4 Ocak 2008 Sayı: SİKB 2008/01

  Kızıl Bayrak'tan
   İşbirlikçi burjuvazi yeni yıla içe ve dışa dönük saldırılarla başladı!..
  Kürt halkı kudurgan bir şovenizmin kıskacında bir yılı daha geride bıraktı...
2007 sermayenin yoğun saldırıları ile geçti!
2008 mücadele yılı olacak!
“Herkese sağlık güvenli gelecek” için
genel grev–genel direnişi tabanda örelim!
Sınıf hareketinde birleşik mücadelenin
artan önemi ve büyüyen olanaklar
  SSGSS saldırısına karşı eylemler...
  Cevizli Tekel işçilerinden özelleştirme saldırısına tok yanıt!
  Asgari ücret belirlendi...
  Nereye gidiyoruz?
Yüksel Akkaya
  Kurultay sonrasında mücadelenin ve örgütlenmenin yeni bir dönemine doğru... !
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Emekçi Kadın Komisyonları 10 Şubat’a hazırlanıyor... .
  Gençlik hareketinden...
  Dünya’dan...
  Doğanın yıkımının nedeni kapitalizmin kâr hırsıdır!..
  4 Ocak ‘96 / Ümraniye: Devrimci tutsaklar saldırıyı tok bir direniş şiarı ile karşıladılar...
  Bir rahibin bedeninde şan–şöhret aramak...
  Yeni bir yıla girerken...
M. Can Yüce
  Yeni yıla emeğin hakkıyla
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Cevizli Tekel işçilerinden özelleştirme saldırısına tok yanıt!

“Şalter inecek bu iş bitecek!”

Birçok ilde özelleştirme saldırısına militan eylemlerle yanıt veren Tekel işçileri, 27 Aralık günü Kartal Cevizli’de kurulu sigara fabrikalarına sahip çıktıklarını bir kez daha gösterdiler.

Saat 10.30’ta Cevizli Sigara Fabrikası’nın önünden başlayan yürüyüş, daha başlangıç aşamasında kolluk güçlerinin engellemeleri ve keyfi tutumuyla karşı karşıya kaldı. Fabrikadan çıkan işçilere sahilden yürütme dayatmasında bulanan polis, işçilerin “minibüs yolundan yürüyeceğiz” diyen kararlılığı karşısında geri adım attı.

Yürüyüş Tek Gıda-İş’in pankartın açılması ve “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla başladı. Yürüyüş boyunca işçilerle polis arasında gerilim ve arbede yaşandı. İşçiler yolu kapatmak isteyince kısa süreli gerilimler yaşandı. Ancak işçiler tüm yürüyüş boyunca kararlılıklarını sloganlarıyla ve coşkularıyla gösterdiler. Yürüyüş süresince Kartal halkına ve esnafına destek çağrıları yaptılar. Eylemde sık sık “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Birlik, mücadele, zafer!”, “Yılgınlık yok direniş var!”, “Tekel özelleştirilemez!”, “Tekel işçisi yalnız değildir!”, “Satılmış medya istemiyoruz!”, “Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP!”, “Tekel’e uzanan eller kırılsın!”, “Tekel vatandır, vatan satılmaz!” sloganları atıldı.

Komünistler yürüyüşe Tekel işçilerinin mücadelelerini sahiplenen dövizleriyle katıldılar. Tersane işçileri de TİB-DER imzalı dövizleriyle eylemde yer aldılar. BDSP’lilerin ve tersane işçilerinin coşkulu sloganları Tekel işçileri tarafından tüm eylem boyunca sahiplenildi.

Ayrıca İLGP’li bir liselinin Kartal Meslek Lisesi önünde biriken liselileri yaptığı ajitasyon konuşmasıyla eyleme çağırması işçiler tarafından coşkuyla karşılandı. Yürüyüş boyunca polis işçilerin taleplerine ve mücadelesine tahammülsüzlüğünü tehdit ve taciz ederek sürdürdü. BDSP ve TİB-DER’li 2 kişi polisle yaşanan arbede sırasında hafif yaralandı. TİB-DER ve BDSP’liler Kartal Meydanı’na kadar polisin tacizi ve gözaltı tehditine maruz kaldılar. Ancak komünistler polisi “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganıyla yanıtladılar ve sloganlar işçiler tarafından büyük bir coşkuyla sahiplenildi.

Polis, yürüyüş sırasında bir kişiyi gözaltına almak istedi ancak kitle sahiplenince bırakmak zorunda kaldı. Polis Kartal girişinde yürüyüşü sahile çevirmeye çalıştı ancak işçilerin kararlılığı bir kez daha kazandı. İşçiler minibüs yoluna geçtiler. Bir işçi Kartal girişinde polisin barikat kurmasına direnince polisler tarafından dövüldü. Bu saldırı da işçiler tarafından protesto edildi.

Kitle Kartal Meydanı’na geldiği zaman sendika adına açıklamayı Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç yaptı. Amaç, Tekel işçisinin 15 yıldır direndiğini, ülke kaynaklarının hükümet ve yandaşları tarafından yağmaladığını, işçi ve emekçilerin IMF’ye ve yabancı sermayeye muhtaç edildiğini ifade etti. Ülke genelinde oluşturulan eylem komitelerinin 3 Ocak günü toplanacağını, eylem takvimlerinin netleşeceğini ve 1 Ocak günü Tokat Tekel işçilerinin bir miting gerçekleştireceğini duyurdu. Genel sekreterin konuşması sık sık işçilerin “Şalter inecek, bu iş bitecek!”, “Gemileri yaktık geri dönüş yok!”, “Genel grev-genel direniş!” sloganlarıyla kesildi. Ardından 2 No’lu Şube Sekreteri Yunus Durdu konuşma yaptı ve gerekirse Ankara’da eylem yapacaklarını söyledi.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı eyleme, DİSK Emekli-Sen, Genel-İş 1 No’lu Şube, DİSK Lastik-İş, Tarım-İş, Petrol-İş Kartal Şube, Tümtis, Kamu-Sen, TİB-DER, BDSP, Mücadele Birliği, ESP, TKP ve EMEP destek verdi. Ballıca Sigara Fabrikası işçileri, Tek Gıda-İş’te örgütlü Knorr ve Kent Gıda işçileri de eylemde sınıf kardeşlerinin yanında yeraldılar.

Kızıl Bayrak/Kartal


“Tekel bizimdir, bizim kalacak!”

Tekel’in özelleştirilmesine ve son günlerde bazı Tekel fabrikalarının satışının da ön plana çıkmasına karşı Tek Gıda-İş tarafından ülkede bir dizi miting gerçekleştirildi. Tek Gıda-İş’in bölgesel mitinglerinden biri de 1 Ocak günü Tokat’ta yapıldı. Saat 12.30’da gerçekleşen yürüyüşe 10 bine yakın emekçi katıldı.

Yürüyüşe Ballıca ve Samsun tekel fabrikasından işçilerin yoğun katılımı dikkat çekti. Eylemde siyasi parti ve emek örgütlerinin kendi pankartlarını açmalarına izin verilmezken, Tek Gıda-iş’in hazırladığı pankartlar arkasında yürüyüş gerçekleşti. Miting alanına gelindiğinde katılımın düşmesi dikkat çekti.

Yürüyüş boyunca “Tekel satılamaz!”, “İş-ekmek yoksa barış da yok!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Tekel bizimdir, bizim kalacak!”, “Tekel vatandır, vatan satılamaz!” sloganları sık sık atıldı.

 

“Tekel-Tersane omuz omuza!”

Özelleştirmeye karşı fabrikalarında direniş ateşi yakan Tekel işçileriyle dayanışmayı yükseltmek için 27 Aralık günü Kartal’daydık. Saat 10:00’da Cevizli Tekel Fabrikası’nda biraraya gelen Tekel işçileri ilk önce fabrika içerisinde kortejler oluşturup, sloganlar atmaya başladılar. Ardından Tersane İşçileri Birliği olarak fabrika önüne giderek, “Direne direne kazanacağız!/TİB”, “Tekel’den tersaneye, her yer direniş, her yer kavga!/TİB”, “Direne direne kazanacağız!/TİB” yazılı dövizlerimizi açtık ve slogan atmaya başladık. “Tekel-Tersane omuz omuza!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Tekel işçisi yalnız değildir!” sloganları Tekel işçileri tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı.

Ardından diğer devrimci gruplarda yanımızda dövizlerini açarak slogan atmaya başladılar. Kısa bir süre sonra fabrikanın kapısı açıldı ve kitle alkış ve sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca BDSP ile yanyana yürüdük. Bulunduğumuz alanda gür ve coşkulu sloganlar atıyorduk. Yol boyunca polisin provokatif tavırları o coşkunun bulunduğu alana yöneliyordu. Tersane İşçileri Birliği Derneği üyeleri olarak birçok kez polisin saldırısına maruz kaldık. Polisin kudurgan tavrına maruz kalan sadece biz değildik. Aynı zamanda Tekel işçileri ve BDSP’liler de saldırıya uğrayanlar arasındaydı.

Değişik noktalarda işçilere ve devrimcilere yönelen her saldırı işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Birçok işçinin bizleri koruma dürtüsüyle hareket etmesi de bunu gösteriyordu. Cevizli’den Kartal Meydanı’na kadar sayısız kez polisin saldırılarılarına maruz kaldık.

Günlerdir militan bir direniş sergileyen Tekel işçileri bu saldırgan tutumlar karşısında safları daha da sıklaştırıyorlar. Dostu düşmandan ayırma bilinçleri gelişerek güçleniyor. Sendikanın geri tutumlarına rağmen işçilerin direngen tutumu ön plana çıktı. Eylem boyunca militan çizgi ile icazetçi çizgi çoğu yerde çatıştı. İşçilerin yolu kapatarak yürüme isteği sendikal bürokrasi tarafından engellenince, işçilerle sendikacılar arasında gerilimli anlar yaşandı. Eylemde göze çarpan bir başka nokta ise, Tekel’in kadın işçilerinin mücadele içerisinde çelikleşip militanlaşmasıydı.

Tekel işçisinin yıllardır süren özelleştirme karşıtı bu mücadelesi giderek daha da militanlaşacağa benziyor. İşçi sınıfına düşen görev en kısa zamanda tekel işçilerinin yaktığı ateşi her yana yaymaktır. Bizler Tuzla tersaneler cehenneminde çalışan işçiler olarak tekel işçileriyle eylemli sınıf dayanışmasını yükselteceğimizi, tekel direnişini bulunduğumuz alana yayacağımızı ilan ediyoruz.

Tersane İşçileri Birliği