Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Eylül 2003
Sayı: 65
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Yasanızı da, tezkerenizi de yakacağız!
  Ulucanlar şehitleri anıldı...
  Amerikan işbirlikçileri Irak'ta emperyalist efendilerinin hizmetinde!
  Bir uşağın sefil yalanları...
  Savaş tezkeresine karşı eylemlerden...
  Gençlik meclisin açılışını alanlarda protesto etti...
  Kampanya çalışmalarından...
   Bir üniversite öğrencisiyle eğitim sorunları ve savaş üzerine konuştuk...
  İstanbul Üniversitesi protestolarla açıldı...
  İstanbul Üniversitesi açılış şenliğinde etkin inisiyatif ve çalışma....
  "Üç maymın olmak mı? ASLA!"
  Hükümet ve YÖK atışması...
  Yeni YÖK yasa taslağı...
  AB tartışmaları...
  Kampanya çalışmamızın yeni dönemi...
  Tarihsel gelişimi içerisinde YÖK
  Yargıtay kararı ve DEHAP...
  Liseli gençlik de söz veriyor!
  Yeni eğitim yılı başladı...
  Eğitimdeki aldatıcı oyunlar devam ediyor...
  Okullarda ücretsiz ırkçılık dersleri!
  Paralı eğitim meşrulaştırılıyor!
  ALGP'den İLGP'ye...
  "Ulusa sesleniş"te seslendirilenler...
  Irak çıkmazında ABD
  Filistin'de emperyalizme ve siyonizme karşı direniş sürüyor...
  Afganistan: İnternetin özgürleştiremediği ülkeyi...
  Ölüm Orucu direnişi 3. yılında yol gösteriyor!
  "İstanbul Üniversiteli olmak ayrıcalıktır!"
  Kantin solculuğu modası ve derse girenlerin verdiği ders...
  Daha fazla insana ulaşmamız gerekiyor!
  Ernesto Che Guevara...
  Orhan Kemal...
  Hey, buraya bakın!
  Okur mektupları



 
 
ALGP’den İLGP’ye... Liseli gençliğin örgütlü
mücadelesi birleşiyor...

Şimdi mücadele bayrağını
yükseltme zamanı!

Yaklaşık iki yıldır İstanbul Anadolu yakasında onlarca lisede yürütülen ısrarlı çalışmalar ve harcanan onca emek artık kendini daha güçlü kanallara akıtmaya başladı. Bu zamana kadar İstanbul’da sınırlı bir bölgede fakat güçlü ve yaygın olarak örülen çalışmamız, artık çok daha yaygın ve güçlü bir şekilde kendini il düzeyinde ifade etmenin sancılarını yaşıyor. Anadolu yakasında yürütülen çalışmaya Avrupa yakasından çeşitli liselerin katılımıyla; Anadolu Yakası Liseli Gençlik Platformu (ALGP), İstanbul Liseli Gençlik Platformu’na (İLGP) büyüyor.

Liselerimiz yıllardır sistemin yarattığı yoz kültürel şekillenişin, ‘80 darbesinin yarattığı apolitik insan kimliğinin, gerici-anti bilimsel eğitim sisteminin, faşist idare ve yönetmelik baskısının ağır koşullarını yaşamaktadır. Tüm bu kültürel yozlaşma liseli gençliği düşünmeyen, sorgulamayan çevresinde gelişen sorunlara duyarsız ve sonuç olarak ise bağımsız bir kimliği olmayan insanlar haline getirmektedir.

Tam da bu nedenlerden dolayı, sistemin yarattığı tüm bu yozlaşmayı liseler cephesinden parçalamak için liselerin birleşmeye ve örgütlenmeye ihtiyacı vardır. Ve çalışmamızın bugün tüm İstanbul’a yayılıyor olmasını sağlayan güç, bu ihtiyaçlara yanıt verme çabasıdır. Bu anlamda İLGP, İstanbul çapında, liseli gençliğin yaşadığı sorunların tartışıldığı ve alternatif bir kültür anlayışının şekillendirdiği bir örgütlülüktür.

Apolitik ilişkilerin ve yozlaştırıcı kültürel şekillenişin sistem açısından yarattığı imkanlarla, liseli gençlik gitgide daha kapsamlı ve güçlü saldırılarla karşı karşıya kalmaktadır. Özel okullara destek adı altında liselerin sermayeye peşkeş çekilmesi; yeni yönetmelikten eğitim “parasızdır” ibaresinin kaldırılması; dershaneci eğitim anlayışı ile üniversitelerin zengin burjuva çocukları için bir ayrıcalık alan haline gelmesi; AOÖBP ile özellikle emekçi çocuklarına ve meslek liselerine üniversite kapılarının kapanması; bilim dışı bir at koşusuna benzeyen ve bazen bizi en yakınımızdakine dahi çelme takmaya zorlayan ÖSS sistemi... Tüm bunlar güncel sorunlarımızdan ilk aklımıza gelenler sadece.
İşte özellikle liselerdeki genç güçler bu sorunları paylaşmak ve bu sorunlara çözüm yolları oluşturmak için bugün belki de en çok örgütlülüğe ihtiyaç duydukları bir süreci yaşamaktadırlar. İşte İLGP tüm bu sorunların tartışan ve çözümü için mücadele veren liseli gençliğin sesi ve birleşme ekseni olacak bir örgütlenmedir.

Bu sorunların yanı sıra bugün özellikle toplum planda öne çıkmış iki önemli sorun bulunmaktadır; Irak’a asker gönderilmesi ve YÖK yasa tasarısı.

Bugün Irak’ta emperyalist işgalcileri bunaltan direniş karşısında ülkemiz gençliğinin kanı adeta satışa çıkarılmıştır. Sermaye sınıfı için taze kaynak oluşturacak 8,5 milyar dolar yeni borç karşılığında gençlerimize, Irak halkına kurşun sıkması, ABD hesabına ölmesi ve öldürmesi dayatılmaktadır. Elbette liseli gençlik bu ihanete sessiz kalmayacaktır.

Öte yandanYÖK yasa tasarısı ile üniversite kapıları emekçi çocuklarına tümden kapatılmaktadır. Eğitim burjuvalar için bir ayrıcalık alanı haline getirilmektedir. Eğitim artık tümüyle pazarda alınıp satılan bir mal haline getirilmek istenmektedir. Doğal olarak liseli gençlik kendi cephesinden bu saldırının da karşısına dikilecektir.

İşte İLGP, tüm bu siyasal sorunlar ve saldırılar karşısında, liseli gençliğin mücadelesini birleşik, güçlü ve örgütlü bir tarzda omuzlamak iddiasıyla ortaya çıkmaktadır. Irak’ta işgalci olmayacağını haykıranların, okullarımızın ticarethaneye dönüşmesine izin vermeyeceğiz diyenlerin sesi olacaktır. İLPG, liseli gençliğin içindeki coşkunun akacağı güçlü bir kanal olacaktır.

Liseli gençliğin mücadelesinin temel önemde bir eksiği var bugün: Örgütsüzlük! Bu zaafiyet giderilemediği sürece etkili bir liseli gençlik hareketi geliştirmek de olanaklı olmayacaktır.

Liseli gençlik artık bir tercih yapmak zorundadır: Ya mücadelesini, dayanışmasını ve birlikteliğini örgütlü bir şekilde ifade edecek, ya da sistemin saldırıları karşısında çaresizlik içinde eli kolu bağlı kalacaktır.

Biz tercihimizi birlik, beraberlik, dayanışma ve mücadeleden doğru yaptık. Gelin bu çağrıya kulak verin! Gelin geleceğimizi kimsenin ellerine bırakmadan kendi kendimize inşaa edelim!

Şimdi birlik olmanın zamanıdır. Şimdi liseli gençliğin mücadelesini büyütme zamanıdır. Bu nedenle ALGP’ye yönelik adımlar artık daha yaygın ve daha güçlü atılmaya başlanıyor. Liseli gençliğin mücadelesi tüm İstanbul’a yayılıyor.

Gelin bu mücadele çabasına bir tuğla da siz koyun!

İstanbul Liseli Gençlik
Platformu Girişimi