24 Haziran 2006 Sayı: 2006/24 (24)
  Kızıl Bayrak'tan
   Kurultaya hazırlık yeni bir döneme ve daha ileri görevlere hazırlıktır
  "ABD'ye en olumsuz yaklaşan ülke" Türkiye
  Bebeklerin katili sermaye düzenidir
  Her gün yeni bir hırsız çetesi yatkalanıyor! Her çete öncelikle devlet kurumlarında yuvalanıyor
  Hükümetle patronlar arasında karşılıklı suçlamalar
  Türkiye Makedonya'dan sonra Avrupa'nın en yoksul ülkesi
TUSİAD'ın eğitim raporu açıklandı; Patronlar yine riyakarlık içinde
Belediye işçisi sermayeye karşı gücünü birleştirmelidir!
Belediyelerde grev kararları asılıyor
Has Alüminyum'da bir kez daha işçi kıyımı ve direniş
ÖSS vesilesi ile: Eğitimde çürüme ve sorumlu öğretmenlik / Yüksel Akkaya
  "Zeytin Dalı"na hazırlanan reformist sol Prodi'sini arıyor / Orta sayfa
  Çorum, Maraş, Sivas.... Katliamların hesabını işçi ve emekçiler soracak
  Nükleer santral karşıtı şenlik başarıyla gerçekleştirildi
  Dünya halkları için en büyük tehdit ABD emperyalizmi!
  Lübnan'ı kana bulayanlar ABD-İsrail cellatları
  Şanghay İşbirliği Zirvesi'nde İran'a özel ilgi
  Somali'de iç savaşı kışkırtan ABD'nin işbirlikçileri yeniliyor
  Eylem ve etkinliklerden
  HÖC temsilcisi Eyüp Baş ile röportaj
  15-16 Haziran etkinlikleri
  Mercan şehitleri anıldı .
  Gelin canlar bir olalım, devletten hesap soralım
  Ulus devlet üzerine kısa notlar -IV- / M. Can Yüce
  Eylem ve etkinliklerden
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

15-16 Haziran etkinlikleri…

Anadolu Yakası'nda işçi dayanışma gezisi;

15-16 Haziran Direnişi'nin 36. yıldönümünde bir gezi düzenledik. Pendik, Kartal, Maltepe, Tuzla ve Gebze'den 70 öncü işçinin katıldığı gezi Heybeliada'da gerçekleştirildi.

Kahvaltının ardından açılış konuşmasıyla program başlamış oldu. Açılış konuşmasını yapan arkadaşımız 15-16 Haziran'ın kısa bir anlatımını yaparak direnişin mirasından ve derslerinden bahsetti. Bunun ardından yeni bir işçi hareketi için koşulların nesnel olarak olgunlaştığını ve fabrikalarda atılacak her adımın buna uygun olması gerektiğini vurgulandı. Yine konuşmada İstanbul İşçi Kurultayı'nın anlamı ve yürütülecek hazırlıklardan söz edildi ve programa geçildi.

Etkinliğimiz şiirler, tiyatro ve müzikle devam etti. Programın son bölümü ise açık kürsüydü. Açık kürsüyü sunan işçi arkadaşın yaptığı ve örgütlenme ihtiyacı ile İstanbul İşçi Kurultayı'nın bu alandaki anlamına değinen konuşmasının ardından tek tek işçiler konuştu. Konuşmaların ortak ekseni taban örgütlülüklerinin acil bir ihtiyaç olduğu, öncü işçilerin eğitimi ve hareketin içerisinde öne çıkarılabilmeleri sorunu oldu.

15-16 Haziran'ın yıldönümünde gerçekleştirdiğimiz ve İstanbul İşçi Kurultayı için bir hazırlık adımı da olan gezimiz, ÖSS dolayısıyla beklediğimiz düzeyde bir katılım olmasa da, yarattığı birlik, beraberlik havası ve ileriye dönük planlamalarla başarılı bir etkinlik oldu. Yeni 15-16 Haziranlar'ın da ancak bu küçük adımların birikimiyle yaratılacağını biliyor ve adımlarımızı hızlandırıyoruz.(Anadolu Yakası'ndan İstanbul İşçi Kurultayı çalışanları)

Adana'da 15-16 Haziran etkinliği;

Adana'da 18 Haziran Pazar günü Şakirpaşa İKE'de Adana BDSP tarafından 15-16 Haziran etkinliği düzenlendi. Etkinlik saygı duruşuyla başladı. 15-16 Haziran Direnişi'nin anlam ve önemini anlatan metnin okunmasıyla devam etti. Canlı tartışmaların yapıldığı etkinlikte 15-16 Haziran'ı ortaya çıkaran toplumsal süreç, dönemin koşulları, devrimci hareketin sınıf mücadelesinde tuttuğu yer vb. başlıklar öne çıktı. (Kızıl Bayrak/Adana)

15- 16 Haziran Direnişi yolumuzu aydınlatıyor;

İşçiden İşçiye Ankara İşçi Bülteni olarak 15-16 Haziran büyük işçi direnişini konu alan bir söyleşi düzenledik. 15-16 Haziran'ın hafta içine gelmesi nedeniyle etkinliğimizi 18 Haziran günü yapmayı planladık.

Etkinliğimiz ilk önce 15-16 Haziran'la ilgili bir sinevizyon gösterimi ile başladı ve ilgiyle izlendi. Ankara İşçi Bülteni adına bir arkadaşımız 15-16 Haziran Direnişi'nin tarihsel anlamını ve önceleyen süreci anlattı. Ardından bir başka arkadaşımız sınıf hareketinin güncel sorunlarını ele aldı. Sınıfın dağınık ve örgütsüz tablosuna dikkat çekti. Özellikle sendikasız ve sigortasız çalışmaya değindi ve buna karşı örgütlü mücadeleye vurgu yaptı. Son bölümde ise soru ve cevap kısmına geçildi.

Etkinliğe tekstil ve çeşitli sanayi sektörlerinden 30 işçi katıldı. (İşçiden İşçiye)

-------------------------------------------------------------------------------

Kayseri'de işçi pikniği

15–16 Haziran Direnişi'ni 18 Haziran günü düzenlediğimiz bir işçi pikniği ile Barsama mevkiinde coşkulu bir şekilde kutladık.

Piknik programının ilk bölümü, 15–16 Haziran Direnişi'ydi. İşçi Kültür Evi çalışanının yaptığı konuşmasında; bu büyük direnişin işçilerin kendi güçlerini kavramaları yönünden önemli bir dönemeç noktası olduğuna ve bugün de henüz aşılamamış bir eylem olarak tarihimize derin iz bıraktığına dikkat çekti.

15–16 Haziran Direnişi'nin işçi sınıfı açısından önemli dersler içerdiğine vurgu yapıldı. Ayrıca bu büyük direnişin, Türkiye işçi sınıfına ilk kez kendi gücünün muazzam boyutlarını ve onun devrimin önder ve motor gücü olduğunu dosta düşmana gösterdiğine dikkat çekildi.

Pikniğimiz müzik etkinliği, bilgi yarışması ve sportif karşılaşmalar ile devam etti. 50 kişinin katıldığı, yeni bir kültürün ifadesi olan özveri ve paylaşımcılığın damgasını vurduğu pikniğimiz coşkulu bir şekilde sona erdi. (Kayseri İşçi Kültür Evi)

GOP İşçi Platformu'ndan 15-16 Haziran basın açıklaması

15-16 Haziran Direnişi işçi ve emekçileri militan-devrimci bir tarzda mücadele etmeye, geleceğimize ve onurumuza sahip çıkmaya çağırıyor.

GOP'tan öncü işçiler, işçi ve emekçileri yoksulluğa ve sefalete mahkum edenlere karşı tüm işçi ve emekçileri 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin ruhuyla mücadele etmeye çağırdı.

Açıklamaya yoğun ilgi gösteren emekçiler, ardından platform birleşenleriyle sohbet ettiler. Açıklamada “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!” sloganları sıkça atıldı. (Kızıl Bayrak/GOP)

 

Sultanbeyli'de 15-16 Haziran Direnişi etkinliği;

15-16 Haziran Direnişi'ni genç işçi kuşaklara anlatmak, bugün yaşanan olaylara 15-16 Haziran'ın aydınlattığı yoldan bakabilmek için Sultanbeyli Başaran Mahallesi'nde bir toplantı gerçekleştirdik.

İlk olarak 15-16 Haziran'da şehit düşenler şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından BDSP'nin hazırlamış olduğu “Geçmişi aşarak geleceği kazanacağız!” isimli sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Ardından 15-16 Haziran Direnişi'nin önemi ve dersleri ışığında bugün öncü işçilere, devrimcilere düşen görevler tartışıldı. Aynı zamanda sınıf mücadelesini tıkayan sorunlar ele alınarak İstanbul İşçi Kurultayı'na vurgu yapıldı. Toplantı bittikten sonra da tartışmalar devam etti. Canlı tartışmalar yaşandı. (Sultanbeyli'den komünistler)

--------------------------------------------------------------------------------------

15-16 Haziran Direnişi çeşitli etkinliklerle anıldı

Ankara:

Coşkusuz ve ruhsuz bir 15-16 Haziran eylemi

Türkiye İşçi sınıfı tarihinde ayrı bir yeri olan 15-16 Haziran direnişi, 15 Haziran Perşembe günü bir yürüyüş ve basın açıklamasıyla anıldı. Yürüyüş saat 12:30'da Yüksel Caddesi'nden başladı, Olgunlar Sokak'taki Madenci Anıtı'nda bitirildi. En önde DİSK imzalı, “Sendika hakkımız engellenemez!” pankartı taşındı. Arkasında ise KESK Şubeler Platformu'nun pankartı vardı. TMMOB eyleme flamalarıyla katıldı. Madenci Anıtı önüne gelindiğinde, DİSK Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün basın metnini okudu.

Basın açıklamasına yaklaşık 120 kişi katıldı. Eylem ruhsuz ve coşkusuz bir atmosferde gerçekleşti. Eylemi DİSK Ankara Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB- İKK, TTB-ATO örgütledi. (Kızıl Bayrak/Ankara)

Adana:

İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!

16 Haziran Cuma günü saat 18.00'de Adana İnönü Parkı'nda işçi sınıfının görkemli direnişi 15-16 Haziran'ı anmak için bir araya gelen KESK, DİSK ve TTB kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

“Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz!” pankartının açıldığı eyleme KESK ve Dev Sağlık-İş flamalarıyla katıldı. Alanda ayrıca Dev Sağlık-İş pankartı açıldı. Sloganların ve Çav Bella marşının ardından 15-16 Haziran Direnişi'nin önemi vurgulandı. Direnişin 36. yıldönümünde o gün tarih yazan temsilcilerin şimdi burada olduğu söylendi.

İlk sözü Genel-İş Şube Başkanı ve DİSK Bölge Temsilcisi Kemal Aslan aldı. Ardından söz alan SES Şube Başkanı Mehmet Antmen KESK'in direnişçi geçmişine vurgu yaptı. ATO Başkanı Osman Küçükosmanoğlu ise 15-16 Haziran Direnişi'nin yolumuzu aydınlattığını vurgulayan bir konuşma yaptı. Son olarak Dev Sağlık-İş Sendikası'ndan Arzu Çerkezoğlu KESK, DİSK ve TTB adına ortak basın açıklamasını okudu. Öncesinde bu şanlı direnişte şehit düşen işçi-emekçiler şahsında tüm demokrasi şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

BDSP'nin yanısıra birçok kurumun da destek verdiği basın açıklamasına yaklaşık 150 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Adana)

İzmir:

“Kölelik yasalarına, GSS'ye, TMY'ye karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!”;

17 Haziran günü saat 15:30'da 15-16 Haziran Direnişi'nin 36. yıldönümü vesilesiyle Kemeraltı girişinde ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından basın metni okundu. “Kölelik yasalarına, GSS'ye, TMY'ye karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!” pankartının açıldığı basın açıklamasında “15-16 Haziran şehitleri ölümsüzdür!”, “ Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz!”, “ Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Kaldıraç, Köz ve Kitle Örgütleri Koordinasyonu tarafından ortak örgütlenen eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/İzmir)