18 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/16

  Kızıl Bayrak'tan
  Birleşik, kitlesel ve devrimci bir
1 Mayıs’a doğru!..
  Onurumuz ve geleceğimiz için
1 Mayıs’ta alanlara!
301. Madde üzerine koparılan fırtına düzen hukukunun faşist özünü gizliyor...
“İstihdam paketi”nin yeni hediyesi:
Sosyalist Kamu Emekçileri’nden ilerici-öncü kamu emekçilerine çağrı:
SSGSS karşıtı eylemler...
  Mevsimlik işçilerin ‘ölüm mevsimi’!..
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  TKİP II. Kongresi kapanış konuşması... / 2
  Hatice Yürekli yoldaşın anısına...
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı... .
  1 Mayıs faaliyetlerinden...
  İzmir Liseli Gençlik Platformu kuruldu!
  Gençlik hareketinden…
  Kapitalizm açlığı dayatıyor,
halklar ayaklanıyor!
  Dünyadan…
  Toplum cinnetin eşiğinde!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...


Öznur Kablo’da kölelik uygulamaları protesto edildi!

Tekirdağ-Çerkezköy 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet sürdüren Öznur Kablo Fabrikası patronu İbrahim Balarası, 2007 yılından itibaren sendikal örgütlenme mücadelesine adım atan işçilere sistematik baskı uygulamaya başladı.

Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube’yle beraber örgütlenme çalışması yürüten Öznur Kablo işçileri geçtiğimiz Mart ayı içerisinde fabrika içindeki bir konteynırda günlerce hapsedildiler. 2 Öznur Kablo işçisi 13 gün, 9 işçi ise 2 gün kümes büyüklüğünde bir konteynırda insanlık dışı koşullarda tutuldular.

Çerkezköy Organize Sanayi bölgesinde yaşanan bu olaya karşı Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu fabrika önünde eylem kararı aldı. Öznur Kablo işçileri ile BMİS’in örgütlü olduğu çeşitli fabrikalardan işçiler 14 Nisan günü organize sanayi bölgesinde insanlık dışı uygulamalara, baskılara karşı yürüyüş düzendiler, fabrika önünde eylem yaptılar.

Sanayi içinde en önde DİSK, arkasında Birleşik Metal-İş 2 No’lu Şube pankartını açan BMİS üyeleri ve eyleme destek verenler Öznur Kablo’ya kadar coşkulu sloganlarla yürüdüler. “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Öznur işçisi yalnız değildir!”, “İşçinin onuru işkenceyi yenecek!” vb. sloganları atarak fabrika önüne geldiler.

İlk olarak BMİS 2 No’lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram konuştu. Patronun sendikal örgütlenmeyi kırmak için başvurduğu yöntemleri aktararak, kavgada yumruk esirgemeyen bir sendika olduklarını vurguladı. Türk Metal’in sınıf işbirlikçisi tutumunu teşhir eden Bayram, Öznur Kablo işçilerinin onurlu mücadelelerini devam ettirdiklerinin altını çizdi. Ardından konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Öznur Kablo işçilerinin gördükleri muameleyi 18. yüzyıl kölelik koşullarına benzetti.

Eylem sırasında “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganını atan işçiler fabrikanın duvarına protesto amaçlı boya ve yumurta attılar.

Esenyurt BDSP, Küçükçekmece İşçi Platformu, Sefaköy BDSP, Deri-İş Çorlu Şubesi, Tekstil-Sen, ÖDP, EMEP ile Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Siyo, GİMSAN, Paksan, Aryıldız fabrikalarından işçiler de eyleme destek verdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


“Atılan işçiler geri alınsın!”

Belediye-İş Sendikası İstanbul 5 No’lu Şube, Çapa ve Cerrahpaşa’da yaşanan işten çıkarmalara ve tıkanan TİS sürecine ilişkin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Birlik, mücadele-zafer!/Belediye-İş 2 No’lu Şube”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Bilim yuvalarında kölelik çalışma koşullarına hayır!”, “Toplu sözleşme hakkımız engellenemez!” Belediye-İş 5 No’lu Şube pankartlarının açıldığı eyleme Tez Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube üyesi işçiler önlükleriyle katıldılar.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde toplanan işçiler, sloganlar ve alkışlar eşliğinde Dekanlık önüne yürüdüler. Basın açıklamasını 5 No’lu Şube başkanı Nihat Baltaş okudu. Tüm zorluk ve engellemelere karşın taşeron firma olan Avrupa Grubu Seven ortaklığı ile 24 Aralık 2007’de başlayan toplusözleşme görüşmelerinin İstanbul Üniversite yönetimi ve rektörünün uzlaşmaz ve katı tutumu nedeniyle uzlaşmazlıkla sonuçlandığını belirtti. Sorunlar çözülünceye kadar mücadele edeceklerini söyledi. Eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


TEGA: İlk grev ilk dayanışma!

Grevlerinde 70’li günlere yaklaşan TEGA Mühendislik işçileri, 13 Nisan günü Sincan’da bir dayanışma etkinliği düzenlediler. Sincan Organize Sanayi patronlarının tüm baskılarına rağmen sürdürdükleri grevlerinin 67. gününde dayanışma etkinliğinde buluştular.

Saat 15.30’da başlayan etkinliğin ilk konuşmasını Birleşik Metal-iş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül yaptı. Grev sürecinde karşılaştıkları özel güvenlik ve gözaltı terörünü anlattı. Mersin Tarsus’ta kurulu bulunan ve 742 gün süren grevin ardından kazanımla sonuçlanan SCT grevine değinen şube başkanı, TEGA işçilerine birlik ve dayanışmanın gücünü şuöyle özetledi: “Biz kendi gücümüzün farkına vardığımızda ne SSGSS uygulanabilir ne kıdem tazminatı hakkımız gaspedilebilir.”

Dayanışma etkinliğinin ikinci konuşmacısı SCT Turbo Filtre İşyeri Baştemsilcisi Erdinç Tümük oldu. Tümük konuşmasında grevin kazanımlarına değindi.

Tümük’ün ardından DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu salona seslendi. Serdaroğlu yaptığı coşkulu konuşmada bugün yaşananlardan 12 Eylül darbesini ve onun yürürlüğe koyduğu faşist yasaları sorumlu tuttu.

Dayanışma etkinliğinin son konuşmasını DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün yaptı; 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını belirtti ve Taksim çağrısını yükseltti.

Konuşmaların ardından “Emeğin Aydınlık Yüzü” isimli sinevizyon gösterimi izlendi. TEGA grevinin görüntülerinin de yer aldığı sinevizyon gösterimi işçiler tarafından coşkuyla izlendi. Sinevizyonun ardından Sevinç Eratalay, Diyez Müzik Topluluğu ve Hasan Tatar, TEGA grevcilerine ve dayanışmaya gelenlere müzik dinletisi sundular. Müzik dinletisi sırasında halaylar çekildi ve hep bir ağızdan söylenen Çav Bella şarkısıyla etkinlik sona erdi.

Etkinliğe ÖEP, Yurtsever Cephe, Çimsetaş İşyeri Temsilciliği, Sincan İşçiden İşçiye Bülteni, Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER), UİD-DER, İşçi Gazetesi, SES Ankara Şubesi, AÜ Cebeci Kampüsü Öğrencileri, Marksist Bakış Dergisi, EMEP ve SDP tarafından destek mesajları gönderildi.

Dayanışma etkinliği boyunca salondan “TEGA işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları coşkuyla atıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Şahin Motor’da görüşme 17 Nisan’da!

Gebze Çayırova’da DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Şahin Motor işçilerinin 5 Mart’ta başlattıkları direniş devam ediyor.

Şahin Motor’da 5 Mart’ta ikisi sendika temsilcisi olmak üzere toplam 5 işçi kapı önüne kondu. İşten atma saldırısı 17 Mart’ta 54 Birleşik Metal-İş üyesinin atılmasıyla sürdü. Fabrikadaki tüm sendikalı işçilerin kapı önüne konması anlamına gelen bu saldırının ardından fabrika önünde hareketlilik başladı. Kurdukları direniş çadırı ile fabrikaları önünde beklemeye başlayan Şahin Motor işçilerinin bekleyişi sürüyor.

Patron, Birleşik Metal-İş Sendikası’na savaş açmasından hemen önce Tepeören’de fason bir şirket kurarak işten atmaların hemen sonrasında buradaki işçileri Şahin Motor’a aktardı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi Örgütlenme Uzmanı Nihat Akyol, fabrika içinde % 20-30 arasında bir üretim sağlandığı bilgisini verdi. Şimdiye kadar anlaşma sağlanamadığını, 17 Nisan günü yapılacak görüşmeyi beklediklerini belirtti.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Eğitim ve bilim emekçileri birleşin!

Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi, 29-30 Mart’ta İzmir Gümüldür’de gerçekleştirilen “Üniversite: Dönüşüm ve Müdahale” adlı forumun sonuç bildirgesini 16 Nisan günü açıkladı.

Şube adına deklarasyonu Eğitim-Sen 6 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve Şube Sekreteri İsmet Akça yaptı. Kapitalizmin pervasız saldırılarına değinen Akça, özünde toplumsal hak mücadelesi olan üniversite mücadelesinin yalnızca bilim emekçilerinin parçalanmış çabalarıyla yürütülemeyeceğini, üniversitelerin tüm bileşenleriyle bir bütün olduğunu, bu nedenle taşeronlaştırılmış işçilerinden memurlarına, öğretim elemanlarından öğrencilere kadar geniş bir hattın örülmesi ve kurumsal birlikteliğin yaratılması gerektiğinin altını çizdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


16. günde rektörlük önünde...

Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde İstanbul Tabip Odası, SES Anadolu Şubesi ve Sağlık Emekçileri Sendikası MÜ İşyeri Temsilciliği’nin “Herkese eşit, ücretsiz yemek” sloganıyla başlattığı yemek boykotu 16 Nisan’da Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü önüne taşındı.

Otobüslerle üniversite kampüsü önüne gelen sağlık emekçileri, yemek karşılığı katkı payı ödenmesi zorunluluğunu protesto ettiler. Sağlık emekçileri ücretsiz yemek hakkı mücadelelerini 6 aydır ödenmeyen döner sermaye katkı payları, geriye dönük maaş ödemeleri ve kadrolu çalışanların nöbet paralarının ödenmesi taleplerini de ekleyerek genişlettiler.

Kampüs girişinde basın açıklamasını okundu. Açıklama taleplerin tekrar sıralanmasıyla son buldu. SSGSS’ye karşı yürütülen mücadele ve herkese sağlık güvenli gelecek talebi dillendirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Mevsimlik tarım işçilerinin ölümüne tepkiler...

Şanlıurfa’dan bir kamyon kasasıyla Eskişehir’e çalışmaya giden tarım işçilerinden kamyonun devrilmesi sonucu 9’u hayatını kaybetti, 35’i yaralandı. 6 senede 74 tarım işçisi hayatını kaybetti, Tuzla tersanelerinde son 15 yılda yaklaşık 75 tersane işçisi hayatını kaybetti ve daha birçok yerde işçiler hayatlarını patronların kar hırsı yüzünden kaybediyor. Gerçekleşen iş cinayeti ile ilgili açıklama yapan TİB-DER şunları söyledi:

“Kapitalist sistem kar üzerine kurulu patronların çıkarlarını gözeten bir sistemdir. Bu düzen bizi açlığa, sefalete, ölüme mahkûm ederken, biz Tersane İşçileri Birliği Derneği olarak diyoruz ki, artık kölece çalışma koşullarına karşı saflarımızı sıklaştırıp mücadelemizi yükseltelim, işçi sınıfının bayrağı olan kızıl bayrağı daha yukarılara yükseltelim!”

OSB-İMES İşçileri Derneği ise şu görüşlere yer verdi:

“Gerçeklerin üstü her zaman nasıl örtülüyorsa Eskişehir’de yaşanan işçi kıyımının da sadece trafik kazasından ibaret olduğunu söyleyecekler. Bizler kötü çalışma koşullarımıza karşı örgütlenip mücadele etmezsek ölmeye devam edeceğiz. Bizler gerçeklerin farkına varıp bu gidişata artık dur diyebilmeliyiz. Ölüm makinesi olan kapitalist sisteme karşı saflarımızı sıklaştırıp mücadele dinamiğimizi açığa çıkartmalıyız. OSİM-DER’li işçiler olarak iş cinayetlerine ‘ARTIK YETER’ diyoruz ve katliamlara karşı işçi ve emekçileri kenetlenmeye çağırıyoruz.”

ANT Gıda’da halaylı işbaşı!

Balıkesir’in Havran İlçesi’nde kurulu bulunan Ant Gıda’da çalışan işçilerin 48 günlük direnişleri zaferle sonuçlandı. Ant Gıda işçileri halaylar çekerek işbaşı yaptılar. Ant Gıda’ya ait Fora Zeytincilik’te çalışan ve 170 işçiyi kapsayan Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş ve Ant Gıda patronu arasında süren TİS görüşmeleri 22 Şubat tarihinde başlayan grevle kopmuştu.

48 günlük direnişin ardından, Tek Gıda-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamayla, 5 yıla yakın süredir örgütlülüğü devam eden fabrikada ilk kez TİS imzalandığını duyurdu. Yüzde 17 ile yüzde 25 arasında değişen iyileştirmeler sağlandığı açıklandı.

Emekli-Sen’den 1 Mayıs provası!

Sendika ve toplusözleşme hakları için kesintisiz bir mücadele yürüten DİSK’e bağlı Emekli-Sen İstanbul Şubeleri sendika kurma haklarına sahip çıkıyorlar.

Emekli-Sen İstanbul şubeleri aldıkları merkezi eylem kararları çerçevesinde 12 Nisan günü bir kez daha eylemdeydiler. Galatasaray Lisesi önünde DİSK/Emekli-Sen kapatılamaz!” pankartını açarak toplanan Emekli-Sen’liler “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!” yazılı dövizlerle Taksim Tramvay Durağı’na yürüyüş gerçekleştirdiler. 1 Mayıs, SSGSS saldırısı, üniversitelerde artan faşist saldırılar ve Emekli-Sen’in kapatılma davasını sloganlarıyla birleştiren emekliler 1 Mayıs’ın provasını yaptılar.

Basın açıklamasını okuyan DİSK/Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, Emekli-Sen’i kurarken kimseden icazet almadıklarını ve bugün verdikleri mücadele için yine kimseden icazet almayacaklarını söyledi. AKP’nin Emekli-Sen’in kapatılmasını onaylarken kendine dönük kapatma davasında kopardığı yaygarayı örnekleyen Beysülen, AKP’nin saldırı kendine yöneldiğinde demokrasi havarisi kesildiğini ifade etti.

Açıklama, 16 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirilecek yürüyüş duyurusu ve 20 Nisan’da Ankara merkezli gerçekleştirilecek “Emekliler insanca yaşamak istiyor!” mitingine çağrıyla son buldu. Emekliler mücadele taleplerini bir kez daha sıraladılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Arçelik işçilerinin eylemleri sürüyor!

Nakliyat-İş Sendikası üyesi Arçelik işçileri, Koç Holding’e karşı verdikleri mücadelede 103. günü geride bıraktılar. Arçelik işçileri Tuzla Arçelik Fabrikası önünde başlattıkları direnişlerini Nakkaştepe’deki Koç Holding binası önünde devam ettiriyor ve birçok eylemle birleştiriyorlar.

İşçiler 11 Nisan günü Taksim Gezi Parkı’ndan Yapı Kredi Bankası önüne yürüyüş düzenlediler. Burada basın açıklamasını okuyan Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, sendikal örgütlenme mücadelelerinde gösterdikleri kararlılığa işaret ederek, SSGSS saldırısına karşı da direniş coşkularını alanlara taşıdıklarını ifade etti. Açıklamasını sınıf dayanışması vurgusuyla sonlandırdı.

Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapan işçiler yer yer polisin engelleme girişimlerine de maruz kaldılar. Eylemde konuşan Nakliyat-İş yöneticileri önümüzdeki günlerde “Arçelik ürünlerini tüketmeme” kampanyası başlatacaklarını duyurdular.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

TİB-DER’den dayanışma çağrısı!

Öznur Kablo işçilerinin karşı karşıya kaldığı insanlık dışı uygulamayı protesto eden Tersane İşçileri Birliği Derneği Öznur Kablo işçileriyle dayanışma içinde olduklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:

“... Çerkezköy’de hak arama mücadelesinin kurbanı olan işçi kardeşlerimize yönelen saldırıyı bize yöneltilmiş bir saldırı olarak algılıyoruz. Daima onların mücadelesinde onlarla birlikte yan yana olacağız. Zaten sınıf dayanışmasını güçlü tutamazsak bu saldırıların daha şiddetlisi bizi bulacaktır. Bizler Tersane İşçileri Birliği Derneği üye ve yöneticileri olarak buradan bütün ilerici sendikalara, işçi kardeşlerimize açık bir çağrıda bulunuyoruz. Bu saldırı hepimizedir. Çerkezköy ‘Öznur Kablo işçisi yalnız değildir!’i haykırmanın ve patronların karşısına dikilmenin tam zamanı..”


Adana Tekstil Sen’den kurultay...

Adana Tekstil Sen Temsilciliği 13 Nisan günü “Sigortasız, düşük ücretlerle çalıştırılmaya, fazla mesai sömürüsüne son!” şiarıyla Tekstil İşçileri Kurultayı gerçekleştirdi.

Kurultay sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından katılımcıları selamlayan bir konuşma gerçekleştirildi ve Adana Tekstil Sen Temsilcisi Havali Mengi kürsüye davet edildi. Mengi kurultay öncesi yürüttükleri pratik faaliyetleri, neden Tekstil Sen’i kurduklarını anlattı. Ardından Tekstil Sen Genel Sekreteri konuştu. İş cinayetlerinin yanısıra Türkiye’deki tekstil sektörünün durumunu ve sömürünün boyutlarını aktardı.

Ardından Hacer Koçak Mersin Serbest Bölge’de geçtiğimiz yıllarda yaşanılan greve katılan bir arkadaşının mektubunu okudu ve grev sürecini anlattı. Dev Sağlık İş Çukurova Bölge yöneticilerinden Hüseyin Türkmen, Balcalı Hastanesi’nde yaşadıkları deneyimi ve sendikalaşma süreçlerini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.

Verilen aranın ardından bir Tekel işçisi ile emekli bir tekstil işçisi konuştu.

Konuşmaların ardından Havali Mengi tekrar kürsüye çıkarak, sigorta ve sendika hakkı için, kreş hakkı için, 7 saatlik iş günü 35 saatlik çalışma haftası için, çocuk işçiler için kampanya yapılmasını önerdi. Ayrıca SSGSS’ye karşı ve 1 Mayıs’ın ücretli izin olması için kampanya önerisinde de bulundu. Kurultaya yaklaşık 30 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana