İçindekiler:

31 Ocak 2022
Sayı: KB 2022/05

Yatağını arayan toplumsal öfke
Demokrasi mücadelesi ve işçi sınıfı
IŞİD baskını ve yayılmacı hevesler
Enerjide "kademeli satış"!
Zam yağmuru ve AKP yalanları
6. Yargı Paketi'yle nafaka hedefte
Metal TİS süreci üzerine
Farplas'ta kıyıma karşı işgal
İnisiyatif tekstil işçilerine!
Sinbo yönetiminden kumpas
Marksizm ve sosyal-şovenizm / 3 - H. Fırat
Sınır tanımayan bir dava insanı
Kazakistan'da Çin-Rusya işbirliği
"LL Konferansı"nın ardından
Yemen'de çatışmalar şiddetleniyor
DGB MYK ocak ayı toplantısı
Eğitim Sen'in eğitimde yarıyıl raporu
Gelecek ve özgürlük buluşmaları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Farplas işçileri kıyıma karşı fabrikayı işgal etti

 

Farplas kapitalistleri önce işçilere sefalet zammı dayatmış, ardından direnişe geçen ve sendikalaşan işçilere yönelik işçi kıyımını devreye sokmuştu.

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan 100’ü aşkın işçiyi işten atan kapitalistlere işçiler işgalle yanıt verdi. Atılan işçilerin de içerisinde yer aldığı 24 vardiyası fabrikada üretimi durdurdu. Sloganlar, alkış ve ıslıklar eşliğinde eylemlerini sürdüren işçiler “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz!” sloganlarıyla direniş kararlılıklarını gösterdi.

Birleşik Metal-İş sosyal medyada “Farplas işçileri atılan işçilerin işbaşı yaptırılması ve sendikalı çalışma haklarının tanınması için işyerine kapandılar” ifadeleriyle direnişi duyurdu. Ayrıca “Farplas işçilerinin sendikalı çalışma talebi tanınsın” denildi. Birleşik Metal-İş’in üyelerine gönderdiği mesajda, atılan işçilerin geri alınması ve sendikayla görüşmelere başlanması talepleriyle içeride ve dışarıda direnişin süreceği ifade edildi.

Fabrikada işçilerin başlattığı eylem üzerine polis de jet hızıyla kapitalistleri korumak için fabrikaya geldi. Sermayenin imdadına yetişen kolluk güçleri fabrika önünde konuşlandı. Gecenin ilerleyen saatlerinde polisler fabrikaya girerek saldırı için hazırlık yaparken işçiler de fabrikanın çatısında direnişe geçti.

Birleşik Metal-İş polis ve bekçinin yanı sıra organize sanayi bölgesinin özel güvenliklerinin işçilere karşı bir arada hareket ettiğini “Polis, bekçi ve özel güvenlik ile birlikte fabrika önüne yığınak yapılıyor” ifadeleriyle duyurarak bütün emek dostlarını fabrika önüne dayanışmaya çağırdı.

Polis direnen işçilere saldırdı: Çok sayıda gözaltı var

Bekleyiş devam ederken Farplas CEO’su hem sendika temsilcileri ile hem de işten atılan işçilerle görüştü. Çatıda direnmeye devam eden işçilere tehditler savurduktan sonra saldırıya geçen polis fabrikadaki ve çatıdaki işçileri biber gazı kullanarak ve darp ederek gözaltına aldı. Dayanışma için fabrika önüne gelenler gözaltı araçlarının önüne geçerek polis saldırısını engellemeye çalıştı.

Farplas işçileriyle dayanışma için gece boyunca fabrika önüne gelenler, gözaltılara karşı da “Gözaltılar serbest bırakılsın!” sloganı eşliğinde bekleyişe geçti. Polis saldırısının ardından açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, fabrika önünde direniş çadırının kurulacağını duyurdu. Serdaroğlu, fabrikaya gelen tüm işçilerin üretimi durdurarak direnişe geçeceğini öne sürdü.

Sabah vardiyası işçileri saat 10.00 gibi fabrikaya gelmeye başladı. Fabrikaya gelen işçilerin işbaşı yaptı.

Öğlen saatlerinde sendika yoneticileri ve dayanışmaya gelenler fabrika önünden ayrıldılar. Sabaha karşı gözaltına alınan 108 işçi gözaltı ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

ÇHD’li avukatlar işçilere yöneltilen suçlamanın “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali ve konut dokunulmazlığının ihlali” olduğunu belirtti.