23 Ekim 2015
Sayı: KB 2015/40

Düzenin seçim oyununda son hafta
Sokağa, eyleme, direnişe!
Hep aynı eşgal!
Kriz mücadele dinamiklerini güçlendiriyor
Seçimler, HDP ve sol hareket
Devrim mi reform mu?
İşçi sınıfı “anda yaşayan geçmiş”in tortularını sırtından atmalıdır!
Genel kurulda eleştiriye tahammülsüzlük
Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi Genel Kurulu
Gürmak Amortisör'de direniş ve kıyım
B/S/H işçilerinden adliye önünde eylem
Ereğli OSB’de ‘infial’ yaşanıyor
Yeni dönem, devrimci sınıf hareketi ve devrimci parti
Dünyadan eylemler
Avrupa DGB 1. Genel Kurulu gerçekleştirildi
DGB Türkiye Meclisi Ankara’da toplandı
Sandıklar değil, çare SİZsiniz!
Siyasal tablo üzerine söyleşiler
Ankara Katliamı’nda yitirilenler uğurlandı
Ankara’da katledilenler anıldı
Sosyal-şovenizmin günümüzdeki adı - D. Yusuf
Hapishaneler ve devrimci mücadele
Hapishaneler’de hasta tutsaklar katlediliyor!
"Kanlı Pazar"dan Kanlı Cumartesi’ye...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gürmak Amortisör'de
direniş ve kıyım

 

İzmir Atatük Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Gürmak Amortisör A.Ş.’de geçtiğimiz hafta başında 3 işçi işten atıldı. İşçi kıyımının hiçbir gerekçe gösterilmeden 14 Ekim’de de devam etmesi üzerine Gürmak işçileri, 15 Ekim saat 14.50 itibariyle arkadaşlarının işe geri alınması için üretimi durdurdu.

Patronun haksız ve hukuksuz işçi kıyımını protesto eden işçiler, diğer yandan da tehdit edilmeye başlandı. Fabrikaya noter getirildi. Baskı ve tehditlere karşı taleplerinin net olduğunu belirten Gürmak işçileri, Metal İşçileri Birliği Facebook sayfasında yayınladıkları mesajla baskılara tepki göstererek dayanışma çağrısı yaptılar.

Gürmak işçileri akşam saatlerinde de Aliağa’da eylem yapan Kocaer işçileri ziyaret etti. Devrimci Gençlik Birliği de “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla işçilerin yanına geldi. DGB adına konuşma yapan bir genç devrimci “Sizin mücadeleniz bizlerin yaşamından ayrı düşünülemez. Mücadeleniz mücadelemizdir” dedi.

Gürmak işçileri, direnişin 2. gününde de (16 Ekim) sabah fabrikalarına gelerek sendikal faaliyet yürüttükleri için işten atılan arkadaşları işe geri alınana dek mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

İşçiler, sabah saatlerinde avukatlarla görüşme gerçekleştirirken sınıf dostları da Gürmak işçilerini yalnız bırakmadı.

Öğlen saatlerinde ise daha önce birçok fabrikada olduğu gibi Gürmak patronunun imdadına da polis yetişti. Patronun isteği üzerine fabrikaya giren çevik kuvvet, işçiler üzerinde baskı uygulamaya başladı.

Direnişin 5. gününde (19 Ekim), polis baskısıyla direnişi kırmaya çalışan patronun bu girişimi başarılı olmayınca işten atma saldırısı devreye sokuldu.

Topluca fabrika çıkış kapısında sloganları ile saldırıyı protesto eden işçiler daha sonra onur kırıcı muameleye maruz kaldılar. Tek tek güvenliğe çağrılarak iş çıkış kağıtları verilen işçilere ‘üretime girmemelerine rağmen mala zarar vermek’ gibi iddialarla karalama kampanyasına girişildi.

Dedektör ile kontrol edilen işçiler, iş elbiselerini yerlere bırakarak onursuz uygulamayı protesto etti.

Metal İşçileri Birliği ise Gürmak işçilerine saldırı karşısında kenetlenme çağrısı yaparak: "Şimdi kenetlenme zamanı, onuruna, işine ve arkadaşına sahip çıkma zamanı..." dedi.

Direnişin 7. gününde (21 Ekim), işçiler Gürmak Amortisor Otomotiv San. ve tic. A.Ş.’yi 5 er kişilik gruplar halinde Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne şikayet etti.

Diğer yandan işçilerin ‘muhbir’ diye adlandırdığı bir patron yandaşı direnişçilerin yanına gelerek tahriklerde bulundu. İşçiler, provokasyon girişimlerine karşı “bunlarla bizi yıldıramazsınız” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan işçi düşmanı Gürmak Yönetim Kurulu, Çelik-İş Bölge Sorumlusu’na işçileri tekrardan işe geri almayacaklarını bildirdi. İşçiler, yönetimin kararını kendi aralarında toplantı yaparak değerlendirdi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Gürmak direnişiyle uluslararası dayanışma mesajları

 

Gürmak işçilerinin sendikal faaliyet yürüttüğü için işten atılan arkadaşlarının işe geri alınması için başlattığı direniş, Uluslararası Otomotiv İşçileri Konferansı’nda da yankı buldu. Konferansa katılan Metal İşçileri Birliği temsilcisi, Gürmak işçilerinin sesini  uluslararası platformda duyururken İspanya, Almanya ve Brezilya’dan öncü metal işçileri de Gürmak işçilerine dayanışma mesajlarını gönderdiler.

Brezilya’dan General Motors işçisi, CSP Conlutas Genel Sekreteri ve Uluslararası Otomotiv İşçileri Konferansı Yürütme Kurulu üyesi Carlos Luis Mancha şunları söyledi: “Brezilya işçilerinden onurlu direnişlerini sürdüren Gürmak başta olmak üzere Türkiye işçi sınıfına selamlarımı gönderiyorum. Yaşasın direniş, yaşasın dayanışma!”

İspanya Renault fabrikasında çalışan Unai adlı işçi ise direnişteki Gürmak işçilerine şu mesajı gönderdi:
“Merhaba. Ben Unai. İspanya CGT Sendikası’nın üyesiyim. Şu anda Uluslararası Otomotiv İşçileri Konferansı’nda bulunuyoruz. Bu toplantıda siz Gürmak işçilerine dayanışma duygularımızı gönderiyorum. Kavganız umut dolu olsun.
Yaşasın mücadelemiz!!!”

Eslingen Festo fabrikasından sendika başkanı Huber de şunları söyledi:
“Merhaba, Gürmak işçileri!
Ben Eslingen Festo fabrikasından sendika başkanıyım. Size buradan, Almanya’dan candan selamlar. Aldığım duyumlardan sizin mücadeleye başladığınızı öğrendim. Uzun soluklu olmanızı diler, selamlarımı gönderirim. İzmir’e sevgiler.”

 

 

 

 

“Onurumuz için mücadele edeceğiz ve kazanacağız”

 

Gürmak işçileri, fabrikada işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması ve işçi kıyımlarına karşı örgütlendiklerini belirterek bunun karşılığında kıyım saldırısı ile karşılaştıklarını kaydetti. Atılan işçilerden Murat isimli işçi, “Onurumuz için mücadele edeceğiz ve kazanacağız” dedi.

Direnişçi Gürmak işçisi ile gerçekleştirdiğimiz röportaj şöyle:

- Fabrikadan neden çıkarıldınız?

Murat: Fabrikada birlik ve beraberlik çalışması yapıyorduk. Daha sonra sendikal hareket yürütmeye başladık. Belirli bir sendikal faaliyet yürüttükten sonra Pazartesi günü (12 Ekim) işçi kıyımları başladı. İlk olarak 3 sendika üyesi arkadaşımız, daha sonra biz işten çıkarıldık.

Biz Gürmak işçileri olarak her zaman bu direnişin arkasındayız. Onurumuz için mücadele edeceğiz ve kazanacağız diyorum.

- İşten atılırken size ne sebep gösterdiler?

‘Performans düşüklüğü’ falan gösterdiler. Ama normalde sendikal sebepler ve Yücel Memiş arkadaşıma şahitliğim vardı. Bu sebeplerden olduğunu düşünüyorum.

- Direniş nasıl devam ediyor?

Diğer vardiyayla birleşiminden itibaren içerideki direnişimiz çok güzel. Bütün arkadaşlarımız, dışarıdaki arkadaşlarımız işe alınsın diye işi bıraktılar. Onurlu bir eylem yaptılar. Patrona karşı, bu düzene karşı seslerini haykırdılar.

- Faaliyet nasıl başladı, sürecin nereye gitmesini bekliyorsunuz?

Yaklaşık 5-6 ay önce birlik ve beraberlik niteliğinde, arkadaşlarımızla konuşmalar yaparak, içerideki sorunlarımızı paylaşarak, neler yapabileceğimizi tartışarak, ‘bu işçi kıyımlarına karşı nasıl bir mücadele verebiliriz’, bunları konuşarak, ‘içerideki iş güvenliğinin etkili olmadığı yerlerde nasıl şeyler yapabiliriz’, ‘nasıl güvenli hale getirebiliriz’ diye başladı.

Bir süre sonra belirli üyeliklere başlandı, üyeliklere başlandıktan sonra aramızda belirli sızmalar oldu. Sızmalar olunca da patron buna önlem olarak performans düşüklüğü, amirlere karşı gelme gibi sebepler göstererek işçi kıyımlarına başladı. Pazartesi günü 3 arkadaşımızı işten attıktan 2 gün sonra beni ve depocu Hasan arkadaşı işten attı. Bu nedenle direnişimiz başladı ve çok da güzel gidiyor şu anda.

Kızıl Bayrak / İzmir

 
§