x

31 Ekim 2008 Sayı: SİKB 2008/43

  Kızıl Bayrak'tan
   Ekim Devrimi’nin 91. yılında sosyalizm güncel, Yeni Ekimler ve Partisi yakıcı bir ihtiyaçtır!
  Patronlarla Amerikancı AKP hükümetinden saldırı sinyalleri…
Ekonomik kriz ve sendikaların tutumu
Devlet terörü tırmanıyor!

Metal TİS’lerinde son durum ve görevlerimiz...

İşçi emekçi haraketinden…
  Kadın çalışmasının önemi ve sorunları…
Yüzü kitlelere dönük etkin bir İşçi ve emekçi kadın çalışması hedeflenmelidir!
  Kapitalizmin krizi ve emekçi kadınlara yansımaları...
  Kot taşlama mı, işçi mezarlığı mı?
  Hesabı tersane işçileri soracak!
  Genç-Sen Genel Kurulları yapıldı...
  İtalya, Yunanistan ve Fransa kaynıyor!
  Sınıfın manifestosu, manifestonun sınıfı: Buluşamayan nehirler mi? - Yüksel Akkaya
  Durum ve gelişmelerin yönü…- M. Can Yüce
  Kapitalizmin krizi ve işçi sınıfı / 2
Volkan Yaraşır
  Mamak İşçi Kültür Evi 8. mücadele yılını bir etkinlikle kutladı!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi emekçi haraketinden…

Rotopak’ta grev ilanı!

Türk-İş’e bağlı Basın-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Rotopak işyerinde devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanmış bulunuyor. Arabulucu sürecinde devam eden görüşmelerden sonuç çıkmaması nedeniyle asılan grev ilan kararının ardından 60 günlük süre başlamış bulunuyor.

TİS görüşmelerinin ilk oturumlarında kazanılmış hakları geriye çekme niyeti taşıyan Rotopak patronu, bu tutumunu ilerleyen süreçte de gösterdi. Rotopak patronu ilk görüşmelerde sunduğu haftalık 40 saat olan çalışma süresini 45 saate çıkarma, %100 olarak ücretlendirilen fazla mesaileri %50’ye çekme, sosyal yardım paketini de yarı yarıya indirme ve yıllık 4 ikramiyeyi maaşlara dağıtma önerilerinden adım atmadı.

Rotopak işçileri toplu sözleşme görüşmelerindeki taleplerinden geri adım atmamakta kararlılar.

 

Kızıl Bayrak / İstanbul



Adana’da “İhale” yasasına protesto

Sağlıkta yıkım politikalarının birer ayağı olan taşeron çalıştırma ve SSGSS 23 Ekim günü Adana Tabip Odası, SES Adana Şubesi ve Dev Sağlık-İş Sendikası Çukurova Şubesi tarafından örgütlenen yürüyüşle protesto edildi.

Hastaneler Kavşağı’nda toplanmaya başlayan kitle Çukurova Devlet Hastanesi’ne yürüyüşe geçti. Devlet Hastanesi’nin önünde ise basın açıklaması gerçekleştirildi.

Tabip Odası, Dev Sağlık İş ve SES pankartlarının açıldığı eyleme 300 kişi katıldı.

                                                                                       Kızıl Bayrak / Adana


Assist’te açlık grevi…

Türk Telekom bünyesinde faaliyet yürüten Assist A.Ş’de işe geri alınma talebiyle eylem yapan çalışanlar Türk Telekom’un Bostancı’daki çağrı merkezi önünde 7 Eylül 2008 tarihinden itibaren direnişteler.

45 gün boyunca işyerleri önünde oturma eylemi yapan Assist A.Ş emekçilerinden Özgür Çataltepe ve Tuncay Gülhan 21 Ekim tarihinde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile 5 günlük açlık grevi yaptılar.

Assist emekçilerine işe giriş ve çıkışlarda Türk Telekom ve Assist A.Ş çalışanları da destek verirken çeşitli sendikalardan da ziyaretler gerçekleştiriliyor. Türk Telekom’da örgütlü olan sendika Haber-İş ise Assist çalışanlarına sahip çıkmıyor.

 

Kızıl Bayrak / İstanbul


DESA’da baskı kuşatması!

Sefaköy’de Desa Deri fabrikası önünde direnişini sürdüren Emine Arslan’ın iş mahkemesinde devam eden davası 24 Ekim günü Bakırköy Adliye Sarayı’nda görüldü.

Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi burada yaptığı açıklamada direnişe artan destekle birlikte saldırıların da yoğunlaştığını ifade etti ve Deri-İş üyelerinin işyerlerinde yaşadığı hakaret ve aşağılamalara dikkat çekti. Sefaköy’de yaşanan baskılar ve polis terörünü teşhir eden Servi, direnişçi Emine Arslan ve ailesini tehdit eden patronunun son olarak Arslan’ın 11 yaşındaki kızını kaçırma girişiminde bulunduğunu duyurdu. Mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini ifade etti.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı basın açıklamasına Belediye-İş, Haber-İş, TÜMTİS, Küçükçekmece İşçi Platformu ve Desa Direnişiyle Dayanışma Kadın Platformu da destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Desa’da akşam eylemi

Giyim sanayisindeki işçi sendikalarının ve hak kuruluşlarının oluşturduğu uluslararası dayanışma kuruluşu Clean Clothes Campaign (Temiz Giysiler Kampanyası-CCC) temsilcileri, Desa Direnişçileriyle Dayanışma Platformu ve Deri-İş Sendikası’ndan uzmanlarla birlikte 24 Ekim akşamı Desa’nın Taksim’deki mağazası önünde eylem gerçekleştirdi.

Sendikal örgütlenme özgürlüğünün Türkiye’de ne kadar uygulandığını gözlemlemek amacıyla ziyarete bulunan Alman Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) ve Clean Clothes Campaign (Temiz Giysiler Kampanyası-CCC) kampanyasını yürüten temsilciler adına yapılan konuşmada Desa’dan atılan 44 işçinin mücadelesini desteklemek için gelindiği söylendi.

Hollanda, Almanya, Filipinler, Polonya, Sırbistan, Makedonya, Romanya’dan Temiz Giysi Kampanyası aktivistleri olarak DESA işçisinin sesini kendi ülkelerinde ve dünyada duyurucakları ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul



Güvencesiz öğretmenlerden açıklama

KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Eskişehir Şubesi İşsiz ve Güvencesiz Öğretmenler Komisyonu 23 Ekim günü şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

Komisyon adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı işsiz ve güvencesiz öğretmenlerin eğitim alanında karşı karşıya kaldıkları sorunlara dikkat çekti. “Kamu Personel Reformu” adı altında işsiz ve güvencesiz öğretmenlerin öğretmenlik haklarından mahrum bırakıldıklarını söyledi, öğretmen istihdamı konusundaki çarpıklığa değindi.

İşsiz ve güvencesiz Öğretmenler Komisyonu’nun taleplerinin sıralanmasıyla açıklama sona erdi.

 

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Eskişehir’de imza kampanyası


Eskişehir Eğitim-Sen’in oluşturduğu İşsiz ve Güvencesiz Öğretmenler Komisyonu 25 Ekim günü Adalar Migros önünde imza standı açtı. “Kadrolu atanmak istiyoruz!” “Sözleşmeli köle olmayacağız!” şiarıyla bir imza kampanyası başlatıldı. Komisyon ve kampanyayla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada Komisyon’un hedefleri anlatıldı ve ardından talepler sıralanarak mücadele çağrısında bulunuldu.

12.30-18.00 saatleri arasında açık kalan standın önünde bildiri dağıtımı ve ajitasyon konuşmaları yapıldı.

 Kızıl Bayrak / Eskişehir


Grevci TEGA işçisinden imza kampanyası

7 Şubat’ta greve çıkan TEGA işçileri, grevin başından beri patronun ve devletin çeşitli saldırılarına maruz kaldı. Grevin bitirmek için her türlü yol ve yöntemi deneyen TEGA patronu, 8 aydır fabrikaya soktuğu kaçak işçilerle üretime devam ediyor.

Grevci TEGA işçileri kamuoyuna yönelik duyarlılık oluşturmak ve taleplerini dillendirmek için bir imza kampanyası başlattı.

Geçtiğimiz günlerde başlayan kampanya süresince her gün BMİS’in Sincan İrtibat bürosu önünde imza standı açılıyor. Ayrıca TEGA işçileri imza föylerini sendika ve kurumlara ulaştırarak kampanyanın daha güçlü bir şekilde sahiplenilmesini bekliyor.


BDSP Sincan


Kızılay’da sürgüne tepki

Dev Sağlık-İş Sendikası, Kızılay Kan Merkezi çalışanlarının sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten atılmasına ilişkin 24 Ekim günü İstanbul Tabip Odası’nda basın toplantısı gerçekleştirdi.

Sendikasız çalışmak kanımıza dokunuyor!/DİSK Dev Sağlık-İş” pankartının açıldığı basın toplantısında ilk sözü alan Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı, Kızılay Kan Merkezi’nin bu uygulamalarının tamamıyla hukuka aykırı olduğunu söyledi, hukuk dışı uygulamalardan vazgeçilmesini istedi.

Dev Sağlık-İş adına, işten atılan Filiz Koçak tarafından yapılan açıklamada yıllardır sağlık hizmeti veren çalışanlar olarak, yaklaşık bir aydır yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak, çalışma yaşamları ve özlük hakları konusunda söz ve karar sahibi olabilmek için Dev Sağlık-İş’e üye oldukları belirtildi. Ancak, sendikal örgütlenme çabalarının Kızılay tarafından çeşitli biçimler altında uygulanan baskılarla engellenmeye çalışıldığını, ancak boyun eğmeyeceklerini ifade etti.

Basın açıklamasının ardından söz alan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen de konuşmasında, kendisi gönüllü olan bir kuruluşun yaptığı bu hukuk dışı uygulamaların, AKP’nin tüm toplumsal alanı kuşatma ve bütün dernekleri cemaatleştirme yoluyla değiştirip, dönüştürme ve yok etme politikalarının bir parçası olduğunu belirtti.

 

Kızıl Bayrak / İstanbul


Osmangazi’de yürüyüş

Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan Türk Sağlık-Sen ve SES üyesi sağlık emekçileri 23 Ekim günü biraraya gelerek Tıp Fakültesi Dekanlığı önüne yürüdüler.

Döner sermaye oranlarıyla ilgili bir önceki hafta yaptıkları eylemde cevap alamadıklarını, döner sermaye hakları için yine burada olduklarını, bir hafta sonra rektörlükte yapılacak yönetim toplantısı sonrasında yine Tıp Fakültesi önünde olacaklarını dile getirdiler.

Yaklaşık 400 kişinin katıldığı basın açıklaması alkış ve sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Rıza Kuas anıldı!

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) kurucularından ve Lastik-İş Sendikası Onursal Genel Başkanı Rıza Kuas 24 Ekim günü ölümünün 27. yıldönümünde Edirnekapı Hava Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Törende konuşan DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtseven, Kuas’ın sendikal anlamda birçok ilke imza attığını belirterek, işçilerin fabrika girişlerinde karşılaştığı üst araması uygulamasının ortadan kaldırılmasını sağlayan mücadelesine değindi. Lastik-İş Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Sarı da Kuas’ın, işçilerin hak ve özgürlüklerinin korunması için önemli bir mücadele verdiğini söyledi.

 Kızıl Bayrak / İstanbul


BMİS, kriz karşısında tedbirler istiyor!

Birleşik Metal İşçileri Sendikası, dünyayı etkisi altına alan, Türkiye’yi de önümüzdeki dönemde kaçınılmaz bir şekilde etkileyecek olan krize ilişkin açıklama yaptı.

BMİS, krizin nedenlerini anlattı, aynı zamanda sermayenin krizi fırsat bildiğini, krizin yükünü işçilere yıkmak istediğini, bu amaçla binlerce işçinin işten çıkarıldığını, ücretsiz izin uygulamalarının gittikçe yaygınlaştığını söyledi.

Birleşik Metal İş Sendikası kriz karşısında krizin faturasının, sermayenin birikimlerinden ödenmesini, haftalık çalışma sürelerinin 40 saate düşürülmesini, çalışma saati düşürüldüğü koşullarda İşsizlik Sigortası kaynaklarının kullanılmasını vb. önerdi.


Tekstil İşçileri Kurultayı gerçekleşti

Tekstil Sen’in düzenlediği “Tekstil İşçileri Kurultayı” 26 Ekim günü Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İki bölümden oluşan kurultay saygı duruşu ile başladı. Kurultayın ilk bölümünde BEKSAV Sinema Atölyesinin hazırladığı “Yaşam soluyan işçilerin öyküsü” adlı sinevizyon gösteriminin ardından divan seçimi yapıldı.

Kurultayın açılış konuşmasını yapan Tekstil-Sen Genel Başkanı Ayşe Yumli Yeter, örgütlenme ihtiyacını zorunlu kılan nedenleri sıraladı, Tekstil-Sen’in kuruluşuna ve hedeflerine değindi.

Kurultayda ‘İşsizlik ve Tekstil’, ‘Tekstil işçisi ve kadın sorunu’, ‘Okmeydanı Tekstil işçilerinin yaşadıkları sorunlar’, ‘Tekstil ve şovenizm’, ‘Çorap işçileri’, ‘Nakış işçileri’ başlıkları altında tebliğler sunuldu. Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan ‘İşçi sağlığı ve iş güvenliği’ tebliğini slayt eşliğinde sundu. Limter-İş’ten Levent Akhan, Maltepe tekstil işçileri adına Muhammet Yalçın, direnişteki Çapa temizlik işçisi Saniye Aydın söz aldılar.

Yaklaşık 120 kişinin katıldığı kurultay Grup Asmed’in söylediği türkülerle son buldu.

 

Kızıl Bayrak / İstanbul


LSG SKY Chefs’te baskılar

Tek Gıda İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Antalya’da bulunan LSG SKY Chefs Havacılık Hizmetleri A.Ş’de çalışan işçilere baskılar sürüyor.
Konuya ilişkin geçtiğimiz Cuma (24 Ekim) günü Antalya Cumhuriyet Meydanı’nda LSG SKY işçileriyle beraber basın açıklaması gerçekleştiren Tek Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç, işyerinde taşeronlaştırma, işten atma ve sendikadan zorla istifa baskılarının yaşandığı bilgisini verdi.

Amaç konuşmasının sonunda sendikal hakları için direnme sözü verdi.


1 Kasım’da Lütfü Kırdar’a!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 1-2-3 Kasım tarihlerinde İstanbul’da “Uluslararası iş sağlığı ve güvenliği bölgesel konferansı” düzenliyor.
Konferansın başlayacağı gün olan 1 Kasım’da sendikalar, odalar, ilerici ve devrimciler de işçi sağlığı ve iş güvenliğini dikkate almayan, işyeri hekimliğini ortadan kaldıran, taşeronlaştırmanın önünü açan, sermayeye yeni kar alanları açan bu yasa tasarısına karşı sözlerini söyleyecekler!
DİSK-KESK-TTB-TMMOB ve Herkese Sağlık Güvenliği Gelecek Platformu, 1 Kasım günü Lütfü Kırdar Kongre Salonu’nun önünde buluşma çağrısı yaptı. Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu da “Patronlara değil, işçiye güvenlik” talebiyle eyleme katılım çağrısında bulundu.

Eğitim-Sen’den imza kampanyası

28 Ekim günü Karşıyaka Çarşı girişinde sabah saatlerinden 18.00’a kadar masa açan İzmir Eğitim Sen 2 No’lu Şube’ye bağlı emekçiler başlattıkları imza kampanyasıyla halkı “nitelikli ve kamusal eğitim” için mücadeleye çağırdı. Anayasada ve uluslararası sözleşmelerde parasız eğitim hizmetinin “hak” olduğunun belirtildiği imza metninde değişik adlar altında velilerden toplanan paraların hukuka aykırı olduğu ve ödenmemesi gerektiği söylendi. TBMM’ye gitmek üzere toplanan imzaların yanısıra parasız eğitim talebiyle okul müdürlerine sunulmak üzere örnek dilekçeler dağıtıldı. Ayrıca “eğitim hakkımıza sahip çıkalım” başlığıyla merkezi broşürler yaygınca kullanıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


BES Tokat’ta yürüdü…

BES’in (Büro Emekçileri Sendikası) “Yargıda adalet, bağımsız, demokratik Türkiye” yürüyüşünün Tokat bölümü başarıyla gerçekleşti.
Tokat’ta adliyenin önünde toplanan BES korteji, polisin yoğun güvenlik önlemleri ile yürüyüşe başladı. Yürüyüşe geçmeden adliye içine giren BES yöneticileri çalışanları yürüyüşlerine destek olmaya çağırdı. Çağrıları pek karşılık bulmasa da BES’liler yürüyüşe geçtiler.
Eğitim-Sen Tokat Şube üyelerinin de verdiği destekle kortej 70 kişiye ulaştı. Tokat Cumhuriyet Meydanı’nda sona eren yürüyüşün ardından bir basın açıklaması yapıldı.

Tokat’tan Sosyalist Kamu Emekçileri