Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Ekim 2003
Sayı: 65
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Yasanızı da, tezkerenizi de yakacağız!
  Ulucanlar şehitleri anıldı...
  Amerikan işbirlikçileri Irak'ta emperyalist efendilerinin hizmetinde!
  Bir uşağın sefil yalanları...
  Savaş tezkeresine karşı eylemlerden...
  Gençlik meclisin açılışını alanlarda protesto etti...
  Kampanya çalışmalarından...
   Bir üniversite öğrencisiyle eğitim sorunları ve savaş üzerine konuştuk...
  İstanbul Üniversitesi protestolarla açıldı...
  İstanbul Üniversitesi açılış şenliğinde etkin inisiyatif ve çalışma....
  "Üç maymın olmak mı? ASLA!"
  Hükümet ve YÖK atışması...
  Yeni YÖK yasa taslağı...
  AB tartışmaları...
  Kampanya çalışmamızın yeni dönemi...
  Tarihsel gelişimi içerisinde YÖK
  Yargıtay kararı ve DEHAP...
  Liseli gençlik de söz veriyor!
  Yeni eğitim yılı başladı...
  Eğitimdeki aldatıcı oyunlar devam ediyor...
  Okullarda ücretsiz ırkçılık dersleri!
  Paralı eğitim meşrulaştırılıyor!
  ALGP'den İLGP'ye...
  "Ulusa sesleniş"te seslendirilenler...
  Irak çıkmazında ABD
  Filistin'de emperyalizme ve siyonizme karşı direniş sürüyor...
  Afganistan: İnternetin özgürleştiremediği ülkeyi...
  Ölüm Orucu direnişi 3. yılında yol gösteriyor!
  "İstanbul Üniversiteli olmak ayrıcalıktır!"
  Kantin solculuğu modası ve derse girenlerin verdiği ders...
  Daha fazla insana ulaşmamız gerekiyor!
  Ernesto Che Guevara...
  Orhan Kemal...
  Hey, buraya bakın!
  Okur mektupları



 
 
Eğitimdeki aldatıcı oyunlar devam ediyor...

“%100 destek” kimin için?

Eğitim alanında özelleştirme saldırılarını sürdüren AKP hükümeti, eğitimin piyasa ekonomisine açılması yolunda başlattığı projelere bir yenisini daha ekledi:

“Eğitime %100 destek”

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik eğitimde asıl hedeflenenin eğitim hizmetlerinin tamamen sermaye sahiplerine devredilmesi olduğunu, bu ve bunun gibi projelerin de bu hedefin ön adımları olduğunu bir kez daha ortaya koydu: “Eğitime %100 destek” olarak adlandırdığımız bu projeyle hedefimiz özel sektörü ve üçüncü sektör olan sivil toplumu da eğitim faaliyetlerine çok daha fazla dahil etmektir.”

Bu açıklamalar yanıtlarını tahmin etmenin hiç de zor olmadığı soruları getiriyor aklımıza: Bu projeye destek veren sermayedarın kârı ne olacaktır? Kapitalistler ne karşılığında eğitime desteğini esirgemeyecektir? Bir anda tüm bu sermaye sahipleri nasıl bu kadar “eğitimperver” ve “yardımsever” kesiliverdiler?

Hepimiz biliyoruz ki kapitalist düzende, burjuva iktidarı ile sermayedarlar arası işbirliğinin ve dayanışmanın mutlaka işçi ve emekçiler aleyhine olan bir gerçekliği vardır. Oldukça iyi niyetli gibi gösterilmeye çalışılan bu projenin ardındaki gerçek de farklı değildir. Nitekim kampanyada eğitime destekte bulunan sermaye sahipleri, yani “eli açık burjuvazi” için, %5’ten %100’e çıkarılan bir vergi indirimi yapılacak. Kapitalist sistemin kendi içindeki paylaşım hesapları gözönünde bulundurulduğunda bu çok da şaşırtıcı değil.

Projenin adında geçen “%100 destek” anlamı da burada gizli olsa gerek. “%100 destek!” Ancak kim için? Böylece milyarlarla oynayan bir inşaat şirketi sahibi bir okul yaptırarak eğitime destek de bulunabilecek ve de kendisi için yaptığı harcamanın kat kat üstünde ödediği vergiyi azaltabilecek! Bu madalyonun bir yüzü. Diğer yüzünde ise, bu inşaat firmasının “hayırseverlik” adına yaptırdığı okulların doğal felaketler karşısında gördüğü hasarlar, yıkımlar var...

Bir yandan eğitimin toplum adına önemini bir dizi yerde vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Çelik, diğer yandan ise eğitimi sermayenin oyuncağı haline indirgeyip “Eğitime destek” ibareleri altında yatan sahte oyunları ve kirli çıkarları ört bas etmeye çalışmaktadır. Yaptığı basın açıklamalarında rolünü çok iyi oynarak; “‘Bize nasıl bir ülke bırakıyorsunuz?’ diye soran çocuklarımızın gözlerine nasıl bakabiliriz?” diye soran Bakan Çelik, bu aldatmaca ve kirli oyunlarla kandırmaya çalıştığı ailelerin, birer meta olarak gördüğü çocukların gözlerine hangi yüzle bakacaktır?

Bu projenin asıl amacının, eğitimin sermayenin gereksinimlerine göre düzenlenmesi olduğu kesindir. Bu da eğitime destek veren “gönüllü” sermaye sahiplerinin vergiden muaf olması ya da indirimlerden yararlanacak olmasıyla apaçık ortadadır. Eğitime destek gibi kaygıları olan ve yarın çocukların gözlerine nasıl bakacağını düşünenler, devlet okullarının çok büyük bütçe açıkları ve gereksinimleri varken, aynı zamanda bir dizi kaynak sıkıntısı dile getirilirken, büyük bir cömertlikle 15 trilyonluk gibi bir rakamı “Özel Okullara Destek Kampanyası” adı altında sermayeye peşkeş çekmektedir. Kapitalist bir ülkede yaşadığımızı ve burjuvazinin iktidarda oturduğunu düşünürsek, burjuva çocukları yerine emekçi çocuklarına kaynak ayrılabilme olasılığını düşünmemiz herhalde beklenemez.

Bu koşullarda, TÜSİAD ve hükümet işbirliğiyle hazırlanan bu projelere ve eğitimin sermayenin eline bırakılmasına karşı, öğrenciler olarak kendi haklarımızı koruyabilmek için bu özelleştirme saldırılarına karşı bulunduğumuz her alanda örgütlenmeliyiz.

B. Ekin