15 Mart '03
Sayı: 10 (100)


  Kızıl Bayrak'tan
  Savaşa karşı sınıf savaşını yükseltelim!
  Amerikancı generaller sayesinde Türkiye işgal ediliyor!
  Sermaye ordusu ve hükümeti ABD emperyalizmine hizmette sınır tanımıyor...
  Siirt seçimlerinin gösterdikleri
  BM’nin Kıbrıs planı rafa kaldırıldı
  Kitlesel işçi kıyımları başladı...
  Bıçakçılar fabrikası işçileri bıçak sırtında!
  İstanbul Sendika Şubeleri toplantısı üzerine...
  İstanbul Sendika Şubeleri toplantısı yapıldı
  İstanbul Sendika Şubeleri toplantısında işyeri ve şube temsilcilerinin yaptığı konuşmalardan...
  “Emperyalist savaşa geçit vermeyeceğiz!”
  Dünya egemenliğine oynayan ABD emperyalizmi yenilmeye mahkumdur!
  Savaşın getirdiklerine farklı bir bakış
  Emperyalist savaş karşıtı eylemler sürüyor...
  ABD-İngiliz savaş koalisyonunun sahtekarlığı belgelendi
  Filistin emperyalist/siyonist kıskaç altında
  İşgale karşı durma ve ulusal bir stratejide buluşmanın sorunları
  8 Mart etkinliklerinden...
  8 Mart etkinliklerinden...
  Fildişi Kıyısı'nda iktidar mücadelesi ve emperyalist müdahale
  Anadolu Yakası İşçi-Emekçi Platformu Girişimi bülteninden...
  Esenyurt İşçi Bülteni'nden...
  DİSK Bölge Temsilciler Kurulu yapıldı
  "Irak fayı" küresel depremi tetikler mi?
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Emperyalist savaş karşıtı eylemler sürüyor...

ABD ve İngiltere’nin Irak’a karşı başlatacağı savaşın hazırlıkları hızlanırken emperyalist savaş karşıtı gösteriler de devam ediyor. 15 Şubat’ta dünya çapında gerçekleşen dev kitlesel eylemlerin ardından birçok ülkede yaygın ve geniş katılımlı eylemler gerçekleşti. Son iki haftadır gerçekleşen eylemlere dünyanın birçok ülkesinde lise ve üniversite gençliğinin yükselttiği protesto dalgası damgasını vurdu.

ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İspanya, Filipinler, İsviçre, İsveç, Ürdün, Avusturalya, Almanya, Bangladeş, Pakistan vb. ülkelerde lise ve üniversite öğrencileri “Bomba değil kitap istiyoruz!”, “Irak saldırısını durdurun!”, “Petrol için savaşa hayır!”, “Katil Bush!” gibi şiarlarla okulları terkederek sokaklara döküldüler. Öğrenci eylemlerini emekçi kitlelerin birçok ülkede gerçekleştirdikleri protesto gösterileri izledi.

Amerika

Ülke genelinde hemen tüm üniversite ve lise öğrencileri dersleri boykot ederek sokaklara çıktılar. Öğrenciler bazı yerlerde okul yöneticilerinin engelleme çabaları ve okuldan uzaklaştırma tehditleriyle karşılaştılar. Ulusal çapta yapılan ve “ulusal eylem günü” olarak tanımlanan gösterilere büyük katılım sağlandı. Bazı eylemlerde birçok öğrenci tutuklandı.

İsveç

Öğrenci temsilcileri tarafında kurulan “Savaşa karşı öğrenciler“ adlı platform tarafından çağrısı yapılan başkent Stockholm’daki eyleme 10 bin öğrenci katıldı. Sergel Meydanı’nda buluşan öğrenciler burada bir miting yaptılar. “Petrol için savaşa hayır!”, “Haklıyız, güçlüyüz bu savaşı durduracağız!”, “Katil Bush!” sloganlarını haykırdılar, pankartlar taşıdılar. Mitingte konuşma yapan bir lise öğrencisi; “İsveç ve dünyanın diğer ülkelerinde işçiler tarafından gerçekleşecek bir genel grevin savaşı durduracağı“nı dile getirdi. Konuşmaların ardından meclise doğru yüründü.

İsviçre

Ülke genelinde bir günlük boykot yapıldı. Cenevre’deki eyleme 4 bin, Lozan’dakine 6 bin, Lugano’dakine ise 4 bini aşkın öğrenci katıldı. Ayrıca Amerika Konsolosluğu işgal edildi.

Mısır

Mısır’ın başkenti Kahire’de Ulusal Demokratik Parti’nin çağrısıyla yapılan gösteriye 500 bin kişi katıldı. ABD saldırganlığına karşı öfkenin haykırıldığı bu dev gösteri Arap dünyasındaki sessizliği bozmaya dönük bir çağrı niteliği taşıyordu.

Bangladeş

Müslüman grupların çağrısıyla yapılan, Hırıstiyan, Budist ve Hinduların da katıldığı savaş karşıtı gösteriye yaklaşık 100 bin kişi katıldı.

Lübnan

Trablus kentinde yaklaşık 10 bin kişi “Bush, sen insanlık için bir utançsın!” sloganıyla yürüdüler ve “Amerikan işgalcilere yardıma hayır!” pankartları taşıdılar.

Endenozya

En büyük islami örgüt olan Nahdlatul Ulema tarafından organize edilen gösteri kent merkezindeki büyük askeri alanda yapıldı ve 800 bini aşkın kişi katıldı. Başkent Cakarta’da düzenlenen ayrı bir gösteride ise binlerce kişi ABD saldırganlığını protesto etti.

Pakistan

Raval Pindi kentinde düzenlenen eylemde binlerce kişi “Petrol için savaşa hayır!”, “Kahrolsun Bush!” ve “Müslümanları öldürmeyin!” sloganları atarak savaşı protesto etti.

İngiltere

Sheffeld, Nottingham, Barnsley, Berkhamsted, Chichester, Cambridge ve Bridgend kentlerinde binlerce kişi hükümetlerini protesto etti. Ülkenin kuzeyinde ise dört ayrı miting gerçekleşti. Manchester’deki eyleme 10 binden fazla emekçi katıldı. Essex’deki askeri kışla önünde toplanan binlerce kişi kışlaya techizat ve mühimat giriş çıkışını durdurmak istediler.

İtalya

Pisa kenti yakınlarında bulunan “Camp Darby” adlı ABD askeri üssü önünde bir araya gelen 50 bin kişi emperyalist saldırganlığı protesto etti. Eylemi işçi sendikaları da destekledi.

Hindistan

Yeni Delhi’de yüzbinlerce kişi ABD saldırganlığını protesto etti. “Kahrolsun ABD!”, “Kahrolsun Bush!” sloganları atıldı, “Bush en büyük terörist!”, “Irak saldırısına hayır!” pankartlar. taşındı. Son yıllarda yapılan en büyük gösteri oldu.

Avusturalya

Onbinlerce kişi “Amerika silahlarını denetleyin!” talebiyle yürüdü.

Japonya

Başkent Tokyo’da 15 bini aşkın kişi hükümetin ABD’ye verdiği desteği protesto etti.



Frankfurt’ta etkinlik: “Çocuklar ölebilir yarın...”

Salkımsöğüt grubu olarak Frankfurt’ta sergilediğimiz tiyatral şiir gösterisi beğeniyle karşılandı. Gösteriye hazırlanırken hepimiz çok heyecanlıydık. Başarıyla sunmak için hazırlıklarımızı son güne kadar sürdürdük. Günümüzde birinci sırada olan savaş gündemini öne çıkarmaya özen gösterdik. Şiirlerimizin birçoğu savaş konusundaydı. Amerika’nın başını çektiği emperyalist savaşın içyüzünü ve şimdiden belli olan sonuçlarını yansıtan şiirlere yer verdik.

“… çocuklar ölebilir yarın, atom bulutlarının ışığında arkalarında bir avuç kül bile değil, arkalarında gölgelerinden başka bir şey bırakmadan…”

Emperyalist savaşa yönelik mesajlar vermeyi hedefleyen gösterimiz büyük bir ilgiyle karşılandı. Bir izleyicinin söylediği şu sözler oldukça anlamlıydı:

“Birçok kere okuduğum bu şiirlerin şu an hissettiğim anlamlarını daha önce farkedememiştim. Nazım Hikmet’in ‘Akrep gibisin’ şiirinde ‘… ve hala şarabımızı vermek için üzüm gibi eziliyorsak kabahatin çoğu senin demeye dilim varmıyor ama kabahatin çoğu senin canım kardeşim’ sözlerini duyduğumda bir kez daha silkindim ve düşündüm.”

İzleyicilerin vermek istediğimiz mesajları alabildiklerini, bunu başarabildiğimizi görmek bizi daha da umutlandırdı ve cesaretlendirdi. Şiir, tiyatro bu açıdan elimizdeki en etkili araçlardan biri. Avrupa’da yaşayan gençler olarak üretmek, devrimci kültür mirasını bu çerçevede etkin bir biçimde kullanmaktı amacımız. Bunu başarabildiğimizi, gösterinin sonunda aldığımız beğeni dolu konuşmalarda gördük.

Grupta çocukların da yer alması ayrıca beğeniyle karşılandı. Sergiledikleri performansla çocuklar büyüklerinden hiç de geri kalmadılar. Salkımsöğüt bu düzene karşı mücadele veren yeni bir filiz oldu.

Gösterinin sonunda yarım saat süresince izleyicilerle sohbet etme imkanımız oldu. Eleştiri ve değerlendirmelerini doğrudan alabilmek için böyle bir yönteme başvurduk. Çalışmalarımız hakkında soruların yöneltildiği sıcak bir sohbet gerçekleştirdik. Ne biz sahneden ayrılmak istedik, ne de izleyiciler salondan...

30 Mart’ta Berlin’lilerle buluşacak olmanın heyecanını şimdiden duyuyoruz.

Salkımsöğüt Grubu