İçindekiler:

27 Kasım 2022
Sayı: KB 2022/33

Birleşik, militan, kitlesel direniş!
İstiklal saldırısı, savaş ve düzen muhalefeti
Rejimden pis kokular yayılıyor
Saray rejiminin savaş histerisine uyarılar
Türk sermaye devletinin kanlı oyunu
BDSP: Şovenizme ve kirli savaşa hayır!
Yüzyılın yalanlarının amacı
Boş vaatlere kanmak sefaleti kabul etmektir!
Suç ortağı sendika bürokrasisi
TOMİS: Şiddet varsa direniş de var!
Nersoy Tekstil'de direniş
Seçimler ve sol ittifaklar
İklim Konferansı'nın ardından...
Taliban'ın kadınlara yasakları
Almanya'da kirli savaşa karşı eylemler
Dünya Kupası ve batının iki yüzlülüğü
Almanya'da devrimci yıl dönümü etkinliği
"Tüm sorunları grevde olduğu gibi çözebiliriz"
Kadınlar yasaklara rağmen sokaklardaydı
Mesleki eğitimde güncel gelişmeler
MEB- Köfteci Yusuf işbirliği...
Güvenli barınma haktır!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Almanya’da devrimci ve coşkulu yıldönümü etkinliği

 

Yurtdışında sınıf devrimcilerinin üç yılın ardından yeniden düzenledikleri merkezi gece oldukça coşkulu ve devrimci bir etkinlik oldu. Baştan sona başarılı sunumuyla, programın hiç aksamadan akmasıyla katılımcılar tarafından beğeniyle karşılandı. Aleyhteki tüm etkenlere (aynı kentte katılım kitlesini etkileyen üç düğünün olması, aynı gün iki merkezi yürüyüş vb.) karşın katılım bakımından da göz dolduran etkinlik için iki aylık bir çalışma yürütüldü. Eylül’ün başında afiş, bildiri, biletleri hazır olan ve startı verilen geceye hazırlık kapsamında bu materyallerin kullanımının yanı sıra, kimi yerlerde taraftar toplantıları ve çalışmanın olduğu hemen her kentte sıklıkla ev ziyaretleri yapıldı. Genç komünistlerin özel bir çabasıyla gençliğin geceye önemli bir katılımı sağlandı ve gecenin dinamizminde özel bir rol oynadı. Gecenin programı ise, popüler herhangi bir sanatçı olmadan oluşturulmuştu. Program esasta komünistlerin kendi ürünlerine dayanıyordu.

Alışıldığı üzere gecenin yapıldığı Unihalle (üniversite spor salonu) “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarlı büyük bir sahne pankartının yanı sıra, yitirilen yoldaşların pankartları, keza çeşitli temalarda parti pankart ve bayraklarıyla donatıldı. Salonda Türkiyeli örgütlerden Partizan (Özgür Gelecek), Halkın Günlüğü, Partizan (Yeni Demokrasi), MLKP, Alman örgütlerden ise MLPD, KPD Wiederaufbau, TrotzAlledem ve KA stand açtılar. Bunlar dışında BİR-KAR’ın kitap ve tanıtım standı ile yine yerellerden katkıyla kolektif hazırlanmış yiyeceklerin olduğu yemek standı vardı. Geceye katılan örgütlerden TKP-ML Avrupa Komitesi, MKP, Partizan-Almanya, MLPD, KPD Wideraufbau Frankfurt örgütü, Kommunistischer Aufbau etkinliği mesajlarıyla selamladılar. PiA (Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu) adına da kürsüden kısa bir konuşma yapıldı. Türkiye’den ise TKİP İstanbul İK, İzmir İK, Ankara İl Örgütü, Trakya’dan Komünistler ile Genç Komünistler mesaj göndermişlerdi. Konuşmanın ve sinevizyonun yanı sıra, TKİP örgütlerinin mesajlarının genç komünistler tarafından yapılmış Almanca çevirisi de perdeden yansıtıldı.

Gece programı saat altıya doğru, açılış-selamla konuşmasıyla başladı. Gece için seçilen şiarın günümüz dünyasında ve Türkiye’sinde, işçi sınıfı, emekçiler ve ezilen halklar için yaşamsal önem taşıdığı vurgulanarak, “Karşı karşıya olunan sorunların, çekilen acıların, yaşanan yıkımların son bulması, bu şiarın gerçekleşmesiyle yakından ilişkilidir. Bunun içindir ki, işçilerin devrimci örgütlü birliğinin sağlanması ve halkların devrimci kardeşliğinin gerçekleşmesi, günümüz dünyasının yaşamsal önemde temel sorunudur.” denildi. Bunalımlar, savaşlar, devrimler dönemine dair hatırlatma yapılarak, kitle hareketlerinin yeniden sahnede olduğuna işaret edildi. Kitlenin selamlanmasının ardından, dünya ve Türkiye’de devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına Enternasyonal eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Gece programı gençlik korosunun müzik dinletisi ile başlatıldı. Koro sahne aldığında, RJ adına Türkçe ve Almanca bir konuşma yapıldı. TKİP’nin kuruluşunun kutlandığı konuşmada, bu dönemde devrimci partilerin ve örgütlü devrimciliğin önemine işaret edilerek, gençliğin devrim ve sosyalizm bayrağını daha büyük bir kararlılıkla yükseltileceği vurgulandı. Sloganlarla karşılanan konuşmadan sonra müzik dinletisine geçildi. Gençlik korusunun iki dilde seslendirdikleri türkü ve marşlar büyük beğeni topladı. Gençler, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” sloganıyla sahneden uğurlandı. Ardından bir sınıf devrimcisi tarafından Parti adına gece konuşması yapıldı.

Kapitalizmin savaş ve büyük felaketler üreten bir düzen olduğunun işlendiği konuşmada, son Ukrayna savaşına ve savaşın daha açık hale getirdiği gerçekler ile insanlığın karşı karşıya bulunduğu büyük tehlikelere işaret edildi. “Kapitalizm savaş demektir derken, barış sosyalizmle gelecektir diye de ekliyoruz. Fakat bu, sürmekte olan emperyalist savaşa karşı barış mücadelesinin güncel önemini azaltan bir vurgu değildir. Bu yalnızca, etkili bir barış mücadelesinin, savaşın asıl kaynağına karşı mücadeleyle birleştirilmesi gerektiğini anlatmaktadır. Ukrayna savaşına karşı barış istemi ve mücadelesi günümüzün en acil görevlerinden biridir.” denilen konuşma, Türkiye’nin 2023 dönemeci ve seçimlerle ilgili vurgularla devam etti. Seçimlerde reformist-parlamenterist yönelim mahkum edilerek, devrimci sınıf çizgisinin önemi işlendi. Konuşmanın son bölümünde ise, 50. Yıl üzerinden 71 Devrimci Çıkışın’a dair hatırlatmalara yer verildi. “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın partimiz TKİP!” şiarlarıyla sona eren parti konuşması, salonda baştan sona büyük bir dikkat ve ilgiyle dinlendi.

Etkinlik, İspanyol dans grubunun Flamenko gösterisiyle sürdü. Flamenkoya has müzikler eşliğinde farklı koreografiler sunan dans ekibi, geceye farklı bir renk ve zenginlik kattı. Gösteri sonrasında etkinliğe yarım saat ara verildi.

İkinci bölüm, gece için hazırlanan sinevizyon gösterimiyle başladı. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı dönemeci, kapitalizmin tarihsel bunalımı, pandemi, iklim krizi ve emperyalist savaş gibi tarihi gelişmeler üzerinden yansıtan sinevizyon, buna karşı 2019’daki büyük kitle hareketleri dalgasına ve bunun pandemi sonrasında yeniden sahne almasına yer vermişti. Sonu ise işçilerin birlik, halkların kardeş olduğu sosyalizm çağının başlaması umuduna bağlanıyordu. Sinevizyon da baştan sona büyük bir ilgiyle izlendi.

Ardından tiyatral şiir dinletisi için gençlik grubu sahneye çıktı. Gençler özellikle savaş ve mücadele temalı şiirleri müzik ve video eşliğinde etkili bir şekilde sundular. Kitlenin büyük beğenisini toplayan şiir dinletisinden sonra sahne Tariya Mare müzik grubuna bırakıldı. Kendilerini “Göçmen müzisyenlerden, göçmenler ile birlikte göçmenler için” bir müzik kolektifi sözleriyle tanıtan Tariya Mare, farklı dillerde şarkıları başarıyla seslendirdi. Gece, grubun seslendirdiği canlı parçalar eşliğinde çekilen coşkulu halaylarla son buldu. Her bakımdan başarıyla geçen geceye katılanların çoğu memnuniyetlerini ileterek ayrıldı etkinlikten.

Kızıl Bayrak / Almanya