29 Ağustos 2008 Sayı: SİKB 2008/35

  Kızıl Bayrak'tan
  Gerilim, militarizm ve silahlanma yarışı
   ABD ve NATO savaş gemileri Karadeniz’de…
Emperyalist saldırganlığa ve gerici çatışmalara karşı birleşik mücadeleyi yükseltelim!
Sağlık hakkı için örgütlü mücadeleye!

KESK eylemlerinden…

TİB-DER: Gemiler kara bir tabut olmaya devam ediyor!..
  Grevler, direnişler ve TİS süreçleri devam ediyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Metal TİS’leri ve görevlerimiz
  Mehmet Beşeli ile 2008-2010 Metal Grup Toplu Sözleşmeleri üzerine konuştuk…
  Çevresel bunalım bir aşırı-üretim bunalımıdır!
K. Ali
  GOP’ta tekstil ve kot taşlama işçileri buluştu!
  “Çevrecinin daniskası”na yanıt!
  Bolivya’da sınıf çatışmaları keskinleşiyor!
  Dünyadan…
  ABD emperyalizmi “güvenlik anlaşmasıyla” askerlerini yargıdan muaf tutabilecek...
  Gülsuyu’nda festival coşkusu…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan…

Malta’da tersane satışı ve işçi kıyımı!

Malta’da tersane satışının hazırlıkları sürerken, hükümet yetkilileri, satışın 15 Eylül’e ertelenmesindeki memnuniyetsizliklerini dile getirdi. Bu tarihe kadar alıcı bulunmadığı takdirde işletmenin iflas edeceğini, bu durumun 1.700 kişinin işine malolacağını söylediler.

Genel İşçi Sendikası ise işçilere iş garantisi verilmesini istiyor. Hükümet ise, çalışan sayısının 1000’den 700’e düşürülmemesi halinde hiçbir şirketin tersaneyi satın almak istemeyeceğini söylüyor. Malta tersanelerinde erken emeklilik ve gönüllü iş bırakma planına başvuran işçi sayısı 120’ye ulaştı.

Özelleştirmelerin işyerlerini kaybetmek olduğu bilinci ile davranan tersane işçileri mücadelelerini kararlılıkla sürdürüyor.


Nepal’de ulaşım işçilerinin zaferi

Nepal’de ulaşım işçilerinin, gece vardiyasında çalışan otobüs şoförü Krishna Khawas’ın öldürülmesi sonrasında başlattığı grev, hükümet yetkililerinin öldürülen işçinin ailesine tazminat ödemeyi kabul etmesinin ardından sona erdi.

16 Ağustos’ta Nepal Bağımsız Ulaşım İşçileri Sendikası ve Tüm Nepal Ulaşım İşçileri Birliği ile hükümet Khawas ailesine 1 milyon Nepal Rupisi (14.400 Dolar) ödenmesi ve çocuklarına ücretsiz eğitim verilmesine ilişkin maddenin de bulunduğu 6 maddelik planda anlaşma sağladı. Hükümet yetkilileri, özellikle uzun yol seferlerinde çalışan ulaşım işçileri için güvenlik önlemleri alınacağını söyledi.

Nepal Ulaşım İşçileri Sendikası Başkanı Ajar Kumar Rai, yapılan anlaşmanın üç sendikanın ortak hareket etmesinin bir sonucu olarak başarıya ulaştığını söyledi.


Kore’de Hyundai işçileri grevde

Kore’de üç Hyundai Motor Şirketi’nde sendikalı olarak çalışan 45 bin işçi 19 Ağustos günü şirket yönetiminin tekliflerini redderek 4 gün boyunca 4’er saat iş bıraktı. Böylece son iki ay içerisinde 5 grev gerçekleştirilmiş oldu ve şirket 233 milyon dolar zarara uğradı.

İşçiler %9’luk bir zam talep ediyorlar. Sendika ayrıca Hyundai’nin Kore’de daha fazla yatırım yapmasını istiyor. Hyundai firmasının ABD’de, Çin’de, Hindistan’da, Türkiye’de ve Çek Cumhuriyeti’nde fabrikaları bulunuyor. Rusya ve Brezilya’da da yatırımlarını arttırıyor. Bu yılın ilk yedi ayı içerisinde satılan Hyundai araçlarının yüzde 50’den fazlasının Kore dışında üretildiği belirtiliyor.


Hindistan’da kitlesel grevler

Hindistan’da milyonlarca havaalanı, tren ve banka çalışanı artan enflasyona ve hükümetin işçi karşıtı politikalarına karşı 20 Ağustos günü greve gitti. Ülke genelinde gerçekleşen grevlerle aynı zamanda %21’lik zam protesto ediliyor.

Tüm Hindistan Sendikalar Kongresi (AITUC) Başkanı, milyonlarca işçinin iş bıraktığını, grevin büyük başarı sağlayacağını ve hükümete karşı uyarı niteliği taşıdığını belirtti.

Grev ilk olarak Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’den doğu şehri Kalküta’ya sefer yapan havaalanında başladı.

Grevden bankalar da etkilendi. Tüm Hindistan Banka İşçileri Birliği Genel Sekreteri C.H. Venkatchalam, 900 bin civarında banka çalışanının devlet bankalarına taşeronlaştırma sisteminin getirilmesini protesto etmek için greve katıldığını söyledi.


Goodyear mağaza kapatıyor!

Dünyanın en büyük lastik üretici firması Goodyear Tire& Rubber Şirketi yetkililerinin 19 Ağustos günü yaptığı açıklamada, yeterli düzeyde satış yapamayan 92 mağazanın yıl sonuna kadar kapatılarak bunun yerine ABD’deki mağazalarda kar oranının arttırılmaya çalışılacağı söylendi. Goodyear’ın ABD’de toplam 742 mağazası bulunuyor ve mağazaların kapanması sonucunda yıllık 9 milyon dolarlık kaybın önüne geçileceği dile getiriliyor.


Arjantin’de grevler...

Arjantin’in en büyük kenti Buenos Aires’te öğretmenler 21 Ağustos günü ücret artışı talebiyle greve gittiler. Hükümetin önerdiği %7’lik zammı protesto eden öğretmenlerin grevi 4.5 milyon öğrenciyi etkiledi. 20 Ağustos günü sağlık çalışanları da yine Buenos Aires’te 77 hastanede ücret artışı talebiyle grev gerçekleştirdi.


Prag’da Siemens işçilerinden uyarı grevi!

Prag’da 21 Ağustos günü tren üretilen Siemens işletmelerinde uyarı grevi yapıldı. Grev, Siemens tekelinin Prag’taki işletmeyi kapatma kararını açıklaması üzerine gerçekleşti. İşçiler kapatma kararına karşı mücadelelerinde kararlı olduklarını dile getiriyorlar. İşletmede halen 950 işçi İsviçre, İngiltere, İsrail gibi ülkeler için tren üretiyor.

Avrupa Metal Sendika Birliği temsilcileri, Prag’da gerçekleştirdikleri toplantıda, Siemens tekelinin Prag demiryolu işletmesinin kapatılması planını geri çekmesini talep ettiler.


Sri Lanka’da sağlık işçilerinden eylem!

Sri Lanka’da Özel Kan Bankası’na dair yasa taslağı sağlık işçileri ve sendikaları tarafından protesto ediliyor. Sağlık İşçileri Sendikaları’nın çağrısını yaptığı yasa önerisine karşı düzenlenen kampanyaya ülkedeki tüm sağlık çalışanları örgütleri katıldı. Sendikalar tasarının halk için büyük riskler taşıdığını belirterek derhal iptal edilmesini savunuyorlar.


Fas’ta 55 sözleşmeli öğretmen açlık grevinde!

Fas’ta Demokratik Eğitim Kurumu’nda örgütlü 55 öğretmen bir aydır kamu sendikaları bürosunda açlık grevini sürdürüyor. Öğretmenler eylemleri ile, süreli sözleşmesi bulunan 40 bin öğretmenin süresiz çalışmasını, eylemlere katıldıkları için işten atılan öğretmenlerin işe geri alınmasını, ödenmeyen maaşların derhal ödenmesini talep ediyorlar.


Guyana’da şeker pancarı işçilerinin grevi

Güney Amerika ülkesi Guyana’da dört plantasyonda çalışan işçiler bir günlüğüne greve gittiler. İşçiler yüzde 14 ücret artışı talep ediyorlar. İşveren ise yüzde 4.5 zam oranında ısrar ediyor. Bir günlük grev nedeniyle 2 bin ton şeker üretimi yapılmadı.


Uruguay’da genel grev!

Uruguay’da işçi ve emekçiler 21 Ağustos günü  24 saatlik genel greve gittiler. Çağrı kararını tüm sendikalar ortak aldı. İşçi ve emekçiler, hükümetin ekonomi politikalarını değiştirmesi, ücretlerin arttırılması, işçi ve emekçilerden kesilen gelir vergisinin kaldırılması, eğitime ayrılan bütçenin arttırılması, 1973-1985 yılları arasında iktidardaki faşist cuntacılar için 1986 yılında çıkarılan af yasasının iptal edilmesi talepleriyle genel greve çıktılar.


Kanada’da gübre üretilen ocaklarda grev!

Kanada’da Kali madenlerinde çalışan işçilerin 7 Ağustos’ta başladıkları grev sürüyor. Gübre üretilen üç ocakta süren grev nedeniyle üretim yapılamıyor. Grev toplusözleşme görüşmelerinin çıkmaza girmesi üzerine başladı.


Karadeniz Limanı’nda grev!

Karadeniz kıyısında bulunan ve Rusya’nın en büyük iki limanından biri olan Tuapse Ticaret Limanı yöneticileri işçilerin gece vardiyası ücretlerinin uzun zamandır ödenmediğinin mahkeme tarafından onaylandığı, bu yüzden 13 Ağustos’tan beri çoğu yükleme-boşaltma personelinin işe gelmediğini açıkladılar.

Mahkeme ise işçilere 15 yıl boyunca gece vardiyası ücretlerinin ödenmediğini onayladı.

Greve 280 işçi katıldı. İşçiler kişi başı yıllık ortalama 6 bin, toplam olarak ise 72 milyon ruble (2.9 milyon dolar) olan 15 yıllık ücretlerinin tamamının ödenmesini talep ediyorlar.


Guatemalalı öğretmenlerin açlık grevi…

Çalıştıkları Katolik okulunda iki aydır maaşlarını alamayan Guetamalalı öğretmenler, bu durumu protesto etmek için 15 Ağustos günü açlık grevine başladılar.

24 Ağustos günü sağlık durumları kötüye giden ve hastaneye kaldırılan öğretmenlerin dışındaki 10 öğretmen açlık grevine devam edeceklerini açıkladı.

Misyonerlik ve eğitim alanlarına eğilen, Hristiyan tarikatı Cizvitlere ait olan Fey Alegria (İnanç ve Mutluluk) isimli okula Guatemala hükümeti bütçe ayırıyor. Grevdeki öğretmenlerin sözcüsü, devletten para almalarına rağmen okul yetkililerinin işlerine geldiği zaman kiliseye bağlı olduklarını, bu yüzden hiçbir sorumluluk taşımadıklarını söylediklerini belirtiyor.

Devlet okullarının bulunmadığı fakir bölgelerde 47 yerleşkesi bulunan ve 16 bin öğrenciye eğitim veren okullarda 600’den fazla öğretmen çalışıyor.


Afganistan’da Amerikan ordusuna öfke!

Afganistan’ın batısında aralarında çocukların da bulunduğu 90’ın üzerinde sivil, Amerikan işgal güçleri tarafından atılan hava bombardımanı sonucu yaşamlarını yitirdi. Bunun üzerine yüzlerce öfkeli köylü Herat’taki bir köye gönderilen Afganlı askerlere saldırdı. Yapılan açıklamalara göre, Afganistan’da sadece bu yıl içerisinde yaklaşık bin sivilin öldürüldüğü belirtiliyor.


Barış aktivistleri Gazze barikatını aştı!

23 Ağustos günü Kıbrıs’tan Gazze Şeridi’ne iki gemiyle hareket eden farklı ülkelerden insan hakları aktivistleri binlerce Filistinli tarafından coşkuyla karşılandı.

“Free Gaza” adı altında düzenlenen eylem İsrail ordusu tarafından uygulanan barikatı hedef aldı. Uluslararası medyanın yoğun ilgisinden olsa gerek, her iki gemiye geçiş izni verildi.