8 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/06

  Kızıl Bayrak'tan
  Sahte kamplaşmalar köleliğe ve karanlığa, devrimci sınıf mücadelesi kurtuluşa götürür!
  “Demokratik çözüm yürüyüşü” engellemelere rağmen gerçekleşti!
Sırada kıdem tazminatı hakkı var…
Tuzla tersaneler cehenneminde ölümlerin ardı arkası kesilmiyor!
Bir iş cinayeti, kapitalizm ve insan...
Kadıköy’de “Öğretimize, özgürlüğümüze saygı mitingi”…
  Binlerce Tekel işçisinden özelleştirme karşıtı mücadele kararlılığı
  TÜMTİS işçilerinden eylem...
  SSGSS karşıtı faaliyetlerden...
  Basın sansürü ve görevlerimiz
  TKİP II. Kongresi değerlendirmeleri...
Kadın sorunu ve sınıf içinde kadın çalışması / 1
  Yaşanabilir bir dünya için sosyalizm!
  Çiğli Emekçi Kadın Kurultayı üzerine konuştuk...
  Davutpaşa katliamı: Öfkemiz isyanımızın mayasıdır!
Volkan Yaraşır
  160. yılında Manifesto günceldir!
  Solun Komünist Manifesto ile sınavı...
A. Deniz
  “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” Nokia işçilerinin dayanışma çadırında hayat buluyor!
  Irkçı siyonistler Lübnan hezimetini itiraf ettiler!
  Türk sömürgeciliğinin değişmez unsurları: İnkar, tehcir, asimilasyon ve imha!
M. Can Yüce
  Ankara’da ortak panel...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

Gazete biçiminde okumak için tıklayın

 

Çiğli Emekçi Kadın Kurultayı üzerine konuştuk...

“Örgütlü mücadele gerekiyor!”

- Hangi sektörde çalışıyorsunuz?

- Tekstilde çalışıyorum.

- Çalışan bir kadın olarak yaşadığınız sorunlar nelerdir?

- Zaman kısıtlığından kaynaklı sorunlar oluyor. Zamanın çoğunu işte geçirdiğimden eve ayıracak zaman kalmıyor. Hem evde hem işte çalışmak yorucu oluyor.

- İşçi Kültür Sanat Evi Kadın Komisyonu’nun örgütleyicisi olduğu 17 Şubat’taki kadın kurultayı hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

- Böyle bir kurultay bence iyi olur. Çünkü kadınların çoğu çalışıyor. Kreş olmadığı için kadınların sorunları var.

- Kurultay çalışmaları için önerileriniz var mı?

- Tanıdıklar aracılığıyla ev ziyaretleri yapılabilir.

- Emekçi kadınların yaşadıkları sorunlar için çözüm önerileriniz var mı?

- Her yönden eğitim gerekli. Hakkını savunmayan kadınlar var. Çok şeyi bilmediğinden dolayı çalışma ortamında eziklik hissediyor. Bazı şeyleri bilse, kendini daha cesaretli hisseder. Ne yapacağını bilebilir. Ben İşçi Kültür Sanat Evi’ne gelmeden önce çoğu şeye karşı çıkmazdım. Sonuçta haklarımı öğrendikçe, neler yapacağımı bildikçe kendimi ezdirmeden çalışıyorum. Patronlara nasıl davranacağımı bildiğim için hakkımı daha iyi savunuyorum.

- Kurultay çalışmalarına katılıyor musunuz?

- Zaman buldukça katılmaya çalışıyorum.

***

- Bir işte çalışıyor musunuz?

- Hayır. Ev emekçisiyim.

- Evde çalışan bir kadın olarak yaşadığınız nelerdir?

- Evde çalışmak zor. Görünmeyen bir emek var. Evdeki işler bitmiyor. Yaptığım iş birçok işten zor. Ama emeğin karşılığı olmadığı için kendimi işe yaramaz hissedebiliyorum.

- İşçi Kültür Sanat Evi kadın Komisyonu’nun örgütleyicisi olduğu 17 Şubat’taki kadın kurultayı hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

- Kadın sorunlarının bu kurultay vesilesiyle dile getirilmesi, ön plana çıkması anlamlı. Kadınlar bu şekilde cesaretlenebilir. Sorunlarını daha rahat dile getirebilirler. Kadınlar bu kurultaya gelirlerse yalnız olmadıklarını görürler. Sorunların ortak olduğunu görebilirler. Ve birbirlerine daha çok destek çıkabilirler.

- Kurultay çalışmaları hakkında düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

- Kreş için yapılan imza kampanyasını anlamlı buluyorum. Bu konuda paneller yapılabilir.

- Emekçi kadınların yaşadıkları sorunlar için çözüm önerileriniz var mı?

- Kadın yaşamın her alanında sömürülüyor. Kadınlar dört duvar arasında kalarak yaşadığı sorunların farkına varamaz. Bu yüzden öncelikle kadını bilinçlendirmek gerekiyor. Sorunlardan kurtulabilmesi, haklarını alabilmesi için örgütlü mücadele etmesi gerekiyor.

- Son olarak söylemek istedikleriniz?

- Sömürüldüğünü bilen tüm emekçi kadınları sorunlarına sahip çıkması için 17 Şubat’ta yapılacak olan emekçi kadın kurultayına çağırıyorum.

Kızıl Bayrak / Çiğli

Kurultay çalışmamız devam ediyor!

OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu olarak, 24 Şubat’ta gerçekleşecek olan Emekçi Kadın Kurultayı’na yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bir yandan afiş, bildiri, imza, anket vb. araçları etkin bir şekilde kullanırken, diğer yandan da ev ve fabrika toplantıları ile etkinlikler örgütlemeye çalışıyoruz.

Sarıgazi’de ev toplantısı

Kurultaya yürürken önümüze koyduğumuz ev toplantılarından ilkini 2 Şubat günü gerçekleştirdik. Sarıgazi’de gerçekleştirdiğimiz ev toplantısına katılanlar, ev kadınları, gündelikçi ve fabrikada çalışan işçi kadınlardan oluşuyordu. Kurultayı neden örgütlediğimizi ve kurultay günü nelerin ele alınacağını kadınlara anlattık. Emekçi kadınların somutta yaşadıkları sorunlardan bahsettik ve bu sorunlar karşısında örgütlenip mücadele etmekten başka yol olmadığını ifade ettik.

Canlı ve verimli geçen toplantıda kadınların hepsi söz alarak yaşadıkları sorunları ve çözüm yollarını tartıştılar. Toplantıda Telekom grevi, Tekel direnişi gibi işçi eylemleri ile SSGSS saldırısı da konuşuldu. Kadınlar kurultay tartışmalarına büyük ilgi gösterdiler. Ayrıca ev toplantıları dışında fabrika toplantıları gerçekleştireceğiz.

OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu


“Kreş hakkımız gaspedilemez!”

Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Kadın Komisyonu, 2 Şubat’ta yaptığı basın açıklaması ile sermaye hükümetinin yeni saldırılarında biri olan “istihdam paketi”ni protesto etti. Basın açıklaması Çiğli Belediyesi önünde gerçekleştirildi.

Basın metninde şunlar söylendi: “Sermaye hükümeti, IMF’nin ve patronların istekleri doğrultusunda hazırladığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile sağlık ve emeklilik  hakkımızı elimizden alıyor ve emzirme ödeneğini düşürüyor. Sermaye hükümetinin bu saldırısı dışında, bir de ‘istihdam paketi’ ile işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına göz dikilmektedir. Sermaye hükümetinin, işsizlikle ve kayıtdışı istihdamla mücadele adına tartışmaya açtığı istihdam paketi gerçekte işçiler açısından yeni hak kayıpları getirecektir. (...) İşçi Kültür Sanat Evi Kadın Komisyonu olarak sermaye hükümetinin kreş hakkını gasp etmeye yönelik hazırladığı ‘istihdam paketini’ kabul etmiyoruz ve  bu pakete karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”

Ayrıca, işçi ve emekçi kadınların yaşadıkları çifte sömürüye ve baskıya karşı “Özgürlük ve eşitlik için bir adım ileri!” şiarıyla 17 Şubat günü gerçekleştirilecek Emekçi Kadın Kurultayı’na çağrı yapıldı:

“Emekçi Kadın Kurultayı’nda ele alacağımız önemli konulardan biri de kreş hakkıdır. Komisyonumuz kurultay hazırlıkları çerçevesinde kreş hakkı ile ilgili bir çalışma yürütmüş ve  ‘Çiğli Organize’de ücretsiz, nitelikli kreş!’ talebiyle ilgili olarak başlattığı imza kampanyası sonucu 1000’i aşkın imza toplamıştır. Topladığımız bu imzaları, Çalışma Bakanlığı’na ve Çiğli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’ne göndereceğiz ve kreş hakkımızla ilgili çalışmalarımızı fabrikalarımızda ve işyerlerimizde sürdürmeye devam edeceğiz.”

Eylemde, “Kadın-erkek el ele, örgütlü mücadeleye!”, “Sınıfsal, ulusal, cinsel sömürüye son!”,  “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Çiğli


Emekçi Kadın Kurultayı çalışmalarımız sürüyor!

İşçi Kültür Sanat Evi Kadın Komisyonu olarak, 17 Şubat günü örgütleyeceğimiz kadın kurultayı ile ilgili çalışmalarımız sürüyor.

3 Şubat günü Kadın Komisyonu’muz, kurultay çalışmamızla dayanışma amaçlı düzenlediği kermesin açılışını gerçekleştirdi. Kermes, kadın komisyonumuz üyelerinin ve komisyona destek veren emekçilerin el emeği ürünlerinden oluştu.

Kermes açılışı, komisyon üyesi bir arkadaşın konuşmasıyla başladı. Yapılan konuşmada, kermesin komisyon üyelerinin ve ulaşmaya çalıştığımız emekçi kadınların biraraya gelmesi, paylaşımların artırılması ve dayanışmanın güçlendirilmesi amacını taşıdığı ifade edildi.

17 Şubat’ta yapılacak olan emekçi kadın kurultayının emekçi kadınların sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışmak için önemli bir adım olduğu vurgulandı ve kurultaya katılım çağrısı yapıldı.

Grup Kavel’in söylediği ezgiler ve çekilen halaylarla programımız sona erdi.

Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Kadın Komisyonu