23 Ekim 2015
Sayı: KB 2015/40

Düzenin seçim oyununda son hafta
Sokağa, eyleme, direnişe!
Hep aynı eşgal!
Kriz mücadele dinamiklerini güçlendiriyor
Seçimler, HDP ve sol hareket
Devrim mi reform mu?
İşçi sınıfı “anda yaşayan geçmiş”in tortularını sırtından atmalıdır!
Genel kurulda eleştiriye tahammülsüzlük
Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi Genel Kurulu
Gürmak Amortisör'de direniş ve kıyım
B/S/H işçilerinden adliye önünde eylem
Ereğli OSB’de ‘infial’ yaşanıyor
Yeni dönem, devrimci sınıf hareketi ve devrimci parti
Dünyadan eylemler
Avrupa DGB 1. Genel Kurulu gerçekleştirildi
DGB Türkiye Meclisi Ankara’da toplandı
Sandıklar değil, çare SİZsiniz!
Siyasal tablo üzerine söyleşiler
Ankara Katliamı’nda yitirilenler uğurlandı
Ankara’da katledilenler anıldı
Sosyal-şovenizmin günümüzdeki adı - D. Yusuf
Hapishaneler ve devrimci mücadele
Hapishaneler’de hasta tutsaklar katlediliyor!
"Kanlı Pazar"dan Kanlı Cumartesi’ye...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

B/S/H işçilerinden
adliye önünde eylem

 

Çerkezköy’de kurulu B/S/H Ev Aletleri Sanayi’de Türk Metal’den kurtulmak istedikleri için işten atılan işçilerin işe iade davası 21 Ekim’de İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görüldü. İleri bir tarihe ertelenen dava öncesinde ise B/S/H işçileri adliye önünde eylem yaptı.

Adliye binası önünde buluşan işçiler, Metal Fırtınada İşsiz Kalanlar Platformu imzalı “İşten atmalar yasaklansın! B/S/H’ta baskı ve yoğun sömürüye, Türk Metal’in ihanetine karşı mücadeleye devam!” yazılı ozalit açtılar. İşçiler ayrıca, Metal İşçileri Birliği (MİB) imzalı “Yaşasın sınıf dayanışması!” ve “Yaşasın onurlu direnişimiz!” şiarlı dövizler taşıdılar.

Alkışlarla başlayan eylemde “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atılırken, yine aynı gün işe iade davaları görülmesi nedeniyle adliyeye gelen SeraPool işçileri de eyleme katıldı.

İşçiler adına yapılan basın açıklamasında ağır çalışma koşulları, sefalet ücretleri ve Türk Metal çetesine karşı mücadele etmek istedikleri için işten atıldıkları belirtilerek şunları söylendi:

Bu yaşananların hepsi sermayenin örgütü MESS ve Türk Metal işbirliği ile gerçekleştirilmiş organize bir saldırıdır. Bu saldırı sadece bizim fabrikamızda da yaşanmamıştır. Bölgemizde kurulu olan Arçelik, HEMA, Trakya Döküm olduğu gibi başka illerde kurulu olan Ford’da, Tofaş’ta, Coşkunöz’de, ORS’de ve daha bir çok fabrikada aynı sebeplerle işten atmalar oldu. Bu saldırının hedefinde metal fırtına ile ayağa kalkan onurlu metal işçileri var. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak!”

Açıklamada, bu ablukanın dağıtılacağı mücadeleye devam edileceği vurgulanarak “Metal işçisi köle değildir. Yaşasın Metal İşçileri Birliği!” denildi.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

SeraPool işçilerinden basın açıklaması

 

Cam Keramik-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan ve ücretleri ödenmeyen SeraPool işçilerinin 21 Ekim Çarşamba günü ilk davaları görüldü. Bir kısım işçinin sabah saatlerinde görülen ilk davası 26 Ocak’a ertelendi. Öğleden sonraki ikinci davada ise diğer işçilerin işe iade davası ile patronun işçileri suçlamak ve karalamak için açtığı iki dava görülmeye başlandı.

SeraPool işçileri seslerini duyurmak için adliye önünde “SeraPool işçileri köleliğe karşı direniyor!” şiarlı ozalit ile basın açıklaması gerçekleştirerek patronların ve yasaların ortak çalıştığını, 4 ayda bitmesi yasalarca onaylanan işe iade davalarının uzatıldığını ve işçilerin kararlılıklarından vazgeçirilmeye çalıştırıldıkları vurguladılar.

DİSK Keramik-İş adına yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

SeraPool işçileri ağır çalışma koşullarına ve düşük ücretlere isyan ederek ‘artık yeter bu böyle gitmez’ diyerek kendi aralarında birliklerini sağladılar ve sendikamızda örgütlenmeye başladılar. Bu hak işçilere emekçilere tanınmış anayasal bir haktır ve bunu kullanmak üzere harekete geçen SeraPool işçisinin de başına Türkiye’deki diğer sınıf kardeşlerinin başına gelen oldu ve işten atıldılar. Sözde yasalar işçinin örgütlenmesinin önünü açıyor fakat pratiğe baktığımızda bu yasaların tamamen patronların, zenginlerin işine yaradığını görüyoruz. Bu kirli düzene dur demenin yolu ise güzel ülkemizde işçilerin birliğini sağlamaktan geçiyor. Ülkenin dört bir yanında işçiler, emekçiler diline, dinine, mezhebine bakılmadan ağır sömürü koşulları altında çalıştırılıyor ve kölece bir yaşam önlerine konuluyor. İşte SeraPool işçisi önlerine konan bu kötü koşulları kabul etmeyerek meşruiyetini ve gücünü birliğinden alarak örgütlenme özgürlüğünü kullandı. Evet hukuki olarak mücadelemiz devam ediyor sonuna kadar da devam edecek fakat asıl kazanım işçiler fabrika fabrika işverenlere karşı örgütlenince gerçekleşecek.”

“SeraPool işçisi direnişin simgesi!” sloganını haykıran işçiler, açıklamanın ardından başlayan duruşmalara katılmak için adliyeye girdi.

SeraPool işçileri aynı zamanda adliyede davaları görülen B/S/H işçilerinin basın açıklamasına da destek vererek sınıf dayanışmasının önemine dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

“Sonuna kadar gideceğiz, direneceğiz!”

 

SeraPool’da sendikalaştıkları için patronun işten atma saldırısıyla karşılaşan ve aylardır fabrika önünde direnen kadın işçilerle konuştuk. Ağır çalışma şartlarına karşı örgütlendiklerini belirten kadın işçiler, “sonuna kadar gideceğiz, direneceğiz” dedi.

- Fabrikada çalışma şartlarının nasıldı?

Nazire: Çalışma şartlarımız çok ağırdı, 30-40 kiloluk kasaları kaldırmamız isteniyordu bizlerden. Fabrikanın havalandırması yok, tozun içerisinde çalışıyoruz ama maske verilmiyor. Verilen maske , eldiven vb. malzemeler de çok kalitesiz.

Bununla birlikte çok yoğun bir baskı vardı üzerimizde. Ramazan ayında oruç tutmayanlara yemek verilmiyordu, oruç tutanlara ise yemek fişleri verilmiyordu.

İşte bu şartlar nedeniyle ‘sendikalı olmak gerekir’ dedik ve sendikalı olduk.

- Örgütlenme süreci nasıl örüldü?

9 senedir SeraPool’da çalışıyorum. Öncesinde de sendikalaşma girişimleri olmuştu, deneyimler vardı. Onlardan çıkardığımız derslerle birlikte son süreçte, grup grup, bölüm bölüm örgütlendik.

- Direnişçi bir kadın olarak işçilere nasıl bir mesaj verirsiniz?

Bizlerin kazanması birlik olmaya bağlı biz işçilerin birlik olmasına bağlı.

SeraPool’daki direnişi biz sürdürüyoruz, biz yönetiyoruz, sendikacılar bizlere sadece yardımcı oluyor, destek oluyor.

- Direnişe dair düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

Sezgül: 100’ü aşkın zamandır gidenleriyle, eksikleriyle burada direnmeye devam ediyoruz. Bizler yanlış bir şey yapmadık, yasal hakkımızı kullandık sendikalaştık. Çalışma şartlarımızın düzeltilmesi için buradayız.

Ben aşçılık yapıyordum fabrikada ama tabak durulamadan, yemek dağıtımına, servis açmaya bütün işlere koşturuluyordum. Bu haksızlıklara karşı hakkımızı aramak için buradayız ve sonuna kadar gideceğiz, direneceğiz.

Kızıl Bayrak / Kartal

 
§