın bir şekilde kullanıyor, bildiri dağıtımları yapıyor ve düzenli bir biçimde masa açarak dergi satışı gerçekleştiriyoruz.

Ekim Devrimi 91., Yeni Ekimler’in Partisi 10. yılında!

Ekim Devrimi’nin 91., Parti’nin 10. yılını, YTÜ’de sürdürdüğümüz faaliyet ile işlemeye çalışıyoruz. Ekim Devrimi’nin kazanımlarını, sosyalizmin güncel, Yeni Ekimler ve Partisi’nin yakıcı bir ihtiyaç olduğunu ifade eden iki çeşit duvar gazetesini ve afişleri fakültelerde, yemekhanede ve bahçede panolarda kullanıyoruz. Aynı içerikli bildiri dağıtımları yapıyoruz.

Genç-Sen faaliyetleri

YTÜ’de dönem başından bugüne Genç-Sen’in sürdürdüğü propaganda çalışması devam ediyor. Bu kapsamda Genç-Sen kapatma davası ile birlikte gençliğin taleplerini birlikte işleyen afişleri kullanmaya devam ediyoruz. “Parasız eğitim, parasız sağlık! Geleceğimize sahip çıkıyoruz!”, “Soruşturmalar, cezalar geri çekilsin! Eğitim hakkımız engellenemez!”, “Faşizme ve şovenizme geçit yok! Yaşasın halkların kardeşliği! Bîji biratiya gelan!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz! Herkese ücretsiz barınma hakkı! Herkese ücretsiz ulaşım hakkı!”, “Mesleki yeterlilik, yetkinlik saldırısına son! Yetkin mühendislik/mimarlık sömürüye geçirilmiş bir maskedir!” şiarlı afişleri yaygın olarak kullanıp masa açıyoruz.

Ayrıca genel kurulun değerlendirmesini içeren Ekim Gençliği imzalı duvar gazetelerini kampüs içerisinde kullanıyoruz.“Genç-Sen 1. Olağan Genel Kurulu ve ‘demokrasicilik’ oyunu... Devrimci tutum karşısında tahammülsüzlük, tutarsızlık ve ilkesizlik” başlıklı değerlendirme ile Genç-Sen genel kurulunun örgütleniş biçimine ve genel kurul gününe dair düşüncelerimizi bu yöntemle geniş bir bileşene ifade etmeye çalışıyoruz.

YTÜ Ekim Gençliği


AÜ’de “Geçit yok!” kampanyası

Ekim Gençliği’nin merkezi olarak başlattığı “Geçit yok!” kampanyasının çalışmaları Anadolu Üniversitesi’nde yoğun bir propaganda faaliyetiyle sürüyor. Kampanya çalışmalarına merkezi materyallerin kullanılmasıyla başlandı.

Kampanyamızın merkezi afişlerini 12 Kasım gününden itibaren Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nde de yaygın bir şekilde kullanmaya başladık. 13 Kasım günü afiş çalışmasını sürdürerek yemekhane önünde ve çevresinde ajitasyon konuşmalarıyla Ekim Gençliği dergisinin satışını gerçekleştirdik.

14 Kasım günü afişlerimizin yanısıra masa açmayı sürdürerek bildiri dağıtımı yaptık. Ekim Gençliği satışı 14 Kasım günü de devam etti.

Kampanya çalışmasını, haftanın belli günleri masa açarak ve yürüttüğümüz kampanyanın materyallerini yerel bir takım araçlarlarla birleştirerek sürdüreceğiz. 

Anadolu Üniversitesi Ekim Gençliği

Kamp-Üs tanışma etkinliği!

12 Kasım günü Yabancı Diller Bölümü’nde Kamp-Üs dergisi tanışma etkinliği gerçekleştirdik. Kısa bir konuşmayla başlayan etkinlik “Üniversite deyince” isimli geçen yıl Sinema Atölyesi’nin çektiği belgesel gösterimiyle devam etti.

Ardından Kamp-Üs dergisinin çıkışını ve neler yaptığını anlatan bir sohbet gerçekleştirdik ve gündemler üzerine bir planlama yaptık. Derginin çıkış amacını anlattık, örgütlenme ihtiyacına değindik. Karşılıklı sohbet biçiminde gerçekleşen bu bölüm yeni gelen arkadaşlar açısından verimli oldu.

Toplantıda derginin çıkmasıyla birlikte yaygın bir çalışmanın örgütlenmesi ve yapılacak etkinlikler planlandı.

Kamp-Üs dergisi