21 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/32

Kürt halkının onurlu direnişi ile eylemli dayanışmayı büyütelim
Kendi kaderini tayin hakkı meşrudur!
Sahibinin sesi medya da kirli savaşın suç ortağıdır
Sermaye devleti infazlara devam ediyor
Tüm katlettikleriniz için kavga sonuna kadar sürecek!
Bütçe kirli savaşa ayrılıyor
Burjuva hümanizmiyle göğsünün sol tarafında yürek taşımayan “hümanistler”!
Sermayenin gözaltı saldırısı sürüyor
Efendileri hizaya getirdi: PYD’ye operasyon yok
“İster kabul edilsin, ister edilmesin” dönemi
Belirsizlikler ve krizler düzenin doğasında var - C. Ekin
Hacı Bektaş-i Veli’yi anma törenlerinin ardından...
“Güne devrimci müdahalede bulunmalıyız”
Ortadoğu’da gericiliğin başaktörleri AKP iktidarı-Katar emiri ikilisi siyonist İsrail için çalışıyor!
Emperyalizmin Çin çıkmazı - C. Ekin
İran’daki antlaşma emperyalist hegamonya savaşının bir parçası
Kapitalizm öldürür: Yaşanılabilir yegane sistem sosyalizmdir
Kamuda toplu sözleşme görüşmeleri üzerine
MİB MYK Ağustos Ayı Toplantısı Sonuç Bildirgesi
Enpay direnişi üzerine
DEV TEKSTİL Ağustos Ayı Genişletilmiş MYK Toplantısı Sonuç Bildirgesi
İşçiler katledilmeye devam ediliyor
Tutsak sınıf devrimcilerinden mektup var
Sacco ve Vanzetti: İyi bir kunduracı ile yoksul bir işportacının zaferi!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçiler katledilmeye
devam ediliyor

 

Her yıl bini aşkın işçinin can verdiği Türkiye’de hafta boyunca yeni iş cinayetleri yaşanmaya devam etti. Kar hırsı nedeniyle kamyon kasalarında taşınan, güvenlik ekipmanları verilmeyen işçiler katledilmeye, hayatları hiçe sayılmaya devam edildi.

Kastamonu’nun Hanönü ilçesine bağlı Kavak Köyü'nde orman köylülerine verilen ücretli kesim işini yapan 75 yaşındaki Şükrü Karakoç, 13 Ağustos’ta kestiği ağacın üzerine devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

Samsun’un Atakum ilçesinde bulunan SGK İl Müdürlüğü binası inşaatında kalıpçı olarak çalışan Mustafa Kavuş (50), 14 Ağustos’ta iskelede çalıştığı sırada dengesini kaybederek 2. kattan beton zemine düştü. Ağır yaralanan işçi ilçedeki özel bir hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmasına karşın hayatını kaybetti.

İzmir’de Atatürk Organize Sanayi Bölgesi 10006 Sokak’ta bulunan  Bak Ambalaj’da solvent tanklarının bulunduğu depoda 14 Ağustos akşamı yangın çıktı. İtfaiye ekipieri yangına müdahale ederken 25 yaşındaki Ali Şimşek adlı işçi ağır yaralandı. İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Şimşek’in hayati tehlikesinin olduğu öğrenildi. Ege TV’nin sahibi Cem Bakioğlu’na ait olan fabrikada 2006 yılında da yangın çıktığı ve 2 işçinin zehirlendiği bilgisi verildi.

Mersin’in Mut ilçesinde Sertavul yaylasında bulunan bir evin çatı onarım işinde çalışan 29 yaşındaki Mustafa Uysal, 16 Ağustos’ta işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için çatıdan düştü. Beton zemine çarpan Uysal, aynı inşaatta çalışan arkadaşlarının haber vermesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekibi tarafından Karaman Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ağır yaralanan işçi, hastanede hayatını kaybetti.

Ankara’da Keçiören Mecidiye Metro istasyonun inşaatında çalışan Mehmet Kalaycı adlı işçi, 17 Ağustos’ta üzerinde bulunduğu ızgaraların düşmesiyle birlikte beton zemine çakıldı. Bir süre sonra gelen sağlık ekipleri ağır yaralanan işçiye kalp masajı yapsa da, Kalaycı hayatını kaybetti.

Tarım işçileri iş cinayetlerinin kurbanı olmaya devam ediyor. Son olarak Aydın’da 2 tarım işçisi iş cinayetinde can verdi. 18 Ağustos’ta Köşk ilçesi Çiftlik Köyü ile Merkez Efeler ilçesi Dalama Beldesi yolu Kozalaklı yakınlarında yaşanan olayda tarım işçilerinin taşındığı kamyonun kasası açıldı. Seyir halinde kasanın açılmasıyla domateslerle birlikte taşınan 6 işçi de asfalt zemine düştü. ‘Kazada’ lise öğrencisi 16 yaşındaki Ramazan Baş ile 49 yaşındaki Özer Özdemir ağır yaralı olarak kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybetti, 4 işçi ise yaralandı.

Edirne’nin Enez İlçesi’ne bağlı Yenice Köyü’nde su deposuna elektrik hattı çekmek için 18 Ağustos’ta merdivenle direğe çıkan belediye işçisi Varol Savcu, akıma kapılarak ağır yaralandı. Keşan Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Savcu, 10 saat süren çabalara karşın kurtarılamadı.

Siirt’te Bahçelievler Mahallesi Polisevi karşısındaki bir inşaatta çalışan Seyithan Kapalıgöz, 18 Ağustos’ta halatın kopması sonucu kilolarca ağırlığındaki demirin üzerine düşmesiyle hayatını kaybetti. Kapalıgöz’ün cansız bedeni Siirt Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Kocaeli Körfez’de faaliyet gösteren Tüpraş’ın Rut İskelesi’nde Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı’na bağlı çalışan Mehmet Kalaycıoğlu adlı işçi 18 Ağustos’ta denize düşerek can verdi. Rut iskelesinde dip taraması yapan Kalaycıoğlu, dubaların üzerinden denize düşerken sac yığını da üzerine düştü. 15-20 dakika sonra denizin 13 metre altından çıkarılan işçi kurtarılamazken işçinin can yeleği olmadığı belirtildi.

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde bulunan özel bir maden ocağında 19 Ağustos’ta göçük yaşandı. Oktay Taş adlı maden işçisi, üzerine düşen kaya parçaları nedeniyle yaralandı. Diğer madenciler tarafından ocaktan çıkarılan Taş, ambulansla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

 

 

 

 

İşsizlik artıyor

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre resmi işsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 artarak yüzde 9,3 oldu. İşsizlik verilerini değerlendiren DİSK-AR ise ‘geniş tanımlı işsizlik’ oranının yüzde 15,7 olduğunu ortaya koydu. Bu orana eksik veya yetersiz istihdam edilenler, yani işinden memnun olmayanlar, geçici işlerle günü kurtarmaya çalışanlar da dahil edildiğinde işsiz sayısı 6 milyon 84 bin kişiye, işsizlik oranı da yüzde 18,9’a ulaşıyor.

Geçici bir işte çalıştıktan sonra zorunlu olarak işsiz kalanlar ise toplam işsizlerin yüzde 31’ini oluşturuyor. Son bir aydır işsiz kalan fakat iş aramadığı için resmi işsizlik rakamlarına dahil olmayan kişiler arasından 2,5 milyon kişinin, geçici bir işte çalıştığı ve işini tamamladığı için işinden ayrıldığı belirtiliyor. Geçici çalışma giderek yaygınlaşarak işgücü piyasasında olumsuz bir veri olarak öne çıkarken DİSK-AR, TÜİK’in bu verilere erişime bürokratik zorluklar çıkarttığını ileri sürdü.

Kapitalizm kendi doğası gereği işsizler ordusunu büyütmeye devam ederken, bu gerçek Türkiye’nin işsizlik oranlarına da yansıdı. DİSK-AR’ın açıklamasına göre, 2009 krizinin yaşandığı dönemdeki Mayıs ayından bu yana en yüksek Mayıs ayı işsizlik oranı bu sene gerçekleşti. Bununla birlikte, işsizlik oranlarında 2012 mayıs ayı rakamlarına göre yüzde 40’lık bir artış söz konusu. Buna paralel son üç yılda işsizler ordusuna 801 bin kişi katılmış bulunuyor. Tüm bu gerçekler, Türkiye’de işsizler ordusundaki genişlemenin kritik olduğunu bir kez daha göstermiş oluyor.

İşsizlik verilerinde göze çarpan diğer detaylarsa gençlerin ve kadınların işsizlik oranları. Kadınlarda resmi işsizlik oranı da 1 puan artarak yüzde 11,5 oldu. Bunun yanında ise geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 22,7 olarak kaydedildi. Genç nüfus içerisinde (15-24 yaş) işsizlik oranının yüzde 17, yüksek öğretim mezunları arasındaki geniş tanımlı işsizlik oranının ise yüzde 26 olduğunun altı çizildi. Ayrıca genç nüfus içerisinde kadınların geniş tanımlı işsizlik oranı da yüzde 32 seviyesinde gerçekleşti. Bu oranlar, gençlik içerisinde kadınların ve yüksek öğretim mezunlarının işsizlik sorunuyla daha çok yüz yüze olduğunu gösteriyor.

 
§