24 Haziran 2006 Sayı: 2006/24 (24)
  Kızıl Bayrak'tan
   Kurultaya hazırlık yeni bir döneme ve daha ileri görevlere hazırlıktır
  "ABD'ye en olumsuz yaklaşan ülke" Türkiye
  Bebeklerin katili sermaye düzenidir
  Her gün yeni bir hırsız çetesi yatkalanıyor! Her çete öncelikle devlet kurumlarında yuvalanıyor
  Hükümetle patronlar arasında karşılıklı suçlamalar
  Türkiye Makedonya'dan sonra Avrupa'nın en yoksul ülkesi
TUSİAD'ın eğitim raporu açıklandı; Patronlar yine riyakarlık içinde
Belediye işçisi sermayeye karşı gücünü birleştirmelidir!
Belediyelerde grev kararları asılıyor
Has Alüminyum'da bir kez daha işçi kıyımı ve direniş
ÖSS vesilesi ile: Eğitimde çürüme ve sorumlu öğretmenlik / Yüksel Akkaya
  "Zeytin Dalı"na hazırlanan reformist sol Prodi'sini arıyor / Orta sayfa
  Çorum, Maraş, Sivas.... Katliamların hesabını işçi ve emekçiler soracak
  Nükleer santral karşıtı şenlik başarıyla gerçekleştirildi
  Dünya halkları için en büyük tehdit ABD emperyalizmi!
  Lübnan'ı kana bulayanlar ABD-İsrail cellatları
  Şanghay İşbirliği Zirvesi'nde İran'a özel ilgi
  Somali'de iç savaşı kışkırtan ABD'nin işbirlikçileri yeniliyor
  Eylem ve etkinliklerden
  HÖC temsilcisi Eyüp Baş ile röportaj
  15-16 Haziran etkinlikleri
  Mercan şehitleri anıldı .
  Gelin canlar bir olalım, devletten hesap soralım
  Ulus devlet üzerine kısa notlar -IV- / M. Can Yüce
  Eylem ve etkinliklerden
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Kadıköy Belediyesi işçileri grev kararını astı

Genel-İş Sendikası ile Kadıköy Belediye yönetimi arasında süren yeni dönem toplu iş sözleşme görüşmeleri 15 Şubat ‘06 tarihinde başlamıştı. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadı.

Son ekonomik dalgalanmalarla ücretleri %20 oranında düşen işçiler grev kararı aldılar. Yaklaşık 900 belediye işçisini kapsayan toplu iş görüşmelerinde Belediye yönetiminin işçilere önerdiği %3-%5 oranındaki zam oranı işçileri grev kararı almaya zorladı. Yanısıra idari maddelerde yapılacak yeni düzenlemeyle Cumartesi günü işgünü olacak, yıllık izin süreleri düşürülecek, elbise parası yerine iş elbisesi verilecek, özelleştirme saldırısıyla yemek hizmetlerinin taşeron firmaya verilmesiyle beraber güvenlik ve ulaşım gibi hizmetler de taşeron firmanın insafına bırakılacak. Sosyal haklarının bir bir ellerinden alındığını belirten işçiler Belediye'nin daha fazla kâr uğruna taşeronlaştırma sistemini yerleştirmek istediğini dile getiriyorlar.

21 Haziran sabahı Kadıköy Belediyesi'ne grev kararını asma kararı alan DİSK/Genel-İş Sendikası üyesi işçiler saat 10:00'da Kadıköy Rıhtım'da toplanarak Altıyol'dan Belediye'ye doğru yürüdüler. Yaklaşık 400 işçinin katıldığı yürüyüş oldukça coşkulu geçti. Alanda; DİSK/Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu Şube, DİSK/Genel-İş Kadıköy Belediyesi İşçileri 1 No'lu Şube, DİSK/Genel-İş 3 No'lu Bölge ve bağlı şubeler pankart açtı. Yürüyüş boyunca “Sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “Sözleşme hakkımız söke söke alırız!”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!” sloganları atıldı. Ellerinde sendika flamalarıyla yürüyüşe katılan kitle Kadıköy Belediyesi önüne geldiğinde DİSK/Genel-İş 3 No'lu Bölge Başkanı Veysel Demir bir konuşma yaptı. Konuşmasında; Kadıköy Belediyesi'ne grev kararını asmak için buraya geldiklerini vurguladı. Destek veren kurumlara teşekkür ettikten sonra istedikleri zamanda ve uygun koşullar sağlandığı takdirde Belediye yönetimiyle masaya oturacaklarını ancak bu koşullar sağlanmadığı takdirde greve çekinmeden çıkacaklarını ifade etti. Demir şunları söyledi:

“Belediye Başkanı ve yönetimine sesleniyoruz. Hizmetlerin büyük bir bölümü başka kişi ya da kurumlara yaptırıyorsunuz. Böyle devam ederse size ve yönetiminize sadece ihale memurluğu kalacak. Oysa ki Belediye Başkanlığı yönetimleri ve meclislerinin yapmış olduğu hizmetler kutsal görevlerdir. Bu görevler ihale memurluğuna, ihale takibatına indirgenecek kadar basit görevler değildir” dedi.

Ardından DİSK/Genel-İş Genel Yönetim Kurulu adına Örgütlenme Daire Başkanı Erol Ekici de bir konuşma yaptı. Ekici konuşmasında; mevcut yönetimlerin taşeronlaştırma saldırısını bilerek hayata geçirdiklerini, bunları yaparken de İMF'nin direktifleri doğrultusunda davrandıklarını söyleyerek, kendisine sözde demokrat diyen belediye başkanının bu uygulamalara son vermesini istedi. Eylem grev kararının Belediye'ye asılması ve 26 Haziran tarihinde Belediye yönetiminin görüşme masasına oturmaması halinde greve çıkacak olan Kartal Belediyesi işçilerine destek çağrısıyla son buldu.

Yürüyüşe DİSK/Genel-İş Genel Yönetim Kurulu Üyeleri, DİSK/ Genel-İş 2 No'lu Bölge Başkanı Mehmet Karagöz, 3 No'lu Bölge Başkanı Veysel Demir ve 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 No'lu şube başkanları, Konut İşleri Şube Başkanlığı, Kocaeli Şube Başkanı, Kartal Belediyesi İşyeri Temsilcileri, Kartal Belediyesi çalışanları, Tüm Bel-Sen, BDSP, DDSB, Pir Sutan Abdal Kültür Derneği destek verdi. Yanısıra geçtiğimiz ay içerisinde direnişlerini sonlandıran Serna-Seral işçileri de katılarak destek verdiler. Ayrıca SDP İl Yönetimi ve düzen partisi CHP'nin Kadıköy İlçe Başkanı da eyleme katıldı.

Kızıl Bayrak/Kartal

---------------------------------------------------------------------------------------

Belediye işçileri direnişin 45. günündeler...

“Zafer direnen emekçinin olacak!”

İşten atılan Seyhan Belediyesi temizlik işçileri 21 Haziran Çarşamba günü direnişlerinin 45. gününde İnönü Parkı'nda bir basın açıklaması yaptılar. “Çocuklar aç, babalar işsiz! Bu zulüm ne zaman bitecek!/Seyhan Belediyesi Temizlik İşçileri” imzalı pankart arkasında biraraya gelen işçiler, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşimize geri dönmek istiyoruz!” yazılı dövizler taşıdılar.

Belediye işçileri yaptıkları basın açıklamasında; 45 gündür uğradıkları haksızlıkları haykırdıklarını, ancak başta Azim Öztürk olmak üzere diğer yöneticiler hakkında dile getirdikleri yolsuzluk iddialarının da karşılıksız kaldığını belirttiler. Kendileri sigortasız çalıştırılırken belediyeyle hiçbir ilişkisi olmayanların çalışıyormuş gibi sigortalı gösterildiklerini ve yaklaşık 415 kişinin bu durumda olduğunu dile getirdiler. Mahkemeye ve il çalışma müdürlüğüne suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladılar. Ayrıca Belediye Başkanı Azim Öztürk ve diğer sorumluları televizyonda işçilerle yüzleşmeye çağırdılar.

Açıklama sırasında “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Seyhan işçisi yalnız değildir!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı.

İşçiler açıklamanın ardından kendileri gibi haklarını aradıkları için işten atılan MENSA işçilerine destek vermek için işçilerin bulunduğu DİSK Tekstil MENSA Şubesi'ne yürüdüler.

Yürüyüş sırasında sloganlarını gür bir şekilde haykıran belediye işçileri, MENSA Şubesi önüne geldiklerinde “MENSA işçisi yalnız değildir!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarını attıktan sonra şubeye girdiler.

Bu sırada kolluk güçleri eylemde işçi olmayanların bulunduğunu söyleyerek işçileri eyleme destek vermeye gelen devrimcilere karşı kışkırtmaya çalıştılar. Ancak işçilerin “onlar başından beri bizim yanımızdalar ve destek vermeye geliyorlar” diyerek sahiplenmeleri üzerine polisin bu planı boşa düşmüş oldu.

Şube içinde belediye işçileri ile MENSA işçileri sorunlarını paylaşarak sohbet ettiler. Burada yapılan konuşmalar daha çok sendikal örgütlülük ve yaşanan sorunlar üzerine oldu. İşçiler önemli olanın sendikaya üye olmak değil, tabanda işçilerin birlik ve beraberliğinin sağlanması olduğunu vurguladılar. Başarıya ulaşmanın ve direnişi zafere taşımanın başka yolunun olmadığını, başka türlü zafere ulaşmanın mümkün olmadığını dile getirdiler. Patronların örgütlü işçi istemediğini söyleyen MENSA Şube Başkanı Ahmet Merkezli “biz 5000 kişi örgütledik ancak bunun sadece 1000 tanesi faal” diyerek içinde bulundukları durumu özetlemiş oldu.

Burada bir süre sohbet ederek DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin gelmesini bekleyen belediye işçileri Çelebi'nin gelmemesi üzerine sendikadan ayrıldılar.

Kızıl Bayrak/Adana

--------------------------------------------------------------------------

DİSK Sarıyer Belediyesi işçilerine yönelik polis saldırısını kınadı

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi 16 Haziran günü yaptığı bir yazılı açıklama ile DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası 4 No'lu Şube üyesi işçilere yönelik baskıları ve saldırıları kınadı.

Sarıyer Belediyesi'nin kapısına grev kararı asmak isteyen Genel-İş Sendikası'na üye işçilere polis saldırdı. Saldırı sonucu birçok işçi yaralandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çelebi şunları söyledi; ‘'Bugün saat 12.00'de Sarıyer Belediyesi kapısına aldıkları grev kararını asmak isteyen Genel-İş 4 No'lu Şubeye üye işçiler, önce belediye görevlilerince bahçeye sokulmayarak grev kararını asmaları engellenmiş, ardından da emniyet görevlileri işçilere saldırarak pek çok üyemizin yaralanmasına neden olmuşlardır. Bu yapılanlar sadece bir hak ihlali değil, aynı zamanda yasaların çiğnenmesidir ve suçtur. 2822 sayılı Yasa'nın 28. maddesi uyarınca grev kararının ilan edilmesi zorunludur ve işçilerin bu yasayı uygulamaları engellenerek yasa ihlal edilmiştir.”

--------------------------------------------------------------------------------------

Bağcılar ve Bahçelievler belediyelerinde grev kararı asıldı

15 Haziran günü TİS görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanan Bağcılar ve Bahçelievler belediyelerine grev kararı asıldı.

Bağcılar Belediyesi önünde toplanan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi yaklaşık 500 işçi, taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla belediye yönetimi ile hükümetin politikalarını protesto etti.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin de katıldığı eylemde işçiler Bahçelievler Belediyesi'ne doğru yürüyüşe geçtiler. Yaklaşık bir saat süren eylem alkış ve sloganlarla devam etti.

Belediye binası önüne gelindiğinde burada da slogan atan ve halaylar çeken işçiler, temsilen grev kararını belediyenin giriş kapısına astı. Burada işçilere hitaben bir konuşma yapan Çelebi, 1 Şubat 2006 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını, bu nedenle 9 belediyede grev kararı alındığını söyledi.