23 Ekim 2015
Sayı: KB 2015/40

Düzenin seçim oyununda son hafta
Sokağa, eyleme, direnişe!
Hep aynı eşgal!
Kriz mücadele dinamiklerini güçlendiriyor
Seçimler, HDP ve sol hareket
Devrim mi reform mu?
İşçi sınıfı “anda yaşayan geçmiş”in tortularını sırtından atmalıdır!
Genel kurulda eleştiriye tahammülsüzlük
Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi Genel Kurulu
Gürmak Amortisör'de direniş ve kıyım
B/S/H işçilerinden adliye önünde eylem
Ereğli OSB’de ‘infial’ yaşanıyor
Yeni dönem, devrimci sınıf hareketi ve devrimci parti
Dünyadan eylemler
Avrupa DGB 1. Genel Kurulu gerçekleştirildi
DGB Türkiye Meclisi Ankara’da toplandı
Sandıklar değil, çare SİZsiniz!
Siyasal tablo üzerine söyleşiler
Ankara Katliamı’nda yitirilenler uğurlandı
Ankara’da katledilenler anıldı
Sosyal-şovenizmin günümüzdeki adı - D. Yusuf
Hapishaneler ve devrimci mücadele
Hapishaneler’de hasta tutsaklar katlediliyor!
"Kanlı Pazar"dan Kanlı Cumartesi’ye...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara Katliamı’nda yitirilenler uğurlandı

 

Serdar Ben Gazi Mahallesi’nde uğurlandı

Ankara’daki katliamda yaşamını yitiren TİKB militanı Serdar Ben, 15 Ekim günü İstanbul Gazi Mahallesi’nde düzenlenen kitlesel cenaze töreniyle toprağa verildi.

Sabah saatlerinden itibaren Gazi Cemevi’nde bir araya gelen kitle, saat 11.00’e doğru, yürüyüş için toplanma noktası olan Eski Karakol Durağı’na geçti. "Komünist devrimci Serdar Ben ölümsüzdür!-Alınteri" pankartının en önde yer aldığı yürüyüşe, HDK, HDP, Halkevleri, ESP, EMEP, Kaldıraç, Partizan, Devrimci Parti, SYKP, DHF, TÖP, Gazi esnafı ve halkı imzasının olduğu "Amed, Suruç Ankara katillerini tanıyoruz. İnadına barış!" pankartıyla, "Katillerden hesabı emekçiler soracak!-İnşaat İşçileri Sendikası" ve "Ankara’da katleden AKP’dir hesabını soracağız!-Halk Cephesi" pankartıyla eyleme katılım sağlandı. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Devrimci Tesktil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) da eyleme katılım sağlayan kurumlar arasında yer aldı.

Cenaze törenine Haziran Direnişi’nde Ankara’da polis tarafından katledilen Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük ve ağabeyi HDP Milletvekili Adayı Mustafa Sarısülük, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan, Pınar Aydınlar da katıldı. Ayrıca HDP milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Erdal Ataş, Turgut Öker ve HDP milletvekili adayları ve yöneticileriyle CHP’li yöneticiler yer aldı. Binlerce kişi Cemevi önünden mezarlığa yürüyerek burada anma töreni yaptı. Mezarlığa girişte TİKB militanlarınca, "Serdar Ben yoldaşı kavgamızda yaşatacağız!-Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği" imzalı pankart açıldı.

Anma töreninde önce devrim şehitleri ve Ankara’da katledilenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, şiirler okundu. Serdar Ben’in bir yoldaşının yaptığı konuşmada katliamın vahşetine değinilerek Serdar Ben’in yaşamı anlatıldı ve katliamın hesabının sorulacağı belirtildi.

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ve İnşaat İşçileri Sendikası adına yapılan konuşmanın ardından anma bitirilerek, defin işlemi için mezarlık içerisine girildi. Serdar Ben’in, TİKB bayrağına sarılı tabutu "Serdar yoldaş ölümsüzdür!", "Anaların öfkesi katilleri boğacak!", "Katil devlet hesap verecek!" ve TİKB sloganlarıyla toprağa verildi. Ben’in ailesinin de mezarlığa karanfil bırakmasının ardından anma sona erdi.

Ankara’da cenazelere engel ve
ATK’da eylemli uğurlama

10 Ekim’de Ankara’da gerçekleşen katliamda yaralanan Eğitim Sen üyesi öğretmen Ata Önder Atabay, tedavi gördüğü Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde 16 Ekim günü hayatını kaybetti. Bunun üzerine hastaneden alınan cenaze, otopsi için öğle saatlerinde Adli Tıp Kurumu’na getirildi.

Eğitim Sen, cenaze töreni için ilk olarak saat 14.00’e sendikanın Cinnah’ta bulunan genel merkezine çağrı yaparken, otopsinin gecikmesi üzerine çağrıyı saat 16.00’ya çekti. Cenazenin ATK’ya gelmesiyle beraber ise toplanma başladı.

Sivil polis ve çevik kuvvet polislerinin ablukasında bulunan ATK’nın iç bahçesine giriş engellendi. Ardından da Atabay’ın cenazesinin Eğitim Sen’e gönderilmesine polis tarafından izin verilmediği öğrenildi.

Bu keyfi engelleme karşısında Eğitim Sen’in Cinnah’ta cenazesiz tören yapma çağrısı ATK önünde bekleyen kitle tarafından protesto edilerek sosyal medya üzerinden ATK önünde toplanma çağrısı yapıldı. ATK önünde bulunan Eğitim Sen MYK üyeleriyle tartışma yaşanırken sendika, cenazeyi almak için ATK önüne çağrı yapmaktansa genel merkez önünde tören yapılmasını dayattı ve bunun ailenin isteği olduğunu öne sürdü. Ancak Atabay’ın kuzeni, cenazenin Eğitim Sen’e geçişinin engellendiği takdirde Atabay’ı memleketi Malatya’ya göndermeden önce son kez uğurlamak isteyen herkesi ATK önüne çağırdı. Eğitim Sen önünden ATK önüne gelen kitlenin, katliamda yaşamını yitiren Gazzeli Ahmet Allkhaldi’yi de saat 17.00’de uğurlamak için gelenlerle buluşması üzerine ATK önündeki kitlenin sayısı arttı.

Bekleyiş sırasında Allkhaldi’nin cenazesi için iç bahçeye girmeye çalışan Halkevi üyesi bir kadına özel güvenliklerin saldırması üzerine kitle kapıya yüklendi. Çok sayıda sivil polis, iç bahçeye girenlere tekmelerle saldırırken, iç bahçedeki otopsi kapısı önünde konuşlandırılan çevik kuvvet harekete geçti. Çevik kuvvetin koşarak dış kapıya barikat kurması karşısında kitle sürgülü kapıyı çekerek açmaya çalıştı. Kapı yumruk ve tekmelerle çözüldü. Bu sırada gülerek kitleyi tahrik etmeye çalışan polislere "Katil devlet hesap verecek!", "Katil polis hesap verecek!" ve "Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!" sloganlarıyla karşılık verildi. Kapı önünde eylemli bekleyişe geçen kitle, polis çekilmediği takdirde kapının önünden ayrılmama iradesini ortaya koydu. Polislerin geri çekilmesiyle dış kapı önünde kitlenin sloganlı bekleyişi sürdü.

Saat 17.00 sularında Atabay’ın cenaze aracı çıkarken cenaze aracı arkasında toplanan kitle, burada yaptıkları törenle Atabay’ı Malatya’ya uğurladı. Burada Eğitim Sen adına kısa bir uğurlama konuşması yapıldı.

Ardından, Allkhaldi’nin cenazesi için bekleyişe devam edildi. Tekrar ATK dış kapısı önünde toplanan kitle ile barikatlarıyla kapının gerisine çekilen çevik kuvvet polisleri ile tartışma başladı. Polislerin güldüğünü fark edenler polisi teşhir ederken, kitleden slogan ve alkışlar yükseldi. Allkhaldi’nin cenazesi saat 18.00 sularında ATK’da karşılandı. Allkhaldi de törenle uğurlandı.

Ata Önder Atabay uğurlandı

Ata Önder Atabay’ın cenazesi 17 Ekim günü ailesi, arkadaşları ve yoldaşlarının katılımıyla Malatya’nın Hekimhan ilçesine bağlı Karadere Köyü'nde toprağa verildi.

Cenaze için sabahın erken saatlerinden itibaren taziye evinde toplanan kitle, Hekimhan Camii’nde dini törene katıldı. Ata Önder’in ablası gözyaşları içinde yaptığı konuşmada herkesi kardeşinin verdiği mücadeleye onuz vermeye çağırarak "Şimdi biz dimdik duracağız. Bizi üzenleri sevindirmeyeceğiz! Onlar hiç sevinmesinler! Ata’nın arkadaşları burada! Herkes burada yanımızda! Şimdi hepimiz onu alkışlarla uğurlayalım!" dedi.

Ardından yürüyüşle Hekimhan Heykel’de toplanılarak araçlarla Önder’in köyüne hareket edildi. Ata Önder Atabay’ın çok sevdiği köyü Karadere’de sonsuszluğa uğurlanmasının ardından tüm devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ve Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Sekmen konuşma yaptılar. Mezar başına karanfiller ve Beşiktaş bayrağı bırakılmasının ardından cenaze töreni sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-Malatya


 
§