8 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/06

  Kızıl Bayrak'tan
  Sahte kamplaşmalar köleliğe ve karanlığa, devrimci sınıf mücadelesi kurtuluşa götürür!
  “Demokratik çözüm yürüyüşü” engellemelere rağmen gerçekleşti!
Sırada kıdem tazminatı hakkı var…
Tuzla tersaneler cehenneminde ölümlerin ardı arkası kesilmiyor!
Bir iş cinayeti, kapitalizm ve insan...
Kadıköy’de “Öğretimize, özgürlüğümüze saygı mitingi”…
  Binlerce Tekel işçisinden özelleştirme karşıtı mücadele kararlılığı
  TÜMTİS işçilerinden eylem...
  SSGSS karşıtı faaliyetlerden...
  Basın sansürü ve görevlerimiz
  TKİP II. Kongresi değerlendirmeleri...
Kadın sorunu ve sınıf içinde kadın çalışması / 1
  Yaşanabilir bir dünya için sosyalizm!
  Çiğli Emekçi Kadın Kurultayı üzerine konuştuk...
  Davutpaşa katliamı: Öfkemiz isyanımızın mayasıdır!
Volkan Yaraşır
  160. yılında Manifesto günceldir!
  Solun Komünist Manifesto ile sınavı...
A. Deniz
  “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” Nokia işçilerinin dayanışma çadırında hayat buluyor!
  Irkçı siyonistler Lübnan hezimetini itiraf ettiler!
  Türk sömürgeciliğinin değişmez unsurları: İnkar, tehcir, asimilasyon ve imha!
M. Can Yüce
  Ankara’da ortak panel...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

Gazete
biçiminde okumak için tıklayın

 

Binlerce Tekel işçisinden özelleştirme karşıtı mücadele kararlılığı

Tekel işçilerinin özelleştirme karşıtı mücadelesi devam ediyor. Bitlis’te, Diyarbakır, Samsun, Kartal Cevizli, Tokat ve İzmir de alanları doldurarak “Ölmek var dönmek yok!” diyen Tekel işçileri, 2 Şubat’ta da Kadıköy’deydiler. Tekel mitinginde sınıf dayanışması öne çıkarken binlerce kişi özelleştirmelere karşı mücadele çağrısı yaptı.

Tekel işçilerinin düzenlediği mitinge Türk-İş’e bağlı sendikaların İstanbul Şubeleri pankartlarıyla katılarak destek verdiler. Kadıköy İskele Meydanı’nın dolduran sendikalı işçiler ve devrimciler Türk-İş bürokrasisini ıslık ve yuhalamalarla protesto ettiler. Türk-İş’e “genel grev!” çağrısı yaptılar.

Saat 12.00’de Haydarpaşa Garı önünde toplanmaya başlayan Tekel işçileri pankartlar açarak kortejler oluşturdular. Kortejin en önünde Tekel işçilerinin çocukları ve işçi kadınlar yürüdüler. 2000’e yakın kişinin yer aldığı Tek Gıda-İş kortejinde Türk bayrakları ve Fatih Sultan Mehmet’in fotoğrafları göze çarptı.

Türk-İş’e bağlı sendikalardan Belediye-İş, TÜMTİS, Deri-İş Tuzla Şubesi, Hava-İş, Türk-Metal, Tes-İş, Basın-İş, Petrol-İş, Harb-İş, Tez Koop-İş, Haber-İş, Türkiye Denizciler Sendikası, Yol-İş, Demiryol-İş Sendikaları mitinge pankartlarıyla katılarak yerlerini aldılar.

Meclisten geçen saldırı yasalarına seslerini çıkarmayan DSP, CHP, BBP, BCP ve İP çetesi gibi düzen partileri de mitinge katıldılar.

Saat 12.30’da başlayan yürüyüşe reformist partiler ve devrimci güçler de katıldılar. Sınıf devrimcileri mitinge “Direnen Tekel işçisi kazanacak! Yaşasın sınıf dayanışması/BDSP” pankartıyla katıldı.

Tek Gıda-İş imzalı “Tekel, AKP’yi iktidar yapan Aydın Doğan’a peşkeş çekilemez!”, “Ülkenin gelirlerini yok ederek İMF’den para dilenilemez!”, “Tekel vatandır satılamaz!” pankartlarının yer aldığı kortejlerden sıkça, “Genel grev-genel direniş!”, “Tekel vatandır satılamaz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kahrolsun İMF, bağımsız Türkiye!” sloganları yükseldi.

Miting alanına giren kortejler arama noktasından geçerken kürsüden katılımcıların pankartları okunarak alkışlandı. BDSP, Yurtsever Cephe, TKP,  EMEP, İşçi Gazetesi ve ESP mitinge pankartlarıyla katılarak coşkulu ve gür sloganlar attılar. Yurtsever Cephe yürüyüşe kitlesel bir katılım sağladı.

Yürüyüş kitlesinin alanda toplanmasının ardından başlayan programda ilk olarak Tek Gıda-İş 4 No’lu Şube Başkanı Yunus Durdu kısa bir konuşma yaptı ve Tekel işçisinin mücadelesinin bitmeyeceğini söyledi. Ardından bir kadın işçi mücadele coşkusunu yansıttığı şiirini okudu.

Saygı duruşuyla devam eden miting programında son olarak Türk-İş Genel Sekreteri ve aynı zamanda Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel konuştu. Mustafa Türkel mikrofona geldiğinde miting alanındaki binlerce kişinin yuhalamasıyla karşılaştı. Alandan, Türk-İş ve Tek Gıda-İş’in sendikal bürokrasisine karşı yükselen öfke “Kahrolsun sendika ağaları!”, “Türk-İş uyuma işçine sahip çık!”, “Türk-İş göreve genel greve!” sloganlarıyla yankı buldu. Sendika bürokratları devrimci demokrat kortejlerden yükselen sloganları kesmek için harekete geçseler de bunu başaramadılar.

Kürsüden konuşan Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Tekel’in özelleştirmesine karşı verdikleri mücadelede and içtiklerini söyledi. Günah çıkartan konuşmasını Tekel işçilerinin 18 Şubat tarihinde Ankara’da yapacakları mitinge çağrıyla sonlandırdı. Mitingin kapanış konuşmasında da Ankara mitingine çağrı yapıldı. Miting sloganlarla sona erdi.

DİSK’e bağlı sendikalardan ise Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge ve bağlı şubeler mitinge işyeri temsilcileri ve üyeleriyle beraber katıldılar. KESK’e bağlı sendikalardan Eğitim-Sen ve Yapı-Yol Sen İstanbul Şubesi de mitinge destek verdiler.

Kızıl Bayrak/İstanbul

 

Büyükçekmece İşçi Kurultayı hazırlıklarından...

Örgütlenme sorununu tartıştık!

2. Büyükçekmece İşçi Kurultayı hazırlık çalışmaları devam ediyor. Kurultayı örgütleme çalışmasının bir parçası olarak 3 Şubat günü “örgütlenme sorunu” kapsamında bir seminer gerçekleştirildi. Volkan Yaraşır’ın katılımcı olduğu semineri Kurultay Hazırlık Komitesi sözcüsü sundu.

KHK adına yapılan konuşmada genel olarak işçi sınıfına yönelik saldırılara değinildi. Kurultayla hedeflenenin, varolan örgütsüzlüğü ve dağınıklığı bir nebze de olsa gidermek, sermayeye karşı işçi sınıfının gücünü açığa çıkaracak bir mücadele hattı yaratmak olduğu vurgulandı.

Ardından sözü Volkan Yaraşır aldı. İlk olarak Davutpaşa’da yaşanan katliama değinip, kapitalizmin acımasız ve vahşi yönüne vurgu yaparak, bu düzenin işçi sınıfının kanıyla beslendiğini ifade etti. Bu ve buna benzer olaylara örgütlü tepki verilemediğine, sermayenin de bundan güç aldığına değinerek, bu tarz iş cinayetlerinin önüne geçmenin tek yolunun sınıfsal kimlik ve bilinçle donanmış işçi sınıfının örgütlü mücadelesi olduğunu vurguladı.

Daha sonra örgütlenme sorununu ele alarak, çeşitli ülkelerden bir takım örneklerle kapsamlı bir konuşma yaptı. Konuşması boyunca taban örgütlenmelerine, işyeri komitelerine özel bir vurgu yapan Yaraşır, taban örgütlülüklerinin işçi sınıfının iktidar mücadelesinde çok temel bir yerde durduğuna dikkat çekerek, işçi sınıfının burjuvaziye karşı mücadelesinde kendisini varedebileceği en önemli araçlardan biri olduğunu ifade etti.

Yaraşır sanayi sitelerinde, büyük işçi havzalarında nasıl bir örgütlenme modelinin esas alınması gerektiğine de değinerek, burada bulunan her işçi arkadaşın kapitalizme karşı sınıfsal bir kinle hareket ederek, bu mücadelenin hem hamalı hemde mimarı olması gerektiğini vurguladı.

Konuşmanın ardından toplantıya çeşitli fabrikalardan katılan işçiler de söz alarak düşüncelerini ifade ettiler. Toplantı ara verilmeksizin yaklaşık ikibuçuk saat sürmesine rağmen katılımcılar dikkatle sonuna kadar dinlediler. 60 kişinin katıldığı toplantı canlı bir atmosferde gerçekleşti.

Esenyurt/Kızıl Bayrak


Çiğli İşçi Kurultayı’na ilk adım!

Çiğli Organize’de çalışan öncü işçilerin girişimiyle 3. Çiğli İşçi Kurultayı’nın hazırlık çalışmalarına başlandı.

Öncü işçiler, Mayıs ayı içerisinde yapılması planlanan 3. Çiğli İşçi Kurultayı için 3 Şubat günü İşçi Kültür Sanat Evi’nde biraraya geldiler. Yapılan toplantıda, kurultay aracılığıyla sorunları çok yönlü tartışmak ve ortak bir mücadele hattı oluşturmak için tartışmalar yapıldı ve hazırlık komitesi oluşturuldu.

Toplantıda ilk olarak işçi sınıfına yönelik saldırılara ve bölgemizde işçilerin yaşadığı sorunlara değinilerek, işçi sınıfının örgütsüzlüğüne vurgu yapıldı. Kurultayın tam da böyle bir ihtiyacın ürünü olarak ortaya çıktığı, kurultayla hedeflenenin varolan örgütsüzlüğü aşmak ve sermaye sınıfına karşı işçi sınıfının gücünü açığa çıkaracak bir mücadele hattı yaratmak olduğu vurgulandı.

İşçi kurultayını amacına uygun bir şekilde örgütlemek için önerilerin ve kullanılacak araçların da tartışıldığı toplantıda, tebliğ sunumları için işbölümü yapıldı. Kurultayın ön hazırlık sürecini daha iyi planlamak için alt komisyonlar oluşturuldu. Ayrıca kurultay çalışmalarına daha çok işçinin katılması için yapılacak etkinlikler ve eğitim ihtiyacı tartışıldı.

Kurultay Hazırlık Komitesi, kurultayın güçlü bir şekilde gerçekleşmesi için çalışmalarını adım adım örmeye devam edecek.

Kurultay Hazırlık Komitesi’nden işçiler