12 Kasım 2005 Sayı: 2005/44 (44)

  Kızıl Bayrak'tan
  Sınırlı bir isyanın egemenlerin yüreğine saldığı korku..
  Sermaye devletinin fiili anayasasının özü...
  EKS iş başında!
  Çocuk yurtlarındaki şiddet burjuva devletinin aynasıdır
  Bu düzenin özü ve ruhu şiddettir!
TEKEL'de özelleştirmeye karşı mücadelenin kaderi işçilerin elinde
Özelleştirme gündeminden...
  Fransa banliyölerinde "öteki"lerin isyanı
  Paris'te isyan ama Komün'ü hatırlamadan /Yüksel Akkaya
  AB Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu açıklandı
  TMY Tasarısı Karşıtı Birlik Kuruldu
  Devrimci Demokratik Yapılar Arası Diyalog ve Çözüm Platformu kuruldu
  Güne yükleniyor, geleceğe hazırlanıyoruz; "İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!"/ Orta sayfa
  "İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!" gecesi yapıldı
  Geceye gelen mesajlardan...
  Geceye gelen dayanışma mesajlarından
  Büyük Ekim Devrimi'ni doğru anlamak /Sosyalist Şoreşger
  Beyaz Saray'dan yükselen pis kokular; Savaş kundakçıları birbirine düştü
  Bush "Amerika Devletleri Zirvesi"nde hüsrana uğradı
  Emperyalist-siyonist gericiliğin "İran kompleksi" derinleşiyor
  Suriye; Gerici saldırganlığı durdurmanın yolu anti-emperyalist direniştir
  Ümraniye İşçi Kurultayı hazırlıklarımız güçlenerek sürüyor!
  Pendik, Kartal, Maltepe İşçi Kurultayı çalışmaları
  Ümraniye İşçi Kurultayı çalışmaları devam ediyor
  Basından/ "Vagon raydan çıkıyor"mu?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Pendik, Kartal, Maltepe İşçi Kurultayı çalışmaları

Sınıf çalışmamızda yeni bir aşamaya doğru ilerlemenin zemini olarak değerlendirdiğimiz İşçi Kurultayı çalışmasına bir piknikle başlatmıştık. Pikniğe katılan çeşitli işletmelerden işçilerle oluşturulan Kurultay Hazırlık Komitesi ile yolumuzu yürümeye devam ediyoruz. Kurultay çalışmasının en temel halkası olan Kurultay Hazırlık Komitesi'nin işlevine ve amacına uygun bir çalışmayı örgütlemesi kurultay çalışmamızın başarısını belirleyecektir. Bugün için Kurultay Hazırlık Komitemiz, kurultay çalışmasının gereklerini yerine getirme bakımından bazı yetersizlikler taşıyor. Komitemiz öncü nitelikli kimi işçileri kapsıyor olsa da, henüz bu bileşen, kurultay çalışmasının amaç ve hedeflerini yeterince kavrama, ona uygun bir disiplinli ve inisiyatifle hareket etme noktasında zayıflıklar taşıyor. Bu, doğal olarak çalışmanın dinamizmini de etkiliyor. Ancak kurultay çalışmamızın alacağı mesafelere bağlı olarak bu yetersizlik ve zayıflıkları hızla geride bırakacağımıza inanıyoruz.

Bir aylık süre içinde Kurultay Hazırlık Komitesi toplantıları yapıldı. Bölge kurultay çalışmasında kaldıraç işlevini göreceğini düşündüğümüz bir işçi toplantısını 30 Ekim günü gerçekleştirdik. Toplantıyla hedeflediğimiz nispeten geniş bir işçi kitlesine ulaşmak, böylece kurultayı amacını, hedefini, işlevini ve içeriğini katılan işçilerle birlikte tartışmak, buradan bölge kurultay çalışmasının yönünü belirleyebilmekti.

Toplantı ön hazırlık çalışmasını 200'e yakın davetiyenin elden ulaştırılması, bülten üzerinden seslenme ve çağrı, bölgedeki fabrika temsilcilerine çağrı ve Kurtköy Sanayii'nin gündemler üzerinden yapılan afişlemeyle tamamladık. Toplantının gündemini sınıf hareketinin durumu, sınıfa dönük saldırılar, bölgemizde öne çıkan sigortasız, sendikasız iş güvencesinden yoksun çalıştırılma ve bu saldırılar karşısında sınıfın örgütsüzlüğü, kurultay çalışmasının tüm bu sorunların çözümü konusunda nasıl bir işlev taşıyacağı biçiminde üç başlık halinde belirledik.

Toplantı BDSP tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimiyle başladı. Belirlenen gündemlerin üzerine Kurultay Hazırlık Komitesi adına yapılan konuşmaların ardından katılımcıların konuşmasıyla devam etti. Tibet işçileri ve Kurtköy'deki bir mobilya fabrikasında çalışan bir işçinin sendikalaşma ve direniş deneyimlerini anlatmaları toplantıya canlılık kattı. Tüm çabamıza rağmen toplantıya 30 kişinin katılması toplantının havasını olumsuz etkiledi. Kurultay Hazırlık Komitesi olarak toplantının ardından yaptığımız değerlendirmede katılımın zayıflığının nedenlerini tartıştık. Kısaca şunları tespit ettik. Toplantı çağrısının kısa bir zamana sıkıştırılması, Kurultay Hazırlık Komitesi bileşenlerinin ön hazırlık sürecinde yeterince sorumlu davranmaması ve toplantının önemini yeterince kavrayamaması. Toplantının başarısını ise, kürsünün güçlü bir şekilde kurultay çalışmasını gerekçelendirmesi olarak belirledik.

Toplantıda Pendik, Kartal, Maltepe olmak üzere üç ayrı bölgede Kurultay Hazırlık Komitesi kurma kararı aldık. Sektörel komiteleri de buralardan alacağımız mesafeyle belirleyeceğiz. Bölge komiteleri hızla kendi toplantılarını yaparak fabrika toplantılarını örgütleme kararı aldı. Tüm bu çalışmaların taçlandıracağı geniş bir işçi toplantısını ise Aralık ayının ilk haftasında yapmayı hedefliyoruz.

30 Ekim toplantısının ardından Kurultay Hazırlık Komitesi olarak bir toplantı yaptık. Toplantıda 30 Ekim toplatısının değerlendirmesi yapıldı. Yanısıra oluşturulan alt bölge komitelerinin nasıl bir çalışma yürüteceği, pratik işbölümü, komitenin durumu ve eğitim sorunu üzerinden verimli tartışmalar yapıldı. Öne çıkan sorunlardan birisi disiplinli bir çalışmanın eksikliği, bir diğeri ise komite bileşenlerinin işçi ilişkilerini değiştirip dönüştürme ve sürece katma konusundaki yetersizlikleri oldu. Bu sorunun ise öncelikli olarak komitenin kendi iç eğitim sorunu olduğunu belirlendi ve bu sorunu aşmak için bir eğitim programı hazırlama kararlaştırıldı. İlk olarak tüm bölge komitelerinin bugüne kadar çıkan kurultay yazılarımızı derli-toplu bir şekilde okuyarak tartışması ve önümüzdeki günlerde çalışmada öne çıkacak farklı gelişmeleri ve gündemleri de değerlendirerek eğitim çalışmasına sürdürmesi kararlaştırıldı.

Bölge olarak henüz kurultay çalışmasının başındayız. Önümüzdeki en acil görev, Kurultay Hazırlık Komitesini hem nitel hem de nicel olarak güçlendirmek, yaygın ve etkili bir çalışmayla kurultayı Pendik, Kartal ve Maltepe'de en geniş işçi bölüklerine maledebilmektir.

Pendik, Kartal, Maltepe Kurultay Hazırlık Komitesi

----------------------------------------------------------------------------------------

Kölece çalışma ve yaşam koşullarına karşı gücümüzü Tersane İşçileri Kurultayı'nda birleştiriyoruz!

Tersanelerde ağır sömürü koşulları altında çalışmaktayız. Ağır çalışma koşullarının tüm işçi sınıfı için geçerli olduğunun bilincindeyiz. Ama biz tersane işçilerinin çalışma koşulları her geçen gün daha da kötüleşmekte ve vahşi bir hal almaktadır. İş kazaları ise artık birer cinayet haline gelmiş bulunmaktadır. Taşeronluk uygulaması öyle bir aşamaya geldi ki neredeyse işçi sayısı kadar taşeron var. Bu da örgütlenmemizin önündeki en büyük engellerin birini oluşturmaktadır. Bu koşullarda tersanelerde sendikal örgütlenme hakkını kullanmak neredeyse imkansız hale gelmektedir. Öte yandan uzun çalışma saatleri ve zorunlu mesailer ile bu durum daha da çekilmez olmaktadır.

İstanbul Tersanesi'nde çalışan bir işçi arkadaşımız çalışmaya başlamasının üzerinden 20 saat geçtikten sonra ‘iş kazası'na kurban gitti. Bu tablo zorunlu mesailerin vardığı boyutu göstermektedir. Sigorta primlerimiz gerçek ücret üzerinden ödenmemekte, ayrıca tatil günlerinin ödenmesi yapılmamakta, dahası çalıştığımız günlerin sigorta primleri yatırılmamaktadır. Son dönemdeki uygulama ise, işe giriş yapılarak evrakları kasada bekletmektedir. Asalak tersane patronları çalışma esnasında bir kaza olduğu zaman, sanki o işçi yeni girmiş gibi primleri yatırmakta ve bu yöntemle kendilerine yasal güvence sağlamaktadırlar.

Tersanelerdeki sorunlar zincirini çözmenin yolu örgütlenmekten geçiyor. Tersanelerde çalışan bir grup öncü-ilerici işçi olarak yaklaşık bir aydır tersanedeki kötü çalışma ve yaşam koşullarına karşı Tersane İşçileri Kurultayı'na hazırlanıyoruz. İlk olarak farklı tersanelerdeki işçilerle bir toplantı gerçekleştirdik. Kurultayın amaçlarını, neyi hedeflediğini tartışarak bir dizi karar aldık ve tersane havzasında kurultay çalışmasını başlattık. Bu toplantılarda kurultay çalışmasını geniş işçi kitlesine hangi araç ve yöntemlerle taşıyacağımızı kararlaştırdık. Kullanılacak araç ve yöntemleri havzanın özgün koşullarına dayanarak belirledik.

İlk olarak tersane işçilerinin sorunlarını içeren afişleri tersanelerin hemen her yerine, yaparak başladık. İlk afişimiz “Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!/Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi” imzalıydı. Daha sonra Tersane İşçileri Bülteni'ni önceki dağıtımlardan farklı olarak tersane önlerinde iş çıkışında servislere ve işçilere elden dağıtarak, işçileri kurultay hakkında bilgilendirdik. Binbeşyüz adet bülteni işçilere ulaştırdık. Arkasından sistemli hale getirmek istediğimiz haftalık afiş çalışmasına başladık. Yaptığımız ikinci afiş “Artık ölmek istemiyoruz, örgütlenelim, iş cinayetlerini durduralım!/Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi” imzalıydı ve afişlerimizi tersane işçilerinin görebileceği yerlere yaptık.

Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi olarak haftalık toplantımızı yapmaktayız. Ramazan dolayısıyla çalışmalarımızı planladığımız gibi yapamadık. Önümüzdeki günlerde sigorta hakkını ve sosyal güvenlik sistemini anlatan broşürümüzü çıkaracağız. Aynı zamanda kahve ve semt toplantıları yaparak kurultay çalışmamızı ve hedeflerimizi işçilere anlatarak güçlü bir kurultay örgütlemeyi hedeflemekteyiz.

Şu ana kadar çıkartmış olduğumuz materyallerin giderlerini Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi'ndeki işçi arkadaşların oluşturduğu kurultay fonu üzerinden karşıladık. Bu adım işçilerde ayrı bir dayanışma ve sahiplenme duygusu yarattı. Önümüzdeki günlerde kurultay çalışmasındaki tempomuzu arttırarak hedefimize daha güçlü bir şekilde varacağımıza inanıyoruz.

Mücadelemiz şiarımız “Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!“tır. Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi olarak tersane havzasındaki hiçbir soruna kayıtsız kalmayacağız. Kurultayımızda ve sonrasında bu sorunları ve çözüm yollarını işlemeye devam edeceğiz. Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir dünya özlemi ve inancı ile kurultayımıza hazırlanıyoruz.

Artık ölmek istemiyoruz!

Sigortasız, güvencesiz çalışmak istemiyoruz!

Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!

Taşeronlaştırmaya ve yevmiye usulü çalışmaya son!

Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi