9 Ekim 2015
Sayı: KB 2015/38

Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
Sermaye düzeninin Suriye politikası çöktü
Parlamenter hayaller değil, devrimci sınıf mücadelesi!
'Oy avcısı' CHP'den emekçilere sahte vaatler
CHP'nin gençlere vaatleri ve gerçekler
Sermaye sınıfının "adaleti"
Kürt halkına yönelik saldırılar sürüyor
Genetiği kirli ve kanlı devlet!
Direnişçi Kocaer işçileri: Kölelik düzenini bitireceğiz!
Mücadeleci ve demokratik bir Birleşik Metal-İş için birleşelim!
Muhasebesiz, muhalefetsiz, umutsuz!
Birleşik Metal-İş Bursa ve İzmir şubelerinde genel kurul
Kale Kilit’te patronların kavgası!
Devrimci gençlik hareketi - H. Fırat
Birleşik sosyalist devrim!
Alman emperyalizminin “mülteci severliği”
Kutlanan ne?
Emekçiler sokakları boş bırakmıyor
Kahrolsun sömürgecilik!
“Cenazenin gösteriye dönüşmesinden korkuyorlar”
Gözaltı ve tutuklama terörü sürüyor
Tutsak sınıf devrimcilerine süngerli oda işkencesi
ORS deneyimi ve öğrettikleri
Önlemler alınmıyor, işçiler katlediliyor
DLB’lilerin ailelerine polis tacizi
'İsimsizler ülkesine döndük!'
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

CHP'nin gençlere vaatleri ve gerçekler

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Bildirge CHP’nin gençlik kitlesinin oylarını fazlasıyla önemsediği gerçeğine ışık tuttu.

Bildirge de “Öğrenci, memur, işçi, işsiz, çiftçi” olan bütün gençlerin yaşadığı sorunlar öne çıkarıldı. Bildirge, sözde “Taşeron işçisi olan gençlere, merdiven altı atölyelerde çalışmak zorunda olan gençlere, asgari ücrete mahkûm gençlere, mevsimlik işçi gençlere” adandı. Öğrenci, işçi, kamu emekçisi gençlerin yaşadığı sorunların altını çizen CHP lideri sorunların kaynağı olan kapitalizme ve yarattığı sonuçlara değinmekten özenle kaçındı. Gençliğin sorunlarının ve tüm emeğin toplumsal kesimlerinin sorunlarının faturasını daha önceki seçim bildirgelerinde olduğu gibi yine AKP’ye kesti. Bu sorunların kaynağı olan kapitalizmi ise korumaya aldı.

İşsizliğin kaynağı olan kapitalizm konusunda tek kelime etmeyen, kapitalizmle işsizlik arasındaki doğrudan bağlantıyı ortaya koymayan Kemal Kılıçdaroğlu ve partisinin işsizlik sorununu çözmeyeceği aşikardır. Zira, kapitalizm yok edilmeden özelde gençlerin genelde emeğin toplumsal kesimlerinin ekonomik-sosyal sorunlarına yanıt bulanamayacağı aşikardır. Bu yalın gerçeği CHP ve lideri elbette ki, biliyor.

Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada gençlerin yüzde 18,9’unun, genç kadınların ise yüzde 22,6’sının işsiz olduğunu belirtti. Gençlerin işsizlik sorununu çözeceğini iddia etti. Ayrıca işsizlik sorunun panzehiri olarak organize sanayi bölgelerinde açılacak olan meslek liselerini çözümün adresi olarak formüle etti. Organize sanayi bölgelerinde meslek liselerinden mezun olanlara "iş garantisi" verdi.

CHP lideri kuşkusuz işsizliği üreten kapitalist sistem olduğunu bilmektedir. Bu sistem ayakta kaldığı sürece işsizliğin var olacağı konusunda tam bir bilinç açıklığına sahiptir. Buna rağmen işsizliğe karşı mücadele edeceği yalanına sarılmaktadır. Gençleri işsizliği çözme vaadiyle kandırırken bile kapitalistlerin çıkarlarını korumayı vaat etmektedir. Bu nedenle organize sanayi bölgelerinde yoğun emek sömürüsünün aracı olan meslek liselerini çözümün kapısı olarak göstermektedir.

Meslek liselerinde okuyan gençler organize sanayi bölgelerinde bulunan fabrikalarda kölelik koşullarında ömür tüketirken kapitalistler hem genç ve dinamik iş gücüne kavuşacaklar, hem de maliyeti ucuz işçi çalıştırma şansını yakalayacaklar. İşte CHP’nin çözüm planı(!) Yani seçim bildirgesinde yer alan gençlerin işsizlik sorununu çözme planı bile kapitalistleri ihya etmeye yöneliktir. Gençlerin payına kölelik koşullarında sefalet ücretine talim etmek ve bu koşullarda ömür tüketmek düşecektir.

Kapitalistleri koruma konusunda yeminli olan CHP’nin kapitalizmden kaynaklı yapısal bir sorun olan işsizliği halletmesi koca bir yalandır. Zira tüm düzen partileri işsizlik sorununu çözmek bir yana, kapitalizmin işsizliği sürekli olarak arttıracak politikalarına dört elle sarılırlar. Krizin alametlerinin arttığı böylesi bir dönemde CHP hükümet olacak oyu alması durumunda kapitalistlerin gözlerini kırpmadan binlerce işçiyi kapının önüne koymasına ve işçilere ise sefalet ücreti dayatmasına tam destek verecektir.

Gençliğin ihtiyacı sömürüsüz özgür bir ülkedir. Halkların barış içinde kardeşçe yaşadığı bir gelecektir. Sermaye düzenin bekçisi CHP’nin yapacağı tek şey gençliğin geleceğinini karartan sömürü, savaş ve zorbalık düzeni olan kapitalizmi ayakta tutmak olacaktır. CHP ve tüm düzen bekçisi partiler insanca yaşanacak bir gelecek sunamazlar. Bu nedenle gençlik devrim ve sosyalizm davasına dört elle sarılmalıdır. Sorunlarının kaynağı düzeni yıkma mücadelesine katılmalıdır.

 

 

 

 

“Seçilmişler”e fazla fazla
3 aylık peşin maaşlar

 

İşçi ve emekçilerin maaşlarına zam yapmayı bir yük olarak gören, ücretlerine zam isteyerek mücadele eden işçileri “terörist” ilan eden, işsizlik maaşını, ücretli izinleri, kıdem tazminatlarını dahi emekçilere fazla gören ve emekçi sınıfları açlık sınırının dahi altında yaşamaya mahkum eden sermaye devleti, “seçilmiş” vekillerine fazlasıyla maaş veriyor. Bu haksızlığı ise bizzat kendi yasalarıyla hayata geçiriyor.

Hürriyet’ten Bülent Sarıoğlu’nun haberine göre, 7 Haziran’da seçilen ve 3 aya yakın bir süre tatil yapan milletvekillerinin 15 Ocak 2016’ya kadarki maaşlarının 15 Ekim’de peşin olarak ödeneceği ortaya çıktı. 1 Kasım listelerinde yer almayan ve seçilme olasılığı olmayan şu anki milletvekillerinin de maaşlarının 15 Ekim’de ödeneceği belirtildi. Buna göre, AKP’den 53, MHP’den 7, CHP ve HDP’den de 3’er milletvekili ile 1 bağımsız milletvekilinin 15 Ocak 2016’ya kadarki 3 aylık süre için de maaşları 15 Ekim’de yatırılacak. Bu milletvekili sayısı, seçilememeleri durumunda artabilir de. Zira seçilme şansı düşük olanlar da göz önüne alındığında 80 civarında milletvekilinin 7 aylık maaşları ellerine geçmiş olacak. Bu milletvekilleri arasında emeklilik hakkı kazanmış olanlara 63 bin TL, olmayanlara da 42 bin TL “maaş” ödenecek. Ayrıca 1 Kasım’da yeniden seçilen milletvekilleri, yasa doğrultusunda 75 günlük bir maaş “hakkı” daha kazanacak. Böylece tekrar seçilenlere çifte maaş ödenmiş olacak.

Seçilmişler” kendilerine çalışıyor

Uygulamanın ise yasal düzenleme sayesinde hayata geçirildiği, “seçilmişler”in kendilerine çalışarak ‘iyileştirmeye’ gittikleri TBMM Üyeleri Ödenek, Yolluk ve Emeklilik Yasası sayesinde bu haksızlığı yasalaştırdıkları belirtildi. Emekçilerin haklarını muğlak ifadelerle ve yasalardaki boşluklarla tırpanlamaktan geri durmayan sermaye temsilcileri, yasada yer alan “Ölüm ve çeşitli sebeplerle genel seçimin yenilenmesi halinde önceden aldıkları üç aylık ödenek ve yollukları geri alınmaz” kesin hükmü ile kendi “maaş”larını garantilemekten geri durmadı.




YSK’dan sandık taşımaya ret

 

Yüksek Seçim Kurulu, çok sayıda İl, İlçe ve köy için alınan sandık taşınma kararlarını reddetti. YSK, sandık taşıma konusunda oy birliğiyle yetkisizlik kararı alırken, “güvenlik gerekçesiyle” sandık taşınamayacağı yönündeki kararı oy çokluğuyla verdi. YSK’daki CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu kararın ardından yaptığı açıklamada sandık taşıma kararı onayı ve YSK’dan görüş isteyen iki ayrı dosya geldiğini ifade ederek, taşıma kararlarının YSK tarafından iptal edildiğini ve sandıkların taşınamayacağına dair görüş bildirildiğini belirtti.

 
§