23 Ekim 2015
Sayı: KB 2015/40

Düzenin seçim oyununda son hafta
Sokağa, eyleme, direnişe!
Hep aynı eşgal!
Kriz mücadele dinamiklerini güçlendiriyor
Seçimler, HDP ve sol hareket
Devrim mi reform mu?
İşçi sınıfı “anda yaşayan geçmiş”in tortularını sırtından atmalıdır!
Genel kurulda eleştiriye tahammülsüzlük
Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi Genel Kurulu
Gürmak Amortisör'de direniş ve kıyım
B/S/H işçilerinden adliye önünde eylem
Ereğli OSB’de ‘infial’ yaşanıyor
Yeni dönem, devrimci sınıf hareketi ve devrimci parti
Dünyadan eylemler
Avrupa DGB 1. Genel Kurulu gerçekleştirildi
DGB Türkiye Meclisi Ankara’da toplandı
Sandıklar değil, çare SİZsiniz!
Siyasal tablo üzerine söyleşiler
Ankara Katliamı’nda yitirilenler uğurlandı
Ankara’da katledilenler anıldı
Sosyal-şovenizmin günümüzdeki adı - D. Yusuf
Hapishaneler ve devrimci mücadele
Hapishaneler’de hasta tutsaklar katlediliyor!
"Kanlı Pazar"dan Kanlı Cumartesi’ye...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hapishaneler’de hasta tutsaklar katlediliyor!

 

“Hapishaneler’de hasta tutsaklar katlediliyor” derken, ajitasyon yüklü bir sloganı dillendirmiyor, yazık ki, gerçekliği ifade ediyoruz. Katliamın son örneği MKP davasından tutsak olan Hüseyin Dinç. Hasta tutsaklar için oluşturulan sosyal medya sayfasından Dinç için bir yazı var:

“1993 yılından beridir hapishane bulunan Hüseyin Dinç yaşamını yitirdi.

22 yıldır hapishanede bulunan Hüseyin Dinç daha önce girdiği açlık grevleri ve ölüm orucundan kaynaklı Wernicke Korsakoff hastasıydı. Sağ elinin bir parmağı dışındaki parmaklarını kaybetmiştir. Kalp hastası olan Hüseyin Dinç Edirne F Tipi Hapishanesi'nde kalp krizi geçirmiş. Kalp hastası olmasına ve 60 yaşını geçmiş olmasına rağmen Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olduğu için tek kişilik hücrede tutulmuştur. Hastalık nedeniyle cezanın ertelenmesi talebiyle başvuru yapmış ve Adli Tıp Kurumu tarafından 'Hapiste kalabilir' raporu verilmiştir. Sağlık sorunlarına rağmen cezası ertelenmeyen ve tek kişilik hücrede tutulmaya devam eden Hüseyin Dinç 15 Ekim tarihinde Kandıra 2 No'lu Hapishanesi'nde hayatını kaybetmiştir.”

Hüseyin Dinç tek olsaydı, haber bir cinayet haberi gibi okunabilirdi. Ama tek değil. 2015 Ocak ayında açıklanan İHD raporuna göre 649 hasta tutsak var. Her biri için Hüseyin Dinç’in katledilmesi üzerine söylenecek sözler aynı. Bu durumda sürece yayılan tek tek cinayetler biçiminde olsa da, gerçekte bu, toplu bir katliamdır. Rapordaki her hasta tutsak, Hüseyin Dinç’ten hiç de iyi durumda değildir. Çok daha kötü durumda olanlar var.

Tahliye edildikten 5,6 ay sonra yaşamını yitiren Güler Zere için, tahliye edilmeden birkaç gün önce NTV’de Hüseyin Dinç’inkine benzer bir cinayet anlatımı var:

“2009 Şubat ayından tutuklu bulunduğu Kahramanmaraş Elbistan Cezaevi’nde dört ay gecikmeli de olsa hastalık tanısı konduktan sonra ameliyat edildi. Ancak hastalık iki ay sonra hem cezaevi koşulları hem de yeterli bakımın yapılmaması nedeninden tekrardan baş gösterdi.

Durumu daha kötüye gittiği için Zere, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Mahkûm Koğuşu’na taşındı. Fakat serbest bırakılması için gerekli izin çıkmadı.

Türk Tabipler Birliği, Ağustos ayında yazdığı raporda hastanın yeterli derecede beslenememesi nedeniyle “ileri derecede zayıfladığına” dikkat çekmişti. 

İstanbul Adli Tıp Kurumu 28 Ağustos’ta vermesi gereken raporu “bazı tıbbi evrak eksikliği ve Adli Tıp’ta onkoloji uzmanı olmadığı gerekçesiyle” vermeyi iki ay ertelemişti.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi, 16 Ekim tarihli raporunda, “hastalığın herhangi bir gerileme göstermediği, tekrarladığı, geri dönülmez bir aşamaya girdiğinin” anlaşıldığını belirtmişti.

Güler Zere Adana’dan İstanbul’a adli tıpa götürülüyor. Ama ya rapor verilmiyor ya da evrak eksikliği gibi bir bahaneyle rapor geciktiriliyor. Güler Zere deyim uygunsa ölmek üzereyken tahliye ediliyor. 6 Kasım 2009’da tahliye edilen Zere 6 Mayıs’ta yaşamını yitiriyor. Cepheli yoldaşları, Güler Zere için “en azından dışarıda ölümsüzleşti” diyerek buruk bir “sevinç” yaşıyorlardı. Ki, Zere kendisinin serbest kalması için yapılan eylemler sonrası serbest bırakılmıştı.

Güler Zere’nin hikayesi hasta tutsakların serbest bırakılması bir yana, tedavi edilmediklerini de anlatıyor. Aliağa Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nde TKİP davasından tutsak olan Evrim Erdoğdu astım hastası. Evrim astım krizi geçirdiğinde, astım hastası olmadan dahi güç nefes alınan ringlerle hastaneye götürülüyor. Hapishaneye geri getirildiğinde iyileşmek şöyle dursun, çok daha kötü oluyor. Hasta tutsakların hastaneye götürülürken saldırıya uğraması da sıkça görülen bir durum. Özcesi hapishanelerde tedaviler de aleni ve keyfi olarak engelleniyor.

Hasta tutsakların serbest bırakılması, tedavilerinin engellenmemesi tutsaklar için atacağımız temel sloganlardan ikisidir. Beraberinde yalnız hasta tutsaklara değil, tüm tutsaklara mektup yazarak hem tecrit duvarlarına bir darbe indirmiş oluruz, hem de tutsaklara moral oluruz. Tutsakların adresleri şu sosyal medya sayfalarından bulunabilir:

https://www.facebook.com/groups/gorulmustur/?fref=ts,

https://www.facebook.com/gorulmustur?fref=ts, https://www.facebook.com/

https://www.facebook.com/HASTA-Tutsaklara-%C3%96zg%C3%BCrl%C3%BCk-Platformu-240059499537738/

Devlet terörünün şiddetlendirildiği şu günlerde, köşemize sinmek yerine sokağa daha çok çıkmalıyız. Genel taleplerimizle sokağa çıktığımız gibi, tutsaklar ve hasta tutsaklara ilişkin taleplerimizi de sokaklarda haykırmalıyız.

M. Kurşun

 

 

 

 

MKP tutsağı Hüseyin Dinç hayatını kaybetti

 

Maoist Komünist Partisi (MKP) dava tutsağı Hüseyin Dinç 22 yıl boyunca kaldığı hapishane yaşamında Ümraniye, Tekirdağ, Edirne yanısıra pek çok farklı hapishaneye sürgün edildi. Son olarak Kocaeli Kandıra F Tipi Hapishanesi’nde kalan hasta tutsak Dinç, 15 Ekim’de geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti.

Dinç, tüm çağrılara ramen son ana kadar tahliye edilmeyen hasta tutsaklar arasındaydı. Hüseyin Dinç’e ilişkin hapishaneden gönderilen mektupta şu bilgilere yer verilmişti:

“Yaşadığımız alanda bildiğim kadarı ile 6-7 hasta var. Hüseyin DİNÇ yoldaşımız 60 yaşın üzerindedir. Kendisi Ölüm Oruçları, Açlık Grevleri nedeniyle Wernicke Korsakoff hastasıdır, sağ elinin parmakları kesik, sadece sağ parmağı mevcuttur. Daha önce kaldığı Edirne F Tipi Hapishanesinde kalp krizi geçirmiştir, her an yeni bir kalp krizi geçirme riski bulunmaktadır. Kendisi Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olduğu için tekli hücrelere konulmuştur. Sağlık durumundan dolayı tek başına kalamayacağına dair hastane raporu vardır. Fakat idare Adli Tıp Kurumu’nun almış olduğu ‘Hapishanede kalabilir’ raporuna dayanarak kendisini hala tekli hücrede tek başına tutmaktadır. Oysa Adli Tıp Raporu ‘hapishanede kalabilir’ şeklindedir ‘tek başına kalabilir’ diye değil. İdare ‘üst kurum raporu’ diyerek, Adli Tıp Kurumu Raporu’nu dayatmakla alenen suç işlemektedir.”

Aynı gün Hüseyin Dinç’in naaşı, 1 Mayıs Mahallesi’nde Ataşehir Pir Sultan Abdal Cemevi’ne getirilmesinin ardından Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganıyla uğurlandı. Cenaze törenine Dinç’in ailesinin yanı sıra, DHF, Partizan, DHP, HDP, Halk Cephesi ve ESP, HDP milletvekili adayları da katıldı.


 
§