24 Ağustos 2007 Sayı: 2007/33(33)

  Kızıl Bayrak'tan
   Dikkatler sınıf hareketine, güç ve enerji sınıf çalışmasına!
  Grev hazırlıkları yayılıyor, bürokratlar susuyor!
Grev hakkı için birleşik mücadele!.
Nazi artığı Halacoğlu’nun ırkçı-şoven hezeyanları…
İşçi ve emekçi hareketinden...
Liberal sol için bir pusula ya da islami demokratik faşizmin işçi sınıfı ile imtihanı
Yüksel Akkaya
  TÜTSİS “esneklik” dayatıyor, TEKSİF uzlaşmadan bahsediyor!
  KESK üyeleri ve yöneticileriyle toplu görüşme süreci üzerine konuştuk...
  Seçimler ve yeni dönem/2
22 Temmuz seçimleri ve düzen partileri
  Piyasalaşan eğitim sisteminde mesleki eğitim:
  Tersaneler cehenneminde hak alma
mücadelesi büyüyor!
  İşgalci zorbalar Irak’a
“Bosna modeli” öneriyor
  Şeriatçı Suudi rejimi emperyalist-siyonist güçlerin safında...
  Filistin, Irak ve Lübnan’da mikro ve kanton devletler kuruluyor... / 4
Volkan Yaraşır
  Devlet ve siyaset kurumu - M. Can Yüce
  Coca Cola’nın sirkine
bu sene de davet var!
  Sacco ve Vanzetti’yi insanlığın vicdanında canlı tutmak için...
  Bir-Kar Gençliği: “2. Enternasyonal
Gençlik Buluşması”na hazırlanıyoruz!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Bursa’da sağlık işçileri gecesi...

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi işçileri 20 Ağustos akşamı düzenledikleri gecede dayanışma çağrısı yaptılar. İşçiler adına yapılan konuşmada hakların alınması için birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı.

Dev-Sağlık-İş Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu yaptığı konuşmada örgütlenme mücadelesinin Bursa’da güçlenerek devam ettiğini söyledi. Çeşitli sendika şubeleri ve derneklerin destek verdiği eylemde konuşan SES Bursa Şube Başkanı Çetin Erdolu, örgütlenme mücadelesinin kamu emekçileriyle işçilerin ortak mücadelesi olduğunu vurguladı.

İzmir’deki örgütlenme mücadelesine destek verdiği için üniversiteden atılan Prof. Dr. İzge Günal yaptığı konuşmada, seçimler ardından üniversite hastanesinden işçilerin atılmasının yeni bir saldırı dalgasının başlangıcı olabileceğini, bu saldırılara karşı mücadelenin ve dayanışmanın yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Kızıl Bayrak/Bursa


Emekli-Sen’den basın açıklaması...

DİSK/Emekli-Sen üyeleri 20 Ağustos günü Kızılay GİMA önünde bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasında, 22 Temmuz seçimlerinde parlamentonun %68’inin değiştiği ancak iktidarın değişmediği vurgulandı. Yeni dönem milletvekillerinden, Anayasa’nın 90. maddesinde herkes için öngörülen “sendikalaşma” hakkının emekliler tarafından kullanılmasını sağlayan statü yasasının çıkarılması için destek talep edileceği belirtildi.

Eylemde konuşma yapan KESK Genel Sekreteri, toplu görüşme sürecine değinerek bunun bir orta oyunu olduğunu söyledi ve milyonlarca kamu emekçisinin açlığa mahkum edildiğini belirtti.

Kızıl Bayrak/Ankara

Tekstil’de 5 işyeri daha greve gidiyor!

Türk-İş’e bağlı TEKSİF ve DİSK-Tekstil sendikalarının ardından toplu iş sözleşmelerinde uyuşmazlığın çözülmemesinden dolayı Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu 5 işyeri için de grev kararı alındı.

Öz İplik-İş Sendikası ilk 6 ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de yüzde 10 oranında zam teklifinde bulunurken, TÜTSİS ilk 6 ay için zam yapmamayı ve ikinci 6 ay için yüzde 3 zam yapmayı önerdi. Yeni işe gireceklere ise ikramiye ödemeyeceğini açıkladı.

Grev kararını prosedüre uygun bir biçimde işleteceklerini açıklayan Öz İplik-İş Sendikası yönetimi önümüzdeki günlerde grev tarihini açıklayacak.

TÜMTİS: “Mücadelemizde kararlıyız!”

İzmir Pınarbaşı 5. sanayi bölgesinde bulunan Akdeniz Selçuk Ambarı adlı işyerinde işçilerin TÜMTİS’te örgütlenmesi üzerine sermayenin saldırıları ile karşılaşılmıştı. Bu saldırılar üzerine TÜMTİS İzmir Şube Yönetim Kurulu tarafından Akdeniz Selçuk Ambarı önünde bir eylem gerçekleştirildi.

21 Ağustos günü yapılan eylemde, sendikalaşma hakkını kullandıkları için patronun baskı, tehdit ve işten atma saldırısı ile karşılaşan işçilere sahip çıkıldı. Kazanana kadar mücadele edileceği vurgulandı.


Petkim’de greve doğru!

Petkim’de Petrol-İş Sendikası’na üye 3 bin işçi adına yürütülen sözleşme görüşmelerinde anlaşmazlık devam ediyor. 21 Ağustos günü konuyla ilgili bir açıklama yapan Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, talepleri karşılanmadığı koşullarda greve çıkacaklarını söyledi. Doğangül, istedikleri bir toplu sözleşmeyi imzalayabilmek için toplu sözleşmenin ayrılmaz bir parçası olan grev hakkı dahil her türlü meşru ve demokratik direnme hakkını kullanmak konusunda kararlı olduklarını vurguladı.


SSK’da grev kararı

Tez Koop-İş Sendikası, Sosyal Sigortalar Kurumu’yla devam eden toplu sözleşme sürecine ilişkin olarak 20 Ağustos günü yazılı bir açıklama yaptı. Toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamadığı için grev kararı alan Tez Koop-İş Sendikası, yaptığı açıklamada 23 Ağustos Perşembe günü Fındıklı’daki Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapacağını, grev kararını duyuracağını belirtti.

Açıklamada “Sosyal Güvenlik Kurumu toplu iş sözleşmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetimi ve Kamu İşverenleri Sendikası (Kamu-İş), ek ödeme talebimize olumsuz cevap vermektedir. Ayrıca masa başında çalışan üyelerimize iş kıyafeti olarak pantolon verilmesi talebimize de olumsuz cevap verilmiştir. Ek ödeme, kurum gelirlerinden karşılanmakta ve işçiler dışında tüm çalışanlara zaten ödenmektedir. Tez Koop-İş Sendikası olarak toplam 280 üyemize de bu ödemenin verilmesini istiyoruz” denildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Direnen işçilerle dayanışmaya!

İzmir’de Akdeniz Selçuk Nakliyat işçilerinin TÜMTİS’de sendikalaşmaları nedeniyle 5 işçi atılmış, bunun üzerine işçiler direnişe geçmişti.

14 Ağustos’ta işyeri önünde direnişe geçerek beklemeye başlayan işçilerin üzerinde direnişi kırmak amacıyla polisin baskısı artmaya başladı. 16 Ağustos tarihinde fabrika önüne yığınak yapan polisler 8 sendika üyesini gözaltına aldı. Gözaltına alınanların durumunu öğrenmek isteyen TÜMTİS Genel Sekreteri Güreli Yılmaz, Genel Örgütlenme Sekreteri Muharrem Yıldırım, Şube Başkanı Cafer Kömürcü ve şube yöneticileriyle beraber yaklaşık 20 kişi gözaltına alınırken, biber gazlı saldırı sonucu İlhan Kömürcü ve Ergün Karakaş hastaneye kaldırıldı. Tümtis Merkez Yönetim Kurulu, 17 Ağustos tarihinde yaptığı yazılı açıklama ile saldırıları ve gözaltıları protesto etti.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Haber-İş arabulucu başkanlığında 3. kez toplandı

Türk Telekom AŞ ile Hava-İş Sendikası arasında yürütülen 7. TİS görüşmeleri, resmi arabulucu başkanlığında 16 Ağustos günü Telekom AŞ Genel Müdürlüğü’nde yapıldı. Toplantıda uyuşmazlık konusu maddeler üzerinde görüşmeler devam etti.

Sendika tarafından yapılan açıklamaya göre, işverenin teklifi olan ihaleli işlerde çalışma başlıklı 112. madde toplu iş sözleşmesinden çıkartıldı.

Diğer yandan işverenin icra kurulunda anlaşmaya varılamayan maddeler üzerinde görüşme yapılacağının ve süreye ihtiyacı olduğunun bildirilmesi ve resmi arabulucunun uygun görüşü ile resmi arabulucu ile görüşme süresi 6 iş günü daha uzatıldı. Taraflar bu süre içerisinde bir araya gelerek görüşecekler ve resmi arabulucu başkanlığında son kez 22 Ağustos’ta biraraya gelecekler.


Tez Koop-İş’ten Hava-İş’e destek

Tez Koop-İş Genel Başkanı Gürsel Doğru 15 Ağustos tarihinde yaptığı yazılı açıklamada her koşulda Hava-İş Sendikası’na destek olacaklarını ilan etti.

Açıklamada patronların tüm olanaklarını seferber etmesine ve yapılan hukuksuzluklara rağmen oylamada greve “evet” çıktığı ifade edildi. THY işçilerinin gerektiğinde greve çıkma konusunda kararlı oldukları dile getirildi. Grevin işçi sınıfı için bir hak olduğu ve gerekirse kullanılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada “Biz, Tez-Koop-İş Sendikası olarak, tüm engellemelere rağmen, THY işçilerinin bu haklı mücadelesinde başarıya ulaşacaklarına yürekten inanıyor, kardeş Hava-İş Sendikasına her türlü desteği vereceğimizi ve sonuna kadar yanlarında olacağımızı ilan ediyoruz. THY işçilerinin başarısı, hepimizin başarısı olacaktır” ifadelerine yer verildi.


DİSK Genel-İş’ten Hava-İş’e destek

THY çalışanlarına yönelik baskıları teşhir eden DİSK Genel-İş Sendikası Hava-İş’e destek açıklaması yaptı. TİS’lerde ortaya çıkan uyuşmazlık sonucunda yapılan referandumda emekçilerin “greve evet” kararını sermayenin ve hükümetin baskı ve şantajına rağmen aldığını ifade eden Genel-İş Bölge Başkanı, işçilerin kendi iradeleriyle aldıkları bu kararı doğru bulduklarını ve sahiplendiklerini vurguladı.


TÜBİTAK’ta grev kararı!

Tez-Koop İş Sendikası ile TÜBİTAK yetkilileri arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, ücret ve ücrete bağlı maddelerle ilgili düzenlemelerde anlaşılmasına rağmen görüşmeler, toplu iş sözleşmesinin kapsam ve giyim yardımı maddelerindeki uyuşmazlık nedeniyle tıkandı ve grev kararı alındı.

Sendika, çeşitli şehirlerdeki enstitü ve laboratuvarında, araştırma ve teknoloji geliştirme (AR-GE) faaliyetleri yürüten Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) projelerinde görev yapan ve toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kalan personelin de kapsam içinde değerlendirilmesini istiyor. Görüşmelerin tıkanmasına yol açan bu talebe ek olarak sendika, ayrıca yaklaşık 5 yıl önce 6’şar aylık dönemler halinde 350’şer YTL olarak ödenen giyim yardımının günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesini talep ediyor.