Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Ekim 2003
Sayı: 65
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Yasanızı da, tezkerenizi de yakacağız!
  Ulucanlar şehitleri anıldı...
  Amerikan işbirlikçileri Irak'ta emperyalist efendilerinin hizmetinde!
  Bir uşağın sefil yalanları...
  Savaş tezkeresine karşı eylemlerden...
  Gençlik meclisin açılışını alanlarda protesto etti...
  Kampanya çalışmalarından...
   Bir üniversite öğrencisiyle eğitim sorunları ve savaş üzerine konuştuk...
  İstanbul Üniversitesi protestolarla açıldı...
  İstanbul Üniversitesi açılış şenliğinde etkin inisiyatif ve çalışma....
  "Üç maymın olmak mı? ASLA!"
  Hükümet ve YÖK atışması...
  Yeni YÖK yasa taslağı...
  AB tartışmaları...
  Kampanya çalışmamızın yeni dönemi...
  Tarihsel gelişimi içerisinde YÖK
  Yargıtay kararı ve DEHAP...
  Liseli gençlik de söz veriyor!
  Yeni eğitim yılı başladı...
  Eğitimdeki aldatıcı oyunlar devam ediyor...
  Okullarda ücretsiz ırkçılık dersleri!
  Paralı eğitim meşrulaştırılıyor!
  ALGP'den İLGP'ye...
  "Ulusa sesleniş"te seslendirilenler...
  Irak çıkmazında ABD
  Filistin'de emperyalizme ve siyonizme karşı direniş sürüyor...
  Afganistan: İnternetin özgürleştiremediği ülkeyi...
  Ölüm Orucu direnişi 3. yılında yol gösteriyor!
  "İstanbul Üniversiteli olmak ayrıcalıktır!"
  Kantin solculuğu modası ve derse girenlerin verdiği ders...
  Daha fazla insana ulaşmamız gerekiyor!
  Ernesto Che Guevara...
  Orhan Kemal...
  Hey, buraya bakın!
  Okur mektupları



 
 
“Tezkere mecliste, biz Kızılay’dayız!”

Gençlik işgale ortak olmayacak!

Kardeş Irak halkının kanına girmeye yeminli uşak AKP Hükümeti’nin tezkereyi meclise getirdiği saatlerde öğrenci gençlik de alanlardaydı. 7 Ekim günü “Tezkere mecliste, biz Kızılay’dayız!” şiarı ile biraraya gelen Ekim Gençliği, Ankara Gençlik Derneği, Özgür Gençlik, Koordinasyon ve Kaldıraç okurlarının birlikte düzenlediği eylem, saat 14:00’de Ziya Gökalp Bulvarı’nda başladı. Öğrenciler, “Üniversite işgale ortak olmayacak!” yazılı pankartlarıyla, polisin engelleme çabalarına rağmen, Kızılay’a doğru yürümeye başladılar. Polisin saldırgan tutumuna kararlılıkla yanıt veren öğrenciler, “ABD askeri olmayacağız!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler; 6. Filo’yu unutmayın!”, “Kanlı tezkere geçmeyecek!” sloganlarıyla yürüyüşlerini s&uum;rdürdüler.

Polisin vahşice saldırdığı gençlik, sloganlarla geri çekilerek Sakarya Caddesi girişinde direnişini sürdürdü. Bundan sonra Mithatpaşa Caddesi’ne çıkan öğrenciler, burada da sloganlarla yolu trafiğe kapadılar. Yapılan açıklamada, “Onların üzerinde yattığı kanlı dolarlara kanmayacağız, onların askeri olmayacağız!” denilerek, gençliğin direnişinin asla bitmeyeceği, mücadelenin kampüslerde, alanlarda süreceği vurgulandı. Yaklaşık 80 kişilik kitle eylemin etkisini okullara taşımak üzere dağıldı.

Gençlik bu kanlı oyunda yer almayacak, ABD askeri olmayacak!

Ekim Gençliği/Ankara



Beyazıt, Vezneciler, Taksim...

Gençlik tezkereyi alanlarda karşıladı!

İşbirlikçi uşak takımı halkın iradesini hiçe sayarak tezkereyi geçirdi. Ancak bununla sorunun çözüldüğünü sananlar bu konuda aldanıyorlar. Daha şimdiden binlerce insan Irak’ta işgalci olmayacağına dair söz verdi ve yine binlerce insan tezkereyi alanlarda karşıladı.

Beyazıt’ta gençlik haykırdı:
“Emperyalist işgale hayır!”

Öğrenci gençlik olarak tezkerenin çıkmasından sonra hızla eylem kararı aldık. Meclisin bir uşaklığa daha imza attığı günün ertesinde yaklaşık 500 üniversitelinin katıldığı bir basın açıklaması eylemi düzenledik. Sirkeci Tren İstasyonu’nda buluşup buradan sloganlar ve marşlarla tramvaya binerek Beyazıt Meydanı’na gittik. Tramvay durağından yolu trafiğe kapatarak Beyazıt Meydanı’na kadar sloganlarımızla ilerledik. Beyazıt Meydanı’nda içeriden çıkan kitleyle buluştuğumuzda kitlenin sayısı 500’ü aşmıştı. Beyazıt Meydanı’nda coşkulu bir şekilde sloganlarımız ve marşlarımızla basın açıklamasını tamamladık ve yürüyüş düzenini bozmadan İstanbul Üniversitesi’nin içerisine yürüdük. Rektörlük önünde ajitatif bir konuşma yapıldıktan sonra eylemin ikinci aşamasına geçildi.

Vezneciler:
Gençlik eylemleri militanlaşıyor!

Konuşmanın ardından sloganlarla yan kapıdan çıkarak Vezneciler’e doğru yürümeye başladık. Vezneciler’de yolu trafiğe kapatarak, öğrenci gençliğin bu işgalin bir parçası yapılamayacağını haykırdık. Sloganlarımızla Vezneciler’den Haşim İşcan’a kadar yürüdük. Katil polis sürüsü böyle coşkulu bir eylemi beklemiyor olacak ki, karşımıza çıkma cesaretini gösteremedi. Haşim İşcan’dan aşağıya indik ve Taksim’e doğru otobüslere binerek eylemimizin üçüncü aşamasına geçtik.

Hedef Taksim!

Taksim’de Tarlabaşı durağında otobüslerden inerek toplanmaya başladık. Tüm arkadaşlarımız geldikten sonra Taksim’e doğru yürüyüşe geçtik. Meydana yaklaştığımızda pankartlarımızı açarak sloganlarla oturma eyleminin yapıldığı Taksim Gezi Parkı’na yöneldik. Önümüze yüzlerce çevik çıktı, ancak kararlılığımız köpek sürülerinin olası bir müdahalesinin önüne geçti. Tüm coşkumuzla Taksim Gezi Parkı’ndaki KESK, DİSK, TTB, TMOBB’un düzenlediği oturma eylemine katıldık. Sloganlarımızla yaptığımız yürüyüş orada bulunan kitlenin coşkusunu arttırdı. “İşgale ortak olmayacağız!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “İşgale karşı işçiler greve, öğrenciler boykota!” sloganlarıyla kitle birleşti.

Yaklaşık 500 öğrencinin coşkusunu ve mücadele kararlılığını kattığı Taksim oturma eylemi yaklaşık bir saat kadar devam etti. Sloganlarla tezkerenin geçirilmesine tepkisini gösteren yaklaşık 1500 kişi, mücadeleye daha militan ve daha kararlı bir şekilde devam edeceklerini ortaya koyarak eylemi sonlandırdı.

Kahrolsun ABD emperyalizmi ve işbirlikçi sermaye iktidarı!

Gençlik haykırmaya devam ediyor:

IRAK’TA İŞGALCİ OLMAYACAĞIZ!

Ekim Gençliği/İstanbul



Savaş tezkeresine karşı eylemlerden...

7 Ekim Trabzon:

“ABD askeri olmayacağız!”

DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin tüm Türkiye’de teskerenin mecliste kabul edilmesine karşı eyleme geçilmesi yönünde yaptığı çağrıyla Trabzon’da bir araya gelen savaş karşıtları bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. AKP il binası önünde yapılan basın açıklamasında asker göndermenin teşhiri yapılırken, mücadelenin kızıştığı da vurgulandı.

Kitleselliği ve coşkusuyla dikkat çeken eyleme biz de Ekim Gençliği olarak destek verdik. Eylem boyunca “ABD askeri olmayacağız!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!” sloganları sıklıkla atıldı.

Ekim Gençliği/Trabzon

7 Ekim Edirne:

“Savaşa karşı direnelim!”

Tüm Türkiye’de savaş karşıtlarının ortak eylem yaptığı 7 Ekim’de bizlerde Edirne’de DİSK, KESK, TMMOB, TTB Edirne şubelerinin çağrısı ile bir araya gelerek tezkereyi protesto ettik. AKP Edirne il binası önünde gerçekleştirilen eyleme 30’a yakın kişi katıldı.

Öğrencilerin desteğiyle canlanan kitle gür sloganlarla asker gönderme kararını hükümete bırakan tezkereyi protesto etti. “ABD askeri olmayacağız!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!” sloganları gür bir şekilde atıldı. Saldırılara karşı direniş hakkının kullanılmasının vurgulanmasından sonra eylem bitirildi.

Ekim Gençliği/Edirne

8 Ekim Çukurova Üniversitesi:

“Irak halkı yalnız değildir!”

ABD emperyalizminin işgaline ortak olmaya çalışan sermaye devleti, meclisten tezkereye onay aldı. Bu gelişme karşısında bizler de Çukurova Üniversitesi öğrencileri olarak okulumuzda, 8 Ekim Çarşamba günü bir eylem gerçekleştirdik.

Eylemimiz R1 Kantini içerisinde ajitasyonla başladı. Daha sonra yemekhaneye döviz ve sloganlarla yürüdük. Yemekhanede alkışlarla ve yemek tabaklarıyla gürültü çıkararak tezkerenin çıkmasını protesto ettik. Irak’a ABD jandarmalığı için asker yollanması üzerinden ajitasyonumuza devam ederek Eğitim Fakültesi önünde eylemimizi bitirdik.

Eylemde “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “ABD askeri olmayacağız!”, “Çıktıysa tezkere Tayyip gitsin askere!” vb. sloganlar canlı ve coşkulu bir şekilde atıldı. Eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı. Bu, üniversitelerin açılmasıyla birlikte yapılan ilk eylem olması bakımından anlamlıydı. Daha fazla öğrenciyi eylemlere katmak için daha çok çaba harcayarak mücadelemizi güçlendireceğiz.

Ekim Gençliği/Adana

9 Ekim İzmir:

“Susma, susmak onaylamaktır!”

Sağlık kampüsü öğrencileri olarak 9 Ekim günü bir basın açıklaması düzenledik. Yaklaşık 150 kişi katıldı. Sağlık emekçileri ve işçilerinin de katılması eyleme ayrı bir anlam kattı.

Basın açıklaması kararının iki gün öncesinden alınmasına ve çalışmasının sadece bir gün yapılmasına rağmen anlamlı bir katılımın sağlanması, gençliğin, ABD’nin emperyalist çıkarları uğruna işgale ortak olmama konusunda ne kadar duyarlı olduğunun göstergesiydi.

Eylemden önce işçi ve öğrenci yemekhaneleri ve kafeteryalarında konuşmalar yaparak “Sessiz kalmanın onaylamak” olduğunu vurguladık. Dağıttığımız yaklaşık 400 küçük el ilanıyla insanlarla birebir konuştuk, eyleme çağrı yaptık. Açıklamadan kısa bir süre önce öğrenci kafeteryasına tekrar girerek, konuşmalar ve alkışlar eşliğinde “Susma, susmak onaylamaktır!” sloganını attık. Bu şekilde derslikler grubu önüne kadar yürüdük. “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Çıktı tezkere, Tayyip gitsin askere!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganları kitleyi daha da coşkulandırdı, eyleme katılımı artıran bir etken oldu.

Yapılan açıklamada; ABD’nin savaş bittiği dediği 1 Mayıs’tan bu yana verdiği kayıplarla ‘şok ve dehşet’ içinde olduğu, günde 20-25 saldırıya maruz kaldığı, Irak halkının işgalcileri “çiçeklerle değil direnişle karşıladığı”, ikinci bir Vietnam korkusu yaşamakta olduğu belirtildi.

DEÜ/Ekim Gençliği